libidó növelés

Libidó növelés természetesen nőknek és férfiaknak

Alapvetés, hogy a libidó hiánya sokkal gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, de a hatása mindkét nem számára érzékelhető. Egészen pontosan a kutatások azt mutatják, hogy a nők 32%-ának, míg a férfiak 15%-ának nincsen igénye a rendszeres szexre. (*) Az alacsony libidó teljesen független a kortól, sokkal inkább olyan tényezőkkel van összefüggésben, mint az alacsony tesztoszteronszint, a depresszió, a stressz, a párkapcsolati problémák, a szexuális diszfunkciók, a vényköteles gyógyszerek, a túlsúly, a túl kevés vagy túl sok testmozgás, az alvásos légzésmegállás, illetve a drogok és az alkohol rendszeres használata.

Természetes dolog, hogy sok embert érdekelnek a dolog hátterében megbúvó indokok és az, hogy hogyan lehet növelni a libidót. Ne ess kétségbe, ha elhagy a libidód, nem vagy egyedül a problémával.

A jó hír az, hogy temérdek természetes gyógymódja létezik a libidó erősítésének és már ma elkezdhetsz ellene tenni. Amennyiben a célod az erősebb nemi vágy elérése, akkor itt az ideje változtatni az életmódodon.

Például, csökkentsd a stresszt az életedben, aludj többet, használj természetes afrodiziákumokat az étkezéseid során és sportolj megfelelően, hogy a testedet is és az elmédet is a megfelelő állapotba hozd, mindezt természetesen mindenféle káros, mesterséges potencianövelő szer használata nélkül.

 

 

Mi az a libidó? Hogyan képes néhányunkból eltűnni?

Libidónak nevezzük a bennünk lévő általános szexuális hajtóerőnket vagy a szexuális tevékenység iránti vágyunkat.

A férfiak és a nők alacsony libidója fakadhat egy tőről is, de léteznek nemspecifikus problémák is. A férfiak esetében teljesen normálisnak mondható, hogy a kor előrehaladtával a 60-as, 70-es éveikben a nemi vágyuk alább hagy. Ha nem az öregedés a probléma, akkor a depresszió vagy a túl sok stressz állhat a háttérben.

 

Nemi vágy csökkenése férfiaknál

A férfiak alacsonyabb libidójának további lehetséges eredője a gyógyszeres mellékhatás és a hormonszint lecsökkenése, ami endokrin rendellenességből vagy alvászavarból adódhat.

Kevéssé ismert tény, hogy az alvási apnoe szokatlanul alacsony tesztoszteronszinthez vezethet. Az alacsony tesztoszteronszint másik manifesztációja az erektilis diszfunkció (ED), amikor nem képes valaki elérni vagy fenntartani az erekciót.

Azonban az ED és az alacsony libidó nem feltétlenül feleltethető meg egymásnak, bár sokszor kéz a kézben járnak. Az alacsony libidó valójában gyakoribb a korai vagy késleltetett magömléses eseteknél, mint a merevedési zavarban szenvedőknél.

Azoknál a férfiaknál, akiknél nehezebb elérni vagy fenttartani az erekciót, sokszor normális vagy akár magasabb nemi vágy is tapasztalható.

 

Nemi vágy csökkenése nőknél

A nők esetében sokkal több dolog állhat a háttérben. Dr. Prof. Sheryl Kingsberg, szexuálpszichológus szerint „a nők szexualitásáról általánosságban elmondható, hogy sokrétű és meglehetősen komplex.” (*)

A nőknél a szexuális vágy és a libidó elvesztésének hátterében leggyakrabban lelki okok, szociokulturális hatások (munkahelyi stressz, szexualitás a médiában stb.) és egészségügyi indokok (mióma, endometriózis és pajzsmirigy-problémák) húzódnak.

Érdekes tény, hogy az alacsony tesztoszteron szint nem csak a férfiaknál okoz szexuális problémákat, de a nőknél is. A nőknél a tesztoszteronszint a 20-as évek közepén a legmagasabb, ezt követően fokozatosan csökken egészen a menopauzáig.

A változókort követően a női tesztoszteron szintje drámaian lecsökken, ennek következtében a nemi vágy is alábbhagy. A fogamzásgátló tabletták és a megtermékenyülést más módon gátló módszerek szintén negatívan hatnak a libidóra.

 

A nemi vágyat két kulcsfontosságú kémiai anyag befolyásolja a nőknél is és a férfiaknál is ezek pedig:

 

Elméletben a dopamin növeli, míg a prolaktin csökkenti a szexuális vágat. Bármilyen gyógyszert is szedsz jó, ha tisztában vagy vele, hogy némelyik segítheti a prolaktin vagy gátolhatja a dopamin felszabadulását.

Bármely forgatókönyv valósuljon is meg, mindkettő végeredményben csökkenti a szexuális vágyat és egyéb mellékhatásokat is generálhat.

Az alacsony prolaktin szint a férfiaknál a rossz szexuális és pszichés teljesítménnyel is összefüggésben van. Ilyenkor megnőhet a testtömegindex (BMI), megemelkedhet a vércukorszint, ami még kevesebb fizikai aktivitást és rossz közérzetet von maga után.

Mindkét nem esetében a párkapcsolati gondok, a depresszió, a vényköteles gyógyszerek, az alkoholizmus, a kábítószerhasználat és vagy a krónikus betegségek (mint a cukorbetegség) megnövelik a szexuális problémák valószínűségét.

A túl magas BMI szintén okozhat problémákat a libidó kontextusában. A túlsúlyos férfiak hajlamosabbak merevedési zavarokra és már egy kevés fogyás is igen nagy javulást hozhat.

A Duke Egyetem által végzett kutatás eredménye alapján, az elhízott embereknél 25-ször nagyobb eséllyel fog jelentkezni valamilyen szexuális nehézség.

 

 

Libidó növelés – Hogyan növeljük a libidónkat az étkezés segítségével?

Most beszéljünk a helyes táplálkozás és az egészséges libidó közötti összefüggésekről. Miből érdemes többet fogyasztani? Mit kerüljünk el vagy csökkentsünk le az életvitelünkben?

 

Az élelmiszerek, amelyek növelik a libidót

Kollagénben gazdag ételek:

A kollagén természetes módon lecsökken a kor előrehaladtával. Ennek hatása a bőrön azonnal érzékelhető lesz, nehézkesebbé válik a bőr fiatalon és ruganyosan tartása.

A férfiaknál ez a negatív hatás inkább az erekció fenntartásához, a nőknél az elpuhuló hüvelyfalhoz vezethet. A kollagénszint növelése érdekében érdemes több csontlevest fogyasztani vagy olyan kollagénes termékeket beiktatni az étkezéseinkbe, amelyek állati csontvelőből készültek. A C-vitamin szintén serkenti a kollagéntermelést.

 

Görögdinnye:

2008-ban a texasi A&M elvégzett egy kutatást, amellyel bizonyítani igyekeztek a görögdinnye ’Viagra hatását’. A görögdinnyében található likopin, béta-karotin és citrullin néven ismert fitonutriensek képesek ellazítani az ereket.

Bár a görögdinnye nem hat olyan specifikusan, mint a merevedési zavarokra használatos gyógyszerek, ezért a libidó növelésére ez a gyümölcs is képes, ráadásul semmilyen negatív mellékhatással nem párosul a fogyasztása.

 

Banán:

Állatokon végzett kísérletek igazolták, hogy a tápláló banán hozzájárul a női nemi vágy serkentéséhez.

 

Szerecsendió, sáfrány és szegfűszeg:

Ezek a fűszernövények telis-tele vannak antioxidánsokkal, amelyek nemcsak az általános egészségügyi állapotunkra, de kifejezetten a libidónkra is jótékonyan hatnak.

A BMC Complementry and Alternative Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány megerősítette, hogy a hím állatok szexuális viselkedésére pozitívan hatott a szerecsendió és szegfűszeg kivonata.

A szegfűszegről tudni lehet, hogy nagyszerűen javítja a légzést (célzás, célzás…). Másrészről a sáfrány javítja az antidepresszánst szedő nők és a merevedési zavarokban szenvedő férfiak szexuális diszfunkcióit.

 

csokoládé mint afrodiziákum

Étcsokoládé:

Kutatások bizonyítják, hogy a csokoládé-fogyasztás triptofántartalma miatt a szervezetben a szerotonin felszabadulásához vezet, ezért számít afrodiziákumnak és hangulatjavítónak.

Csak győződj meg róla, hogy alacsony cukortartalmú és jó minőségű étcsokoládét választasz.

 

Brazildió:

Ezek a magok magas szeléntartalmúak, amelyek fontos szerepet kapnak a tesztoszteron egészséges szintjének fent tartásában. Az étcsokoládéhoz hasonlóan segítik a szervezetet a szerotonin termelésben.

 

Magas minőségű fehérje:

Magas triptofántartalmú, proteinben gazdag ételek például a tojás, a vad halak, a tanyasi baromfi és a szabadon tartott marha és bárány képesek megemelni a szerotonin szintet és javítani a kedélyállapotot (ezzel a libidót is).

 

Maca gyökér:

Amit sokszor csak macaként emlegetünk, valójában egy adaptogén gyógynövény. A hagyományos orvoslásban a szexuális stimulánsként alkalmazzák. Rendszeres alkalmazása fokozza a vágyat és csökkenti a diszfunkciókat.

Egészséges férfiak esetében alig két hét is elegendő, hogy látványos javulást hozzon. Az internetes webáruházakban, mint táplálékkiegészítő megvásárolható.

 

Görögszéna:

Gyógynövény és illóolaj formájában is hozzáférhető görögszéna, különösen a férfiak esetében fokozza a szexuális vágyat. A vágy növelésén túl, a libidóra és a tesztoszteron szintre is jótékony hatást gyakorol. A növény levelei kissé kesernyés illatúak, de főzve egészen ízletesek.

 

víz

Víz:

Bizonyosodj meg róla, hogy mindig elegendő vizet iszol, mert a dehidratációnak számtalan negatív következménye lehet, ezek pedig tompíthatják a nemi vágyat. Amennyiben el szeretnéd kerülni a fáradtságot, fejfájást és a hüvelyi szárazságot, akkor igyál sokat!

 

 

Ételek, amelyeket kerülj el az egészséges libidó érdekében

Félkész élelmiszerek:

Mivel ezek az ételek egyre nagyobb részét képezik a standard étrendnek, az elhízás is hatalmas méreteket ölt. Jól mutatja az is, hogy 1971 óta a teljes amerikai lakosság BMI-a 10-14%-kal lett magasabb, hazánk sem áll túl jól.

És mivel az elhízás és az alacsony libidó szorosan összefüggenek, szerencsés ezeket az ételeket, egészségesebb megoldásokkal helyettesíteni.

 

Nagyüzemi állattartás:

Jóllehet valódi bizonyítékok nem léteznek a nagyüzemekben nevelt állatok húsának káros mivoltára, azonban sok természetgyógyász és dietetikus meg van arról győződve, hogy a nem organikus, hormonnal kezelt állatok húsa nem lehet egészséges a mi szervezetünkre nézve sem.

Amikor csak teheted, mindig válaszd az organikus forrásból származó árukat, hogy a libidód is minél tovább egészséges maradhasson.

 

Magas nátriumtartalmú ételek:

A magas nátriumtartalmú ételek, például a konzervek és a feldolgozott élelmiszerek hozzájárulhatnak a magas vérnyomáshoz, ami csökkentheti a nemi szervek véráramlását.

 

Hagyományos tejtermékek:

Mint, ahogy a nagyüzemi húsok esetében, úgy a tejtermékek ellen sem emelnek sokan kifogást. A tehéntejből származó tej, sajt és egyéb tejtermékek azonban tartalmazhatnak olyan szintetikus ftalinsav-észternek (PAE) nevezett hormonokat, amelyek negatívan befolyásolhatják az ösztrogén és tesztoszteron termelést.

 

Cukor:

A cukorról általánosságban elmondható, hogy negatívan befolyásolja a nemi hormonok működését. Tanulmányok konkrét tényekkel támasztották alá a tesztoszteron szint és a cukor közötti összefüggéseket.

Egy 2013-as tanulmány férfiakat vizsgálva megállapította, hogy a glükóz átlagosan 25%-kal csökkentette a tesztoszteron szintjét a vérben, függetlenül attól, hogy a férfi cukorbetegségben, pre-diabéteszben szenvedett e vagy sem. A tesztoszteronszintje a glükóz elfogyasztását követő órákban is alacsony maradt.

 

Koffein:

Ez egy trükkös téma, de a legjobb nem túlzásba vinni a koffeint, ha valakinek libidó problémái vannak. Mint ahogy sportteljesítmény során, úgy a szexuális teljesítményre is pozitívan hathat.

Ám ez a rövidtávú távú előny nem visz sokkal előrébb, sőt a koffein emeli a kortizolszintet is, ami stresszt indukál, ez pedig tovább csökkenti a libidót.

A kávé és a tea is képezheti részét az egészséges életnek, de csak mértékkel, mindenképpen teljen el az utolsó kávé és a lefekvés között 6 óra.

 

alkohol

Alkohol:

Az túlzott alkoholfogyasztás köztudottan csökkenti a szexuális vágyat, az izgalmat és az érzékenységet. Ha mégis fogyasztanál valamit, válassz egy jó, polifenolban gazdag vörösbort.

A vörösborban lévő antioxidánsok hozzájárulnak az erek tágulásához és a véráramlás növeléséhez.

 

Mikrós Pattogatottkukorica:

Ez egy igazán energiatakarékos étel, de biztosan nem egészséges. Mérések szerint a kukorica zsákja tele van kemikáliákkal, tartósítószerekkel, ezek eredményezhetnek a férfiaknál alacsonyabb nemi vágyat.

Egy 2009-es kutatás szerint ezek a csomagolások olyan perfluor-akil-savakat tartalmaznak, mint az PFOA vagy a PFOS, amit bizonyítottan csökkentik a spermiumok számát.

 

 

Hogyan növeljük a libidót táplálékkiegészítőkkel

Táplálékkiegészítők alacsony libidójú férfiaknak

Ginzeng (napi 100milligramm): Úgy tűnik a ginzeng ázsiai és amerikai fajtája is pozitívan befolyásolják az idegrendszer működését, ami fokozza a férfiak libidóját.

Tribulus / királydinnye (85–250 milligramm naponta háromszor): A tradicionális kínai orvoslásban használták, mint afrodiziákum.

Maca (500 milligramm naponta háromszor): A kutatások azt mutatják, hogy ez az adaptogén gyógynövény hozzájárul a nemi vágy fokozásához.

Bengáli bársony bab (5 gramm naponta): Másnéven mucuna pruriens segíti csökkenteni a stresszt, különösen terméketlen férfiak esetében és magas antioxidáns tartalmának köszönhetően növeli a libidót. (és a sperma minőségét)

Yohimbe (5.4 milligramm 1–3szor naponta): A szexuális diszfunkciók orvoslására gyakran használt a gyógynövény kérge, ösztönzi a simaizmok ellazulását (a merevedési zavarok ellensúlyozására) és a szexuális teljesítmény javulását. A témában kutatások csak korlátozottan érhetők el.

Ginkgo biloba (200 milligramm naponta): Azoknak a férfiaknak származhat belőle előnye, akik antidepresszánsok hatása alatt állnak, a ginkgo biloba pótolni tudja a szexuális vágyukat a négy fázis mindegyikében: vágy, izgalom, orgazmus és a kielégülés.

nutriversum dark daa
Elfogy.

Nutriversum – DARK – DAA – 60 kapszula – d aszparaginsav

2 390 Ft
QNT eroxa
Elfogy.

QNT Care Eroxa – 90 kapszula

4 990 Ft
OLIMP Fortest - 120 kapszula
Elfogy.

OLIMP Fortest – 120 kapszula

8 490 Ft

 

 

Táplálékkiegészítők alacsony libidójú nők számára

Panax Ginzeng (1,000 milligramm naponta egyszer): A panax ginzeng (ázsiai) ezzel az adagolással képes megnövelni a nemi vágyat a menopauza ideje alatt is.

Maca (500 milligramm naponta háromszor): Kutatások bizonyítják, hogy a maca a nők és a férfiak esetében is képes szexuális vágy fokozására, különösan antidepresszánsok hatása alatt álló páciensek esetében.

Vas (25–30 milligramm naponta): Vérszegénység esetén, vas pótlásával tehetünk a felbukkanó libidóproblémák ellen. Megbízható forrásból származó vaspótlót C-vitaminnal vedd be. Légy óvatos, a vaskészítmények székrekedést okozhatnak.

Ashwagandha (500 milligramm egyszer, kétszer naponta): Segít orvosolni a nők szexuális „étvágytalanságát”.

Gingko biloba (200 milligramm naponta): Kifejezetten hatékonyan kezeli antidepresszánsokat szedő nőknél a szexuális diszfunkciókat, a vizsgálatokok 91%-os sikerrel zárultak.

 

 

Hogyan növeljük a libidót esszenciális olajokkal?

Kíváncsi vagy, hogy lehet esszenciális olajokkal segítségével növelni a libidót? Léteznek különböző olajok, amelyek hozzájárulhatnak a vágy és az izgalom fokozásához és tulajdonképpen, mint természetes afrodiziákumok működnek.

A jázminolaj elengedhetetlen része kell, hogy legyen az aromaterápiás mixnek, hiszen serkenti az izgalmat, éberré tesz és növeli a pozitív hangulatot. A menopauzával járó hangulatingadozásokkal küzdő nőknek a tisztító zsályaolaj használata javasolt. Jót tehet a depressziónak, szabályozza a kortizolszintet és megtámogatja az egészséges libidót.

A narancsvirágolaj segíti a menopauza tüneteinek enyhítését, fokozza a szexuális vágyat és csökkenti a vérnyomást a posztmenopauza szakaszában. Ezzel együtt a stresszt is csökkentheti és az endokrin rendszerek működésén is javíthat.

Tudományosan és történelmileg is alátámasztott tény, hogy az édesköményolaj pozitívan hat a nők ösztrogénszintjére. Úgy tűnik azonban, hogy a hatása nem befolyásolja negatívan a termékenységet vagy az utódnemzést, mint egyes endokrin rendszert károsító vegyi anyagok.

A barátcserje vagy vitex olaja egy másik remek alternatíva a menopauza hatástalanítására. Minden nő gyógyszeres szekrényének részét kellene, hogy képezze, elképesztő sikereket arat a PMS tüneteinek enyhítésében, a termékenység növelésében, a pattanások megszüntetésében és a szoptatás elősegítésében.

 

 

Extra javaslatok a nemi vágy növelésére

Először is ejtsünk szót a legegyszerűbb libidónövelő technikáról, ami az életmódváltás. A túl kevés, de az eltúlzott testmozgás is lehet az oka az alacsony libidónak.  Tünete például az atlétatriásznak is.

A növekedési hormont termelő gyakorlatok, mint a súlyzós edzés és a robbanékonysági gyakorlatok, nagyban hozzájárulhatnak a nemi szervek vérellátásának javításához és a hangulat emeléséhez.

Próbáld ki a jógát, ami remekül oldja a stresszt és a szorongást. Ha dohányzol, akkor itt van még egy indok arra, hogy leszokj. Oltsd el a cigid füstjét, hogy te legyél képes a hálószobában jobban lángolni.

Ez a rossz szokás nem csak a nemi vágyat gátolja, de a termékenységet is csökkenti. A tudósok egy csoportja állítja, hogy a nemdohányzó férfiak kétszer annyit szeretkeznek egy hónapban, mint a füstölők, akik átlagosan havonta hatnál kevesebbszer létesítettek intim kapcsolatot.

Amennyiben a libidó az önbecsülés hiányából fakad, mindenképpen igyekezzünk dolgozni a testképünkön és magabiztosságunkon.

Meg kell találni a módját, hogy csökkenteni tudjuk a stressz mértékét, ezzel hosszabb és minőségibb alvást biztosítva magunknak.

 

 

Elővigyázatosság a libidó növelésekor

Amennyiben azt tapasztalod, hogy a természetes módszerek nem hoznak eredményt és biztos vagy abban, hogy semmilyen komolyabb pszichológiai vagy pszichiátriai indok nem húzódik meg a háttérben, akkor előbb vagy utóbb biztos, hogy orvoshoz kell majd fordulnod.

Informálódj az általad szedett gyógyszerek ilyen típusú, lehetséges mellékhatásairól is. A háziorvos valószínűleg képes lesz felvilágosítást adni a változtatásra szoruló szokásokról.

Amennyiben férfi, a páciens, meg van a lehetősége, hogy felírásra kerül egy pici kék bogyó! Azonban soha ne felejtsük el, hogy ez csak a tüneteket kezeli, a kiváltó ok továbbra is megmarad (fizikai, szellemi, érzelmi vagy akár ezek együttese).

 

 

Zárógondolatok

Az alacsony libidó problémája a lakosság nagy részét érinti, bár ennek kényes jellege sok esetben meggátolja, hogy orvosi segítséget kérjenek az érintettek.

Tartsuk szem előtt, hogy az étkezési szokásoknak fontos ráhatása van a szexuális étvágyra. Számtalan olyan étel van, ami így vagy úgy, de hatással van a nemi életünkre, számon tartunk néhány olyan esszenciát és táplálékkiegészítőt is, aminek hasznát vehetjük az intimitásunk visszaszerzéséért folytatott küzdelemben.

Bármilyen megoldást is választasz, arra mindig emlékezz, hogy a tabletták nem szüntetik meg a kiváltó okot csak a tüneteket kezelik. Még ha ki is próbálod, hosszútávon igyekezz inkább az étrended és az életmódod megváltoztatásával kezelni a nehézségeket.

 

Ajánlott termékek ebben a kategóriában:

QNT eroxa
Elfogy.

QNT Care Eroxa – 90 kapszula

4 990 Ft
nutriversum dark daa
Elfogy.

Nutriversum – DARK – DAA – 60 kapszula – d aszparaginsav

2 390 Ft
OLIMP Fortest - 120 kapszula
Elfogy.

OLIMP Fortest – 120 kapszula

8 490 Ft
Források / tanulmányok

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1472884/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9766760/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8329147/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23347078/

https://www.semanticscholar.org/paper/High-prevalence-of-hypogonadotropic-hypogonadism-in-Hofstra-Loves/0cf372d4699b42e231562ac63bf9e62f25bbcec2?p2df

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17078431/

https://academic.oup.com/jcem/article/87/7/3394/2847341

https://www.semanticscholar.org/paper/The-effects-of-hormonal-contraceptives-on-female-a-Burrows-Basha/e3008e0b590383af82c0578675fdd7120d029cc1?p2df

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695750/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10859437/

https://www.semanticscholar.org/paper/Aphrodisiac-drugs-for-women-and-its-correlation-Debnath-Sur/c48587ba699ae072f89297cedb67deaaf7a0520f?p2df

https://www.semanticscholar.org/paper/Effects-of-seminal-plasma-from-cigarette-smokers-on-Zavos-Correa/297098cd2551bb09956182416b98e2fc7844ffe0?p2df

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16319785/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20184043/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4609357/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12043546/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18801111/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9611693/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10845767/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4151601/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12076988/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2702407/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22804876/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17983696/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26014655/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26383959/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2928177/

https://www.semanticscholar.org/paper/Physiological-Aspects-of-Male-Libido-Enhanced-by-Steels-Rao/aefe8e2610fbc1c4cc77106fc3402d6ae7bfdf7c?p2df

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11888576/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21905751/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20876417/

https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-3-6

0 likes (You must login to like)