peptidek alakzata

Mik azok a peptidek? Peptid előnyei a bőrre és a szervezetünknek.

Az közelmúltban rengeteg figyelmet kaptak a bőrre gyakorolt pozitív hatásai miatt a különböző peptidek, de azzal tisztában vagy, hogy ezek a vegyületek a szövetek helyreállítására, az izmok erősítésére és a vérnyomás csökkentésére is jók?

A hidrolizált kollagén peptidekkel vagy a rézpeptidekkel való gyógyítás és regeneráció nagy népszerűségnek örvendenek mostanában . Mindegy, hogy a téli hidegben megviselt bőrödre keresel gyógyírt, esetleg a hajnövekedésedet szeretnéd stimulálni vagy az ízületi fájdalmadra keresel enyhülést, a peptid-készítmények hatékony és természetes megoldást kínálnak a felsoroltakra.

 

 

Mik azok a peptidek? – Peptidek Fajtái

A peptidek valójában fehérjetöredékek, amelyek aminosavakból állnak. Ezek, amikor összekapcsolódnak, akkor amino-peptideket hoznak létre, aztán a peptidek összekapcsolódásából születik meg a fehérje.

A peptidek a kollagén és az elasztin rostok építőkövei a bőrben. Talán a legismertebb fehérje típus a kollagén peptid, ez a bőr dermisz rétegében található.

A peptideknek többszáz féle változata létezik, amelyek az alábbi kategóriákba sorolhatóak:

 • Dipeptidek – két aminosavból állnak
 • Tripeptidek – három aminosavból állnak
 • Oligopeptidek – két-két aminosavból állnak
 • Polipeptidek – több mint 20 aminosavból állnak

 

A legismertebb természetes peptidtípusok közé tartozik:

 • Glutation
 • Bradikinin
 • Aszpartám
 • Oxitocin
 • Szomatosztatin
 • Endotelin
 • Netropsin
 • Glükagon
 • Inzulin
 • Növekedési hormon

 

 

Peptidek hatása

A peptidek híresek arról, hogy képesek javítani a szövetek feszességét és rugalmasságát, ezért fellelhetjük őket a fiatalodni vágyóknak szánt készítményekben, szérumokban és gélekben.

A bőrgyógyászati hasznukon túl, más testi funkciókra is hatást gyakorolnak. Rengeteg fontos enzim és hormon építőkövei. Ezentúl elősegítik a szövetek helyreállítását és a kollagén termelését is serkentik, ezzel elősegítve a gyógyulást.

 

A peptidek számos fontos funkcióval bírnak, beleértve a következő képességeket:

 • a fehérje prekurzoraként szolgál
 • elősegíti a kollagén és az elasztin termelését
 • küzd a baktériumok és gombás fertőzésekkel szemben
 • hormonként viselkedik
 • csökkenti az oxidatív stresszt
 • alkoidok alkotóeleme

 

 

Peptidek bőrre gyakorolt jótékony hatásai (nem teljes lista)

1. Gyorsítja a bőr regenerálódását

A peptidek képesek a sebgyógyulás felgyorsítására, a gyulladás csökkentésére és a kollagénszint növelésére. Egy a Clinics in Dermatology-ban megjelent kutatás szerint (*) a bőrgyógyászatban és a bőrápolásban hasznát veszik olyan bőrproblémák kezelésénél, mint a gyulladás, a pigmentáció, a sejtproliferáció és migráció, valamint az angiogenezis változásai (új erek létrehozása).

A Frontiers in Cellular and Infection Microbiology című folyóiratban megjelent egy összefoglaló (*), ami az antimikorbiális peptidek gyógyszertani szerként való alkalmazását taglalja, olyan esetekben, mint az immunválasz modulálása, a műtét utáni letapadások elkerülése és a sebgyógyulás elősegítése.

 

2. Csökkenti a ráncokat

A peptidek közrejátszanak a szervezet természetes kollagén és elasztin termelésének serkentésében. Külsőleg alkalmazva, ellenállóvá és simábbá teheti a bőrt.

Öregedésgátlóként is kiváló, több anti-aging szérum és gél is tartalmaz peptideket, ezek feltölti a bőrt, eltüntetik a szarkalábat és javítják a bőr textúráját, tisztaságát.

International Journal of Tissue Reactions szaklapban peptidek témájában megjelent tanulmány (*) a kollagénszerű peptidek intenzív ránctalanító és ’feltöltő’ tulajdonságairól értekezik.

A kísérletben húsz, egészséges, 40 és 62 év közötti vállalkozó szellemű hölgy vett részt, akik vagy peptideket tartalmazó készítményeket vagy egy placebo gélt alkalmaztak a szemük környékén, négy teljes héten keresztül.

Az eredményekből világosan kiderül, hogy a peptid gél csökkentette a ráncok teljes felületét és a nevetőráncok mélységét is.

 

3. Segíti a szövetek helyreállítását

Az International Journal of Molecular Sciences-ben nemrégiben megjelenek új adatok arra vonatkozóan (*), hogy az emberi peptidek (más néven glycyl-L-histidyl-L-lysine) bizonyítottan javítják a bőr, a tüdő kötőszövetének, a csontszöveteknek, a májnak és a gyomor nyálkahártyájának az állapotát.

 

4. Izomerő fokozása

Egy Németországban végzett tanulmányban (*) idős, degeneratív vázizomtömeg sorvadásban szenvedő férfiaknak adtak 12 héten keresztül kollagén peptid-kiegészítőkkel és edzéssel egészítették ki a napirendjüket.

Végül arra az eredményre jutottak, hogy a tesztalanyok megszabadultak valamennyi súlyfölöslegtől, izmaik megerősödtek, ezzel együtt csökkent a testzsír százalékuk a placeboval kezeltekhez képest.

 

5. Segít Leküzdeni a betegségeket

A kutatások azt mutatják (*), hogy az izolált peptidek segítenek lecsökkenteni a vércukorszintet és jelentősen javítják a glükózfelvételt.

A Life Science folyóiratban megjelent szakirodalom arra enged következtetni (*), hogy a peptidek az egyik legtöbbet tesztelt és legígéretesebbnek vélt terápiás szer, ami képes lehet orvosolni a diabéteszt.

Számos természetes és szintetikus peptid már bizonyítottan antidiabetikus hatású.

 

6. Alacsonyabb koleszterinszint

A szervezetünknek megfelelő mennyiségű koleszterinre van szüksége a D-vitamin és a szteroid hormonok megfelelő termeléséhez. És azzal is biztos, hogy tisztában vagyunk, hogy a túl magas koleszterinszint a vérben súlyos károsodásokhoz vezethet, köztük érelmeszesedéshez, a szív oxigénellátásának csökkenéséhez.

A kutatások azt mutatják(*) , hogy a peptidek képesek meggátolni a lipidek aktivizálódását és megkötni őket az epesavban, ami lehetővé teszi a koleszterinszint csökkentésére való képességet.

 

7. Csökkentheti a vérnyomást

A Nutients című kiadványban közzétételre került egy metaanalízis (*), amely megállapította, hogy a kazeinből származó peptidek hatékonyak lehetnek a vérnyomás csökkentésben.

A szakértők úgy találták, hogy ez az állítás különösen a japán vizsgálatokban került megerősítésre, összehasonlítva az európai bizonytalanabb eredményekkel.

 

8. Stimulálja a hajnövekedést

Tudományos kutatások támasztják alá (*) az állítást miszerint, a GHK peptidek stimulálni képesek a hajhagymákat és felgyorsítják a haj növekedését.

Például, megállapításra kerültek olyan mechanizmusok, mint hogy a rézpeptidek helyileg alkalmazva segítették a sejtregenerációt, megszüntették a gyulladást, szabad gyökök ellen hatékonyan felléptek, a szőrtüszők méretét és a sikeres hajátültetés valószínűségét is megnövelték.

 

 

Réz-peptidek vs. kollagén peptidek

A bőr számára leghasznosabb anyagként sokszor a réz-peptideket (GHK-Cu) emlegetik. Természetszerűleg megtalálhatóak a testünkben és szerkezetüket tekintve három aminosavból és rézből tevődnek össze.

A réz-peptidek arról ismeretesek, hogy a kollagén termelődését garantálják azáltal, hogy elősegítik az elasztin és a glikozaminoglikán – szénhidrátok családja – termelődését.

A réz-peptideket tartalmazó formulákat, általában helyi használatra ajánlják, a bőr egészségének megőrzése érdekében.

A kollagén peptidek a fogyasztásra alkalmas kollagént tartalmazó termékekben gyakran megtalálhatóak. Amikor a kollagén egy úgynevezett hidrolizációs folyamaton megy keresztül, akkor kerülnek lebontásra a kollagén peptidek, így hasznosulnak.

Egyszerűen megfogalmazva, a peptidek méretének és molekulatömegének lecsökkenésével könnyebben lehetővé válik a szervezetben a felszívódása.

Sokszor a kollagén peptideket más néven tüntetik fel ezeken a kiegészítőkön, nevezik hidrolizált kollagénnek és kollagén hidrolizátumnak is. Valójában ezek a készítmények mind ugyan azt tartalmazzák és ugyanazon a folyamaton mennek keresztül mire felszívódnak és kifejtik a hatásukat.

 

 

Hogyan juthatunk hozzá többhöz – Peptidek fogyasztása

A bioaktív peptidek a természetben megtalálhatóak a növényekben, állatokban, gombákban és mikróbákban. Az emésztés során szabadulnak fel, a proteolitikus enzimek segítségével.

A peptidek az élelmiszerek feldolgozása során is felszabadulnak, amikor a fehérjéket főzik, erjesztik vagy érlelik. Az egyik legjobb módja annak, hogy több kollegénhez juttassuk a szervezetünket, ha ilyen ételeket fogyasztunk, például csontlevest vagy kollagén étrend kiegészítőket illesztünk a napi étkezésünkbe.

Ezekből a forrásokból származó kollagén peptidek segítenek a bőr javításában, támogatják a hajnövekedést, izmok, ízületek, szív és a belek egészségét.

A réz-peptidek sok esetben a tinédzsereknek szánt krémekbe és szérumokba is bekerülnek, ezek akkor működnek a legjobban, ha hagyjuk őket felszívódni, szérumban vagy hidratálókrémként, nem pedig arclemosóban.

 

 

Kockázatok és mellékhatások

A peptidek bőrön való használata biztonságosnak mondható. Amennyiben a kollagén peptideket fogyasztani szeretnénk, bizonyosodjunk meg róla, hogy miből állították elő, mert az alapanyaga lehet kagyló vagy tojás, amelyek allergizálhatnak. Tehát ha allergiával küzdesz mindenképpen olvasd el az összetevők listáját.

Az antimikrobiális peptidek, gyakran AMP-k, a sebgyógyulás felgyorsítására használatosak. Azonban rájuk vonatkozva még nem született elég kutatás, hogy biztonsággal állíthassuk a hatékonyságát és ártalmatlanságát. Bármilyen AMP-t tartalmazó készítmény használatát megelőzően feltétlenül konzultálj egy egészségügyi szakemberrel.

 

 

Záró gondolatok

 • A peptidek valójában fehérjetöredékek, amelyek aminosavakból állnak össze. Amikor ezek az aminosavak összekapaszkodnak, akkor amino-peptideket alkotnak és ezekből áll össze a fehérje.
 • Közismert tulajdonságuk, hogy képesek javítani a bőr és haj egészségét. Növelik az izmok és szövetek ellenállóképességét. Léteznek kollagén porok és más táplálékkiegészítők formájában is.
 • A kutatások a kettes típusú diabétesz elleni küzdelemben játszott fontos szerepét is megerősítik, továbbá csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.