hgh növekedési hormon szint

Természetes módok a HGH növekedési hormon szintjének növelésére (6 módszer)

Az emberi növekedési hormon (HGH) olyan hormon, amely elősegíti a növekedést, az izomtömeg gyarapodását és a zsíranyagcserét. Különösen fontos lehet a fogyás, a sérülésekből való felépülés és a sportolók edzései során.

Képesek lehetünk növelni a növekedési hormon szintünket természetes úton, étrendünk és életmódunk megváltoztatásával.

A növekedési hormon, amely szomatotropin néven is ismert, létfontosságú szerepet játszik a testösszetételben. Az agyalapi mirigy termeli a hormont és bocsátja ki a véráramba. A szervezet szabályozza a hormon termelését a stressz, a testmozgás, a táplálkozás, az alvás és maga a növekedési hormon hatására.

A természetes növekedési hormon fontos a növekvő gyermekeknél és tinédzsereknél. A hormon termelésének hiánya a növekedési hormonhiány (GHD) néven ismert állapothoz vezethet. Ez lassú növekedési ütemhez és csökkent arccsontfejlődéshez vezethet.

Hasonlóképpen, a túlzott növekedési hormon termelés az akromegália nevű állapothoz vezethet. Ez az állapot számos jelet és tünetet eredményezhet, amelyek közül a legismertebb a túlzott méretű kezek és lábak.

Ez a cikk a növekedési hormon előnyeit, valamint a kockázatait vizsgálja. Megvizsgálja továbbá a növekedési hormon természetes úton történő növelésének néhány módját.

 

 

A növekedési hormon (HGH) előnyei

A növekedési hormont a következő előnyökkel szokták együtt említeni:

 

Fogyás

A HGH serkenti a lipolízist, azaz a zsírszövetben lévő zsírsavak lebontását. Ez fogyáshoz vezethet.

Egy régebbi tanulmány szerint a növekedési hormonkezelés segíthet a testzsír csökkentésében elhízás és növekedési hormonhiány esetén. Egy 2015-ös tanulmány alátámasztja ezt, amely szerint a növekedési hormont felszabadító hormon (GHRH) előnyös lehet az elhízásban szenvedők számára.

 

Izomtömeg növelése

A kutatásokszerint a GH fokozhatja az izomteljesítményt a sportban és az izomműködéstidősebb felnőtteknél. A GH anabolikus hatások révén, az anabolikus szteroidokhoz hasonlóan, segíthet az izomtömeg és az erő növelésében.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség a növekedési hormont doppingszernek tekinti. A sportteljesítményre gyakorolt pozitív hatása miatt tiltják a használatát.

Érdekelhet: Természetes alternatívák a szteroidokra

 

Tanulás és memória

Bizonyított, hogy a HGH szerepet játszhat a kognitív funkciók javításában. Egy 2013-as áttekintés megjegyzi, hogy a GH kölcsönhatásba léphet a központi idegrendszer bizonyos receptoraival, és segíthet a memória és a tanulás javításában.

 

A sebek gyorsabb gyógyulása

Egy régebbi tanulmány szerint a GHRH klinikai felhasználásra kerülhet a külső behatás, műtét vagy betegség okozta bőrsebek kezelésére. Különösen a kutatás azt sugallja, hogy a HGH segíthet az égési sebek gyógyulásában és a rehabilitációs folyamatban való felhasználás.

 

Jobb csontegészség

Egy 10 éves vizsgálat, amelyben 80 50-70 év közötti nő vett részt, megállapította, hogy a GH-kezelés jótékonyan hat a csontok egészségére és a törések gyógyulására a menopauza utáni nőknél.

 

 

A növekedési hormon kockázatai

Jelenleg a Food and Drug Administration (FDA) csak bizonyos állapotok, például a GHD esetében engedélyezte a GH-kezelés alkalmazását. Csak receptre kapható.

Néhány sportoló a növekedési hormont vény nélkül is használta a teljesítmény javítása érdekében, de ez magában hordozza a túlzott használat vagy a helytelen adagolás veszélyét.

A HGH hosszú távú használata akromegáliát eredményezhet. Ez számos szövődményhez vezethet, mint például:

 • glükóz intolerancia és 2-es típusú cukorbetegség
 • duzzanat, ízületi fájdalom és ízületi gyulladás
 • magas vérnyomás
 • alvási apnea
 • szívelégtelenség
 • magasabb rákkockázat
 • magasabb halálozási kockázat

A fentieken kívül a növekedési hormon terápia néhány komplikációja a túlzott hormon szint miatt a következők lehetnek:

 • myalgia (izomfájdalom)
 • paresztézia
 • folyadék-visszatartás
 • karpális alagút szindróma

Mivel a növekedési hormont injekcióval kell beadni, fennáll a vérrögök, a dózishiba és azallergiás reakció veszélye az injekció beadásának helyén. Csak orvosi felügyelet mellett szabad növekedési hormont használni.

 

 

A növekedési hormon természetes növelése

Az agyalapi mirigy termeli a növekedési hormont a szervezetben, és robbanásszerűen szabadítja fel. A HGH szintje rendszeresen emelkedik és csökken, és természetes módon növelhetjük azt:

 

Legjobb növekedési hormon fokozók:

Testzsír csökkentése

Egy 2020-as cikk megállapítja, hogy a túlzott testzsír, beleértve a zsigeri és központi zsírt is, összefügg a csökkent növekedési hormonnal. Ez összhangban van egy 2015-ös tanulmánnyal, amely szerint a megnövekedett zsigeri zsír alacsonyabb GH-szinttel jár.

Ez azt sugallja, hogy a testzsír csökkentésével egy személy képes lehet növelni a HGH természetes kiválasztását.

 

Rendszeres edzés

daa aspargnsav

A testmozgás erőteljesen serkenti a GH felszabadulását. Egy 2015-ös tanulmány megállapította, hogy a rendszeres ellenállásos edzés, például a szabad súlyok és a testépítő gépek használata a HGH és egy másik hormon, az inzulinszerű növekedési faktor-1 fokozott kiválasztásához vezetett.

A sportolók megpróbálhatnak visszaélni mindkét hormonnal anabolikus tulajdonságaik miatt, amely segíthet a fizikai képességek fokozásában.

 

Időszakos böjtölés

Egy 2013-as szisztematikus tanulmány megjegyzi, hogy az időszakos böjt jelentősen növelheti a HGH szintjét. Ennek oka az lehet, hogy a HGH szerepet játszik a zsír lebontásában, amelyet a szervezet a böjt alatt energiaként használhat fel.

 

Cukorbevitel csökkentése

A cukorbevitel csökkentése szintén a HGH szintjének növekedéséhez vezethet.

A hasnyálmirigy inzulint szabadít fel a cukor vagy más szénhidrátok fogyasztására válaszul. A kutatások azt sugallják, hogy az inzulin diktálhatja a GH kiválasztását.

Az inzulin folyamatos emelkedése gátolhatja a HGH felszabadulását, csökkentve ezzel a HGH szintjét a szervezetben.

Egy 2020-as tanulmány azt is megjegyzi, hogy az inzulin és a GH a glükóz- és zsíranyagcsere szempontjából ellentétes szabályozást végez.

Elhízás esetén, amikor az inzulin magas, a GH pedig alacsony, a hormonális egyensúlyhiány elősegíti a további zsírfelhalmozódást, ami tovább csökkenti a növekedési hormont.

Ez arra utal, hogy a cukorbevitel csökkentése, amely csökkenti az inzulinszükségletet, segíthet a HGH szintjének növelésében.

 

Étrendkiegésztők

Lehet étrendkiegészítőket használni, hogy növeljük a HGH szintjét a szervezetben.

Az arginin és a glutamin aminosavakat összefüggésbe hozták a HGH felszabadításával.

Egy 2020-as tanulmány szerint az aminosavak szájon át történő pótlása jelentősen megnövelte a HGH szintjét egészséges felnőtteknél. Ezért az arginin és a glutamin kiegészítők segíthetnek a HGH növelésében.

Régebbi kutatások szerint a melatonin serkentheti a GH felszabadulását. A melatonin egy olyan hormon, amelyet a tobozmirigy bocsát ki a szervezetben. Az éjszaka folyamán nagyobb mennyiségű melatonin szabadul fel, és jelzi az alvás szükségességét.

Érdekelhet: Tesztoszteron fokozók

 

Alvás

A kutatások szerint a HGH szintje a melatonin hatására alvás közben emelkedik. A rendszeres alvási ciklus elengedhetetlen a HGH szintjének természetes növeléséhez a szervezetben.

Bizonyítékok arra is utalnak, hogy az alvászavarok, különösen a megvonás, az elhízás, a cukorbetegség és az inzulinérzékenység fokozott kockázatával járnak együtt, ami csökkentheti a HGH szintjét.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) egyéb tippek mellett azt javasolja, hogy mozogjunk napközben, hogy megkönnyítsük az éjszakai alvást.

Mivel mindkettő segíthet a HGH természetes növelésében, érdemes megpróbálni beiktatni a rendszeres testmozgást és a megfelelő alvást a mindennapjaikba a HGH szintjének növelése érdekében.

 

 

Összefoglalás

A HGH a természetben előforduló hormon, amelyet az agyalapi mirigy bocsát ki a szervezetben. Fontos funkciói vannak a növekedésben, az anyagcserében és az izomtömeg növekedésében. További előnyei közé tartozhat a jobb tanulás, a memória, a csontok egészsége és a sebgyógyulás.

Képesek lehetünk természetes módon növelni a HGH szintet megfelelő alvás, testmozgás és étrend révén. Azonban érdemes konzultálni az orvosunkkal mielőtt jelentősen megváltoztatnánk a fizikai vagy étkezési szokásait.

Ezenkívül a HGH tiltott használata kockázatokkal jár. Csak vényköteles HGH -t szabad használni bizonyos állapotok kezelésére, és nem más módon.

0 likes (You must login to like)