ashwagandha

Ashwagandha – minden amit tudnod kell róla

Az Ashwagandha (más néven Somnifera dunal) egy adaptogén gyógynövény, amely népszerű az ayurvédikus orvoslásban. Több mint 2500 éve használják. Ez a leggyakrabban használt és legszélesebb körben kutatott adaptogén gyógynövény.

Az Ashwagandhat a pajzsmirigy-moduláló, a neuroprotektív, a szorongáscsökkentő, az antidepresszáns és a gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt becsülik olyan nagyra, és ez csak néhány a sok jótékony hatása közül.

Indiában úgy is nevezik, hogy „a férfi erősség”, mert hagyományosan az immunrendszer megerősítésére használják a betegségek leküzdése utáni állapotban. „Indiai ginzeng”-nek is nevezik, mivel képes növelni az állóképességet és természetes stresszoldóként működik, és ez még mindig csak néhány az Ashwagandha jótékony hatásai közül.

A gyógynövény stressz elleni védőszerként történő alkalmazása nagyon népszerűvé teszi. Mint minden adaptogén gyógynövény, ez is segíti a testet a homeosztázis fenntartásában, még érzelmi vagy fizikai stressz hatása alatt is.

De ez még mindig nem minden. Ez az erőteljes gyógynövény hihetetlen eredményeket mutatott a kortizolszint csökkentésében és a pajzsmirigyhormonok egyensúlyának fenntartásában.

Ráadásul a hangulatingadozások és a degeneratív betegségek megelőzésére is alkalmazzák, mivel úgy tűnik, hogy ezeken is tud segíteni.

 

Népszerű
Myprotein KSM-66® Ashwagandha Kapszula

KSM-66 Ashwagandha egy védjegy alatt álló, teljes spektrumú gyökérkivonat, mely az elérhető legnagyobb koncentrációt jelenti, azaz 500mg Ashwagandha gyökér kivonat található meg adagonként egy kapszulában. Így egy rendkívül kényelmes módon biztosítja e hagyományos gyógynövény bevitelét.

 • 500mg Ashwagandha gyökér kivonat kapszulánként
 • Használata elterjedt az ajurvédikus gyógyászatban
 • Rendkívül kényelmes kapszula

 

 

Mi az az Ashwagandha?

Az ashwagandha növény botanikailag Withania somnifera gyökér néven ismert. A Solanaceae (éjjeli árnyék) család tagja. Az Ashwagandha gyökeret indiai ginzengnek, téli cseresznyének és somnifera gyökérnek is nevezik.

Az ashwagandha növény gyökerét és leveleit leggyakrabban gyógyászati tulajdonságaik miatt használják, és a szteroid-laktonok csoportját képező withanolidok jelenléte hozzájárul a gyógynövény egészségügyi előnyeinek hatásosságához. Ezek a withanolidok magukban foglalják a withaferin A-t, a D-ananolidot és a withanont.

 

 

Az ashwagandha szó szerinti jelentése „a ló illata”, mert a gyógynövény friss gyökereire azt mondják, hogy ló szaguk van. A történelem folyamán úgy gondolták, hogy elfogyasztása fejlesztheti a ló erejét és vitalitását is.

Latinul a somnifera fajnév „alvást okozó”-ként is lefordítható.

Több mint 200 tanulmány készült az ashwagandha jótékony hatásairól, beleértve a gyógynövény olyan képességeit is, mint:

 •  Javítja a pajzsmirigy működését
 • Kezeli a mellékvese kimerültségét
 • Csökkenti a szorongást és a depressziót
 • Csökkenti a stresszt
 • Növeli az állóképességet
 • Segít a rák megelőzésében és kezelésében
 • Csökkenti az agysejtek leépülését
 • Stabilizálja a vércukorszintet
 • Csökkenti a koleszterinszintet
 • Fokozza az immunitást

 

Az Ashwagandha az ayurvédikus orvostudomány egyik fontos gyógynövénye, mivel számos célt szolgál és a testi funkcionalitás számára hasznos, beleértve az immunrendszert, a neurológiai és az endokrin rendszert, és a reproduktivitási rendszert. Gyakran használják olaj formájában is (néha ashwagandha illóolajnak hívják).

Az ayurvédikus orvoslás elsődleges célja, hogy segítsen az embereknek egészségesnek maradni szenvedés, vényköteles gyógyszeres kezelés vagy bonyolult műtétek nélkül.

Az 5000 éves rendszer részeként az ashwagandha gyógynövényt otthoni gyógymódként használják számos egészségügyi állapot enyhítésére és a test egyensúlyának megőrzésére is.

Az Alzheimer-rel foglalkozó kutatásokban és terápiában megjelent kutatás szerint „az ayurvédikus gyógynövények játszották a legfőbb szerepet a gyógyszerek kifejlesztésében.” Számos ayurvédikus gyógynövény, például az ashwagandha gyökér, hasznosnak bizonyult számos egészségügyi probléma enyhítésében.

Az ayurvédikus orvostudományban ezt a gyógynövényt „rasayana”-ként jellemzik. Ez azt jelenti, hogy a testi és lelki egészség elősegítésére, a test megvédésére a betegségekkel és a káros környezeti tényezőkkel szemben, valamint az öregedési folyamat lelassítására használják.

Indiában évszázadok óta széleskörű gyógymódként használják, de a közelmúltban a tudósok azt fedezték fel, hogy gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek fontos szerepet játszanak az ashwagandha egészségügyi előnyeihez köthetően.

 

 

Ashwagandha hatása és felhasználása

Milyen előnyöket nyújt az Ashwagandha a férfiak és a nők számára? Vannak többek között pajzsmiriggyel, szorongással és fogyással kapcsolatos előnyei is.

Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb olyan felhasználásokat, amelyeket egy betegség diagnosztizálsása után szoktak alkalmazni, és kiegészítő kutatások is bebizonyították a gyógynövény ezen jótékony hatásait:

 

1. Ashwagandha pajzsmirigy kapcsolta – javítja a működését

Az adaptogén gyógynövények egyik leghihetetlenebb aspektusa, hogy segítenek a pajzsmirigy-problémákban szenvedő embereknek. Kimutatták, hogy az Ashwagandha segíti a kevésbé működő pajzsmiriyet azoknál az embereknél, akiknél Hashimoto-kórt vagy a pajzsmirigy alulműködést diagnosztizáltak.

Pajzsmirigy-problémákkal küzdő emberek milliói számára, akik közül sokan nem is tudnak a betegségükről, ez lehet a megoldás, amelyre vártak. Az ashwagandha pajzsmiriggyel kapcsolatos ezen hatásai a gyógynövénynek a fogyással kapcsolatos előnyeire is hatással van, mivel a pajzsmirigy problémái súlyingadozásokhoz vezethetnek.

A Journal of Alternative and Complementary Medicine című folyóiratban közzétett 2017-es kísérleti tanulmány értékelte az ashwagandha hatásait aszerint, hogy a szubklinikai hypothyreosisban szenvedő betegeken mennyire segített. Az 50 résztvevőnél pajzsmirigy-rendellenességet diagnosztizáltak, de a pajzsmirigy-elégtelenség nyilvánvaló tüneteit nem mutatták ki. (*)

Nyolc hetes periódus alatt a kezelendő csoport naponta 600 milligramm ashwagandha gyökérkivonatot kapott, a kontroll csoport pedig keményítőt kapott placebóként. A kutatók azt vették észre, hogy a kivonat jelentősen javította a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) és a tiroxin (T4) szintjét a placebóhoz képest.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a gyógynövény hasznos lehet a pajzsmirigy szintjének normalizálásában hypothyreosisban szenvedő betegeknél.

A Journal of Ayurveda and Integrative Medicine című folyóiratban megjelent másik tanulmány azt is megállapította, hogy az ashwagandha pajzsmirigyműködést fokozó tulajdonságokkal is rendelkezik. A vizsgálat során a bipoláris rendellenességben szenvedő betegek nyolc héten keresztül használták a gyógynövényt a kognitív funkció javítására. (*)

A laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták ki, hogy ezen betegek egy részénél T4-növekedés volt tapasztalható a kezelési időszak alatt, bár nem ez volt a vizsgálat eredeti célja. A kutatások szerint mivel az ashwagandha fokozza a pajzsmirigy működését, előfordulhat, hogy nem alkalmas túlzottan aktív pajzsmiriggyel szenvedőknek, például Graves-kórban szenvedő betegeknek.

 

2. Enyhíti a mellékvese fáradtságát

A kutatások azt mutatják, hogy az ashwagandha hasznos lehet a mellékvese működésének támogatásában és a mellékvesék fáradtságának leküzdésében. A mellékveséid endokrin mirigyek, amelyek felelősek a hormonok, különösen a kortizol és az adrenalin felszabadításáért, amely főként stressz hatására történik.

Ha a mellékveséid túl vannak hajtva az érzelmi, fizikai vagy szellemi stressz túlterheltsége miatt, az olyan állapothoz vezethet, amelyet úgy neveznek, hogy a mellékvese kimerültsége. Amikor a mellékvese kimerül, az a szervezet más hormonjait is megzavarhatja, beleértve a progeszteront is, amely meddőséget és alacsonyabb DHEA-szintet okozhat, amely hormon a hosszú élettartamhoz kötődik és erős, jó állapotban tartja a testet.

 

3. Küzd a stressz és a szorongás ellen

Az ashwagandha egyik legismertebb hatása, hogy képes a szorongás természetes gyógymódjaként működni. A PLOS One-ban közzétett 2009-es tanulmányban az ashwagandha összehasonlítható volt a lorazepam és az imipramin nevű elterjedt gyógyszerekkel, mellékhatások nélkül. (*)

A 12 hetes kontrollált vizsgálatban 75 szorongásos résztvevőt két csoportra osztottak, az egyik naturopátiás ellátásban részesült, a másik pedig standardizált pszichoterápiás beavatkozást kapott. A természetes gyógymódban részesült csoport táplálkozási tanácsokat, mélylégzési relaxációs technikákat, multivitamint és napi 300 mg ashwagandha-t kapott.

A pszichoterápiás csoportot naponta kétszer kezelték, mély légzési relaxációs technikákat alkalmaztak és placebo tablettákat kaptak naponta kétszer.

Amikor a szorongás szintjüket megmérték a 12 hetes periódus után, az ashwagandhat kapott csoport szorongási pontszáma 55 százalékkal csökkent, a pszichoterápiás csoport pontszáma pedig 30,5 százalékkal csökkent.

Jelentős különbségeket találtak a két csoport között a mentális egészség, a koncentráció, a szociális működés, a vitalitás, a fáradtság és az általános életminőség terén is, és az ashwagandha csoport mutatta a jobb klinikai eredményeket.

Ezen pozitív eredmények mellett a kutatók jelezték, hogy egyik csoportban sem jelentkeztek súlyos mellékhatások. A ashwagandha egyik fő előnye, hogy a fogyasztásakor nincsenek vagy csak minimálisan jelentkeznek mellékhatások.

Ezzel szemben az antidepresszánsok és a szorongás elleni gyógyszerek egyéb mellékhatások mellett álmosságot, álmatlanságot, szexuális vágy elvesztését és fokozott étvágyat okozhatnak.

 

 

D vitamin sportolóknak

4. Javítja a depressziót

Az ashwagandha nemcsak a szorongással és a krónikus stresszel küzdő embereken segít, hanem azok számára is hasznos lehet, akik a depresszió jeleit tapasztalják. A gyógynövény javítja a stresszel szembeni ellenállást, és a tanulmányok azt mutatják, hogy ezáltal javítja az emberek önértékelt életminőségét is.

2000-ben történt patkányokon végzett kísérletben az ashwagandha hatékonyságát összehasonlították az imipramin antidepresszáns gyógyszerrel. A kutatók azt fedezték fel, hogy antidepresszáns hatást mutatott, amely összehasonlítható volt az imipraminnal, amikor a patkányokat „kétségbeesési viselkedés” és „tanult tehetetlenség” teszteknek tették ki. (*)

Arra a következtetésre jutottak, hogy az ashwagandha használható hangulatjavítóként a depresszió klinikai körülményei között.

 

5. Egyensúlyba hozza a vércukorszintet

Az Ashwagandha cukorbetegség elleni hatásait értékelték, amelyek a fenolos vegyületek, köztük a flavonoidok jelenléte miatt lehetségesek. A kutatások azt mutatják, hogy a flavonoidok hipoglikémiás aktivitással bírnak, és egy rágcsálókon végzett tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy mind az ashwagandha gyökér, mind a levél kivonatok hozzájárultak a normális vércukorszint eléréséhez a cukorbeteg patkányoknál. (*)

A Reports of Biochemistry and Molecular Biology folyóiratban megjelent állatkísérlet azt mutatta ki, hogy amikor a ashwagandhat fruktózzal táplált patkányoknak adták, az gátolta a glükózszint növekedését amelyet fruktóz vált ki, továbbá gátolta az inzulinrezisztencia és gyulladás kialakulását is.

Ezek az adatok arra utalnak, hogy az ashwagandha kivonat hasznos lehet az inzulinérzékenység kezelésében és az emberek gyulladásos tüneteinek csökkentésében.

 

6. Segít a rák elleni küzdelemben

A kutatások szerint az ashwagandhanak ígéretes daganatellenes hatása van, segíthet csökkenteni a daganatos sejtek növekedését, és megakadályozhatja a rákos sejtek növekedését. (*)

A kivonatról bebizonyosodott, hogy gátolja a rákos sejtek – elsősorban az emlő, a tüdő, a gyomor és a vastagbél rákos sejtjeinek – szaporodását, amelyek a világon a vezető ráktípusok közé tartoznak. Úgy gondolják, hogy az ashwagandha elsősorban immunerősítő és antioxidáns képességeinek köszönhetően segít megelőzni a rákos sejtek növekedését.

A több tanulmányban bemutatott rákellenes ashwagandha előnyök mellett a kutatók azt is mondták, hogy a gyógynövény segíthet csökkenteni a rákellenes szerek mellékhatásait, amelyek csökkenthetik az immunitást és az életminőséget.

Az African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines című folyóiratban közzétett áttekintés szerint az ashwagandha immunmodulátorként működik, amely növelheti az olyan rákos betegek élettartamát, akiket különösen veszélyeztet a csökkent immunitás.

A Journal of Ethnopharmacology folyóiratban közzétett állatkísérlet megállapította, hogy az ashwagandha fogyasztása összefüggésben van a fehérvérsejtek számának növekedésével. Ez azt jelzi, hogy az immunrendszer jobban képes megvédeni a testet a betegségektől és a káros „betolakodóktól”, ha ezt a gyógynövényt használja.

A kemoterápia után a fehérvérsejtek számának csökkenése a szervezetben komoly aggodalomra ad okot, mert a rákos betegek sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve egészségügyi szempontból, akár egy fertőzés elkapása is sokkal komolyabb problémákat idézhet elő. Ezért szolgálhat ez a gyógynövény a hagyományos rákkezelések kiegészítő megoldásaként.

 

7. Csökkenti az agysejtek elhalását és javítja a memóriát

Az érzelmi, fizikai és kémiai stressz káros hatással lehet az agyra és az idegrendszerre. A legújabb kutatások szerint az ashwagandha több, mint stresszoldó – megvédi az agyat a sejtek leépülésétől, ami olyan neurodegeneratív betegségekhez vezethet, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór.

Az egyik fő oka annak, hogy ilyen hatékonyan gyógyítja az agyat, az az, hogy erőteljes antioxidánsokat tartalmaz, amelyek elpusztítják az öregedést okozó szabad gyököket.

A Withaferin A és a D alananid a két fő onanolid az ashwagandhában, amelyeket a kognitív funkció javítására szolgálnak. A Withanolidok a természetben előforduló szteroidok, amelyek általában az „éjjeli árnyék” család növényeiben fordul elő.

Amikor ezeket a szteroidokat rágcsálókba injektálták, hogy teszteljék kognitív képességeiket, a kutatók megállapították, hogy elősegítették a sejtek kifejlődését, továbbá segítettek visszafordítani a viselkedési problémákat és a lepedékképződést, és csökkentették az amiloid béta terhelést, amely döntő szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásában. (*)

A Journal of Dietary Supplements folyóiratban közzétett 2017-es kísérleti tanulmány megállapította, hogy az ashwagandha hatékonyan fokozza mind a rövidtávú-, mind pedig az általános memóriát enyhe kognitív károsodásban szenvedő embereknél.

A gyógynövény javítani tudta a koncentrációs képességeket, az információfeldolgozási sebességet és a mentális képességeket is. A vizsgálatban 50 felnőtt vett részt, akik nyolc héten keresztül 300 milligramm ashwagandha gyökérkivonatot vagy placebót kaptak. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az ashwagandha kezelés képes volt növelni a memóriakapacitást és más kognitív képességeket is.

 

8. Fokozza az immunfunkciót

Mivel az ashwagandha adaptogénként működik, amely csökkentheti a test stresszhormonjait, hozzájárulhat immunrendszerének erősítéséhez és a testen belüli gyulladások csökkentéséhez. Állat- és laboratóriumi kutatások azt mutatják, hogy fokozhatja az immunfunkciókat azáltal, hogy növeli az immunglobulin termelést. (*)

Gyulladásgátló környezetet is képes kialakítani a gyulladásgátló citokinek elnyomásával. Visszafogja az immunrendszert, amikor az valamilyen károsodást vagy gyengülést szenved, így ez az adaptogén gyógynövény hasznos eszköz lehet a különböző gyulladásos rendellenességek kezelésében.

 

 

arginin

9. Növeli az állóképességet

Tanulmányok szerint az ashwagandha növelheti az állóképességet a fizikai aktivitás során azáltal, hogy élesíti az agy működését és csökkenti a testi fájdalmat. Az agyra gyakorolt pozitív nyugtató energizáló hatása, valamint a stresszhormonok csökkentésére való képessége révén elősegíti a koncentráció, a motiváció és az állóképesség javítását az elvégzett vizsgálatok alapján.

Egy Indiában végzett 2015-ös randomizált és placebo-kontrollos vizsgálat 50 egészséges felnőtt sportolóban értékelte az ashwagandha kivonatok hatékonyságát a kardiorespirációs állóképesség fokozását illetően.

Egy 20 perces ingafutási teszt során megmérték az egyes résztvevők maximális fizikai terhelésének oxigénfogyasztását. A résztvevők egy kérdőívet is kaptak fizikai egészségi állapotukról, pszichés egészségi állapotukról, társadalmi kapcsolataikról és környezeti tényezőkről, hogy értékeljék életminőségük változását az ashwagandha kezelés után.

A kutatók szerint az ashwagandha kivonatok javították a szív- és légzőszervi állóképességet a kezelés 8. és 12. hetében, és jelentősen javították a kivonatot kapó csoport résztvevőinek életminőségi mutatóit. (*)

 

10. Segít növelni az izomerőt

Talán meglepő lehet az ashwagandha azon jótékony hatása, hogy képes növelni az izomtömeget és az erőt. Emiatt hasznos eszköz lehet azoknak az embereknek, akik állóképesség-fejlesztő edzést és más olyan testmozgást végeznek, amelyek megerőltetőek lehetnek az izmokra nézve.

A Journal of the International Society of Sports Nutrition folyóiratban közzétett 2015-ös tanulmány megállapította, hogy az ashwagandha étrendkiegészítő fogyasztása az izomtömeg és az erő jelentős növekedésével jár. A nyolc hetes kísérletben 57 18 és 50 év közötti férfi vett részt, akiknek kevés tapasztalata volt az állóképesség-fejlesztő edzést illetően. (*)

A kezelt csoportba tartozó férfiak naponta kétszer 300 milligramm ashwagandha gyökérkivonatot, a kontroll csoport pedig keményítő alapú placebókat fogyasztottak.

A kutatók azt állapították meg, hogy a kezelt csoportnál az izomerő lényegesen nagyobb mértékben nőtt a fekvenyomásnál és a lábnyújtásnál. Akik ashwagandhat kaptak, azoknál a karok és a mellizom jelentősen nagyobb izomnövekedést ért el, a mozgás okozta izomkárosodás mértéke csökkent, a tesztoszteronszint fokozása is megfigyelhető volt és a testzsírszázalék is sokkal nagyobb arányban csökkent.

A megnövekedett izomtömeg mellett az ízületeidnek is erőseknek kell lenniük ahhoz, hogy a maximális teljesítményt nyújthassák. Úgy tűnik, az Ashwagandha ebben is segít.

A reumás ízületi gyulladással kapcsolatos általános ízületi fájdalmak és ízületi fájdalmak tanulmányozásával kapcsolatban végzett klinikai vizsgálatok rendkívül pozitív eredményeket hoztak, a gyógynövény enyhítette a nagyobb fájdalmakat és nem okozott dokumentált mellékhatásokat.

 

11. Javítja a szexuális folyamatok működését és a termékenységet

Az ayurvédikus orvostudományban az ashwagandhat természetes afrodiziákumként használták, amely segíthet javítani a szexuális diszfunkciót. A tesztoszteronszint növelésére és a férfiak termékenységének javítására is használják.

A BioMed Research International által közzétett kísérleti tanulmány célja az volt, hogy meghatározza a napi kétszer 300 milligramm ashwagandha gyökérkivonat-kiegészítő hatékonyságát és biztonságosságát egy nyolc hetes kísérlet során, 50 egészséges nő szexuális funkcionalitásának javítása érdekében. A kutatók szerint a kezelt csoport a placebóhoz képest szignifikánsan magasabb javulást mutatott a szexuális funkció pontszámaiban, különösen a felizgulás, a nedvesség és az orgazmus területén. (*)

Elvégeztek egy másik tanulmányt az ashwagandha spermatogén aktivitásának elemzésének céljából, alacsony spermiumkoncentrációjú és esetleges meddőséggel küzdő férfi betegeknél. 46 férfi vett részt a kísérletben, és vagy 675 milligramm ashwagandhat kaptak napi három adagra osztva, vagy pedig placebot, mindezt 90 napon keresztül.

A kezelés végén megsaccolták a spermaparamétereket és a hormonszinteket. A kutatók azt állapították meg, hogy az ashwagandhaval kezelt résztvevők között 167 százalékkal nőtt a spermiumok száma, 53 százalékkal nőtt a sperma mennyisége és 57 százalékkal nőtt a spermiumok mozgékonysága. A placebo csoportban a javulás minimális volt.

Ezenkívül egy 2010-ben a Fertility and Sterility-ben megjelent tanulmány megállapította, hogy az ashwagandha-kiegészítő 75 férfiban képes volt javítani a tesztoszteronszintet, akik meddőségi gondokkal küzdöttek. Emellett csökkentette az oxidatív stresszt és a különböző antioxidánsok szintjét is javította a kezelt csoportban. (*)

 

 

Ashwagandha Tápértékeke

Az International Journal of Home Science által közzétett kutatás szerint 1000 milligramm szárított ashwagandha gyökérpor a következőket tartalmazza:

 •  2.5 kalória
 • 0.04g fehérje
 • 0.032g rost
 • 0.05g szénhidrát
 • 0.03mg vas
 • 0.02mg kálcium
 • 0.08㎍ karotin
 • 0.06mg C vitamin

 

Az Ashwagandha számos hasznos összetevőt tartalmaz, beleértve a flavonoidokat és az antioxidánsokat, például a katalázt, a szuperoxid-diszmutázt és a glutationt, amelyet „minden antioxidáns anyjának” neveznek.

Tartalmaz továbbá alkaloidokat, aminosavakat (beleértve a triptofánt is), neurotranszmittereket, szterineket, tanninokat, lignánokat és triterpéneket. Ezek az értékes vegyületek lehetővé teszik a gyógynövény farmakológiai aktivitását, és ezeknek köszönhető az ashwagandha számtalan jótékony hatása.

 

 

Ashwagandha Típusok, felhasználása és adagolása

Az Ashwagandha-kiegészítők széles körben elérhetők online és egészséges élelmiszer- vagy vitaminboltokban. Kíváncsi vagy, hogyan kell szedni az ashwagandhat?

A gyógynövény legnépszerűbb formája a gyökérkivonat, de levélkivonatokat is vásárolhatunk. A kivonatokat kapszula és por formában találod meg a boltok polcain. A gyökeret, sőt a leveleket is gyakran használják ashwagandha tea készítéséhez.

Az ashwagandha-kiegészítők vásárlásakor ellenőrizd, hogy emberi fogyasztásra szabványosítottak-e! A withanolid tartalomnak 1% és 10% között kell lennie, de nem minden étrend-kiegészítőn tüntetik ezt fel.

Kiváló minőségű, aranycsillag-szabványok alapján előállított kiegészítők vásárlása a legjobb módja annak, hogy garantáljuk, hogy magas ananolidtartalmú termékeket vásároljunk. Minél nagyobb a withanolid tartalom, annál erősebbek a kiegészítő hatásai.

Természetesen a szerves ashwagandha előnyösebb, mint a nem organikus.

Szerves ashwagandha por vagy más termék fogyasztásához az általános ajánlás napi 300–500 milligrammal kezdődik, 5–10 százalékos withanolidok esetén. Lassanként növelje az ashwagandha adagját, figyelve a lehetséges mellékhatásokat!

Sok kiegészítő napi 1000–1 500 milligramm közötti adagot ajánl. Különböző források azt állítják, hogy az optimális ashwagandha adag napi 6000 milligramm lehet.

Megfontolandó, hogy ezt egy természetgyógyász vagy egészségügyi szolgáltató felügyelete mellett szedd, és, hogy mikor kell bevenni az ashwagandhat, az attól függ, szeded miért szeded.

A Journal of Ayurvedic and Integrative Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy az ashwagandha kapszulákban kivonat formájában, napi 750 milligrammtól napi 1250 milligrammig fokozatosan növekvő dózisok esetén jól tolerálható a mennyiség növekedése és biztonságos a biokémiai szervek működését illetően és a hematológiai vizsgálatok ezt alá is támasztják. Javítani tudta az alvás minőségét, csökkentette a koleszterinszintet és elősegítette az izomerőt is. (*)

Megállapíthatod, hogy nem az ashwagandhanak van a legjobb illata, de ha úgy döntesz, hogy por formájában használod, akkor összekeverheted más ételekkel vagy italokkal, hogy kellemesebbé váljon és egyfajta gyógyító koktélt hozz létre.

Megpróbálhatod hozzáadni az ashwagandha port egy süti receptjéhez, egy kurkumás vagy sütőtökös lattehoz vagy akár egy turmixhoz is.

 

Mikor kell bevenni, elfogyasztani az ashwagandhát?

Egyes termékek esetén étkezés közben vagy röviddel előtte, míg más gyártók a nyugodt alvás érdekében lefekvés előtt ajánlják.

 

Mennyi idő alatt kezd el hatni az ashwagandha?

Két hét vagy több is eltelhet, mire észreveszed az ashwagandha hatásait, ezért legyél következetes. Időbe telik a krónikus stressz és a megnövekedett kortizolszint károsodásának visszafordítása.

Nincs elég bizonyíték arra, hogy azt állítsuk, hogy a gyógynövény hosszú távú szedése biztonságos, de számos olyan tanulmány létezik, amelyek több hónapos kezelési periódusokról számolnak be.

 

 

Ashwagandha mellékhatása és kölcsönhatások

Az Ashwagandha szteroid laktonokból vagy withanolidokból áll, ideértve a withanolid A-t, withaferin A-t és a withanont. Ez az összetétel egyedülálló és csak erre a gyógynövényre jellemző.

Különböző gyógyhatásuk van, és sok ashwagandha hatásért ezek az összetevők a felelősek.

A növény egyes részei többet tartalmaznak ezekből a vegyületekből, mint mások, ezért amikor ashwagandha kivonatot választasz, akkor figyelned kell arra, hogy honnan származik. A levélkivonatok általában több withaferin A-t tartalmaznak, mint a gyökérkivonatok.

Ha terápiás célokra megfelelő dózisban szeded, akkor emberi fogyasztásra is biztonságosnak. Az ashwagandha néhány lehetséges mellékhatása lehet a különböző gyomorpanaszok, hányás és hasmenés.

 

 

Ashwagandha ellenjavallat

Ha ezen ashwagandha mellékhatások bármelyikét észleled magadon, azonnal hagyd abba a gyógynövény szedését.

Soha nem szabad terhes vagy szoptató nőknek fogyasztani. Vannak arra bizonyítékok, hogy vetéléseket indukálhatnak, és a gyógynövény szedésére vonatkozóan nem állnak rendelkezésre biztonságossági információk a szoptatásról.

Cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, immunrendszert elnyomó gyógyszerek, nyugtatók vagy pajzsmirigy-problémák kezelésére szolgáló gyógyszerek mellett csak akkor szedhetsz ashwagandhat, ha először konzultálsz az orvosoddal.

A hyperthyreosisban szenvedők a pajzsmirigy működésének további növekedését észlelhetik a gyógynövény szedésekor, és ezt csak orvos ellenőrzött felügyelete mellett szabad megtenniük. Mivel a gyógynövény ezen állapotokat is módosíthatja, ezért káros kölcsönhatások léphetnek fel.

Lehetséges, hogy az ashwagandha fokozhatja az autoimmun betegségek, például a sclerosis multiplex, a lupus és a rheumatoid arthritis tüneteit.

Ha érzéstelenítést igénylő műtétet végeznek Önön, legalább két héttel korábban abba kell hagynia az ashwagandha szedését, arra az esetre, ha a gyógynövény tovább lassítaná a központi idegrendszert.

 

 

Összegzés

Az Ashwagandha, botanikai néven Withania somnifera, fontos gyógynövény az ayurvédikus orvostudományban, mivel számos célt szolgál és számos testi rendszerre jótékony hatása van, beleértve az immunrendszert, az idegrendszert, illetve az endokrin és a reproduktív rendszert.

Ez az egyik leggyakrabban alkalmazott adaptogén az ashwagandha sok jótékony hatása miatt. A legnépszerűbb és legjobban kutatott ashwagandha hatások közé tartozik a pajzsmirigy működésének javítása, a mellékvese kimerültségének enyhítése, a stressz és szorongás csökkentése, a depresszió javítása és még sok más is.

 

 

Gyakori kérdések az Ashwagandha-val kapcsolatban

Mi az Ashwagandha?

Az Ashwagandha egy adaptogén gyógynövény, amelyet az ayurvédikus gyógyászatban már évezredek óta használnak. A Withania somnifera tudományos nevű növény kivonata segít a szervezetnek az alkalmazkodásban a stresszes körülmények között, és hozzájárul a fizikai és szellemi jóllét javulásához.

 

Milyen egészségügyi előnyökkel jár az Ashwagandha szedése?

Az Ashwagandha számos egészségügyi előnnyel jár, mint például:

 • Csökkenti a stresszt és a szorongást
 • Növeli az energiaszintet és az állóképességet
 • Támogatja az agyi funkciókat és a memóriát
 • Segít az alvás minőségének javításában
 • Hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez

 

Hogyan szedhetem az Ashwagandha-t?

Az Ashwagandha különböző formákban kapható, mint például:

 • Kapszula
 • Por
 • Folyékony kivonat
 • Tea

Az adagolás és a szedés módja függ a termék formájától és az egyéni igényektől. Mindig kövesse a termék címkéjén található utasításokat, és konzultáljon orvosával, ha bizonytalan.

 

Van-e mellékhatása az Ashwagandha szedésének?

Bár az Ashwagandha általában jól tolerálható, vannak olyan lehetséges mellékhatások, amelyek előfordulhatnak, mint például:

 • Gyomorpanaszok
 • Álmosítás
 • Szédülés

Terhes vagy szoptató nőknek, valamint bizonyos gyógyszerekkel vagy egészségi állapotokkal rendelkezőknek kerülniük kell az Ashwagandha szedését. Mindig konzultáljon orvosával a mellékhatásokról és az egyéni kockázatokról.

 

Mikor érezhető az Ashwagandha hatása?

Az Ashwagandha hatásai egyénenként eltérőek lehetnek. Néhányan már néhány nap alatt érezhetik a jótékony hatásokat, míg másoknál több hétbe telhet, mire észrevehető változások következnek be. Általánosságban elmondható, hogy a legjobb eredmények eléréséhez hosszabb távon kell szedni az Ashwagandhát.

 

Mennyi ideig szedhetem az Ashwagandha-t?

Az Ashwagandha hosszú távú szedése általában biztonságos és előnyös lehet. Azonban fontos, hogy mindig kövesse a termék címkéjén található utasításokat, és szükség esetén konzultáljon orvosával a megfelelő időtartamról és adagolásról.

 

Kombinálhatom-e az Ashwagandha-t más kiegészítőkkel vagy gyógyszerekkel?

Az Ashwagandha kombinálható más kiegészítőkkel, például:

 • Rhodiola rosea
 • Ginzeng
 • Maca

Azonban érdemes óvatosnak lenni az Ashwagandha és más gyógyszerek kombinációját illetően. Egyes gyógyszerekkel, például véralvadásgátlókkal, vérnyomáscsökkentőkkel vagy nyugtatókkal történő együttes szedés esetén negatív kölcsönhatások léphetnek fel. Mindig konzultáljon orvosával, mielőtt új kiegészítőt vagy gyógyszert kezdene szedni.

 

Milyen élelmiszerekben található meg az Ashwagandha?

Az Ashwagandha nem tipikus élelmiszer-összetevő, így általában nem található meg a mindennapi ételekben. Azonban néhány speciális étrend-kiegészítő és funkcionális élelmiszer tartalmazhat Ashwagandha kivonatot. Ezek közé tartoznak például a turmixok, az energiaitalok, a teák vagy a különféle étrend-kiegészítők.

 

Hogyan válasszam ki a legjobb Ashwagandha kiegészítőt?

A legjobb Ashwagandha kiegészítő kiválasztásakor figyelembe kell venni több tényezőt:

 1. Minőség: Válasszon olyan terméket, amelyet egy megbízható, jó hírnévvel rendelkező márka gyárt, és amelynek minőségét független laboratóriumok ellenőrzik.
 2. Tisztaság: Keressen termékeket, amelyek nem tartalmaznak töltőanyagokat, mesterséges adalékanyagokat, vagy allergén összetevőket.
 3. Hatóanyag-tartalom: Válasszon olyan terméket, amely megfelelő mennyiségű hatóanyagot (withanolides) tartalmaz a leghatékonyabb eredmények elérése érdekében.
 4. Forma: Mérlegelje, hogy melyik forma (kapszula, por, folyékony kivonat vagy tea) lenne a legmegfelelőbb és legkényelmesebb az Ön számára.
 5. Ár: Vegye figyelembe a termék árát és az adott kiszerelésben lévő adagok számát.

 

Milyen gyakran kell szedni az Ashwagandha-t a legjobb eredmények érdekében?

Az Ashwagandha szedésének gyakorisága egyénenként változó lehet. A legtöbb esetben a termék címkéjén található utasítások szerint naponta egyszer vagy kétszer kell szedni a kiegészítőt. Fontos azonban, hogy kövesse a gyártó ajánlásait, és szükség esetén konzultáljon orvosával a megfelelő adagolásról és gyakoriságról.

 

Az Ashwagandha segíthet a fogyásban?

Bár az Ashwagandha közvetlenül nem fogyasztószerként ismert, a stressz és a szorongás csökkentésével hozzájárulhat a súlycsökkenéshez. A kevesebb stressz jobb alvást eredményez, és csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét, amely hozzájárulhat a zsírraktározáshoz, különösen a hasi területen.

Ezenkívül, az energiaszint növekedésével az Ashwagandha elősegítheti a nagyobb fizikai aktivitást és az edzések hatékonyságát.

 

 

0 likes (You must login to like)