tesztoszteron

Tesztoszteron, minden amit tudnod kell róla

Amikor a tesztoszteronra gondolsz, mi jut eszedbe? Macsó férfiak? Agresszív, türelmetlen, erőszakos viselkedés? Nem szabad mindet elhinni, amit hallasz, hiszen a tesztoszteron szerepe a rossz viselkedésben is nagyrészt mítosz. Sőt, a tesztoszteron fontos szerepet játszik az egészségben és a betegségekben, amelyek meglepőek lehetnek számodra is.

Például, tudtad, hogy a tesztoszteron kulcsszerepet játszik a prosztatarákban? Vagy hogy a nőknek is szükségük van tesztoszteronra? Többet jelent, mint a szervezeted számára, mint gondolnád.

Ebből a cikkből mindent megtudhatsz róla, többek között, hogyan termelődik, mi az egészséges szintje, mi van, ha túl sok, vagy túl kevés van belőle a szervezetedben.

 

 

Mi az a tesztoszteron?

A tesztoszteron a férfiak fő nemi hormonja (kémiailag egy szteroid), és számos fontos szerepet játszik, például:

 • A pénisz és a herék fejlődése
 • A hang elmélyülése pubertás idején
 • Az arc- és testszőrzet megjelenése pubertáskor kezdetén; később az életben szerepet játszhat a kopaszodásban
 • Az izom mérete és ereje
 • A csontok növekedése és ereje
 • Nemi vágy (libidó)
 • Sperma termelés

A tesztoszteron szintén segíthet fenntartani a normális hangulatot. Lehet, hogy ennek a hormonnak más fontos funkciói is vannak, amelyeket még nem fedeztek fel.

 

Tesztoszteron termelés

Mind a férfiak, mind a nők termelnek tesztoszteront, a tipikus felnőtt férfiak napi 5-10 milligrammot, az átlagos felnőtt nő pedig legalább tízszer kevesebbet termel naponta.

A férfiakban csaknem 95% -át termelik a herékben található sejtek egy csoportja, és a nők szintén tesztoszteronjuk 50% -át termelik nemi mirigyekben, a petefészekben. A mellékvesék a férfiaknál szintén a tesztoszterontermelés kisebb forrását jelentik, de a nők számára ez jelentősebben hozzájárul a termeléshez.

 

Tesztoszteron termelése férfiaknál

Az agyból az agyalapi mirigybe továbbított jelek szabályozzák a férfiakban a tesztoszteron termelődését. Az agyalapi mirigy ezután jeleket továbbít a herékhez, hogy tesztoszteront termeljen. Ez a „visszacsatolási hurok” szorosan szabályozza a hormon mennyiségét a vérben. Amikor a tesztoszteronszint túl magasra emelkedik, az agy jeleket küld az agyalapi mirigynek a termelés csökkentése érdekében.

 

Tesztoszteron termelése nőknél

Ha azt gondolod, hogy a tesztoszteron csak a férfiaknak fontos, tévedsz. A nők tesztoszteront a petefészekben és a mellékvesében termelik. Ez a nőkben található számos androgén (férfi nemi hormon) egyike. Úgy gondolják, hogy ezeknek a hormonoknak jelentős hatása van a következőkre:

 • Petefészek funkció
 • Csont szilárdság
 • Szexuális viselkedés, beleértve a normális libidót (bár a bizonyítékok nem meggyőzőek)

A petefészek normál működéséhez fontos a megfelelő egyensúly a tesztoszteron (más androgénekkel együtt) és az ösztrogén között. Míg egyes viselkedésekben játszott szerepe bizonytalan, lehetséges, hogy az androgének fontos szerepet játszanak az agy normál működésében (ideértve a hangulatot, a nemi vágyat és a kognitív funkciókat).

 

A test más módon is termel tesztoszteront, mégpedig amikor a hormon átalakul a dehidroepiandrosteronból (DHEA) a szövetekben. Ez leggyakrabban nőkben fordul elő.

Érdekesség: A testben a tesztoszteron koleszterinből szintetizálódik. De ez nem azt jelenti, hogy ha magas a koleszterinszintünk, akkor magas lesz a tesztoszteron szintünk is. A tesztoszteron szintet az agyi hipofízis gondosan ellenőrzi, hogy ez csak úgy megtörténjen.

 

 

Tesztoszteron szint normál értéke

Szintje tulajdonképpen ingadozik a nap folyamán. A férfiakban a tesztoszteron koncentráció a legmagasabb reggel, de a nap folyamán fokozatosan csökken. A normál tesztoszterontermelést nagyrészt egy másik, 1-3 óránként felszabaduló hormon – a gonadotrophin-felszabadító hormon (GnRH) – ritmikus kitörései szabályozzák.

Ezen ingadozások mellett a késői serdülőkorban és a fiatal felnőtt férfiakban (19-39 éves korban) a tesztoszteron szint normál értéke átlagosan 264-916 nanogramm / deciliter.

A 19 évesnél idősebb nők esetében a szint 8-60 nanogram / deciliter. Ennek a mennyiségnek csak kb. 25% -a tekinthető „biológiailag aktívnak”. Csak 2-3% van jelen szabad tesztoszteronként, a többi pedig lazán kötődik az albuminhoz. A maradék szorosan kötődik egy szérumhormon-kötő globulinnak (SHBG) nevezett proteinhez.

Az ösztrogének növelik az SHBG-t a testben, míg a tesztoszteron és más androgének jellemzően csökkentik az SHBG-t. Ezért lehetséges, hogy teljes tesztoszteronja egészséges, normál tartományban legyen, de ha magas a százaléka az SHBG-hez, akkor a teljes tesztoszteron-egészség – és az izomszövetek hormonra adott reakcióképessége – jelentősen csökken.

 

A tesztoszteron ujjhossz-teszt: Kevésbé kifinomult, de még mindig meglepően érvényes módszer annak felmérésére, hogy magasabb tesztoszteronszinttel és nagyobb androgénreceptor-érzékenységgel született-e, ha jobb kezét nézi.

Ha a kezét laposan az asztalra helyezi, ellenőrizze, hogy a gyűrűujja lényegesen hosszabb-e, mint a mutató ujj. Ha igen, akkor a fejlődés során több tesztoszteronnak volt kitéve, és az androgénreceptorok jól működtek.

 

 

Mit csinál a tesztoszteron? – tesztoszteron hormon működése

A tesztoszteron passzív módon tud bejutni a sejtekbe – mint egy falon áthaladó szellem -, és olyan androgénreceptorokhoz kötődik, amelyek közvetlenül a sejtmagra hatnak.

Prohormonként szolgálhat a nemi mirigyekben és szövetekben is, mint például a bőr, a szőrtüszők és a zsír. Például, ha az 5-alfa-reduktáz enzim jelen van, akár a prosztatában vagy a bőrben, a tesztoszteront átalakítják erősebb androgénné, dihidrotestoszteronná (DHT).

A zsírszövetben az aromatáz enzim a tesztoszteront átalakítja ösztrogénné, ösztradiollá. Más szavakkal: minél több zsírszövet van, annál több ösztrogént képezhet a test a tesztoszteronból.

Bizonyos esetekben mindkettő előfordul: a tesztoszteron közvetlenül a szövetre hat, de szintén prohormonként is, mivel átalakul androgén- vagy ösztrogén-metabolitjává.

Felnőttekben a tesztoszteronnak a test egészére van hatása:

 • Izmok: Növeli a fehérje szintézist, növeli az izomtömeget és az erőt.
 • Testzsír: blokkolja a zsír felvételét és a zsír tárolását, és növeli a zsírégető béta-adrenerg receptorok számát.
 • Agy: Javítja a megismerést, a memóriát, a nemi vágyat és befolyásolja az érzéseket.
 • Szív: Növeli a véráramot és a szívteljesítményt.
 • Csont: Növeli a vörösvértestek képződését és a csontok növekedését, és fenntartja a csontsűrűséget.
 • Férfi nemi szervek: Támogatja a spermatermelést és az életképességet, valamint elősegíti a pénisz növekedését és az erekciós funkciót.
 • Bőr: Támogatja a kollagéntermelést és a hajat.
 • Vese: Eritropoetint (EPO) termel, amely serkenti a vörösvértestek termelődését.

 

Ezenkívül a tesztoszteron növeli az inzulinszerű növekedési faktort (IGF-1), az egészséges tesztoszteron szint pedig a jó egészséghez és immunfunkcióhoz, az alacsonyabb halálozási arányhoz, valamint az alacsonyabb testzsírhoz és a megnövekedett anyagcseréhez kapcsolódik.

Az alacsony tesztoszteronszintű férfiakban a hormon szint növelése szintén javítja az energiát, az izomtömeget, a libidót, a szexuális teljesítményt és a csontok ásványi sűrűségét, és csökkenti a testzsír, a depresszió és a húgyúti problémákat.

Kutatások is kimutatták, hogy a fibromialgiás betegekben naponta egyszer alkalmazott, orvosi tesztoszteron transzdermális gél hatékony gyógyhatású lehet a krónikus fájdalom ellen.

 

 

Tesztoszteron hatása

Hogyan befolyásolja a tesztoszteron a testzsírt, a súlyt és a test összetételét?

A férfiak alacsony testoszteronszintje növeli a zsír- és testsúlynövekedést, csökkenti a kalóriafelhasználást, növeli a vércukor-rendellenességek és az inzulin-érzékenység gyakoriságát, és egyébként negatívan befolyásolja az anyagcserét. Nőkben a szokatlanul magas tesztoszteron ugyanazokkal a negatív hatásokkal jár.

A tesztoszteron együttesen és mindkét nemben közvetlenül a központi idegrendszerben (az agyban és a gerincvelőben) hat, szabályozza az anyagcserét, befolyásolja a test kalória égetését és fenntartja az egészséges vércukorszintet.

Például, amikor hetente csak egyszer 200 mg vényköteles tesztoszteron enanthátot fecskendeztünk be hat hónapig, 21-37 éves korú férfiakban, akik egészségesek voltak, de nem végeztek testmozgást, a tesztoszteron szint 91,1 százalékkal növekedett. A sovány tömeg ezzel párhuzamosan 9,6% -kal, a testzsír 16,2% -kal csökkent.

A több ezer főn végzett számos vizsgálattal azt is megállapították, hogy a tesztoszteronnal történő kiegészítés jelentősen növeli a sovány izomtömeget, csökkenti a testzsírt, és érzékenyebbé teszi a testet az inzulinra.

Ugyanezen tanulmányok adatai arra utaltak, hogy a testmozgás vagy az étrend megváltoztatása nélkül, csak a kiegészítő tesztoszteron hozzáadása két év alatt akár 11,5 kilóval csökkentheti a testtömeget.

Több mint 1000 egészséges felnőtt bevonásával végzett tanulmányok hasonló hatásokról számoltak be: testzsír tipikusan 6,2% -kal, a sovány testtömeg 2,7% -kal növekedett.

A legnagyobb hatások a fokozott zsír- és glükóz-anyagcserének, valamint az izomtömeg növekedésének következményei.

 

 

Hogyan befolyásolja a tesztoszteron az izomteljesítményt?

Noha a testünkben termelt tesztoszteron számos előnye abban rejlik, hogy átalakul erősebb androgénné vagy ösztrogénné, az izomban nem ez a helyzet.

A tesztoszteron közvetlenül stimulálja az izomnövekedést, ezért anabolikus szteroidnak nevezik – még akkor is, ha a test készíti ezt a szteroidot.

 

Hogyan segít a tesztoszteron az izomnövekedésben?

Az uralkodó elmélet az, hogy a tesztoszteron aktiválja és növeli az izomrostok prekurzor sejtjeinek számát, az úgynevezett ” szatellit sejteket „. Aktiválódásuk után ezek a prekurzor sejtek beépülhetnek a létező izomrostokba, hogy nagyobbá váljanak ( hipertrófia ), vagy a szatellit sejtek összeolvadhatnak, és maguknak képezik az új izomrostokat (hiperplázia).

Ezenkívül a tesztoszteron növeli az izomrostokban jelen lévő kontroll központok – magok (myonukleusok) számát, ezáltal növeli a rendelkezésre álló androgénreceptorok számát, amelyekhez a tesztoszteron kötődik az izomzaton belül. Az edzéssel kombinálva, amely növeli az androgénreceptorok érzékenységét, valamint a fehérjeszintézis támogatásához szükséges esszenciális aminosavak fogyasztása, a tesztoszteron izomzatra és teljesítményre gyakorolt ​​hatása jelentősen megnövekszik.

A tesztoszteron antikatabolikus is, mivel blokkolja a katabolikus hormonok, például a kortizol képességét, hogy kötődjenek elsődleges receptorukhoz. Így a tesztoszteron egyben anabolikus és anti-katabolikus szteroid. Ez alapvető fontosságú az izomtömeg felépítéséhez és fenntartásához, valamint a gyors testmozgáshoz.

 

Hogyan segít a tesztoszteron az izom erejének növelésében?

Sokáig azt hitték, hogy a tesztoszteron az izomméret növelésével növeli az erőt és a kitartást. Ugyanakkor kimutatták, hogy a tesztoszteron növeli a sejtben felszabaduló kalcium mennyiségét, ami fokozhatja az izmok összehúzódásainak erejét.

Hasonlóképpen, egy nemrégiben végzett rágcsáló tanulmányban kimutatták, hogy a DHT közvetlenül stimulálja az izom összehúzódási erőt akár 24-30 százalékkal mind az erő, mind a kitartó izomrostokban.

 

Hogyan segít a tesztoszteron az állóképességben?

Az embereket nem csak a tesztoszteron izomépítő és regenerációs előnyei érdekli. A tesztoszteron növeli az EPO-t, amely serkenti a vörösvértestek fejlődését.

A vörösvértestek több oxigént hordoznak a vérben és a dolgozó izmokban. A felnőtt rágcsálók tesztoszteronnal történő injektálásáról is bebizonyosodott, hogy növeli a sejtekben lévő zsírégető és energiatermelő „gyárak” (mitokondriumok) számát, és javítja a mitokondriális funkciókat.

Ha ugyanez történik az embereknél, akkor erős hatással lehet a teljesítményre, és emiatt olyan felkapott téma az öregedésgátló kutatásokban.

 

Hogyan segít a tesztoszteron a sportteljesítményben?

Amíg a tesztoszteron szint a normál tartományon belül van, úgy tűnik, hogy a tesztoszteron szintje nem befolyásolja a férfiak atlétikai teljesítményét.

A 2011. és 2013. évi világbajnokságon részt vevő olimpiai szintű atlétikai sportolók százaiból származó vér azt mutatta, hogy a férfiakban a sprinttevékenységek jelentősen megnövelték a biológiailag hozzáférhető tesztoszteront, míg a dobási tevékenységek csökkentik. Egyik esetben sem jósolta meg, hogy valójában hogyan teljesítettek.

Ezzel szemben a nőkben azok, akikben a legmagasabb szabad tesztoszteronszint volt a 400 méteres sprint és az akadályfutás, a 800 méteres sprint, a kalapács-dobás és a rúd ugrás.

 

 

Népszerű termékek a

Hogyan befolyásolja a tesztoszteron a szexuális egészséget és a termékenységet?

A férfiak szexuális fejlődésében és termékenységében játszott szerepe mellett a tesztoszteron szint emelése a tesztoszteron-kiegészítéssel, szinte meggyőzően kimutatták, hogy javítja a férfiak szexuális működését.

A kutatók így összegezték a tesztoszteron előnyeit a férfi szexuális funkciókra:

 • Élettani: A tesztoszteron serkenti a nitrogén-oxidot és a véráramot.
 • Strukturális: A tesztoszteron hozzájárul annak biztosításához, hogy az férfiak pénisze megfelelően működjön.
 • Neurális: A tesztoszteron javítja a szexuális tevékenységhez szükséges szöveteket és az impulzusok áramlását.
 • Antagonista: A tesztoszteron blokkolja azt az enzimet, amely az erekció vesztést okozza a férfiaknál.
 • Támogató: A tesztoszteron segít ellensúlyozni az elhízás, a cukorbetegség és az öregedés általános kimeneteleit a szexuális funkciókban.

 

Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a teljes és a szabad tesztoszteron, valamint mellékvese szteroid prekurzora, a DHEA-S (szulfatált forma) szignifikánsan alacsonyabb azokban a nőkben, akik alacsony szexuális vágyat, izgalmat és orgazmusképességet jeleznek.

Ha figyelembe vesszük, hogy a 18–59 éves nőknek mindössze 43% -a számol be jelentős nemi diszfunkcióról, és a nők 27–32% -ának állítólag alacsony a nemi vágya, nem csoda, hogy nőtt a felírt tesztoszteron mennyisége a nők számára, akik teljesebb szexuális életet keresnek.

Összegezve, az alacsony nemi vágy vagy a menopauza alatt álló nőkkel végzett kutatások támogatják a tesztoszteron terápia biztonságos és hatékony alkalmazását a szexuális vágy, az aktivitás, az öröm és az orgazmus fokozása érdekében, a pattanások számának növekedése pedig az egyetlen megfigyelhető mellékhatás.

 

 

Hogyan befolyásolja a tesztoszteron az agyat?

A tesztoszteron leggyakoribb hatása az agyra, hogy növeli a társadalmi domináns viselkedést és a kockázatos döntéshozatalt.

Minél több tesztoszteron van jelen a magzati fejlődés során, majd ismét pubertás és serdülőkorban, annál valószínűbb, hogy az ember intelligens lesz, de hiányzik bizonyos társadalmi képességei, például az empátia vagy az önmegtartóztatás. Lehet, hogy egyes esetekben agresszívebben is viselkednek.

Az emberekkel és az állatokkal végzett kutatások egyaránt kimutatták, hogy az agresszió növekszik, ha serdülőkorban kiegészítő tesztoszteront alkalmaznak (pubertáskor kezdve és a férfiak és nők többségében kb. 27 éves korig zárva).

Ha felnőttek használják, úgy tűnik, hogy nem ez a helyzet.

Más szóval, azok az urak, akik agresszívabbá válnak egy tesztoszteron kiegészítő időszakban és hamar dühbe gurulnak, valószínűleg csak természetüknél fogva ilyenek és csak kényelmes ürügyet jelent számukra a tesztoszteron.

Általánosságban elmondható, hogy azoknál a férfiaknál, de nem a nőknél, akiknél a természetes tesztoszteron szint magasabb, jobb az emlékező képességük.

Ez arra késztette néhány kutatót, hogy megvizsgálják, lehet-e összefüggés az alacsony tesztoszteronszint és a demencia vagy az Alzheimer-kór fokozott kockázata között.

Amikor az alacsony tesztoszteronnal vagy anélkül, valamint károsodott vagy nem működő agyi funkcióval rendelkező férfiaknak orvosi tesztoszteront írtak fel, úgy tapasztalták, hogy az agy működésének javulása alátámasztja, hogy valóban fennáll a kapcsolat a tesztoszteron és az életkorral összefüggő kognitív betegségek között.

 

 

Tesztoszteron és az edzés kapcsolta

Hogyan befolyásolja az edzés a tesztoszteron szintet?

Általában véve a nagyobb volumenű súlyzós edzés serkenti a tesztoszteron termelést.

Ha általában 5 x 5 ismétléseket csinálsz, 2 perces pihenőidővel a sorozatok között, akkor a súly csökkentésével úgy, hogy 10–12 ismétlést végzünk, növelhetjük a relatív edzésmennyiséget és serkenthetjük a tesztoszteron választ.

Ugyanezt a megközelítést lehet alkalmazni a kerékpározásra vagy a futásra, vagy a nagy intenzitású intervallum edzések végrehajtására:

Csinálj több gyakorlatot rövidebb idő alatt, hogy több tesztoszteront termelj. Ahogy a test alkalmazkodik, folytatnia kell a változtatásokat, különben nem érjük el ugyanazt a tesztoszteron-választ.

Más szavakkal: ha továbbra is célunk, hogy növeljük a tesztoszteron szintjét az edzésekkel, akkor folyamatosan növelnie kell a teljes vagy a relatív edzés volument.

A kutatások arra jutottak, hogy magasabb a tesztoszteron válasz, ha a nap folyamán később edzünk.

Ennek a hatásnak azonban valószínűleg inkább az az oka, hogy már reggel magas a tesztoszteronszintünk, tehát valószínűleg ennek kevesebb jelentősége van.

A legjobb tanács az, ha edzünk, amikor az energiaszint és a fókusz támogatja azt, hogy képesek legyünk a legnagyobb intenzitással edzeni.

 

 

Hogyan Befolyásolja A Gondolkodásmód És Az Életmód A Tesztoszteron Szintet?

A tesztoszteront nem hiába nevezik a „Hormonok Királyának”.

Versenyzés, győzelem, győztes érzés, személyes legjobb eredmény elérése, vagy egyszerűen egy uralkodó helyzetben lenni növelheti a tesztoszteront. Ha hiányzik az önbizalmunk, akkor vesztettünk a tesztoszteron nevű játékban.

Szimplán csak úgy meg akarni nyerni egy versenyt, nem azt jelenti, hogy a tesztoszteronszintünk növekedni fog, ezt a személyiségünknek is tükröznie kell.

A stresszes helyzetekben rossz hozzáállás és ezzel a sok kortizol előállítása csökkenti a tesztoszteron válaszát.

Például, ha egy verseny előtt magabiztos voltál és jó kedvű, az a magasabb tesztoszteron szinttel volt kapcsolatban. A megmérettetésen elért jó helyezés, vagy annak megnyerése még tovább stimulálja a tesztoszteront.

Judo harcosokkal végzett tanulmány ugyanezeket az eredményeket mutatta. Ahogyan a gorillák megóvják területüket, a hazai pályán vívott versenyek is növelik a tesztoszteront.

A férfiak esetében a szexről beszélni, szexuális képeket nézegetni növeli a tesztoszteron szintet. Azt is megállapították, hogy csak gondolni a szexre nem növeli a tesztoszteront.

 

 

Hogyan lehet természetesen fenntartani az egészséges tesztoszteron szintet?

A férfiak esetében az élet az ellenség. A teljes tesztoszteron csökken, és az SHBG növekszik (azaz a biológiailag hozzáférhető tesztoszteron csökken) minden évtizeddel, kezdve azután, hogy a felnőtt érettség körülbelül 30 éves korban elérkezik.

Ez ellen nem sok mindent tehetünk, de életünk számos más területét a tesztoszteron előállításához optimalizálhatjuk:

 

Korlátozzuk az alkohol fogyasztást. A túlzott alkoholfogyasztás negatív hatással van a teljes tesztoszteronra, de csak az alkoholfogyasztás valójában növeli a tesztoszteron / kortizol arányát, valószínűleg az alkohol által adott hamis bizalomérzet miatt, valamint annak képességével, hogy (ideiglenesen) elfojtja a stresszt.

Kontrolláljuk a stresszt. A krónikus stressz, beleértve a túledzést, csökkenti a teljes tesztoszteront és csökkenti a tesztoszteron / kortizol anabolikus és katabolikus arányát. Az akut stressz, például egy erőteljes, nagy volumenű edzés, ellentétes hatással jár.

Ne vidd túlzásba a diétát. Annak érdekében, hogy a tesztoszteron szintünk a csúcspontján maradjon, el kell kerülni a hosszan tartó, szélsőséges alacsony kalóriatartalmú étrendet, az „éhezési diétákat” vagy az extrém böjtöt. Ellentmondásosnak tűnhet az, hogy a vér tesztoszteronszinte az étkezés hatására akutan csökken. Valószínűleg ez azért fordul elő, mert bizonyos típusú zsírok és fehérjék növelik az izomban az androgénreceptorokat, ezáltal több testosteront távolítanak el a keringésből, mivel a hormont az izmok használják fel a fehérje szintézis és a glükóz anyagcserének serkentésére.

Legyen egy edzés utáni shéked. Az Auburn University egy nem publikált kutatása kimutatta, hogy a tejsavófehérje, de nem szója vagy leucinnal dúsított aminósav kiegészítő, jelentősen növeli az izomsejtekbe bejutott tesztoszteron mennyiségét (az edzés után hat órával mérve).

Rossz hír: Túl sok állóképességi edzés csökkenti a tesztoszteron szintet. Intenzív, gyakori állóképességi edzésekről kimutatták, hogy következetesen és szignifikánsan csökkentik a tesztoszteront. A mérsékelt állóképességi gyakorlatnak azonban csak csekély vagy nincs hatása a tesztoszteronra. Általában véve, ahogy a teljes távolság- és energiaszükségletek növekednek az állóképességi edzésekkel, a tesztoszteron csökken.

Maradj karcsú. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a testzsír növekedése szignifikánsan alacsonyabb teljes és biológiailag hozzáférhető tesztoszteront, alacsonyabb DHT-értéket és magasabb keringő ösztrogéneket eredményez, mivel a tesztoszteron ösztrogénné történő aromatizálása fokozódik.

 

Érdekelhet: Tesztoszteron fokozó termékek, tesztoszteron növelés étrend kiegészítő termékekkel

 

 

Milyen egyéb tényezők csökkenthetik a tesztoszteron szintjét?

Néhány más életmódbeli tényező befolyásolja a tesztoszteron szintet, bár nem feltétlenül olyan módon, amelyeket tudnánk befolyásolni.

Családtervezés és családok: A hölgyek orális fogamzásgátló szedésekor alacsonyabb tesztoszteron szinttel rendelkeznek, mint amikor nem szednek.

A házasságkötés és a gyermekek megléte is csökkentheti a nők tesztoszteron szintjét. Még a síró csecsemő táplálásának egyszerű cselekedete is a legtöbb nőben csökkenti a tesztoszteron szintet.

Természetesen ez ellen nem kell tenni, de jó tudni. Ahogy a gyerekek idősödnek, ennek a tesztoszteron csökkentő hatásnak is csökkennie kell.

Úgy tűnik, hogy a férfiak sem immunisak erre a hatásra, amelyre néhány kutatás rávilágított.

A nem elkötelezett egyedülálló férfiakban általában a legmagasabb a tesztoszteron, míg az elkötelezett kapcsolatban álló férfiakban csökkent a tesztoszteron.

A házasságban élőknél még ennél is alacsonyabb lehet a tesztoszteron szintje, és kicsi gyermekekkel való házasság általában a keringő tesztoszteron legalacsonyabb szintjét eredményezi.

Mindezek a bizonyítékok alátámasztják a madárkutatás során felmerült „kihívás-hipotézist”, és azt mutatják, hogy a férfi tesztoszteron szintje hajlamos emelkedni és csökkenni, mivel más férfiakkal versenyeznek valakiért vagy a dominanciáért.

A szülői dominanciaért folytatott verseny valószínűleg befolyásolja a nők tesztoszteron szintjét is.

A rossz hír a családok számára, de a jó hír a tesztoszteron szintjére nézve az, hogy a férfiknál válás után nő a tesztoszteron szintje.

 

Egyél befolyásoló tényezők:

Sport nézése: A kedvenc csapatunkat nézni amikor éppen nyerésre vagy vesztésre áll, szintén serkenti a tesztoszteront, ugyanúgy, amikor személyesen nyerünk vagy veszítünk egy versenyt.

Szorongás, betegség és sérülés: A szorongásos hajlam csökkentheti a tesztoszteron mennyiségét. Sérülések, súlyos betegségek és műtétek esetén is kimutatták, hogy csökkentik a tesztoszteront.

Ez olyan tanulmányokhoz vezetett, amelyek kedvező hatást fejtenek ki az ortopédiai és kozmetikai műtétek utáni gyógyulásra, amikor a tesztoszteront felírják, amit már a műtét előtt elkezdenek adagolni.

Kémiai expozíció: Végül számos szintetikus és természetes vegyi anyagról kimutatták, hogy fokozza a tesztoszteron ösztrogénné történő aromatizálását, valamint csökkenti a tesztoszteron és az androgén receptorokat.

Például, szinte minden olyan vegyi anyagról, amely az UV expozíció gátlására szolgál, csökkenti a tesztoszterontermelés. A peszticidekben általánosan használt összetevők, valamint a műanyagok, a gyanták és más kötőanyagok, amelyeket a ruháktól az edényekig, a festékekig és az egyéb általános háztartási cikkekig használnak, nagymértékben megváltoztathatják a tesztoszteron szintjét.

 

Érdekelhet: Alacsony tesztoszteron szint okai, jelei és növelése

 

 

Tesztoszteron hiány tünetei

Ezek az alacsony tesztoszteronszint leggyakoribb tünetei:

Férfiak és nők számára:

 • Fáradtság
 • Depresszió
 • A nemi vágy elvesztése
 • A szexből származó öröm elvesztése (különösen a nők számára)
 • Nem tud koncentrálni
 • Az izomtömeg vagy az erő elvesztése
 • Csökkent jó közérzet
 • Csökkent testszőr
 • Fokozott testzsír
 • Hangulatváltozás
 • Megnövekedett agresszió
 • Alvászavar

 

Csak férfiaknál:

 • Az erekció elérésének vagy fenntartásának problémái
 • A reggeli vagy az éjszakai erekció hiánya
 • Forró villanások
 • Megnagyobbodott mellszövet (nőgyógyászat)

 

 

 

Tesztoszteron túltengés tünetei, veszélyei

Valójában a férfiak rendellenesen magas tesztoszteron-szintjére vonatkozó tudnivalók többsége sportolóktól származik, akik anabolikus szteroidokat, tesztoszteront vagy kapcsolódó hormonokat használnak az izomtömeg és az atlétikai teljesítmény növelésére.

A férfiak rendellenesen magas tesztoszteronszintjével kapcsolatos problémák a következők:

 • Alacsony spermiumszám, a herék összehúzódása és impotencia (furcsának tűnik, nem igaz?)
 • Szívizomkárosodás és fokozott szívroham-kockázat
 • Prosztata megnagyobbodás, vizelési nehézséggel
 • Májbetegség
 • Pattanás
 • Folyadékvisszatartás a lábak és a talp duzzanatával
 • Súlygyarapodás, amely részben az étvágy növekedésével függ össze
 • Magas vérnyomás és koleszterin
 • Álmatlanság
 • fejfájás
 • Megnövekedett izomtömeg
 • Fokozott vérrögök kialakulásának kockázata
 • hirtelen növekedés serdülőkben
 • Jellemzően agresszív viselkedés (bár nem tanulmányozták vagy egyértelműen bizonyították)
 • Hangulati ingadozások, eufória, ingerlékenység, csökkent döntési képesség, téveszmék

A nők körében a magas tesztoszteronszint leggyakoribb oka a policisztás petefészek szindróma (PCOS). Ez a betegség gyakori. A premenopauzális nők 6-10% -át érinti.

A PCOS-ban szenvedő nők petefészkei több cisztát tartalmaznak. A tünetek között szerepel a szabálytalan periódusok, a csökkent termékenység, az arcon, a végtagokon, a törzsön és a szemérmeken túlzott vagy durva szőr, férfi-kopaszság, elsötétült, vastag bőr, súlygyarapodás, depresszió és szorongás.

Az egyik lehetséges kezelés ezekben a problémákban a spironolakton, egy vízhajtó (víztabletta), amely gátolja a férfi nemi hormonok működését.

A betegség vagy a drogfogyasztás miatt magas tesztoszteronszintet mutató nők esetében csökkent a mell mérete és a hang elmélyülése.

 

 

Összegzés:

Aggódnod kellene a tesztoszteron szinted miatt?

Ha bármilyen aggályod van, kérdezd meg orvosod. Általában tesztelik a teljes tesztoszteront, amely magában foglalja a szabad tesztoszteront és a kötött tesztoszteront is. Ezek a mérések kiváló irányt adhatnak a kezdéshez.

Hacsak nincs alacsony biohasznosítható tesztoszteronszinted vagy olyan androgénrecepció-rendellenességed van, amely nem teszi lehetővé a szervezet megfelelő reagálását a test által termelt tesztoszteronra, akkor a kiegészítő tesztoszteron adagolás nem indokolt.

Figyeljünk arra, hogy természetes módszereket alkalmazzunk a szervezet tesztoszterontermelésének, az ehhez való érzékenységnek vagy mindkettőnek a fokozására, és kerüljük el azokat a környezeti és életmódbeli tényezőket, amelyek egyébként csökkentik a tesztoszteront, fokoznák az ösztrogénekké való átalakulását, vagy krónikusan magas keringő kortizolt eredményeznének.

 

Népszerű termékek a tesztoszteron szint optimalizálásban:

QNT eroxa
Elfogy.

QNT Care Eroxa – 90 kapszula

4 990 Ft
OLIMP Fortest - 120 kapszula
Elfogy.

OLIMP Fortest – 120 kapszula

8 490 Ft
nutriversum dark daa
Elfogy.

Nutriversum – DARK – DAA – 60 kapszula – d aszparaginsav

2 390 Ft

 

Forrás / Tanulmányok
 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4709428/
 2. Mulhall, J. P., et al. (2018). Evaluation and management of testosterone deficiency.
  auanet.org/guidelines/testosterone-deficiency-(2018)
 3. Boyle, P., Koechlin, A., Bota, M., d’Onofrio, A., Zaridze, D. G., Perrin, P., … & Boniol, M. (2016). Endogenous and exogenous testosterone and the risk of prostate cancer and increased prostate‐specific antigen (PSA) level: a meta‐analysis. BJU International, 118(5), 731-741.
 4. Nieschlag, E., & Vorona, E. (2015). Doping with anabolic androgenic steroids (AAS): Adverse effects on non-reproductive organs and functions. Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders, 16(3), 199-211.
 5. Zhao, J., Leung, J. Y. Y., Lin, S. L., & Schooling, C. M. (2016). Cigarette smoking and testosterone in men and women: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Preventive Medicine, 85, 1-10.
 6. Wang, W., Yang, X., Liang, J., Liao, M., Zhang, H., Qin, X., … & Mo, Z. (2013). Cigarette smoking has a positive and independent effect on testosterone levels. Hormones (Athens), 12(4), 567-577.
 7. Lockwood, C.M.a.R., M.D. Nutrition and Muscle Gains – Does Leucine Content Matter. A Point-Counterpoint Debate. 12th Annual ISSN Conference & Expo. 2015. Austin, TX.
 8. Vihma, V., Naukkarinen, J., Turpeinen, U., Hämäläinen, E., Kaprio, J., Rissanen, A., … & Mikkola, T. S. (2017). Metabolism of Sex Steroids Is Influenced by Acquired Adiposity–a Study of Young Adult Male Monozygotic Twin Pairs. The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology.
 9. Voorthuis, A., Bakermans-Kranenburg, M. J., & van IJzendoorn, M. H. (2017). Testosterone reactivity to infant crying and caregiving in women: The role of oral contraceptives and basal cortisol. Infant Behavior and Development.
 10. Barrett, E. S., Tran, V., Thurston, S., Jasienska, G., Furberg, A. S., Ellison, P. T., & Thune, I. (2013). Marriage and motherhood are associated with lower testosterone concentrations in women. Hormones and Behavior, 63(1), 72-79.
 11. Guay, A., Jacobson, J., Munarriz, R., Traish, A., Talakoub, L., Quirk, F., … & Spark, R. (2004). Serum androgen levels in healthy premenopausal women with and without sexual dysfunction: Part B: Reduced serum androgen levels in healthy premenopausal women with complaints of sexual dysfunction. International Journal of Impotence Research, 16(2), 112.
 12. Achilli, C., Pundir, J., Ramanathan, P., Sabatini, L., Hamoda, H., & Panay, N. (2017). Efficacy and safety of transdermal testosterone in postmenopausal women with hypoactive sexual desire disorder: a systematic review and meta-analysis. Fertility and Sterility, 107(2), 475-482.
 13. Harden, K. P., Kretsch, N., Tackett, J. L., & Tucker‐Drob, E. M. (2014). Genetic and environmental influences on testosterone in adolescents: evidence for sex differences. Developmental Psychobiology, 56(6), 1278-1289.
 14. Cunningham, R. L., Lumia, A. R., & McGinnis, M. Y. (2013). Androgenic anabolic steroid exposure during adolescence: ramifications for brain development and behavior. Hormones and Behavior, 64(2), 350-356.
 15. Ackermann, S., Spalek, K., Rasch, B., Gschwind, L., Coynel, D., Fastenrath, M., … & Dominique, J. F. (2012). Testosterone levels in healthy men are related to amygdala reactivity and memory performance. Psychoneuroendocrinology, 37(9), 1417-1424.
 16. Isidori, A. M., Giannetta, E., Greco, E. A., Gianfrilli, D., Bonifacio, V., Isidori, A., … & Fabbri, A. (2005). Effects of testosterone on body composition, bone metabolism and serum lipid profile in middle‐aged men: A meta‐analysis. Clinical Endocrinology, 63(3), 280-293.
 17. Kraemer, W. J., & Rogol, A. D. (Eds.). (2008). The Encyclopaedia of Sports Medicine: An IOC Medical Commission Publication, The Endocrine System in Sports and Exercise (Vol. 11) . John Wiley & Sons.
 18. Corona, G., Giagulli, V. A., Maseroli, E., Vignozzi, L., Aversa, A., Zitzmann, M., … & Maggi, M. (2015). Therapy Of Endocrine Disease: Testosterone supplementation and body composition: results from a meta-analysis study. European Journal of Endocrinology, EJE-15, 99-116.
 19. Corona, G., Giagulli, V. A., Maseroli, E., Vignozzi, L., Aversa, A., Zitzmann, M., … & Maggi, M. (2016). Testosterone supplementation and body composition: results from a meta-analysis of observational studies. Journal of Endocrinological Investigation, 39(9), 967-981.
 20. TTFB; Testosterone, Total, Bio, Free, S. September 19, 2017.
 21. Hackett, G., Kirby, M., Edwards, D., Jones, T. H., Rees, J., & Muneer, A. (2017). UK policy statements on testosterone deficiency. International Journal of Clinical Practice, 71(3-4).
 22. Khera, M. (2016). Male hormones and men’s quality of lifeCurrent Opinion in Urology, 26(2), 152-157.
 23. Trigunaite, A., Dimo, J., & Jørgensen, T. N. (2015). Suppressive effects of androgens on the immune system. Cellular Immunology, 294(2), 87-94.
 24. White, H. D., & Robinson, T. D. (2015). A novel use for testosterone to treat central sensitization of chronic pain in fibromyalgia patients. International Immunopharmacology, 27(2), 244-248.
 25. https://www.bodybuilding.com/content/all-about-testosterone.html
 26. https://www.health.harvard.edu/drugs-and-medications/testosterone–what-it-does-and-doesnt-do
0 likes (You must login to like)