Ginzeng a csodálatos növény

Ginseng hatása, fajtái és minden, amit tudnod kell róla

A ginzenget Ázsiában és Észak-Amerikában már évszázadok óta használják a gyógyászatban. A legtöbben az agyműködés serkentésére, a koncentráció növelésére, a szellemi és fizikai állóképesség javítására alkalmazzák. A ginseng (ginzeng) segítségével a depresszió, a szorongás és a krónikus fáradtság is természetes módon kezelhető.

Mint ismeretes, erősíti az immunrendszert, segít legyőzni a fertőzéseket és a merevedési zavarokkal küzdő férfiak is jó hasznát vehetik. Már az amerikai őslakók is a növény gyökerével stimulálták a szervezetet, megszüntetve ezzel a fejfájást, meddőséget, a lázat és az emésztési zavarokat. Manapság rendszeresen, több millió ember élvezi a ginzeng előnyeit.

 

 

Mi a Ginzeng?

A világon tizenegy ginzeng faj létezik, mindegyik az Araliaceae családba, azon belül is a Panax nemzetségbe sorolandó.

A botanikai elnevezése a Panax görögül „mindent meggyógyít” -ot jelent. A „Ginzeng” kifejezetten az amerikai ginsengre (panax quinquefolius) és az ázsiai, azaz koreai panax ginsengre utal.

A valódi ginzeng növény a Panax nemzetséghez tartozik, a szibériai ginzeng és a korona ginzeng eltérő növények, így a felhasználási funkciójuk is különbözik.

A Panax növényekben található előnyös és egyedi vegyületeket a ginsenosidesok, jelenleg is orvosi kísérletek alatt állnak, kifejtett jótékony egészségügyi hatásaikat bizonyítandó.

És bár mind az amerikai, mind az ázsiai ginzeng tartalmaz ginsenosides-eket összetételük és mennyiségük eltérő. A kutatások pedig eddig nem hoztak átütő sikert, a tudósok egy csoportja még mindig kételkedve áll a gyógyszerként való engedélyezéséhez, jóllehet az ember évszázadok óta sikerrel alkalmazta a gyógyításban.

Olimp_Labs_GINSENG_VITA-COMPLEX
Elfogy.

OLIMP LABS PLATINUM GINSENG™ SPORT EDITION 550 MG – 60 kapszula

2 490 Ft

 

 

Tények a Ginzeng fogyasztásával kapcsolatban

Az amerikai ginzengnek el kell érnie a minimum 6 éves kort, hogy használható legyen.

A természetben védettnek számít, ma leginkább farmokon termesztik, ezzel védve a túlszüreteléstől.

A növény levelei a szárat körkörösen növik be, virága sárgászöld, alakja esernyőre emlékeztet. A növény közepéből nőnek ki, később vörös bogyókat hoznak. A kor előrehaladtával a törzse ráncossá válik – minél idősebb annál értékesebb a növény, hiszen ilyenkor a gyökerük is terebélyesebb.

A ginzeng különböző gyógyszertani összetevőket tartalmaz, beleértve a tetraciklusos triterpenoid szaponinokat (ginsenzidok), a poliacetiléneket, a polifenol vegyületeket és a savas poliszacharidok sorozatát.

 

 

A ginzeng hatása – 9 bizonyított előny

Mire jó a ginseng? Itt megismerheted a ginseng legfőbb bizonyított hatásait:

 

1. Kedélyállapotjavító és csökkenti a stresszt

A brit Brain Performance and Nutrition Kutató Központ által vezetett kutatásban harminc önkéntes vett részt, akik három alkalommal kaptak ginzeng, illetve placebo kezelést.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a ginzeng képes volt javítani a résztvevők hangulatát és mentális működését. (*) 200 milligramm nyolc napon keresztül képes volt csillapítani a hangulatingadozásokat és a kavargó gondolatokat.

Szintén 8 nap alatt 400 milligramm lenyugtatta, javította a szellemi képességeiket. Egy másik, a Division of Pharmacology at Central Drug Research Institute által végzett kutatás eredményei azt mutatják (*), hogy a ginzeng a krónikus stresszel küzdő patkányok esetében is képes volt hatékonyan semlegesíteni a rendellenességeket. 100 milligramm javította a kedélyállapotukat, orvosolta a fekélyt és a mellékvese működésére is jótékonyan hatott.

 

2. Támogatja az agyi funkciókat

A ginzeng stimulálja az agysejteket, segíti a koncentrációt és a kognitív készségeket. Kutatások támasztják alá, hogy Alzheimer-es betegek esetében már 12 hét alatt, jelentős eredmény érhető el, intenzív ginzenges terápiával.

A dél-koreai Department of Neurology at the Clinical Research Institute szintén azt vizsgálta, hogy hogyan reagál az Alzheimer-kórral küzdő betegek szervezete a ginzengre. (*)

Az eredmények pozitívnak mondhatóak, a kezelést követően javulás volt észlelhető, ami a következő három hónapban fent is maradt. A ginzeng-terápia leállítását követően, a tendencia alábbhagyott, majd a kontrollcsoport szintjére csökkent vissza.

Ez alapján bizton állítható, hogy a ginzeng az Alzheimer-kór természetes ellenszere. Jóllehet további kutatások szükségesek a témában, az előzetes tanulmányok megállapították, hogy az amerikai ginzeng és ginko biloba kombinációja az ADHD is gyógyíthatja.

 

3. Ginseng Gyulladáscsökkentő hatása

Érdekes publikáció született Koreában a koreai vörös ginzenggel kapcsolatban, ahol a kemoterápiával kezelt gyerekekre és az előre haladott stádiumban lévő őssejt-transzplantáción átesettekre gyakorolt hatásáról készületek átfogó vizsgálatok. (*)

19 pácienst vizsgáltak, akiket 60 milligramm koreai vörös ginzenggel kezeltek egy teljes éven át. Minden 6 hónapban megvizsgálták a vérüket és arra a megállapításra jutottak, hogy a kis fehérjék (citokinek) – amelyek az agy és a sejtek összeköttetéséért felelősek- száma megnövekedett, jobban, mint a kontrollcsoporté.

Ez az eredmény azt sugallja, hogy a vörös ginzeng képes stabilizálni a kemoterápiát követően a gyulladásos citokinek hatását a rákos gyerekeknél.

2011-ben az amerikai Kínai Orvoslás lapja megjelentetett egy cikket, amiben a koreai vörös ginzeng hatását vizsgálták patkányok gyulladt citokinjein. Miután hét napon keresztül 100 milligramm koreai vörös ginzenget kaptak az állatok, megfigyelhető volt a gyulladás méreteinek lecsökkenése, sőt az agyban okozott károsodás is javult. (*)

Egy másik állatkísérlet is alátámasztja a ginzeng gyulladáscsökkentő tulajdonságát. Ugyanebből a növényből 40 milligrammot kaptak allergiás náthában szenvedő egerek – gyakori felsőlégúti gyulladásos betegség gyerekeknél és felnőtteknél is.

A legszokványosabb tünetek az orrdugulás, az orr viszketése és a tüsszögés. A kísérlet végeztével, az állatok allergiás reakciója lecsökkent, ezzel a vörös ginzeng bekerül a leghatékonyabb gyulladáscsökkentő táplálékok csoportjába.

 

4. Segíti a fogyókúrát

Egy másik a ginzenghez köthető meglepő előnyös tulajdonság, hogy természetes étvágycsökkentőként is működik.

Egyúttal fokozza az anyagcserét is és segíti a szervezetet a zsír elégetésében. A chicagói Tang Gyógynövénykutató Központ által készített vizsgálatban annak jártak utána, hogy a ginzeng bogyója mennyire képes fokozni az egerekben az antidiabetikus és elhízás ellenes hatást.

12 napon keresztül kilónként 150 milligramm ginzeng bogyókivonatot injekcióztak az állatok testébe. Az ötödik napra a ginzengkivonatot kapó egerek jelentősen alacsonyabb éhgyomri vércukorszintet produkáltak.

A tizenkét nap leteltét követően az egerek glükóz toleranciája megemelkedett és az áltagos vércukorszint 53%-kal csökkent. A kezelt egerek súlya is csökkent, az értékek mínusz 45 és 51 gramm között mozogtak.

2009-ben hasonló témában készült kutatás, mely eredménye szerint a ginzengnek kulcs szerepe volt az egerek fogyásában, így talán az orvosok elgondolkodhatnak azon, hogy bevethető lehetne az egészségre káros túlsúly és a metabolikus szindrómák kezelésénél.

 

5. Kezeli a szexuális diszfunkcionalitást

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a koreai vörös ginzen képes fokozni a szexuális izgalmat és kezelni a férfiaknál jelentkező merevedési zavarokat, számon tartják a tesztoszteron fokozók között.

Egy 2008-as összeállítás 28 klinikai vizsgálatot ismertetett, amelyek vörös ginzeng felhasználásával igyekeztek orvosolni a merevedési zavarokat. Ezek kézzelfogható bizonyítékként állnak a vörös ginzeng orvosi felhasználása mellett, de a kutatók még mindig úgy vélik, hogy további szigorú vizsgálatokra van szükség a végső következtetés levonásáig. (*)

A 28 publikációból hat esetében a vörös ginzenggel kezelt páciensek az erekciós képességeik jelentős javulásáról számoltak be, összehasonlítva a kontrollcsoport eredményeivel.

Négy tanulmány a szexuális működésre gyakorolt hatását kutatta, szintén pozitívan megerősítve a ginzeng feltételezett jótékony tulajdonságait. A dél-illinoisi Orvostudományi Egyetem, Élettani Tanszéke 2002-ben végzett kutatása azt mutatja, hogy a ginzeng (ginsenozid komponense) képes befolyásolni a péniszben az erekcióért felelős szövetek értágulatát és relaxációját. (*)

Ilyenkor nitrogén-monoxid szabadul fel az endothelsejtekből és a perivaszkuláris idegekből, amelyek közvetlen befolyással bírnak az erekciós szövetekre. Az egyetemi kutatás azt is előre jelezte, hogy a ginzengnek jelentős befolyása lehet a központi idegrendszerre és a hormonális viselkedési központra.

 

6. Növeli a tüdőkapacitást

A patkányokon elvégzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a ginzeng képes csökkenteni a tüdőben lévő baktériumok számát, a résztvevő állatok eredményei alapján elmondható, hogy a növény képes orvosolni a cisztás fibrózist, amely a tüdő gyakori megbetegedése.

Ezt az elméletet egy 1997-es kutatás is igazolta, ahol két héten keresztük kezeltek patkányokat ginzeng injekciókkal, akiknek ezt követően szignifikánsan megtisztult a tüdeje a baktériumoktól. (*)

A ginzeng, egy a tüdőt támadó másik kórral, a krónikus obstruktív tüdőbetegséggel (COPD) szemben is pozitív eredményeket mutat. Ilyenkor a rossz légzés és a COPD egyes tünetei kezelhetőek a ginzeng szájon át történő alkalmazásával.

 

7. Csökkenti a vércukorszintet

Jó néhány tanulmány alátámasztja, hogy az amerikai ginzeng képes csökkenteni a vércukorszintet a kettes típusú cukorbetegek esetében, természetes gyógyszerként funkcionálva.

A Marylandi Egyetem Orvosi Központja szerint, azok a kettes típusú cukorbetegek, akik ginzenget vettek be magas cukortartalmú ital megivása előtt vagy fogyasztása közben, kevésbé produkáltak a vércukorszint emelkedést.

Egy másik, az Egyesült Királyságban egy emberi kognitív idegrendszerrel foglalkozó csoport által végzett kutatása azt mutatja, hogy egy órával a cukortartalmú táplálék elfogyasztását követően a ginzeng stabilizálni tudja a vércukorszintet. (*)

A kettestípusú cukorbetegség legnagyobb problémája, hogy a szervezet egyáltalán nem képes reagálni az inzulinra. Vizsgálatok támasztják alá, hogy a koreai vörös ginzeng képes a szervezetben javítani az inzulinérzékenységet, továbbá csökkenti a vércukorszintet. (*)

 

8. Megelőzi a rákot

Kutatások bizonyítják, hogy a tumor növekedésének meggátlásával a ginzeng hatékony ellenszere a rákos megbetegedéseknek.

Jóllehet további tesztek szükségesek a témában, a tudósok arra következtetésre jutottak, hogy a ginzeng képes a T-sejtek és az NK-sejtek (természetes ölősejtek) által érintett más sejtek immunitásának erősítésére, olyan más mechanizmusokra is pozitív hatása van, mint az oxidatív stressz, az apoptózis és az angiogenezis.

A tudományos vélekedés szerint a ginzeng hatékony ellenszere a rákos megbetegedésnek a gyulladáscsökkentő és tumornövekedést gátló tulajdonságai miatt, emellett tele van antioxidánsokkal és befolyásolja a génexpressziót. (*)

Ezek alátámasztják azt az elképzelést miszerint, a ginzeng a rák természetes ellenszereként is funkcionálhat. Számtalan kutatás irányult a vastagbélrák ginzenggel való kezelésére, hiszen az USA-ban minden 21. ember személyesen érintett a kór által, élete során legalább egyszer. (*)

A kutatók a vastagbélrák területén a ginzeng bogyójának kivonatát párologtatták és az eredmények alapján elmondható, hogy a HCT-116 sejtek 98%-ban, míg az SW-480 99%-ban hatástalanításra kerültek. Az amerikai ginzeng gyökerének kivonatával végzett hasonló tesztek szintén ilyen eredményeket produkáltak. (*)

 

9. Erősíti az immunrendszert

A már felsoroltakon túl magára az immunrendszerre is jótékony hatást gyakorol – támogatja a szervezetet a fertőzések és betegségek leküzdésében.

A ginzen gyökere, szára és levele is felhasználásra kerülhet, ha a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességét szeretnék fokozni a szervezetnek.

Több klinikai projekt is alátámasztotta, hogy az amerikai ginzeng képes kulcsszerepet játszani a sejtek teljesítményének javításában.

A ginzeng minden immunsejtet képes szabályozni, beleértve a mikrofágokat, a természetes ölősejteket, a dendritikus sejteket, a T-sejteket és a B-sejteket.

A ginzeng kivonata olyan antimikrobiális vegyületeket állít elő, amelyek védelmet nyújtanak a bakteriális és vírusos fertőzésekkel szemben. Ilyenkor a ginzeng poliacetilén vegyülete lép működésbe.

Az egerek bevonásával végzett kutatások bebizonyították, hogy a vesében, lépben és a vérben lévő baktériumok mennyisége is csökkenthető általa.

A ginzeng kivonata az egereket ugyancsak megvédte a gyulladásos, szeptikus sokktól bekövetkezett elhalálozástól. (*) Riportok készültek arról, hogy olyan vírusokkal szemben, mint az influenza, a HIV és a rotavírus is képes a ginzeng védelmet biztosítani.

 

10. Menopauza tüneteinek enyhítése

A menopauzát számtalan kellemetlen jelenség kíséri, csak néhányat említve: hőhullámok, éjszakai izzadás, hangulatváltozások, ingerlékenység, szorongás, depresszió, hüvelyszárazság, csökkent nemi vágy, súlygyarapodás, álmatlanság és a haj elvékonyodása.

Több bizonyíték van arra, hogy a ginzeng képes ezen nehézségek tompítására, mintegy a menopauza kezelési terv részeként. A legkülönbözők klinikai tesztek szisztematikus áttekintése során arra a következtetésre jutottak, hogy három különböző irányba indultak el a szakértők.

A placebo csoporttal összehasonlításban, a koreai vörös ginzeng hatékonyan növeli a változókorban lévő nők szexuális vágyát, ezenkívül javítja a közérzetet és az általános egészségügyi állapotot, mindeközben csökkenti a menopauza tüneteit a Kupperman index és a Menopauza Értékelési Skálája szerint is.

Egy másik tanulmányon azonban nem talált szignifikáns eltérést a ginzenggel, illetve placebóval kezelt csoport alanyainak hőhullámai között. (*)

 

 

ginseng gyökér

A ginzeng fajtái

Míg a Panax család teljesértékű tagjai csak az ázsiai és az amerikai ginzeng, a magas ginsenosides tartalma miatt, léteznek más, adaptogén gyógynövények, amelyek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért az igazi ginzeng rokonainak tekintik őket.

 

Ázsiai Ginzeng:

panax ginzeng, más néven vörös ginzeng és koreai ginzeng, a klasszikus és eredeti, amely évezredek óta ismert. Gyakran alkalmazzák a hagyományos kínai orvoslásban olyan paciensek esetében, akiknek alacsony a Qi-értékük, meghűltek, esetleg yang-hiánnyal küzdenek, ami kimerültségként jelentkezik.

A növény segítség lehet gyengeség, kimerültség, kettes típusú diabétesz, merevedési zavar és gyenge memória esetén is.

 

Amerikan Ginzeng:

panax quinquefolius, Észak-Amerika New York, Pennsylvania, Wisconsin és Ontario (Kanada) területein őshonos. Az amerikai ginzeng bizonyítottan, hatásos depresszió, magas vércukorszint, szorongás okozta emésztési zavarok ellen, javítja a koncentrációt és fokozza az immunrendszert.

Összehasonlításképpen, az amerikai ginzengről elmondható, hogy gyengébb ázsiai társától, de mégis tökéletesen alkalmazható, kifejezetten yin-hiány pótlására is.

 

Szibériai Ginzeng:

eleutherococcus senticocus, Oroszország és Ázsia szerte vadon nő, másként eleuthro-nak is nevezik, magas eleutherosid tartalma miatt, amely hasonló előnyökkel jár, mint a panax típusú ginzeng.

Tanulmányok igazolják, hogy a szibériai ginzeng növelheti a VO2 értéket, ezzel optimalizálva a szív- és érrendszer állóképességét, csökkenti a fáradtságot és támogatja az immunrendszert. (*, *, *)

 

Indian Ginseng (ashwagadha):

withania somnifera, más elnevezéssel ashwagandha, az ájurvédikus orvoslás egyik fontos gyógynövénye, amely a hosszú élet elősegítésére hivatott.

Sokban hasonlít, de jelentős különbségeket mutat a hagyományos ginzenggel.

Inkább hosszabb távon fejti ki a jótékony hatását, a pajzsmirigy működését stimulálja (TSH, T3 és T4 szintjét optimalizálja), enyhíti a szorongást, egyensúlyba hozza a kortizol szintet, normalizálja a koleszterint, a vércukrot és támogatja az erőnlétet. (*, *)

 

Brazíliai Ginzeng:

pfaffia paniculata, vagy suma gyökér, Latin-Amerika esőerdejeiben él, portugálul a „mindent” jelenti, mert számtalan különböző felhasználási módja létezik.

A növény ecdysteront tartalmaz, amely támogatja a nők és férfiak egészséges tesztoszteronszintjét, az izmok egészségét, csökkenti a gyulladást, leküzdi a rákot, javítja a szexuális teljesítményt és növeli az állóképességet. (*,* )

 

 

A Ginzeng eredete és érdekességek

A ginzenget már az ókori Kínában is természetes gyógymódként alkalmazták. Maradtak fent olyan feljegyzések az i.e. 100-ból, amely a hasznosságát méltatják.

A 16. századra a növény hihetetlen népszerűségre tett szert, még a ginzengföldek ellenőrzésének kérdése is komoly üggyé fajult akkoriban. 2010-ben a világ ginzengfogyasztását fedező növények (80 000 tonna) termesztésének nagy része négy országban valósult meg – Dél-Korea, Kína, Kanada és USA.

Manapság a ginzenget 35 országban fogalmazzák, az üzletág egészének értéke meghaladja a 2 milliárd dollárt, a tranzakciók nagyjából fele pedig valamilyen módon összeköttetésben áll Dél-Koreával.

Korea továbbra is a legnagyobb ginzengtermelő, míg Kína a legnagyobb fogyasztó. Az amerikai ginzenget Ontario, Brit-Kolumbia és Wisconsin térségében termesztik. A Koreában termesztett ginzenget a feldolgozás módjától függően három csoportba sorolják:

  • Friss ginzeng, ami 4 évnél fiatalabb.
  • Fehér ginzeng, ami 4 és 6 év között van és megszárították miután meghámozták.
  • Vörös ginzeng, amit leszüreteltek, megpároltak és kiszárítottak amikor elérte a 6 éves kort.

Miután az emberek úgy tartják, hogy fontos a növény kora, így a kínai hegyből származó 400 éves manchuriai ginzeng gyökeréért egy unciáért 1976-ban valaki egy árverésen képes volt kifizetni 10 000 dollárt fizetni.

 

 

Ginseng fogyasztása – Hogyan lehet ginzengre lelni?

A ginzeng termékeit a gyökerének és annak mellékhajtásainak felhasználásával állítják elő.

A piacon megtalálható, szárított, porított, ginseng kapszula és tabletta formában. A ginzeng más gyógynövények nélkül, önmagában is megvásárolható, létezik mindenféle kombinációban.

 

Melyik a legjobb ginseng kapszula?

Olvassuk el figyelmesen a készítmény leírását és mindig megbízható helyről szerezzük be ezeket. Amennyiben ázsiai ginzenget vásárolnál, keressük a ’koreai’, ’vörös’ és ’Panax’ kulcsszavakat, amerikai esetében a ’panax quinquefolius’ kell, hogy a hívószó legyen.

 

Ajánlott mennyiség

Tesztek eredményei alapján az alábbi mennyiségek az ajánlottak:

  • Kettes típusú diabétesz esetében napi 200 milligramm javasolt.
  • A szakértők szerint a leghasznosabb a merevedési zavarokkal küzdő férfiak esetében napi háromszor 900 milligramm panax ginzeng.
  • Korai magömlés megakadályozására használjon SS-krémet, amely panax ginzeng mellet más hasznos összetevőket is tartalmaz. Kenje be a pénisz tövét a közösülés előtt egy órával, majd közvetlenül előtte mossa le.
  • A stressz, feszültség és fáradtság kezelésére napi egyszer 1 gramm vagy kétszer 500 milligramm javasolt.

 

 

Lehetséges mellékhatások és kölcsönhatások

A ginzeng esetleges mellékhatásai általában igen enyhék. A ginzeng néhány embernél stimulánsként működik, idegességet és álmatlanságot okozva (különösen érvényes ez nagy dózis esetén).

Nagy dózisban, hosszú időn keresztül alkalmazva fejfájást, szédülést vagy gyomorfájást eredményez.

Azok a nők, akik rendszeresen használnak ginzenget megfigyelhetik a menstruációs ciklusuk megváltozását és néhányan allergiás reakciókról is beszámolnak.

A biztonságra való tekintettel, a ginzeng fogyasztása nem ajánlott kisgyerekeknek, terhesnőknek és szoptató anyáknak.

Azon cukorbetegek, akik betegségük kezelésére gyógyszert szednek, mindenképpen kötelesek kezelőorvosukkal egyeztetni, mielőtt a ginzeng szedésébe kezdenek.

A ginzeng képes kölcsönhatásba lépni néhány depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerrel is. A koffein pedig felerősíti a ginzeng hatását.

 

 

Szívesen olvasnál hasonló témákban?
Kérj hasznos tippeket és tanácsokat közvetlenül az email címedre itt!
FELIRATKOZOM
Adataidat az ÁSZF-ünknek megfelelően, teljesen bizalmasan kezeljük. A tananyag letöltése, vagy a legújabb tartalmaink tájékoztatójának igénylése, a segítő szándékú hírlevelekre való feliratkozással jár, amelyekről bármikor leiratkozhatsz.