Glutamin – l glutamin por – l glutamin kapszula

A glutamin talán az egyik legnépszerűb aminosav a sportolók körében, ami nem véletlen, hiszen rengeteg jótékony hatása ismert.

Azzal, hogy az izomszövet közel 60%-át ez az aminosav alkotja, a BCAA aminokkal együtt a két leggyakoribb az emberi szervezetben is.

Az l glutamin nem csak a sportolók számára hasznos kiegészítő, mivel a szervezetben számos rendkívül fontos folyamatban vesz részt. Fontos szerepet játszik a sejtek metabolizmusában, főként a bélben és az immunrendszerben is. Kulcsfontosságú kiegészítőd!

Népszerű Glutamin kiegészítők, kiváló ár / érték arányban:

Mind a(z) 3 találat megjelenítve


L glutamin szedése – Mit érhetsz el vele?

A szájon át történő glutamin pótlás támogatja a glikogén tárolástsegíti a más aminosavak szintézisét és csökkenti a katabolikus állapotot a túledzésekkor.

Az alacsony glutamin szinttel a teljesítmény és a regeneráció is egyaránt veszélyeztetett.

 

Glutamin adagolása

Naponta 5 -15 gramm glutamin szedése javasolt. Sportolóként a nagyobb mennyiséget érdemes fogyasztani, így kiaknázható a glutamin szervezetre gyakorolt pozitív tulajdonságai.

Egyszeri adagja 2-5 gramm.

 • edzés előtt: 5-10 gramm
 • edzés után: 5-10 gramm
 • hosszabb, több órás megterhelő sporttevékenységek idején javasolt a sportitalunkhoz keverni 5 grammot
 • továbbá a reggeli ébredést követően és a lefekvés előtt érdemes használnunk

 

Mire jó a glutamin? Miben segíthet a glutamin?

 • regenerálódásban nagy szerepet tölt be, edzések után alkalmazva segít visszatölteni a glikogénraktárainkat
 • Hozzájárul a glükoneogenezishez, hatékonyabbá teszi a glikogénraktárak feltöltését
 • növeli a fehérje szintézistsegíti az izomépítés
 • megóvja az izomzatot a leépüléstől
 • csökkenti a tejsavak felhalmozását, ezáltal az izomzat hosszabb ideig terhelhető
 • A neurotranszmitterek és agyi tüzelőanyagok prekurzora
 • Serkenti az immunrendszer működését
 • Segíti a sebgyógyulást
 • Javítja a gyomor-bélrendszer egészségét
 • Növeli az agy egészségét
 • segít a stresszel szemben

 

L Glutamin részletesebben

A glutamint félig esszenciális aminosavnak tekintik, mivel az emberi szervezetben más aminosavakból (glutaminsav, valin és izoleucin) szintetizálható.

Ez az izomzat belsejében keletkezik, majd a véráramkörön keresztül a fennmaradó szervekre oszlik el. Emiatt az egyik leggyakoribb aminosav az izomszövetben, valamint a testben keringő vérplazmában. A meglévő szabad formájú aminosavak körülbelül 60% -át teszi ki.

A legmagasabb glutamin tartalmú ételek a tejtermékek, hús, mandula, földimogyoró, szója, pulyka és bab.

A glutamin fontos szerepet játszik a sejtek metabolizmusában, főként a bélben és az immunrendszerben. Ez biztosítja a tüzelőanyagot szén és nitrogén formájában, amely szükséges ahhoz, hogy a szervezet más aminosavakat és glükózt (a vér által felszívódó cukorformát) termeljen, és ez az egyetlen aminosav, amely képes áthalad a vér-agy gáton, amely az agyat védő gát.

A műtétből, sérülésből, szélsőséges stresszből vagy túlzott edzésből származó traumák több nitrogént igényelnek, mivel ez az elem szükséges a sérült szövet javításához és a létfontosságú szervek működéséhez.

Mivel ennek a nitrogénnek mintegy 33% -a glutamin alapú, ennek az aminosavnak a szintje 50% -kal csökkenthető erősen stresszes helyzetekben, ilyen az edzés is.

Rendkívüli stressz, trauma, fertőzések vagy intenzív edzés időszakaiban jelentősen csökken az izom glutamin szintje, amelyek elkerülhetetlenül kapcsolódnak az izomszövet elvesztéséhez.

A glutamin fontos anabolikus funkcióval rendelkezik, mert azáltal, hogy elősegíti a víz felvételét az intracelluláris környezetbe, stimulálja a fehérjeszintézist, az izomnövekedést és a fejlődést.

 

Glutamin szedése edzés után

A glutamin-kiegészítő alkalmazása a testmozgás után azonnal támogatja a gyors gyógyulást, az izomfájdalom csökkenését, valamint a megfázás és más gyakori fertőzések megelőzését stresszes helyzetekben.

A kiegészítés hozzájárul a tápanyagok hatékonyabb felszívódásához a bélrendszerben, ami hasznos lehet a fertőzések, stressz vagy műtét okozta hasmenés enyhítésére.

 

Glutamin, a glikogén tartalékok felépítésében

Hozzájárul a glikogén pótlásához – glükoneogenezishez – ha az izmok tartalékai kimerültek, hogy megbirkózzanak a stresszhelyzetekben vagy az erőfeszítések során.

Mivel a glutamin segít növelni az izomglikogén szintjét anélkül, hogy az inzulin vagy a glükagon (vércukorszintet szabályozó hormonok) szintjét befolyásolná, energiát adhat a lipogenezis stimulálása nélkül (zsírlerakódás létrehozása). Más szavakkal, a glutamin-fogyasztás segít a glikogén tartalékok felépítésében anélkül, hogy a testzsír növekedését okozná.

Bár a fehérjében gazdag élelmiszerekben jelentős mennyiségben megtalálható, a glutamin gyorsan lebomlik egy sportoló testén belül, és ezért pótlólagos bevitel szükséges.

A glutamin-kiegészítőket az edzés után és az alvás előtt érdemes szedni annak érdekében, hogy az éjszakai táplálékfelvétel nélkül tartósan fennálló katabolikus hatást szabályozzák.

A kiegészítést legjobban üres gyomorra kell alkalmazni, így a glutaminnak nem kell versenyeznie a bélrendszerben szállítandó más aminosavakkal.

 

Miért kellene L-Glutamint szedned?

Annak ellenére, hogy az L-glutamin nagyon fontos része a sportolók fegyvertárának, az L-glutamin nem csak számukra kulcsfontosságú.

A glutamin nélkülözhetetlen a bélműködés fenntartásához és az immunválasz kialakulásához. Miután a glutamin a vázizomban szintetizálódik, a véráramba jut, és a vese, a máj és a vékonybélbe, valamint az immunrendszer sejtjeibe kerül, ahol más fontos szerepet játszik.

A glutamint fehérvérsejtek használják, és hozzájárul a normális immunrendszer működéséhez.

Az izomvesztő és immunrendszerrel kapcsolatos betegségek (például rák vagy AIDS), akik nem képesek a saját glutaminellátásuk előállítására, előnyösek lehetnek az egyéb aminosavakkal együtt szedett glutamin-kiegészítők.

A glutaminhiány potenciális jelei a betegség vagy a sovány izomtömeg elvesztése.

 

Szóval mit gondolsz?

A glutamin nemcsak a testépítők és a többi sportoló számára hasznos kiegészítő, hanem fontos minden ember számára minden előnyével és nulla mellékhatásával. Nos, akkor mire vársz még?

Top