tribulus terrestris királydinnye kivonat

Tribulus Terrestris – királydinnye hatása, szedése és minden, amit tudnod kell

A Tribulus Terrestris, más néven királydinnye egy erős természetes anabolikus gyógyszerként ismert gyógynövény. Évezredek óta használják a kínai orvoslásban, és manapság gyakran használják a sportolók teljesítményük és kitartásuk fokozására.

Számos pozitív egészségügyi előnyei vannak, beleértve csökkenti a vércukorszintet és a koleszterinszintet, megváltoztatja a hormonszintet, megnöveli a szexuális funkciókat és a libidót.

A Tribulus manapság a tesztoszteron szintre gyakorolt hatása miatt válik egyre népszerűbbé.

Ez a cikk mindent tartalmaz, amit tudnia kell erről a növényről, annak egészségre gyakorolt ​​hatásáról, és arról, hogy érdemes-e étrend-kiegészítőként fogyasztani.

 

 

Mi a Tribulus Terrestris – királydinnye?

A Tribulus Terrestris egy növény, éles tüskékkel borítva. Gyümölcsöket termel, őshonos földközi-tengeri térségben, valamint Ázsia, Afrika és a Közel-Kelet egyes területein. Valójában egy olyan növény, amely a legjobban a száraz területeken érzi jól magát és virágzik, és ott nő, ahol más növények nem képesek túlélni.

Az  ajurvédikus és a kínai orvoslásban már 3000 éve használják a vese- és májbetegségek leküzdésére. Manapság széles körben használják a tesztoszteron és a libido stimulálására, valamint népszerű kiegészítő az atléták között az izomépítéshez.

Ismert, hogy  fokozza a teljesítményt, és szó szerint egy természetes anabolikus növény. Ez az egyik oka annak, hogy a sportolók körében is annyira népszerűvé vált, mivel használatát a doppingellenes ellenőrzések lehetővé teszik. Nagyszerű adaptogénnek is tekintik.

Manapság megtalálható különféle formákban, mint például por vagy folyékony kivonat, valamint tabletták.

Adaptogén jelentése

„Az adaptogén hatás lényege a pszichés vagy fizikai stresszel szembeni ellenállóképesség nem-specifikus fokozása. Az adaptogének különféle természetes anyagok, amelyek részben a mellékvesére gyakorolt hatásuk révén, módosítják a test reakcióit a különféle stresszhatásokkal szemben, növelik a stresszel szembeni ellenállást, általában nincsenek nem kívánatos mellékhatásaik, toxikus hatásaik.”

 

 

A Tribulus Terrestris hatóanyaga – királydinnye tudományosan megközelítve

A tribulusban található szaponinok és flavonoidok felelősek elsősorban a növény fő előnyeiért és hatásaiért. Ezek közül a szteroid szaponin protodioszin a legfontosabb. A tribulus kivonatokat általában úgy szabványosítják, hogy bizonyos százalékban tartalmazzanak szaponinokat protodioscin formájában.

A Tribulus növényben található további aktív komponensek a következők:

 • Alkaloidok (harmane, nonharmane, tribulusterine)
 • Fenol-amidok (A és B terrestroszidok)
 • tanninok
 • Fitoszterinek (β-szitoszterin, stigmaszterin)
 • Szerves savak (fahéjsav, vanillinsav, tribulus sav)
 • Aminosavak (alanin és treonin)

 

A gyökerek elsősorban a protodioszint, a diosgenint és a tribulozint tartalmazzák. Olyan fehérjét is tartalmaznak, amely megakadályozza a vesekőzetek felhalmozódását.

A gyümölcse a tribulusamidok fenol-amidjait és más szaponinokat (terrestriamid és A és B terrestroszidok) tartalmaz.

A szaponin profil a növény termesztésétől függően változik. Például a délkelet-európai fajtákban (pl. Bulgária és Görögország) a protodioszin mennyisége több mint harmincszorosa van, mint a Nyugat-Ázsia fajtáinak.

 

Hatóanyagok működése

A tribulusban lévő aktív vegyületek sokfélesége segít megmagyarázni hatásainak sokszínűségét. Hogyan működhet ugyanaz a növény bizonyos esetekben afrodiziákumként, másokban segíthet a rák elleni küzdelemben vagy csökkentheti a gyulladást? A kulcs abban rejlik, hogy aktív vegyületei és koncentrációik különböző formulaként vannak jelen.

 • A szteroid szaponin protodioscin felelős ennek a növénynek a libidót fokozó hatásaiért. Afrodiziákumként növeli a szexuális aktivitást és a nemi szervek véráramát (a salétrom-oxid fokozásával).
 • Más szaponinok (A és B terrestroszidok és D terrestroszinok) rákellenes és daganatellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.
 • Különböző aktív vegyületek (például tribulozin és tribulusamidok) megakadályozzák a stressznek kitett egészséges sejtek programozott sejthalálát és csökkentik a gyulladást.

 

Egyik fő hatóanyaga a protodioscin, ami egy mellékvese hormon, a DHEA (dehidroepiandroszteron) előanyaga, ami a tesztoszteron-szintézis egyik köztes anyaga. Kutatásokban azt találták, hogy ez a mellékvese hormon segít magasan tartani a tesztoszteron termelődést, így hozzájárul a zsírvesztéshez és a szálkás izomtömeg növeléséhez.

Annak ellenére, hogy a királydinnyének a szervezetre kifejtett pontos mechanizmusai nem ismertek, egyes európai tanulmányok azt mutatják, hogy a Tribulus terrestris megemelheti a tesztoszteron szintet az LH (luteinizáló hormon) vérszintjének emelésével, amely az agyalapi mirigyből választódik ki és felelős a tesztoszteron felszabadításáért.

Emellett növelheti az ösztradiol szintjét az FSH szint (folliculusstimuláló hormon az agyban található agyalapi mirigyben -hipofízis- termelődik) befolyásolásával. A Tribulus terrestris afrodiziákum szempontjából a megnövekedett tesztoszteron és ösztradiol szint által következik be.

A tribulus terrestris kiegészítők tipikusan felsorolják a szaponinok koncentrációját is, amelyek a Tribulus terrestris kivonatban megtalálható jótékony vegyületek , amelyek feltételezhetően felelnek az egészségre gyakorolt ​​hatásukért.

 

 

 

A Tribulus Terrestris (királydinnye) hatásai

1. Fokozza a libidót mindkét nemnél

Különböző tanulmányok szerint a  Tribulus Terrestris  jelentősen serkenti a nők libidóját és fokozhatja az  általános szexuális elégedettséget.

Egy 2018-as, 40 nővel végzett tanulmányban az eredmények szignifikánsan növekedtek a Tribulus Terrestris szedése során néhány hét után, a szexuális vágy, az izgalom és az elégedettség szempontjából is.

A férfiakra gyakorolt ​​hatást azonban még nem erősítik meg. Vizsgálatok vegyes eredményeket mutattak . Egyesek szerint a Tribulus Terrestris bizonyos mennyiségű napi fogyasztása javíthatja az erekciót és a szexuális elégedettséget.

Az eredmények azonban ezt igazolják, de a pontos adagok még mindig kérdésesek a férfiak esetében.

 

 

2. Csökkenti a vércukorszintet

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a Tribulus terrestris szokásos adagolása nagy előnyöket hozhat a vércukorszint kezelésében . Egy tanulmány megállapította, hogy napi 1000 mg táplálékkiegészítő bevételével jelentősen csökkenthető a vércukorszint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nőkben, szemben a placebóval, mindössze három hónap elteltével.

Hasonlóképpen, egy Sanghajból származó állatkísérlet azt mutatta, hogy egy, a Tribulus terrestrisben található vegyület 40% -kal csökkentette a vércukorszintet cukorbetegségben szenvedőkben.

 

 

3. Javítja a szív egészségét

A szívbetegség a világon vezető halálok, és súlyos problémának tekintik, amely milliókat érint a világ minden tájáról. A Tribulus terrestris nemcsak csökkentheti a  gyulladást , amelyről feltételezik, hogy szerves szerepet játszik a szív egészségében, de azt is kimutatták, hogy csökkenti a szívbetegség számos kockázati tényezőjét.

Például egy tanulmány kimutatta, hogy napi 1000 mg Tribulus terrestris bevétele csökkentette az össz- és a rossz LDL-koleszterin szintjét.

Egy Isztambulból származó állatkísérlet hasonló megállapításokkal szolgált, amelyek azt állítják, hogy képes megvédeni az ereket a károsodásoktól, miközben csökkenti a koleszterin- és triglicerid szintet.

 

 

4. Enyhíti a fájdalmat és a gyulladást

A Tribulus Terrestris gyulladáscsökkentő hatásáról szóló tanulmányok nagy részét állatokon végezték, és az eredmények ígéretesek voltak. Különböző tanulmányok igazolják, hogy a kivonatok bizonyos adagjai jelentősen csökkenthetik a fájdalmat, duzzanatokat és gyulladást.

 

 

5. Természetes vízhajtóként működik

Kimutatták, hogy a Tribulus terrestris természetes diuretikumként működik, segítve a vizelettermelés fokozását és a test kiürítését. Valójában egy, a Journal of Ethnopharmacologyban közzétett in vitro tanulmány  kimutatta, hogy a Tribulus terrestris kezelés elősegítette a diurezist, jelezve, hogy ez hatékony természetes gyógymód lehet a vesekő kezelésében.

A természetes diuretikumok,  mint például a  Tribulus terrestris, más jótékony hatással is lehetnek az egészségre, és enyhíthetik a puffadást, csökkenthetik a vérnyomást, és javíthatják a test természetes képességét a toxinok kiszűrésére.

 

 

6. Fizikai teljesítmény növelés

Noha a  Tribulus Terrestris  széles körben ismertté vált az izomtömeg és a teljesítmény javításával kapcsolatban, sok kutató állítja, hogy nem okoz ilyen hatásokat.

A növénynek a korábban említett tartalmáról azonban ismert, hogy javítja a fontos tápanyagok, például a fehérjék felszívódását a testben.

Fokozza a nitrogén-monoxid felszabadulását, amely cserébe izmainknak nagyobb mennyiségű oxigénben gazdag vért biztosít. Ezenkívül serkenti a tesztoszteron szintet és az általános állóképességet. Végül, de nem utolsósorban, a test regenerációja felgyorsul az edzés utáni időszakban.

Ezek máris elég indoknak tűnnek, hogy tegyünk vele egy próbát, ha szeretnénk növelni a teljesítményünket.

Érdekelhet: DAA – d-aszparaginsav hatása és amit tudni kell róla

 

 

7. Segíthet a rák elleni küzdelemben

A Tribulus Terrestris  rákra gyakorolt ​​hatásainak még nincs elegendő tudományos bizonyítéka, ám néhány speciális tanulmány azt sugallja, hogy hatékonyan képes mind a rák bizonyos fajtáitól megvédeni, mind pedig természetes kezelési gyógyszerként használható.

In vitro vizsgálatok szerint a  Tribulus Terrestris potenciálisan képes megvédeni a prosztata és az emlőráktól. Ami a kezelést illeti, más in vitro vizsgálatok bebizonyították, hogy ez a kiegészítő javíthatja a sejthalált és a rákos sejtek általános eloszlását a testben.

Természetesen további vizsgálatokra van szükség, hogy lássuk a királydinnyének a használata hogyan befolyásolja a rák növekedését a lakosság körében, de potenciálisan az egyik legfontosabb új kiegészítés lehet az általános rákkezeléshez.

 

 

 

Királydinnye mellékhatásai / tribulus mellékhatásai

Az utasításoknak megfelelő alkalmazás esetén a Tribulus terrestris biztonságos és minimális mellékhatásokkal jár.

Például reflux vagy gyomorgörcsök fordulhatnak elő, de ezek nem komolyak. Ezen kívül ritkán fordult elő hasmenés, émelygés és hányás.

Mivel ez jelentősen csökkentheti a vércukorszintet, legyél óvatos, ha más cukorbetegségben használatos gyógyszerekkel együtt szednéd.

Mindig konzultálj az orvosoddal a számodra biztonságosan bevehető adagokról, és ne növeld azokat, hacsak kifejezetten nem erről szólnak a tanácsok.

Mint  a többi étrend-kiegészítő, a várandós nők számára ez nem ajánlott.

Végül, de nem utolsósorban, a vércukorszintre és a vérnyomásra gyakorolt ​​hatása miatt, legalább néhány héttel a műtét előtt abba kell hagynia a Tribulus Terrestris szedését.

Összességében úgy tűnik, hogy nincsenek veszélyes mellékhatások, mindaddig, amíg a javasolt adagokban fogyasztjuk.

 

 

 

Tribulus szedése / Adagolási ajánlások

Az adagolás teljes mértékben attól függ, hogy milyen célt kívánunk elérni a mindennapi életében. A leggyakoribb napi adagja 250  és 1800 mg között van.

A tribulus terrestris kiegészítők tipikusan felsorolják a szaponinok koncentrációját is, amelyek a Tribulus terrestris kivonatban megtalálható jótékony vegyületek , amelyek feltételezhetően felelnek az egészségre gyakorolt ​​hatásukért.

Ez az összeg befolyásolhatja, hogy mennyi Tribulus terrestris- t fogyassz; a legtöbb 40–60 százalék szaponint tartalmaz, tehát ha a termék nagyobb mennyiséget tartalmaz, akkor alacsonyabb adagra van szükség az azonos eredmények eléréséhez.

 

Mikor fogyaszd?

A bevétel legjobb módja a nap folyamán két vagy három  külön adag, és mindig étkezés között kell bevenni. Nem ajánlott a késő esti órákban bevenni, mert lehetséges, hogy zavarja az alvást. Ezt még nem erősítették meg, de inkább próbáljuk meg korábban elfogyasztani a napi adagot.

Úgy tűnik, hogy a legmegfelelőbb idő korán reggel van, amikor felébredsz. Ebben az időben a vér glükózszintje a legalacsonyabb.

Ezenkívül nem szabad hosszabb ideig fogyasztani. A legbiztosabb módszer erre az, ha 6-8 hét után pihenőt tartunk.

 

 

Tribulus vélemények / királydinnye vélemény

A felhasználók szerint a Tribulus növeli a libidót, fokozza az energiát, és általános jó közérzetet biztosít.

 

 

Végső gondolatok

Bár sokkal több kutatásra és bizonyítékra van szükségünk, hogy biztosak lehessünk a Tribulus Terrestris lehetséges előnyeiben, minden bizonnyal van valami különleges abban, hogy már évezredek óta használják a növényt a gyógyításban.

A Tribulus Terrestris a túlzott tudományos háttér nélkül   is bebizonyította, hogy jótékony hatással van a vércukorszintre, a szívbetegségekre és a fizikai teljesítményre. A sportolók évtizedek óta használják, és úgy tűnik, hogy továbbra is fogják használni, mivel egyre több tudást kapunk róla.

 • A Tribulus terrestris erős gyógyászati ​​tulajdonságokkal rendelkező növény, amelyet évszázadok óta használnak a természetes orvoslásban.
 • Tribulus terrestris néhány lehetséges  előnye a jobb vércukorszint, fokozza a szív egészségét, csökkenti a fájdalmat és gyulladásokat, valamint fokozza a libidót. Úgy gondolják, hogy rákellenes tulajdonságaival is rendelkezik, és a szervezetben természetes vízhajtóként is működhet.
 • A gyakori mellékhatások enyhék, és általában olyan tünetekkel járnak, mint émelygés, hányás, hasmenés és gyomorfájdalom, de ezek ritkán fordulnak elő.
 • Az adagolás napi 250–1 500 milligramm tartományban lehet, sok tényezőtől függően, például az étrend-kiegészítő szaponin-tartalmától. Gondosan kövesse a gyártó utasításait.

 

Cikkek, amik érdekelhetnek:

Miért használnak a sportolók arginint?

A Béta alanin hatása és minden amit tudnod kell róla

Top 6 sport táplálékkiegészítő az állóképesség növelésére

 

Felkeltette az érdeklődésedet ez a népszerű kiegészítő, a Tribulus Terrestris, vagyis a királydinnye?

Tribulus Terrestris termékek, melyeket neked ajánlunk:

 

Tanulmányok / források
 1. Oliveira NNPM, Félix MAR, Pereira TCS, Rocha LGP, Miranda JR, Zangeronimo MG et al. Sperm quality and testicular histomorphometry of wistar rats supplemented with extract and fractions of fruit of Tribulus terrestris L. Brazarch Biol Techn 2015;58(6):891–897.
 2. Zhang J-D, Xu Z, Cao Y-B, et al. Antifungal activities and action mechanisms of compounds from Tribulus terrestris L. Journal Of Ethnopharmacology2006;103(1):76-84.
 3. Wenyi Zhu, Yijie Du, Hong Meng, Yinmao Dong, Li Li. A review of traditional pharmacological uses, phytochemistry, and pharmacological activities of Tribulus terrestris. Chemistry Central Journal, Vol 11, Iss 1, Pp 1-16 (2017). 2017;(1):1. doi:10.1186/s13065-017-0289-x.
 4. Roaiah MF, El Khayat YI, Gamal El Din SF, Abd El Salam MA. Pilot Study on the Effect of Botanical Medicine (Tribulus terrestris) on Serum Testosterone Level and Erectile Function in Aging Males With Partial Androgen Deficiency (PADAM). Journal Of Sex & Marital Therapy. 2016;42(4):297-301. doi:10.1080/0092623X.2015.1033579.
 5. Jiang Y, Yang C, Li W, Wu S, Meng X, Li D. Aqueous extracts of Tribulus terrestris protects against oxidized low-density lipoprotein-induced endothelial dysfunction. Chinese Journal Of Integrative Medicine. 2016;22(3):193-200. doi:10.1007/s11655-015-2321-0.
 6. Aggarwal A, Tandon S, Singla SK, Tandon C. Diminution of oxalate induced renal tubular epithelial cell injury and inhibition of calcium oxalate crystallization in vitro by aqueous extract of Tribulus terrestris. International Braz J Urol: Official Journal Of The Brazilian Society Of Urology2010;36(4):480.
 7. Zhen-Fang Wang, Bing-Bing Wang, Yang Zhao, et al. Furostanol and Spirostanol Saponins from Tribulus terrestris. Molecules, Vol 21, Iss 4, p 429 (2016). 2016;(4):429. doi:10.3390/molecules21040429.
 8. Batoei Sara, Mahboubi Mohaddese, Yari Reza. Antibacterial activity of Tribulus terrestris methanol extract against clinical isolates of Escherichia coli. Herba Polonica, Vol 62, Iss 2, Pp 57-66 (2016). 2016;(2):57. doi:10.1515/hepo-2016-0011.
 9. Adaikan, P. G., et al. Proerectile pharmacological effects of Tribulus terrestris extract on the rabbit corpus cavernosum. Ann Acad Med Singapore. 29(1):22-26, 2000.
 10. J Evid Based Complementary Altern Med Efficacy of the Hydroalcoholic Extract of Tribulus terrestris on the Serum Glucose and Lipid Profile of Women With Diabetes Mellitus: A Double-Blind Randomized Placebo-Controlled Clinical Trial. 2016 Oct

1 like (You must login to like)