Növényi fehérje – növényi protein por

Ha mellőzöd az állati eredetű élelmiszereket, de szeretnéd fenntartani az egészséged és megőrizni a fejlődésed, izomtömeged az edzéseid mellett, akkor nagy hangsúlyt kell fektetned a fehérje fogyasztásra.

A legjobb növényi fehérje forrást kell választanod, ahhoz, hogy elérd azt a biológiai hasznosulást és aminósav profilt, amivel a tejsavó fehérje is rendelkezik.

Választékunkban a legjobb vegán protein kombinációt találod, ez pedig a borsó és rizs fehérje:

Mind a(z) 4 találat megjelenítve

Vegan_Protein_Bar_dupla csoki_
-40%

Nutriversum – DESSERT – Vegan Protein Bar – 48 g


Ha szeretnéd fenntartani a fejlődésed és a rendszeres edzéseid mellett megőrizni az izomtömegedet, akkor a fehérje bevitelre is hangsúlyt kell fektetned.

Nem csak a mennyiség, de a rendszeresség is nagyon fontos, hiszen az anabolikus (izomépítő) állapotot csak úgy tudod fenntartani, ha minden étkezésed tartalmaz fehérjéket és itt a lényeg a fehérjéket alkotó aminósavakon van, főként az esszenciális aminósavakon, mivel csak ezek stimulálhatják az izomfehérje szintézist.

 

 

Mik azok a vegán fehérje porok?

A növényi alapú fehérje termékek tipikusan por formájában elérhetőek, és különféle fő összetevőket tartalmaznak.

A választott növényi fehérje típusa gyakran attól függ, hogy mennyi fehérjét kívánunk hozzáadni az étrendünkhöz, valamint az esetleges étkezési korlátozásoktól.

A növényi alapú termékek általános fehérjeforrásai a következők:

 • Borsófehérje: A finoman őrölt borsóból készült borsófehérje magas esszenciális aminosavakban, különösen a leucinban. A borsófehérje-por népszerű az edzés előtti és az edzés utáni felhasználók számára is.
 • Kender: A kenderfehérje mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza. A kender kiváló növényi alapú fehérje speciális étrendhez és azoknak az egyéneknek, akik kiegészítik a rendszeres étrendjüket.
 • Rizs fehérje: A fehérjék, a barna és a fehér rizs különféle formáinak elkülönítésével készített rizsfehérjét gyakran használják étrendi segédanyagként, főleg ha antioxidánsban gazdag összetevőkkel, például spirulinával dúsítják.
 • Szójafehérje por. A testmozgás szerelmeseinek, vegánoknak és vegetáriánusoknak a régóta kedvelt szójafehérje-por elősegíti a szív-érrendszer egészségét és a csontok szilárdságát, miközben támogatja az étrendjét. A legtisztább formát a szójafehérje-izolátum keresésével kapjuk meg.
 • Kombinált fehérjeporok: Számos növényi eredetű protein termék összetevők kombinációját használja, például a borsófehérje és a rizsfehérje keverékét. A kombinált növényi alapú porok tápanyagok széles választékát és komplex aminósav profilt biztosítanak az edzésekhez és a napi táplálkozási célokhoz.

 

 

Növényi fehérje speciális egészségügyi és táplálkozási igények kielégítésére

Növényi fehérje-kiegészítők kiválasztása általában a speciális táplálkozási szokások esetén jön képbe, pl.:

 • Laktóz intolerancia
 • Érzékeny gyomor
 • Szeretné támogatni a szív egészségét
 • Vegán vagy vegetáriánus

 

 

Vegán / vegetáriánus étrend és a fehérje bevitel

Ha te nem mellőzöd az állati eredetű fehérjéket, és szereted a tojást, fogyasztasz tejtermékeket, tejsavó fehérjéket, akkor a biológiai hasznosulás, aminósav profil, emészthetőség miatt kevésbé kell aggódnod általában.

Ha egy állóképességi sportoló vegetáriánus vagy vegán étrendet követ, akkor talán a fehérje-lebontásnak és a biológiai hozzáférhetőségnek a figyelembevétele bír a legnagyobb jelentőséggel.

Egy sportoló az energia- és regenerálódási igényeihez, elegendő mennyiségű fehérjéhez juthat növényi vagy állati forrásokból, viszont a növényi alapú fehérjék nem szívódnak fel olyan jól, mint az állati fehérjék.

Ami ennél is lényegesebb, hogy sok növényi alapú fehérjéből teljesen hiányoznak egyes kulcsfontosságú aminósavak és ki kell emelni az esszenciális aminósavakat, amelyek igazán számítanak.

 

 

 

Fehérjék rangsorolása – Melyik a legjobb növényi fehérje

Említettük a biológiai hasznosulás, aminósav profil, emészthetőség jellemzőket, melyekkel a fehérje forrásokat rangsorolják.

Ilyen rangsorolási tényezők:

 • Aminósav pontszám
 • Fehérje hatékonyságát mérő érték
 • Biológiai érték és a nem elhanyagolható
 • PDCAAS – Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score (kb. Fehérje Lebonthatósággal Korrigált Aminosav-pontszám) – USDA által használva

Ezeket az értékeket figyelembe véve magasan a Tejsavó fehérje a győztes, majd soron következik a teljes tojás, casein és így tovább.

Miért fontos ez?

Mivel egyre népszerűbb a sportolók körében az olyan étrend, ahol az állati eredetű élelmiszereket mellőzik, egyre nagyobb igény mutatkozott a fehérje-kiegészítő forrásokra, amelyek illeszkednek a vegán és allergén mentes étrendekbe.

Az elmúlt évek során az élelmiszeripar technológiai fejlődései megnyitották az ajtót a különböző élelmiszerforrásokból származó fehérjék feldolgozásához, így sikerült olyan megoldásokat találni, ami a vegán fogyasztóknak is egy kiváló minőségű és a tejsavó fehérjével egyenértékű fehérjeforrást biztosít.

 

 

 

Legjobb növényi eredetű fehérje kombináció – Teljes értékű növényi fehérje

A fehérjék vizsgálatakor egy kiemelkedően fontos faktor az esszenciális aminósav profil, hiszen csak az esszenciális aminosavak stimulálhatják az izomfehérje szintézist.

Továbbá, a fehérje típusa jelentősen befolyásolhatja az emésztési jellemzőket, amelyek szintén befolyásolják az izomfehérje szintézis sebességét, valamint a lenyelés utáni hormonális válaszreakciót.

Ez az, ahol a legtöbb növényi alapú fehérje-kiegészítés hiányzik. Gyakran hiányoznak a fehérjeszintézis stimulálásához szükséges specifikus aminosavak.

A növényi fehérjeforrások megfelelő arányban történő kombinálása azonban olyan aminosav-profilt kínál, amely szorosan megközelíti a tejsavófehérjét.

Például a borsófehérje és a rizsfehérje kombinációja a következő aminosavprofilt adja:

PDCAAS – Fehérje Lebonthatósággal Korrigált Aminosav-pontszám (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score) :

Rizs fehérje 90%                                    0.65

Borsó fehérje 80%                                  0.78

Rizs/Borsó keverék                               1.00

Tejsavó fehérje 90%                              1.00

Ez a keverék nagyon közeli értékekkel bír, mint a tejsavó fehérje és potenciálisan megváltoztatta a fehérje kiegészítést a vegán sportolóknak.

A legjobb, hogy ez a fajta fehérje kombináció megtalálható a simplesport.hu-n is:

Tipp: Nutriversum – VEGAN – Pea & Rice Vegan Protein – 500g – vegán fehérjepor

 

 

 

Hogyan használhatom növényi fehérjét?

Csakúgy, mint más porított fehérjekiegészítők, a növényi alapú fehérjeporok is keverhetők vízzel vagy ízletes turmixokká alakíthatók.

Top