Citrullin malát előnyei, hatása és minden amit tudnod kell

A citrullin (citrullin malát) egy aminosav, amelyet gyakran használnak az egészségi állapot javítására és a sport teljesítmény növelésére. Bár nem tekinthető esszenciális aminosavnak, mégis hihetetlenül fontos az egészség szempontjából, széles körű egészségügyi előnyökkel jár.

A kulcsfontosságú vegyületekben gazdag ételek fogyasztása hozzájárulhat a jobb véráramláshoz, fokozza az oxigénfelvételt, elősegítheti az izomnövekedést és még sok más esetben hasznos kiegészítő.

Mi tehát a citrullin-malát, és hogyan befolyásolhatja egészségét? Olvass tovább, hogy mindent megtudj erről a fontos aminosavról, valamint néhány egyszerű módszert is találhat a bevitel gyors növelésére.

 

 

Mi az a citrullin? Hogyan működik a citrullin malát?

A citrullin egy olyan aminosav típus, amelyhez egészségügyi előnyök hosszú listája társul. Először 1914-ben fedezték fel, amikor elkülönítették a görögdinnyéből, de valójában csak 1930-ban azonosították.

Ez a fontos aminosav szerves része a karbamid ciklusnak, amely elősegíti az ammónia kiválasztását a testből a vizelettel. Az alaninhoz, az argininhez és a glicinhez hasonlóan ez sem esszenciális, vagyis a tested önmagától is képes előállítani.

Megtalálható számos különféle ételben és étrend-kiegészítőben is, amelyek segíthetnek abban, hogy az egészségre gyakorolt potenciális hatásokat fokozhassuk.

Ez az aminosav kulcsfontosságú szerepet játszik számos testen belüli folyamatban.

Először is segít növelni a véráramlást és csökkenteni a vérnyomást az artériák kiszélesítésével.

A nitrogén-monoxid-kiegészítőkhöz hasonlóan jár el, növeli a szervezetben lévő nitrogén-oxid szintjét, amely vegyület értágítóként működik, ellazítja az erek izmait és elősegíti a keringést.

Ennek az az oka, hogy argininné alakul át, egy másik aminosavvá, amelyet nitrogén-oxid termelésére használ a szervezet.

A megfelelő véráramlást elősegítő képessége miatt számos lehetséges egészségügyi előnyhöz kapcsolódik. Különösen úgy gondolják, hogy

 • csökkenti a vérnyomást,
 • megakadályozza a merevedési zavarokat és
 • fokozza az oxigénfelvételt az edzés teljesítményének optimalizálása érdekében.

 

 

L-Citrulline malát vs. Arginine

Melyek a legfontosabb különbségek az arginin és a citrullin között?

Mind az arginin, mind a citrullin olyan nem esszenciális aminosavak, amelyek több okból szükségesek szervezetünk egészséges működéséhez.

A citrullin valójában argininné alakul, amelyet nitrogén-oxid előállítására használ szervezetünk, egy fontos vegyületté, amely elősegíti a keringést az erek izmainak ellazításával.

Hasonlóságaik miatt az L-citrullin és az L-arginin együttesen olyan kiegészítőkben fordul elő, amelyek például a magas vérnyomás és a merevedési zavar kezelésére készültek.

Érdekes módon azonban néhány tanulmány valóban azt találta, hogy a citrullin szedése hatékonyabban növelheti az arginin szintjét, mint az arginin-kiegészítők.

Valójában az egyik legnagyobb különbség a citrullin és az arginin között az, ahogy ez a két aminosav felszívódik a szervezetben. A Nutrition egyik tanulmánya (*) szerint a citrullin orálisan különösen jól felszívódik.

Sok étrendkiegészítő kombinálja ezeket a fontos aminosavakat, hogy segítsen olyan problémák kezelésében, mint a magas vérnyomás és az impotencia.

További kutatások szükségesek az optimális L-arginin- és L-citrullin-dózis meghatározásához, valamint hogy az L-arginint és az L-citrullint lefekvés előtt, étkezés közben vagy a nap bármely más időpontjában érdemes-e bevenni.

 

 

Citrullin előnyei – citrullin hatása

1. Csökkenti a vérnyomást

Számos ígéretes tanulmány szoros kapcsolatot talált az L-citrullin és a vérnyomásszint között. Kimutatták, hogy segít javítani az ereket szegélyező sejtek működését és természetes nitrogén-oxid-növelőként működik.

Egy Japánból származó tanulmány kimutatta, hogy a citrullin-kiegészítő javította az endothel diszfunkcióját és csökkenti a lipoprotein oxidációját, ami ateroszklerózis vagy zsíros lepedék kialakulásához vezethet az artériákban.

Egy másik tanulmány (*), amelyet a European Journal of Applied Physiology publikált, kimutatta, hogy ennek az aminosavnak a fogyasztása 6, illetve 14 százalékkal csökkentette a szisztolés és a diasztolés vérnyomást.

 

2. Segíthet a merevedési zavarok kezelésében

A merevedési zavar (ED) az erekció elérésének vagy fenntartásának képtelensége, amelyet orvosi problémák, például magas vérnyomás, valamint mentális és érzelmi problémák, például stressz okozhatnak.

A citrullin az egyik legnépszerűbb természetes alternatívája a vényköteles merevedési zavar-kiegészítőknek, köszönhetően annak, hogy javítja a véráramlást és csökkenti a vérnyomás szintet.

Az olaszországi Foggia Egyetem által végzett 2011-es tanulmány megállapította, hogy bár ez az aminosav nem volt annyira hatékony, mint az ED egyéb vényköteles kiegészítői, mint például a szildenafil, de csupán egy hónap elteltével képes volt segíteni a merevedési zavar több tünetén.

Tehát mennyi idő alatt működik az L-citrullin merevedési zavar esetén? Bár az egyéni eredmények változhatnak, a legtöbb ember a kiegészítés megkezdésének első heteiben tapasztalja a tünetek javulását.

 

3. Támogatja az izomnövekedést

Az ehhez hasonló aminosavak elengedhetetlenek az izomnövekedés szempontjából. Tanulmányok azt mutatják, hogy ez a fontos vegyület stimulálja az izomfehérje szintézisét, és központi szerepet játszik a fehérje homeosztázis fenntartásában.

Egy, a spanyolországi Mallorcán végzett kísérlet még azt is kimutatta, hogy az L-citrullin-malát szedése javíthatja az elágazó láncú aminosavak használatát edzés közben, és növelheti az emberi növekedési hormon szintjét, egyfajta fehérjehormont, amelyről úgy gondolják, hogy javítja a fizikai kapacitást és az izomzat erejét.

 

kerékpárosok és a béta alanin

4. Fokozza az edzésen nyújtott teljesítményt

Egyes kutatások szerint ez az aminosav segíthet az izmok oxigénhasználatának javításában, ami nagy előnyökkel járhat az edzés során.

A Journal of the International Society of Sports Medicine folyóiratban végzett tanulmány megállapította, hogy a citrullin-kiegészítő szedése javította a kerékpárosok fizikai teljesítőképességét, sőt javította a fáradtság és a koncentráció érzését közvetlenül edzés után.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy az oxigénfelvétel növelésével hatékonyan javította az állóképességet és a nagy intenzitású edzésen nyújtott teljesítményt.

 

 

Citrullint tartalmazó ételek és hogyan illesszük az étrendbe

Milyen ételekben van citrullin? Számos természetes táplálékforrásban megtalálható, így néhány egyszerű váltással étrendünk könnyen kielégítheti a fontos aminosav szükségleteit.

Ennek az aminosavnak a legfontosabb élelmiszer-forrásai a következők:

 • Görögdinnye
 • Keserű tök
 • Hagyma
 • Fokhagyma
 • Diófélék
 • Csicseriborsó
 • Máj
 • Földimogyoró
 • Lazac
 • Tök
 • Uborka

 

 

L-Citrullin Kiegészítők és adagolási információk

A citrullin-kiegészítők kétféle típusa áll rendelkezésre: L-citrullin és citrullin-malát.

 

Mi a különbség az L-citrullin és a citrullin-malát között?

A citrullin és a citrullin-malát közötti fő különbség a különböző vegyületek, amelyeket tartalmaznak. Míg az L-citrullin egyedül citrullint tartalmaz, a citrullin-malát L-citrullint és DL-malátot tartalmaz, amelyek elősegítik az energiatermelést a testmozgás során.

 

Mennyi citrullint kell bevenni egy nap, és mikor kell fogyasztani?

Az L-citrullin adagja változhat az általad szedett kiegészítő típusától és a kezelni kívánt állapottól függően.

Az L-citrullin port általában napi 3-5 gramm dózisban tanulmányozták. A citrullin-malát dózisa általában valamivel magasabb, napi hat és nyolc gramm közötti adagolással érhető el maximális eredmény.

Az L-citrullin dózisa a merevedési zavarok kezelésénél valamivel alacsonyabb lehet, napi 1,5-3 gramm közötti dózisokkal.

Nincsenek külön irányelvek a citrullin-malát adagolásának ütemezésére, de az edzés előtt kb. egy órával érdemes bevenni ha az állóképesség és az izmok regenerálóképességének maximalizálása a cél.

Egyéb feltételek esetén a kiegészítőt több kisebb citrullin adagra oszthatjuk, amelyeket a nap folyamán étkezések közben érdemes bevenni.

 

 

Citrullin malát mellékhatásai, kockázatok

A legtöbb esetben ez a fontos aminosav biztonságos, hatékony és nagyon kevés mellékhatással jár együtt. Valójában egy párizsi tanulmány azt mutatta, hogy a napi 15 grammig terjedő nagy dózisok bevétele is biztonságos és jól tolerálható volt a résztvevők részéről.

Terhes vagy szoptató nőknek kerülniük kell a pótlást a citrullin esetleges mellékhatásainak megelőzése érdekében. Nem ajánlott azoknak sem, akik más gyógyszereket szednek, például nitrátokat magas vérnyomás, szívbetegség vagy merevedési zavar ellen.

Ezekkel a gyógyszerekkel kombinálva veszélyes vérnyomásesést okozhat, ami potenciálisan káros lehet.

Ezért a legjobb, ha a kiegészítő szedésének megkezdése előtt beszélünk a kezelőorvosunkkal, ha bármilyen gyógyszert szedünk, vagy bármilyen mögöttes egészségi állapotunk van.

Ezenkívül mindenképpen csak az utasításoknak megfelelően használjuk az egészségre gyakorolt káros hatások megelőzése érdekében.

 

 

Összegzés

Mi az L-citrullin? Ez egy fontos, nem esszenciális aminosav, amely kulcsfontosságú szerepet játszik az egészség számos területén.

A szervezetben argininné alakul, amelyet nitrogén-oxid előállítására használunk, amely vegyület elősegíti az erek tágulását és ellazulását a megfelelő keringés elősegítése érdekében.

A lehetséges előnyök közé tartozik a csökkentett vérnyomás, a nagyobb mértékű izomnövekedés és a jobb testmozgás. A citrulin-malát bizonyos egészségi állapotoknál, például a merevedési zavaroknak is előnyös, köszönhetően annak, hogy növeli a véráramlást.

Bár általában biztonságos és nagyon kevés mellékhatással jár, nem ajánlott azoknak, akik nitrátokat vagy magas vérnyomás, szívbetegség vagy merevedési zavarok kezelésére szolgáló gyógyszereket szednek, valamint terhes vagy szoptató nőknek.

 

Citrullin malát és Arginin tartalmú kiegészítők