alacsony tesztoszteron szint

Alacsony tesztoszteron szint okai, jelei és növelése

A tesztoszteron egy hormon férfiakban és nőkben egyaránt. Képes szabályozni a nemi vágyat, a spermatermelést, elősegíteni az izomtömeg növekedését és növelni az energiaszintet. Még az emberi viselkedést is befolyásolhatja, mint például az agresszió és a versenyképesség.

Az öregedéssel a test tesztoszteronszintje fokozatosan csökken. Ez különféle változásokhoz vezethet, például csökken a nemi vágy. Noha az alacsonyabb tesztoszteron szint aggodalomra adhat okot, ez az öregedés természetes része.

Ebben a cikkben megismerkedhetsz az alacsony tesztoszteron szint kialakulásának okaival, hogyan ismerheted fel az alacsony tesztoszteron szintet és azt, hogy hogyan tudod növelni.

Előtte azonban nézzük, melyek a normál tesztoszteron szintek:

 

 

Normál Tesztoszteron szint életkor szerint

A normál vagy egészséges tesztoszteron szint nagyon változatos, ami a pajzsmirigy működésétől, a fehérje állapotától és más tényezőktől függ.

Az Amerikai Urológiai Szövetség (AUA) legfrissebb iránymutatásai szerint legalább 300 nanogramm / deciliter (ng / dL) tesztoszteronszint a normális a férfiaknál. Azon férfiak esetében, akiknek a tesztoszteronszintje 300 ng / dL alatt van, alacsony szintű tesztoszteront kell diagnosztizálni.

A Mayo Clinic Laboratories szerint a 19 éves vagy annál fiatalabb nőknél a normál tesztoszteron szint 8 és 60 ng / dL között lehet.

A tesztoszteronszint 18 vagy 19 éves kor körül éri el csúcsát, mielőtt a felnőttkor fennmaradó részében csökkenni fog.

 

Serdülőkortól a korai felnőttkorig

A tesztoszteron szint a serdülőkorban és a korai felnőttkorban a legmagasabb.

Fiúkban a tesztoszteron vagy az androgének első fizikai tünetei a pubertás idején nyilvánvalóak . A fiú hangja megváltozik, vállai kiszélesednek, arcfelépítése férfiasabb lesz.

 

Felnőttkor

A férfiak, ahogy idősödnek, a tesztoszteronszintjük 30 éves kor után évente körülbelül 1 százalékkal csökkenhet.

Premenopauzális nőkben a tesztoszteron főként a petefészekben termelődik. A szint a menopauza után csökken, amely általában 45 és 55 év között kezdődik.

 

 

Alacsony tesztoszteron szint

A tesztoszteron szintet a vér hormonszint vizsgálatával állapítják meg. Mivel a tesztoszteron szint általában reggel magasabb, ezt a vérvizsgálatot a fiatal férfiaknál 10 óra előtt kell elvégezni, a 45 év felettiek esetében pedig 14 óráig, hogy pontos eredményeket kapjanak.

Az alacsony tesztoszteron szint egyes esetekben betegségek miatt mutatkozik, pl. amelyek a heréket és a petefészket károsítják, amelyek ugye a hormon előállítását csökkentik.

Ahogy idősödünk, a tesztoszteron szintek tovább csökkennek.

 

 

Alacsony tesztoszteron szint jelei

Számos tünet jelezheti, ha a tesztoszteron termelésünk durván a normál szint alá csökken. Ha a következő jeleket észleljük, gyanakodhatunk alacsony tesztoszterin szintre.

 

Alacsony tesztoszteron szint gyerekeknél – Pubertás korban

 • Az emlőszövet megnagyobbodása
 • ritka vagy hiányzó szemérem- és testszőrzet
 • alulfejlett nemi szervek
 • alulfejlett izomzat

 

Alacsony tesztoszteron szint felnőttkorban

 • csökkent libidó
 • erekciós zavarok
 • izomgyengeség
 • hajhullás
 • depresszió
 • egyéb hangulati problémák

 

Leggyakrabban előforduló jelek között, melyek minden életkorban jelentkezhetnek: csontvesztés, törékeny csontozat, vázizom és erő vesztés, hízás, csökkent libidó és erekciós zavarok, meddőség, jó közérzet csökkenése, fáradtság, csökkent állóképesség, depresszió és cukorbetegség kockázata.

 

 

Nézzünk meg párat az alacsony tesztoszteronszint leggyakoribb jelek közül

1# Alacsony nemi vágy

A tesztoszteron kulcsszerepet játszik a férfiak libidójában (nemi vágy). Egyes férfiakban az életkoruk előrehaladtával csökkenhet a nemi vágy, de az alacsony tesztoszteron szinttel ez hatványozottan jelentkezik.

2# Erekciós nehézségek

Míg a tesztoszteron serkenti az ember nemi vágyát, ugyanakkor elősegíti az erekció elérését és fenntartását. A tesztoszteron önmagában nem okoz erekciót, de serkenti az agy receptorjait nitrogén-oxid előállításához.

A nitrogén oxid egy olyan molekula, amely elősegíti az erekcióhoz szükséges kémiai reakciók sorozatát. Ha a tesztoszteronszint túl alacsony, a férfiaknak nehézségeket okozhat a szexuális együttlét előtti erekció elérése, vagy spontán erekciója (például alvás közben).

Azonban fontos megérteni, hogy a tesztoszteron csak egy a sok tényező közül, melyek elősegítik a megfelelő erekciót.

 

3# Alacsony spermamennyiség

A tesztoszteron szerepet játszik a sperma előállításában. Az alacsony Teszt. szintű férfiak gyakran észlelik a sperma mennyiségének csökkenését a magömlés során.

 

4# Hajhullás

A tesztoszteron számos testműködésben szerepet játszik, beleértve a hajtermelést is. A kopaszodás sok ember számára az öregedés természetes része. Természetesen az örökölt hajlam is közrejátszik a kopaszodásban, azonban az alacsony tesztoszteronnal küzdő férfiaknak a testi és arcszőrzetük is csökkenhet.

 

5# Fáradtság

Az alacsony tesztoszteronszinttel rendelkező férfiak erőteljes fáradtságról és csökkent energia szintről számoltak be. Szóval, ha úgy érzed, hogy mindig fáradt vagy, annak ellenére, hogy eleget alszol és kevés a motivációd az edzésekhez, lehet, hogy alacsony a T szinted.

 

6# Izomtömeg elvesztése

Mivel a tesztoszteron szerepet játszik az izomépítésben, az alacsony T szintű férfiak az izomtömeg csökkenését vehetik észre. Tanulmányok kimutatták, hogy a tesztoszteron befolyásolja az izomtömeget, de nem feltétlenül az erő vagy annak működését.

 

7# Megnövekedett testzsír

Az alacsony tesztoszteron szinttel rendelkező férfiaknál a testzsír növekedése is tapasztalható. Sokszor a megnagyobbodott mellszövet is kialakul, ami feltételezhetően a férfiakban a tesztoszteron és az ösztrogén hormonok közötti egyensúlyhiány következtében jelentkezik.

 

8# Csökkent csonttömeg

Az osteoporosis vagy a csonttömeg elvékonyodása olyan betegség, amely gyakran jelentkezik nőknél. Az alacsony T szintű férfiak azonban csontvesztést is tapasztalhatnak. A tesztoszteron elősegíti a csontok előállítását és megerősítését. Tehát az alacsony T szintű férfiak, különösen az idősebb férfiak alacsonyabb csontmennyiséggel rendelkeznek, és hajlamosabbak a csonttörésekre.

 

9# Hangulatváltozások

Az alacsony tesztoszteron szinttel rendelkező férfiak hangulatváltozásokat tapasztalhatnak . Mivel a tesztoszteron a test számos fizikai folyamatát befolyásolja, ez befolyásolhatja a hangulatot és a mentális képességeket is. Kutatások arra utalnak, hogy az alacsony T szintű férfiak nagyobb valószínűséggel depresszióval, ingerlékenységgel vagy fókusz hiányával néznek szembe.

 

10# Memória

Mind a tesztoszteron szint, mind a kognitív funkciók – különösen a memória – csökken az életkorral. Ennek eredményeként az orvosok elméletük szerint az alacsonyabb tesztoszteron szint hozzájárulhat a memória változások kialakulásához.

Az American Medical Association folyóiratának kutatása, és néhány kisebb kutatás arra jutott, hogy a tesztoszteron kiegészítést az alacsony T szintű férfiaknál jobb memóriát eredményezett. Azonban fenntartással kell kezelni ezt a tanulmányt is, mivel a tanulmány szerzői nem figyeltek meg memória javulását a további  493 vizsgálatban részt vett alacsony tesztoszteronszintű férfinál, akik tesztoszteront vagy placebót szedtek.

 

11# Kis méretű herék

A test alacsony testoszteronszintje hozzájárulhat az átlagnál kisebb méretű herékhez. Mivel a testnek tesztoszteronra van szüksége a pénisz és a herék kifejlesztéséhez, az alacsony szint hozzájárulhat aránytalanul kisebb péniszhez vagy herékhez, mint egy normál tesztoszteron szinttel rendelkező emberhez képest.

Az alacsony tesztoszteronszint mellett a normálnál kisebb heréknek vannak más okai is, tehát ez nem mindig csak az alacsony tesztoszteron tünete.

 

12# Vérszegénység

Az orvosok összekapcsolták az alacsony tesztoszteronszintet a fokozott vérszegénység kockázatával, mondja a Az American Medical Association folyóirat.

Amikor a kutatók tesztoszteron gélt adtak anémiás férfiaknak, akiknek szintén alacsony volt a tesztoszteron szintjük, javult a vérszámuk, a placebó gélt használó férfiakhoz képest. A vérszegénység néhány tünete lehet a koncentrációs probléma, szédülés, lábgörcsök, alvási problémák és rendellenesen gyors pulzus.

 

 

Hogyan lehet növelni az alacsony tesztoszteron szintet? – alacsony tesztoszteron szint növelése

Három fő módszer létezik, amelyekkel természetesen növelhető a tesztoszteron szint:

 1. Életmód megváltoztatása
 2. Az étrend megváltoztatása
 3. Táplálék Kiegészítők használata

 

 

1# Életmód megváltoztatása

A tesztoszteron szintet befolyásolhatja néhány alapvető életmódbeli döntés. Az alvásminőség javítása nagyban segíthet.

Az alvás óriási hatással van a tesztoszteron szintjére. A T szintje 40% -kal csökkenhet, ha rosszul és keveset alszunk. Az alvás javítása érdekében próbáld ki a következő tippeket:

 • aludj hűvösebb szobában
 • lefekvés előtt 2-3 órával már ne igyál sok folyadékot.
 • próbálj még egyszer elmenni wc-re lefekvés előtt
 • aludj kényelmes alsóban
 • használj alvást segítő kiegészítőket

A szex szintén befolyásolja a tesztoszteron szintet, szóval érdemes heti legalább egyszer csinálni.

 

 

2# Változtatások az étrendben

Az étrend szintén nagy hatással van a tesztoszteron szintjére. Egészséges, kiegyensúlyozott étrendre van szükség a tesztszint maximalizálása érdekében.

Korlátozzuk az alkohol fogyasztást. A túlzott alkoholfogyasztás negatív hatással van a teljes tesztoszteronra, de csak az alkoholfogyasztás valójában növeli a tesztoszteron / kortizol arányát, valószínűleg az alkohol által adott hamis bizalomérzet miatt, valamint annak képességével, hogy (ideiglenesen) elfojtja a stresszt.

Ha elegendő mennyiségű fehérjét fogyasztasz, segíthet fenntartani az egészséges szintet, és elősegítheted a zsírégetést, amely szintén társul a tesztoszteronhoz.

szénhidrátbevitel szintén szerepet játszik, ahogy a szénhidrátokkal végzett kutatások is rámutattak, segíthetnek a tesztoszteron szint optimalizálásában az edzéseid során.

A kutatások azonban azt is mutatják, hogy a megfelelő egészséges zsírok szintén jótékony hatással vannak a tesztoszteronra és az egészségre.

Amit meg kell értenünk, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, megfelelő arányú szénhidrátokkal, fehérjékkel, zsírokkal segíti a tesztoszteronszinted maximalizálását.

 

Az egészséges táplálkozás mellett a cink növeli a tesztoszteron szintet, különösen azoknál a férfiaknál, akiknek hiányzik ez az ásványi anyag. A B6-vitamin és a magnézium szintén elősegíti a cink felszívódását és a szabad koleszterin tesztoszteronná történő átalakítását.

 

 

3# Tesztoszteron szint fokozása táplálék kiegészítőkkel

Nyilvánvaló, hogy a kiegyensúlyozott étrendnek és a megfelelő alvásnak elsőnek kell lennie, mielőtt tovább mennénk a kiegészítők alkalmazására. Azonban a különféle kiegészítők szedésével tovább növelhető a tesztoszteronszint.

Az olyan tesztoszteron fokozó étrend kiegészítők, mint az Ashwagadha, Tribulus terrestris (királydinnye), Cink, D vitamin, gyömbérkivonat és a DAA, mind segítenek a biztonságos tesztoszteron szint emelésben.

Érdekelhet: Legjobb módszerek a tesztoszteron növelés érdekében

 

 

Összegzés

A tesztoszteron egy rendkívül erőteljes hormon, ami nagyon sok mindenre hatással van, ahogy fentebb olvashattad. Ez az a kulcsfontosságú hormon, ami megkülönbözteti a férfit a nőtől. A megfelelő tesztoszteron szint segít abban, hogy magabiztosabbak legyünk, egészséges nemi vággyal rendelkezzünk, ne veszítsük el az izomtömegünket.

A tesztoszteron vitathatatlanul a legfontosabb hormon azok számára, akik erőteljesebb izom- és alacsonyabb zsírtömeget akarnak rendelkezni.

 

Ezeket a termékeket neked ajánljuk:

OLIMP Fortest - 120 kapszula
Elfogy.

OLIMP Fortest – 120 kapszula

8 490 Ft
nutriversum dark daa
Elfogy.

Nutriversum – DARK – DAA – 60 kapszula – d aszparaginsav

2 390 Ft
QNT eroxa
Elfogy.

QNT Care Eroxa – 90 kapszula

4 990 Ft

 

0 likes (You must login to like)