Fehérje por rendelés – protein por – fehérjeporok
Fehérjére mindenkinek szüksége van. Azonban egy sportolónak, aki több és minőségibb izomtömeggel rendelkezik és sokkal több és megterhelőbb mozgást végez, mint a nem aktív embertársaink jóval nagyobb figyelmet kell szentelni a fehérje bevitelre.
A sportolók napi fehérje bevitele magasabb, mint az átlag emberé. Az állóképességi sportolók proteinszükséglete napi kb. 1,2 – 1,7 gramm testsúly kilogrammonként, ez kb. 10-15 %-a a napi teljes energiaszükségletüknek. Ez megfelel 85-115 gramm fehérjének egy 70 kg-os sportoló esetében. A testépítőknek ennél magasabb mennyiségre van szükségük.
A következő fehérje termékekre a magas minőség, jó hasznosulás és kedvező ár a jellemző:
Mind a(z) 22 találat megjelenítve
Fehérje por mire jó? Fehérje por hatása
A fehérjepor már régóta kényelmes és gyakran ízletes módszer az emberek számára a fehérjebevitel növelésére.
A kutatások azt mutatják, hogy a jelenlegi ajánlott napi bevitel (RDA) nem elegendő az izomépítés és a zsírégetés optimalizálásához, így ha aktív életet élsz, akkor feltétlenül növelned kell a fehérje beviteled.
Lehet, hogy a fehérjepor a testépítők számára fenntartott sportkiegészítő volt korábban, ám manapság sok egészségtudatos ember beépíti a turmixokat étrendjébe.
De hogyan működik a fehérjepor, mi a legjobb módja ennek fogyasztására, és mire kell figyelni?
Mik azok a fehérjeporok?
A fehérje por az állati vagy növényi ételek, például tejtermékek, tojás, rizs vagy borsó koncentrált fehérjeforrása.
Három általános forma létezik:
- Fehérje koncentrátumok: Fehérjéknek az egész ételekből hő és sav vagy enzimek felhasználásával történő extrahálásával állítják elő. A koncentrátum fehérje por összetétele általában 60–80% fehérjét szolgáltatnak, a fennmaradó 20–40% zsírt és szénhidrátot tartalmaz.
- Fehérje izolátumok: Egy további szűrési folyamat segítségével eltávolítanak több zsírt és szénhidrátot, tovább koncentrálva a fehérje arányát. A fehérje izolátum porok körülbelül 90–95% fehérjét tartalmaznak.
- Fehérje hidrolizátumok: Savakkal vagy enzimekkel történő további hevítéssel állítják elő – ami megszakítja az aminosavak közötti kötelékeket – a hidrolizátumokat a test és az izmok gyorsabban képesek felhasználni.
Kinek érdemes használni fehérje port?
A sportolók és azok, akik rendszeresen emelik a súlyokat, azt tapasztalhatják, hogy a fehérjepor fogyasztása elősegíti az izomnövekedést és a zsírégetést.
Sokan azt gondolják, hogy a fehérjepor fogyasztása az izomépítésről szól, ám ez számos egészségügyi és fitnesz-célt támogathat, többek között:
- fogyás
- alak megtartása
- erő és kitartás növelése
A protein por nem csak a testépítők számára készült – gyakran használják a súlycsökkentés támogatására, mivel biztosítják az izmok számára a szükséges kalóriatartalmú étrendhez szükséges táplálkozást.
Azoknak az embereknek, akiknek rendszeres edzéseik vannak, a fehérjepor használata az edzéstől számított 30 percen belül megakadályozhatja az izombomlást és gyorsíthatja a regenerációt.
Fehérje por nem csak sportolóknak
A fehérjeporok olyan személyeknek is segíthet, akiknek nehezére esik megoldania a fehérje bevitelét az étkezésével, például betegek, idősebb felnőttek és néhány vegetáriánus vagy vegán személy.
Fehérje por használata / fehérje por szedése
A fehérjeporok fogyasztásával kapcsolatban a következőket javasolják:
- A fehérjeporokat vízzel vagy alacsony zsírtartalmú tejjel lehet összekeverni
- A fehérje por könnyen hozzáadagolható egy reggeli smoothidhoz, a zabkásádhoz vagy felhasználható egy shékként étkezések közben egy egészséges sznekként.
- Az edzés befejezésétől számított 30 percen belül segítheti az izomlebomlás megakadályozását és növelheti a helyreállítás sebességét
- A szükséges fehérjepor mennyisége az étrendtől, a testsúlytól és az aktivitási szinttől függ, ez napi 1.2-2 g fehérje / testsúly kilógramm
- proteinpor adagonként 15-30 gramm fehérjét biztosítson, többet nem érdemes fogyasztani
- Hacsak nem egy testépítő versenyre készülsz, vagy ha az étrended során kevés a fehérjékben gazdag étel – akkor, elegendő egy adag fehérjepor használata naponta egyszer. Ha az aktivitási szinted növekszik, érdemes növelni a fehérjebevitelt is.
Melyik a legjobb fehérje por?
Bár az összes fehérjepor koncentrált fehérjeforrást biztosít, bizonyos típusok hatékonyabban biztosíthatják a tested számára amire szüksége van.
Fehérje por izomnövekedéshez
A kutatások következetesen megerősítették a tejsavófehérje azon képességét, hogy elősegíti az izomtömeg növelését és az újjáépülést. Noha a tejsavó koncentrátum olcsóbb, mint a tejsavó izolátum, tömegben kevesebb fehérjét tartalmaz.
Itt van néhány ajánlás protein porokra:
- Nutriversum – PURE Whey PRO – 1 000 g – tejsavó fehérje koncentrátum
- Nutriversum – PURE – ISO PRO – 1 000 g – tejsavó fehérje izolátum
Fehérje por fogyás
Az alacsonyabb szénhidrát tartalommal rendelkező tejsavó fehérje izolátum vagy hidrolizátum, vagy a kettő kombinációja lehet a legjobb fehérjekiegészítő a teltség és a zsírégetés előmozdításához.
Fehérje por vegetáriánusok és vegánok számára
A fehérjék vizsgálatakor egy kiemelkedően fontos faktor az esszenciális aminósav profil, hiszen csak az esszenciális aminosavak stimulálhatják az izomfehérje szintézist.
A növényi fehérjeforrások megfelelő arányban történő kombinálása azonban olyan aminosav-profilt kínál, amely szorosan megközelíti a tejsavófehérjét.
Ebből a szempontból a borsófehérje és a rizsfehérje kombinációja a legjobb, mely közelít a tejsavó fehérjéhez.
Összegzés:
A nem megfelelő fehérje bevitel az aktív életet élő sportoló esetében izomsorvadással és teljesítmény romlással jár. Ha valóban vannak ambícióid a sportban, akkor nem szabad félvállról venni a fehérje fogyasztást, kiegészítést.
A legfontosabb időpontok a fehérjefogyasztás szempontjából: ébredés után, edzés után, de ha egy sportoló a legtöbbet akarja kihozni magából, akkor érdemes fehérjéket vagy aminosavakat az edzések előtt és lefekvés előtt is fogyasztania.
Gyakran ismételt kérdések:
Fehérje por meg tud romlani?
Mint a legtöbb élelmiszert, a fehérje porok csomagolásán is fel kell tüntetni a szavatossági időt. Érdemes eddig a dátumig elfogyasztanod.