Fehérje por rendelés – protein por – fehérjeporok

Fehérjére mindenkinek szüksége van. Azonban egy sportolónak, aki több és minőségibb izomtömeggel rendelkezik és sokkal több és megterhelőbb mozgást végez, mint a nem aktív embertársaink jóval nagyobb figyelmet kell szentelni a fehérje bevitelre.

A sportolók napi fehérje bevitele magasabb, mint az átlag emberé. Az állóképességi sportolók proteinszükséglete napi kb. 1,2 – 1,7 gramm testsúly kilogrammonként, ez kb. 10-15 %-a a napi teljes energiaszükségletüknek. Ez megfelel 85-115 gramm fehérjének egy 70 kg-os sportoló esetében. A testépítőknek ennél magasabb mennyiségre van szükségük.

A következő fehérje termékekre a magas minőség, jó hasznosulás és kedvező ár a jellemző:

Mind a(z) 22 találat megjelenítve

Forpro_High_Protein_Crisp_Snack_55g__
-36%!

Forpro High Protein Crisp Snack 55g

milkyway_fehérje szelet
-30%

MILKYWAY High Protein Bar Original 50g

Vegan_Protein_Bar_dupla csoki_
-40%

Nutriversum – DESSERT – Vegan Protein Bar – 48 g

nutriversum pancake
-41%

Nutriversum – VEGAN – Pancake – 500 g – palacsinta

nutriversum shake protein
-33%

Nutriversum Women Shake Protein 450 g

SQUEEZY PROTEIN ENERGY BAR 50g – protein szelet

SQUEEZY PROTEIN ENERGY DRINK 650g fehérje ital


Fehérje por mire jó? Fehérje por hatása

A fehérjepor már régóta kényelmes és gyakran ízletes módszer az emberek számára a fehérjebevitel növelésére.

A kutatások azt mutatják, hogy a jelenlegi ajánlott napi bevitel (RDA) nem elegendő az izomépítés és a zsírégetés optimalizálásához, így ha aktív életet élsz, akkor feltétlenül növelned kell a fehérje beviteled.

Lehet, hogy a fehérjepor a testépítők számára fenntartott sportkiegészítő volt korábban, ám manapság sok egészségtudatos ember beépíti a turmixokat étrendjébe.

De hogyan működik a fehérjepor, mi a legjobb módja ennek fogyasztására, és mire kell figyelni?

 

Mik azok a fehérjeporok?

A fehérje por az állati vagy növényi ételek, például tejtermékek, tojás, rizs vagy borsó koncentrált fehérjeforrása.

Három általános forma létezik:

 • Fehérje koncentrátumok: Fehérjéknek az egész ételekből hő és sav vagy enzimek felhasználásával történő extrahálásával állítják elő. A koncentrátum fehérje por összetétele általában 60–80% fehérjét szolgáltatnak, a fennmaradó 20–40% zsírt és szénhidrátot tartalmaz.
 • Fehérje izolátumok: Egy további szűrési folyamat segítségével eltávolítanak több zsírt és szénhidrátot, tovább koncentrálva a fehérje arányát. A fehérje izolátum porok körülbelül 90–95% fehérjét tartalmaznak.
 • Fehérje hidrolizátumok: Savakkal vagy enzimekkel történő további hevítéssel állítják elő – ami megszakítja az aminosavak közötti kötelékeket – a hidrolizátumokat a test és az izmok gyorsabban képesek felhasználni.

 

 

Kinek érdemes használni fehérje port?

A sportolók és azok, akik rendszeresen emelik a súlyokat, azt tapasztalhatják, hogy a fehérjepor fogyasztása elősegíti az izomnövekedést és a zsírégetést.

Sokan azt gondolják, hogy a fehérjepor fogyasztása az izomépítésről szól, ám ez számos egészségügyi és fitnesz-célt támogathat, többek között:

 • fogyás
 • alak megtartása
 • erő és kitartás növelése

A protein por nem csak a testépítők számára készült – gyakran használják a súlycsökkentés támogatására, mivel biztosítják az izmok számára a szükséges kalóriatartalmú étrendhez szükséges táplálkozást.

Azoknak az embereknek, akiknek rendszeres edzéseik vannak, a fehérjepor használata az edzéstől számított 30 percen belül megakadályozhatja az izombomlást és gyorsíthatja a regenerációt.

 

Fehérje por nem csak sportolóknak

A fehérjeporok olyan személyeknek is segíthet, akiknek nehezére esik megoldania a fehérje bevitelét az étkezésével, például betegek, idősebb felnőttek és néhány vegetáriánus vagy vegán személy.

 

 

Fehérje por használata / fehérje por szedése

A fehérjeporok fogyasztásával kapcsolatban a következőket javasolják:

 • A fehérjeporokat vízzel vagy alacsony zsírtartalmú tejjel lehet összekeverni
 • A fehérje por könnyen hozzáadagolható egy reggeli smoothidhoz, a zabkásádhoz vagy felhasználható egy shékként étkezések közben egy egészséges sznekként.
 • Az edzés befejezésétől számított 30 percen belül segítheti az izomlebomlás megakadályozását és növelheti a helyreállítás sebességét
 • A szükséges fehérjepor mennyisége az étrendtől, a testsúlytól és az aktivitási szinttől függ, ez napi 1.2-2 g fehérje / testsúly kilógramm
 • proteinpor adagonként 15-30 gramm fehérjét biztosítson, többet nem érdemes fogyasztani
 • Hacsak nem egy testépítő versenyre készülsz, vagy ha az étrended során kevés a fehérjékben gazdag étel – akkor, elegendő egy adag fehérjepor használata naponta egyszer. Ha az aktivitási szinted növekszik, érdemes növelni a fehérjebevitelt is.

 

 

Melyik a legjobb fehérje por?

Bár az összes fehérjepor koncentrált fehérjeforrást biztosít, bizonyos típusok hatékonyabban biztosíthatják a tested számára amire szüksége van.

 

Fehérje por izomnövekedéshez

A kutatások következetesen megerősítették a tejsavófehérje azon képességét, hogy elősegíti az izomtömeg növelését és az újjáépülést. Noha a tejsavó koncentrátum olcsóbb, mint a tejsavó izolátum, tömegben kevesebb fehérjét tartalmaz.

Itt van néhány ajánlás protein porokra:

Fehérje por fogyás

Az alacsonyabb szénhidrát tartalommal rendelkező tejsavó fehérje izolátum vagy hidrolizátum, vagy a kettő kombinációja lehet a legjobb fehérjekiegészítő a teltség és a zsírégetés előmozdításához.

Fehérje por vegetáriánusok és vegánok számára

A fehérjék vizsgálatakor egy kiemelkedően fontos faktor az esszenciális aminósav profil, hiszen csak az esszenciális aminosavak stimulálhatják az izomfehérje szintézist.

A növényi fehérjeforrások megfelelő arányban történő kombinálása azonban olyan aminosav-profilt kínál, amely szorosan megközelíti a tejsavófehérjét.

Ebből a szempontból a borsófehérje és a rizsfehérje kombinációja a legjobb, mely közelít a tejsavó fehérjéhez.

 

Összegzés:

A nem megfelelő fehérje bevitel az aktív életet élő sportoló esetében izomsorvadással és teljesítmény romlással jár. Ha valóban vannak ambícióid a sportban, akkor nem szabad félvállról venni a fehérje fogyasztást, kiegészítést.

A legfontosabb időpontok a fehérjefogyasztás szempontjából: ébredés után, edzés után, de ha egy sportoló a legtöbbet akarja kihozni magából, akkor érdemes fehérjéket vagy aminosavakat az edzések előtt és lefekvés előtt is fogyasztania.

Gyakran ismételt kérdések:

Fehérje por meg tud romlani?

Mint a legtöbb élelmiszert, a fehérje porok csomagolásán is fel kell tüntetni a szavatossági időt. Érdemes eddig a dátumig elfogyasztanod.

Top