súlygyarapodás szezonon kívül

Hogyan előzheted meg az ünnepek alatti súlygyarapodást?

Van egy általános hiedelem, hogy a szezonon kívüli időszak során szerzett súly akkor fog eltűnni, amikor a terhelés mennyisége tavasszal megemelkedik. Ez egy tévhit, amiben sokan megpróbálnak kapaszkodni!

 

Széles körben elterjedt és lényegében kevéssé kritizált vélekedés, miszerint az állóképességi edzések természetes úton fogyáshoz vezetnek, és ez már annyira erősen benne van a köztudatban, hogy sokan el is hiszik, még akkor is, ha saját tapasztalataik mást mutatnak. (egy hosszabb edzés alatt leadott folyadék mennyiség lehet több kilógramm is, de ezzel ne nyugtasd magad!)

 

Ha figyelmesen követed a felméréseket és a népszerű médiákat, akik a testmozgás és súlycsökkentés témájával foglalkoznak, akkor láthatod, hogy ezek tükrözik a sportolók valós tapasztalatait is, vagyis:

Az edzéseknek számos előnyük van, de a testsúlycsökkentésben nem sok.

 

Mit jelent ez a szezonon kívüli súlygyarapodás kezelésében?

Elsősorban azt jelenti, hogy nem szabad arra számítanod, hogy az edzéseid volumenének növelésével, majd szépen le fogsz fogyni a tavasz folyamán.

Másodszor, ez azt jelenti, hogy a legjobb időszak arra, hogy csökkentsd a súlyod az a szezonon kívüli időszak, amikor a terhelés volumene alacsonyabb, nem pedig a szezon és edzőtáborok kezdete, amikor az edzések mennyisége megemelkedik.

 

Meg kell értened, hogy amikor a edzések volumene megemelkedik, a tested automatikusan alkalmazkodni fog, és a szükségleteid is megnőnek. A súlycsökkentés érdekében megpróbálhatsz kalória deficitet bevetni, ami segíthet a testmozgás mérsékelt szinten tartása mellett abban, hogy kevésbé éhezz.

 

Az étrendedet természetesen periodizálni is kell, ami azt jelenti, hogy alkalmazkodni kell a különböző táplálkozási igényekhez, melyek nagyban különböznek, attól függően, hogy a szezon melyik szakaszában vagyunk.

 

A téi szezonban felszedett plussz kilók legfőbb oka:

A kalória és a makrotápanyagok arányainak megváltoztatásának hiánya az elsődleges oka annak a rettegett +3-5 kg-nak, ami fel fel szalad a szezonon kívül.

 

Makrotápanyagok

Szervezetünk akkor tud harmonikusan működni, ha a szükséges mennyiségben kapja meg a tápanyagokat, amelyekre funkcióinak ellátásához szüksége van. A túlságosan sok ugyanannyira káros, mint a túlságosan kevés.

Az energiát adó, úgynevezett makrotápanyagok a fehérje, a zsír és a szénhidrát. Az energiát adó tápanyagok égésekor felszabaduló energia mértékegysége a kilokalória (kcal), illetve a kilojoule (kJ). 1 kcal 4,184 kJ-nak felel meg. 1 g szénhidrát 4 kcal, 1 g fehérje 4 kcal, 1 g zsír 9 kcal energiát tartalmaz. diabetes.hu

 

 

Tippek a téli szezon plusz kilói ellen:

Legyen november vagy december, ami számodra a szezon végét jelenti, még van időd, hogy elkerüld a szezonon kívüli és ünnepek alatti súlygyarapodást, mielőtt nekivágnál az új céloknak. A legegyszerűbb módja, hogy egy kicsit odafigyelj néhány diétás és életmódbeli változásra:

  1. Sokan alábecsülik, mennyit esznek. Használj valamilyen kalóriaszámlálót, vagy csak számold egy hétig egy sima számológéppel az elfogyasztott kalória és tápanyag mennyiségeket, már ez is segítségedre lehet és rávilágíthat dolgokra és segíthet a moderált étkezésben.
  2. Fogyassz napközben alacsony glikémiás indexű élelmiszereket, hogy alacsonyan tartsd az inzulin szintedet és ezáltal beindítsd a szervezeted önműködő zsírégető rendszerét, akkor is, amikor éppen nem vagy edzésben.
  3. Csökkentsd a gabona és más magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztását. Ebben az időszakban kevesebb mennyiségben lesz rájuk szükség a kevesebb és alacsonyabb intenzitású edzéseid mellett. Érdemes növelni az olyan szükséges tápanyagok bevitelét, mint a fehérjék, gyümölcsök, zöldségek és egészséges zsírok. Ez az egyszerű módosítás gyors és hatékony módja annak, hogy csökkentsd a napi kalória mennyiséget, miközben növeled a jóllakottságot a hozzáadott zsírok és fehérjék segítségével, így éhség nélkül folytathatod a diétádat. Ne felejtsd el, hogy a magas szénhidráttartalmú étrend a szezonban szükséges, de a szezonon kívül, ha nem tudod elégetni ezeket a plusz energiákat amit megeszel, akkor az zsírként fog eltárolódni.
  4. Sokak által használt módszer ilyenkor, hogy a csökkentett edzések mennyisége mellett, az edzések intenzitását növelik. A rövid, de nagy intenzitású tréning segíthet a zsírcsökkentésben. Az 1 órás állóképességi edzések helyett, próbál meg egy intervallumon alapuló egyórás edzést végezni.

Érdekelhet: Étkezés helyettesítő turmixok

 

 

Összegzés: Ne a megnövekedett edzések mellett a szezon kezdetekor akard csökkenteni a testsúlyodat, mert az teljesen szabotálhatja a céljaidat. Koncentrálj rá most, az off szezonban.

Alkalmazkodj a táplálkozásoddal is a csökkent energiaszükségletekhez.

Érdekelhet: Glikémiás index diéta: hatékony zsírégetés, éhezés nélkül

 


FELEJTSD EL A STRESSZES DIÉTÁKAT – CSÖKKENTSD A TESTSÚLYODAT HATÉKONYAN, EGÉSZSÉGESEN

SQUEEZY-ATHLETIC-600x600 súlycsökkentés

A kínzó és stresszes diéták helyett törekedj arra, hogy az étkezéseid alacsony glikémiás indexű ételekből álljon.

Ha Te is egy elfoglalt ember vagy, mint a legtöbb céltudatos sportoló és ezt nehezen oldod meg a nap folyamán, akkor az egyedülálló összetételű és elképesztően alacsony glikémiás indexű (GI < 20) SQUEEZY ATHLETIC étkezést helyettesítő termék a segítségedre lehet.

Az ATHLETIC nem csak egy újabb fehérje turmix, hanem egy olyan testtömeg szabályozó, amit teljes napi adagban fogyaszthatsz.

A SQUEEZY ATHLETIC-hez hasonló terméket biztos, hogy nem találsz sem a hazai piacon, sem máshol. Éhezés, stressz és izomveszteség nélkül segíti a súlycsökkentésedet, köszönhetően az egyedülálló összetételének, benne a VITALOSE20-al!

Ismerd meg közelebbről, kattints ide a részletekért >>>

0 likes (You must login to like)