kollagén terhesség alatt

Kollagén terhesség alatt – érdemes fogyasztani

A nők számára, akik a hagyományos fehérjeporok íze nélkül szeretnék a napi fehérje adagjukat biztosítani, a kollagén por vagy a peptidek nem tűnhetnek rossz ötletnek.

A színtelen és íztelen étrend-kiegészítő zökkenőmentesen illeszkedik számos ételbe, ami különösen hasznos lehet a terhességgel járó súlyos ételundorral küzdő nők számára.

Bármilyen hasznosnak is tűnik a kollagén, vajon biztonságos-e a használata terhesség alatt?

 

Népszerű
Myprotein Kollagén kapszula

Kollagén kapszuláinkat természetesen előforduló 1. típusú sertés kollagént tartalmaz, amelyet kifejezetten a természetes szint fokozására és támogatására fejlesztettünk ki.

  • I. típusú kollagén
  • Hidrolizált kollagénnel
  • Kényelmes kapszula

 

Kollagén terhesség alatt

A kollagénnel és a terhességgel kapcsolatban nem sok kutatás született, de a kollagén általában biztonságosnak tekinthető a legtöbb egészséges felnőtt számára. A terhes nőknek inkább a szarvasmarha-kollagént kell választaniuk, mint a tengeri kollagént, hogy elkerüljék a halakkal és a higannyal kapcsolatos terhességi kockázatokat.

 

A kollagén nem csak étrend-kiegészítők formájában létezik.

Szétbontom a kollagén forrásait, az élelmiszereket, amelyekben megtalálható, és néhány ajánlást a biztonságosság szempontjából tanúsított étrend-kiegészítőkre, hogy segítsünk neked saját és a baba biztonságát megőrizni.

 

Biztonságos-e a kollagén vagy a táplálékkiegészítők a terhesség alatt?

A kollagén, amelyet néha kollagénpeptideknek is neveznek, számos különböző formában létezik, beleértve a tablettákat, porokat, kész italokat, sőt, olyan speciális termékeket is, mint a kollagénes kávétejszínhab.

Mindezen különböző típusú termékek esetében a bennük lévő kollagén két, egymástól jelentősen eltérő forrásból származhat: szarvasmarha (és más szárazföldi állatok) és a tengeri hal kollagén.

Mivel ez a kettő különbözik egymástól a terhesség alatti biztonságosságukat illetően, az alábbiakban külön-külön beszélek róluk:

 

 

Marha (és más állati eredetű) kollagén a terhesség alatt.

A szarvasmarha kollagén, vagyis a szarvasmarhából előállított kollagén vitathatatlanul a kiegészítő kollagén szélesebb körben ismert formája.

Ezenkívül, a zselatin a szarvasmarha kollagén másik forrása.

Bár a szarvasmarha-kollagén állati eredetű termék, a kollagén előállításának folyamata forralással történik, így nem állhat fenn az élelmiszer eredetű megbetegedések kockázata. (*)

Egy 2016-os kis tanulmány szerint azok a nők, akik a harmadik trimeszterben és a szülés után kollagénalapú italt fogyasztottak, jól tolerálták a kiegészítőt, és nem tapasztaltak semmilyen káros mellékhatást.

A szarvasmarha-kollagént biztonságosnak tartják a terhes nők számára, még 75 Celcius belső hőmérsékletre való főzés nélkül is.

Ez különösen hasznos, mivel a hidrolizált kollagén teljesen feloldódik a hideg folyadékokban éppúgy, mint a melegben!

 

Létezik olyan kollagén, amely alkalmas vegán vagy vegetáriánus leendő anyák számára?

Bár a szarvasmarha-kollagén és zselatinos megfelelője biztonságos a terhesség alatt, a tengeri kollagénnel ellentétben ezek a termékek állati eredetűek, és nem biztos, hogy illeszkednek a táplálkozási szokásaidhoz.

Létezik tehát vegán kollagén? Van néhány a piacon, de nagyon nehéz megmondani, hogy ugyanolyan előnyökkel rendelkeznek-e, mint az állati vagy a hal kollagén.

A legtöbbet kollagént „erősítőként” árulják, ahelyett, hogy maguk tartalmaznának kollagént, ami nem ugyanaz.

Egy baktériumokat és élesztőt használó, genetikailag módosított termék áll a legközelebb a valódi vegán kollagénhez, de ez még csak kevésbé elterjedt.

Mint minden étrend-kiegészítő esetében, itt is alaposan ellenőrizze, hogy mit tartalmaznak valójában, mivel nem szabályozottak, és a biztonság a gyártókra van bízva. (*)

 

 

A kollagén előnyei a terhesség alatt

A kollagén egy gyűjtőfogalom egy olyan fehérjetípusra, amely a szervezetben, többek között a bőrben és a csontokban struktúrát biztosít.

A kollagén gyűjtőnév alatt 5 különböző típus található, aszerint, hogy a test melyik részében található.

E cikkben (a könnyebb érthetőség kedvéért) az összes különböző típusra egyszerűen csak „kollagén” néven fogok hivatkozni.

Ahogy öregszünk, a szervezetünkben lévő kollagén természetes módon csökken, ami ráncokat, szárazabb bőrt és csontvesztést okoz.

Úgy gondolják, hogy az étrendi kollagén visszafordíthatja vagy megelőzheti ezeket a természetes, korral járó változásokat. Ezen túlmenően vannak arra vonatkozó bizonyítékok, hogy a kollagén javíthatja a bőr rugalmasságát, segíthet az ízületi fájdalmak javításában és a sportsérülések megelőzésében.

A terhesség alatt a csontok elveszítik tömegük egy részét, hogy segítsék a baba növekedését, az ízületek és a szalagok stressznek vannak kitéve az extra súly cipelése miatt, a bőr pedig megnyúlik, hogy alkalmazkodjon a növekvő pocakhoz. (*)

A kollagén feltételezett előnyeire gondolva úgy tűnik, a kollagén lehet a csodaszer ezekre a gyakori terhességgel kapcsolatos változásokra.

Számos tanulmány vizsgálta a kollagén csontvesztésre gyakorolt hatását, ami a terhes nők számára különösen aggasztó.

Bár néhány eredmény ígéretes volt, a tanulmányok kizárólag posztmenopauzában lévő nőket vizsgáltak.

Mivel a posztmenopauzában lévő nők hormonszintje drasztikusan eltérő, ami megváltoztatja a csontanyagcserét, az eredmények nem biztos, hogy sokat jelentenek a terhesség szempontjából.

Mindenhol fájdalmat érez? A kollagén ízületi fájdalmakat csillapító hatására vonatkozó bizonyítékok sokkal biztatóbbak.

Azok a sportolók, akik kollagént pótoltak, lényegesen kevesebb ízületi fájdalomról számoltak be, mint azok, akik nem.

Ugyanakkor még mindig nincsenek konkrét tanulmányok a terhes nőkkel, a kollagénnel és az ízületi fájdalmakkal kapcsolatban.

Vitathatatlanul a kollagén egyik legismertebb bejelentett hatása a szépségiparból származik – ez pedig a bőr rugalmassága. Bár a bőrünk akár 80%-ban kollagénből áll, a zsűri még mindig nem tudja, mi a helyzet ezzel kapcsolatban.

Egy 2019-es tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a kollagén valóban javítja a bőr rugalmasságát, azonban az itt vizsgált kollagén-kiegészítő C- és E-vitamint is tartalmazott, amelyekről köztudott, hogy javítják a bőr rugalmasságát. (*)

A másik figyelmeztetés a kollagén pótlással kapcsolatban, az az, hogy nem jelent garanciát.

Bármilyen kollagént fogyasztasz, az a szervezetben aminosavakká, a fehérjék építőköveivé bomlik le.

Bár ezek az aminosavak a szervezetben újra kollagénné alakulhatnak, más módon is felhasználhatók.

A következtetés? A kollagén fogyasztása nem mindig egyenlő a kollagén felépülésével a szervezetben.

 

 

A kollagénbevitel növelésének módjai

Azok a nők, akik szeretnék növelni a kollagénbevitelüket, nem hagyatkozhatnak csak a táplálékkiegészítőkre!

A zselatint már említettem, de a kollagén más állati termékekben is jelen van.

 

A csontleves, a teljes húsok, a teljes halak, sőt még a mályvacukor is tartalmaz kollagént. Zselatint is ehetsz, például a zselében – ez egy jó ürügy arra, hogy desszertet is egyél!

Ha növelni szeretnéd a kollagénbevitelét, kreatívabb módjai is vannak annak, hogy a fehérjét beépítsd az étrendedbe, mintha csak egy kollagéntablettát vagy gumicukrot kapnál be.

 

Ha a kollagénpor mellett döntesz, néhány javasolt módja a kollagénadag bevitelének:

– Kollagénpor használata turmixban.

– Egy kiskanál kollagénpor jól belekeverhető a kávéba.

– A raguk és levesek felturbózása kiegészíthető kollagénnel.

 

 

Következtetés

Összefoglalva, a kollagénfehérje bőségesen megtalálható a szervezetben, és egyes kutatások szerint a kollagén beiktatása az étrendbe, segíthet az ízületi fájdalmak enyhítésében.

A kollagén szépségápolási segédanyagként és csontépítőként való felhasználására vonatkozó bizonyítékok azonban nem elégségesek, és nincs garancia arra, hogy a kollagén fogyasztása, kollagén felépüléséhez vezet a szervezetben.

A kollagén terhesség alatt biztonságosan fogyasztható, és számos élelmiszer, például a húsok és a zselatin is tartalmaz kollagént, valamint a táplálékkiegészítők is.

Terhesség alatt a legjobb, ha a tengeri kollagén helyett a szarvasmarha forrásokat választjuk, hogy elkerüljük a halakkal járó kockázatot.

Ne feledje, minden új étrend-kiegészítő elkezdése előtt konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával, és mindig olyan terméket válasszon, amely harmadik fél által kiállított biztonsági tanúsítvánnyal rendelkezik, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a termék, amit kap, tiszta és biztonságos.

0 likes (You must login to like)