arginin tartalmú ételek

Magas Arginin tartalmú ételek – 10 egészséges étel

Az arginin egyfajta aminosav, amely fontos a véráramlás szabályozásában.

Az aminosavak a fehérjék építőkövei. A fehérjéket aminosavakká emésztik, majd felszívják a szervezetbe. Különféle módon szétszedhetők és újra összerakhatók, hogy előállítsák a szervezet számára szükséges fehérjéket.

A szervezet önmagában képes aminosavakat előállítani, de másoknak, amelyeket esszenciális aminosavaknak tartanak, az ételekből kell származniuk.

Táplálkozási szempontból az aminosavakat három kategóriába sorolják:

  • Nem alapvető – nem esszenciális: A szervezet ezeket elegendő mennyiségben képes előállítani, hogy kielégítse a szervezet szükségleteit.
  • Alapvető – esszenciális: A szervezet nem képes ezeket előállítani, ezért ezeket élelmiszerekből kell beszerezned.
  • Félig alapvető – feltételesen esszenciális: Ezek az aminosavak normál körülmények között nem alapvetők, de bizonyos helyzetekben alapvetők lehetnek.

Az arginin egy félig esszenciális aminosav, mivel jellemzően a gyermekek növekedéséhez szükséges, de egészséges felnőttek számára nem szükséges.

Amellett, hogy az arginin élelmiszerből származik, a szervezet képes előállítani, így a hiányosságok ritkák. Azonban az ember a stressz és a gyors növekedés idején hiányt szenvedhet, ha a szervezet termelése nem elég.

 

 

Mit csinál az arginin?

Íme, mit tesz az arginin a testedben:

  • nitrogén-oxidot hoz létre, amely kiszélesíti és ellazítja az artériákat és az ereket, javítva a véráramlást
  • segít a sérülések gyógyításában
  • segíti a veséket a hulladék eltávolításában
  • fokozza az immunrendszer működését

Az emberek az arginint étrend-kiegészítőként szedik, hogy segítsenek a szívbetegségek, az angina és a merevedési zavarok kezelésében, valamint a testépítésben, a sebek gyógyításában és a szövetek helyreállításában.

Bizonyos bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy az argininbevitel növelése hasznos lehet ezen állapotok kezelésében.

A nagyobb adagok esetleg kockázatot jelenthetnek azok számára is, akik más gyógyszereket szednek vagy egészségügyi állapotukat nem támogatja.

A jó hír az, hogy az arginin magas fehérjetartalmú ételekből történő beszerzése biztonságos és egészséges. És mivel az arginin más aminosavakból készül, a magas fehérjetartalmú ételek általában segítenek az argininszint növelésében.

 

 

Arginin tartalmú élelmiszerek – Növeld a bevitelt ezzel a 10 élelmiszerrel:

 

1. Pulyka

A legnagyobb mennyiségű arginint a pulykamellben találod. Egy főtt mellben 16 gramm található! A pulyka nemcsak nagyszerű fehérjeforrás, hanem magas koncentrációban tartalmaz más tápanyagokat, például B-vitaminokat és omega-3 zsírsavakat.

 

2. Sertéskaraj

A sertéskaraj egy másik magas fehérjetartalmú étel – bordánként 14 gramm arginin-tartalommal. Ez a sertéshús egyik legjobb darabja is, ezért alacsonyabb a zsírtartalma. Használj pácot, hogy ízesítsd extra zsír nélkül.

 

3. Csirke

A csirke egy másik népszerű és egészséges módja a fehérje megszerzésének. A csirke a harmadik legjobb argininforrás. Egy csirkemell a napi ajánlott fehérje 70 százalékát és majdnem 9 gramm arginint tartalmaz. Nézd meg ezeket a cukorbeteg-barát csirke recepteket.

 

4. Tökmag

Az állati eredetű források nem az egyetlen módja a fehérje és az arginin beszerzésének. Egy csésze tökmag majdnem 7 grammot tartalmaz. A tökmag a vas és cink ásványi anyagok remek forrása is. Próbáld hozzáadni őket ropogós salátaöntetként vagy edd csak úgy.

 

5. Szójabab

Egy csésze pörkölt szójabab 4,6 gramm arginint tartalmaz. A szójabab nagy mennyiségben tartalmaz káliumot és magnéziumot is. Próbáld ki őket egészséges snack alternatívaként.

 

6. Földimogyoró

földimogyoró

Egy csésze földimogyoró 4,6 gramm arginint tartalmaz, bár nem jó ötlet megenni az egész csészét egyszerre, mert magas a zsírtartalma. Ehelyett oszd el a csésze tartalmát néhány részre és az egész héten eszegesd. A földimogyoró fehérjetartalma mellett jó forrása a B-3 és E vitaminoknak, a folsavnak és a niacinnak.

 

7. Spirulina

A Spirulina egyfajta kék-zöld alga, amely a tengerben nő. Gyakran por formájában vásárolják, és extra tápanyagokat adnak hozzá a turmixokhoz. Egy csésze spirulina 4,6 gramm arginint, valamint nagy mennyiségű kalciumot, vasat, káliumot és niacint tartalmaz.

 

8. Tejtermékek

Mivel ezek fehérjeforrások, argininhez is hozzájuthatunk tejtermékekből, például tejből, sajtból és joghurtból. Egy csésze tej körülbelül 0,2 grammot, és 115 gramm cheddar sajt körülbelül 0,25 grammot tartalmaz.

 

9. Csicseriborsó

A csicseriborsó vagy a garbanzo bab nagyszerű módja annak, hogy fehérjét és rostot nyerjen, különösen, ha nem eszel húst. Egy csésze főtt csicseriborsó 1,3 gramm arginint, 14,5 gramm fehérjét és 12,5 gramm élelmi rostot tartalmaz.

 

10. Lencse

A lencse egy másik egészséges növényi rost- és fehérjeforrás. Nem meglepő, hogy bennük is találunk arginint: körülbelül 1,3 gramm csészénként. Egy csésze lencse a napi élelmi rostszükséglet 63 százalékát is tartalmazza.

1 like (You must login to like)