Hitesd el az agyaddal az energia pótlást! Egy trükk a gyomorproblémák esetén.

Előfordult már veled is, hogy egy hosszú verseny során gyomorproblémával közködtél? Puffadás, böfögés nem ritka az olyan versenyeken, mint egy közép-, hosszútávú triatlon verseny vagy egy ultratávú futóverseny, ahol a rendszeres időközönként bevitt kalóriák és elektrolitok pótlása emésztési nehézségek miatt néha problémát jelenthet. Néha úgy érzed, hogy az emésztőrendszered időért kiált és tudod, hogy most hagynod kellene egy kis szünetet az újabb kalória bevitelnek? Van egy trükk, amit Te is alkalmazhatsz, hogy elhitesd az agyaddal…nincs szünet, az energiát adó kalóriák érkeznek.

 

 

Öblögess és köpd ki a sportitalod

Figyelembe véve a hosszú sporteseményeken időszakosan jelentkező gyomor és emésztőrendszeri problémákat, amikről a triatlonosok és ultrafutók számolnak be, érdemes lehet beiktatni az „öblögetési technikát”, ami potenciálisan a rövid és a hosszú távú versenyekre is vonatkozik.

Érdekelhet: A gyomor-bél problémák oka sportolóknál

 

 

Itt van mit csinálj

Vegyél a szádba a sportitalodból és csak öblögess vele 5-10 másodpercig, majd köpd ki. Miért?

Rövidebb távok: A nagy intenzitású és az egy óránál kevesebb ideig tartó sportesemények alatt ennek a szájban öblögetési technikának a teljesítményre gyakorolt előnyei úgy tűnik hasonlóak, mintha a szénhidrátokat fogyasztanánk – anélkül, hogy ténylegesen lenyelnénk a szénhidrát tartalmú sportitalunkat, vagy energia zseléinket.

Ez azért van, mert a szájban lévő receptorok aktiválják az agyban lévő azon régiókat, amelyek érzékelik az örömöt és a jutalmat. Így alapvetően megpróbáljuk ezzel a kis trükkel átverni az agyunkat, hogy azt gondolja megkapta az „üzemanyagot”, nyomhatjuk tovább keményen.

Ez nem azt jelenti, hogy örökre be tudod csapni az agyadat, eléhezni nem szabad! Egy óránál hosszabb ideig tartó edzések vagy versenyek esetén ténylegesen pótolnod kell a szénhidrátokat, hogy az izmok és az agyad optimálisan működjenek.

Érdekelhet: Mi az eléhezés és hogyan kerüld el?

 

 

Hosszabb távok: Itt két ok van arra, hogy a triatléták és az ultrafutók a hosszabb távokon kipróbálhatják az öblíts és köpj technikát:

  1. Ha különböző emésztőrendszeri problémákat észlelsz sportolás közben (pl. puffadás, büfögés, hányinger), akkor érdemes megpróbálni rövid ideig pihentetni az emésztőrendszeredet úgy, hogy 10-15 percig ténylegesen nem pótolsz üzemanyagokat. Kicsit vegyél vissza az tempóbol, ha kell sétálj, és alkalmanként öblögess és köpd ki a sportitalodat, hogy segítsen a neuromuszkuláris szinapszisban (ideg–izom ingerületáttevődés).
  2. Az észlelt erőfeszítés, a motiváció és a hangulat fontos szerepet játszik az edzések és a versenyek során. Szóval, ha bármikor úgy érzed, hogy szükséged van egy kis energia löketre és különösen akkor, ha a fenti problémákkal küzdesz, és az izmaid fáradnak – csak öblögess a sportitaloddal és köpd ki. De ne felejtsd el, hogy ez csak néha néha vetheted be, a folyamatos szénhidrát és elektrolit pótlást nem kerülheted meg.

 

Plusz egy alternatíva a SQUEEZY-től, amivel hasonló módon tudsz segíteni, sőt még hatékonyabban. A SQUEEZY ENERGY FRUIT GUM-ot a szájban rágcsálva, szopogatva szétolvad, használata nem okoz problémát a nagyobb intenzitás mellett sem, azonban az emésztése már a szájüregben elkezdődik a nyálkahártyán keresztül. Csak kapj be egy szemet, rágcsáld kicsit és hagyd hogy szétolvadjon a szádban.

SQUEEZY ENERGY FRUIT GUM

 

Kapcsolódó cikkek, amik érdekelhetnek:

 

Ezeket a termékeket neked ajánljuk:

i:am MINERAL + ENERGY DRINK sportital 1500g

10 900 Ft
squeezy energy drink bcaa citrom
Elfogy.

SQUEEZY Energy Drink BCAA 650g citrom

5 850 Ft
squeezy energy drink basic
Elfogy.

SQUEEZY Energy Drink sportital 650g – Basic (Ízesítetlen)

4 090 Ft
squeezy energy drink cherry
Elfogy.

SQUEEZY Energy Drink sportital 650g – Cseresznye

5 850 Ft

i:am MINERAL + ENERGY DRINK 40 g sportital

550 Ft

i:am MINERAL + ENERGY DRINK sportital 800g

6 600 Ft
squeezy LIQUID ENERGY LEMON CAFFEINE
Elfogy.

SQUEEZY Liquid Energy Caffeine Boost 60 ml

760 Ft
squeezy LIQUID ENERGY volt super drink gel
Elfogy.

SQUEEZY Liquid Energy Caffeine Boost 12x60ml

9 125 Ft

SQUEEZY ENERGY SUPER GEL 500 ml – kóla/koffein

6 450 Ft

SQUEEZY ENERGY GEL 500 ml citrom – utántöltő

6 450 Ft

SQUEEZY ENERGY SUPER GEL 125 ml

2 690 Ft

SQUEEZY ENERGY GEL 125 ml

2 690 Ft
squeezy energy drink narancs 650g
Elfogy.

SQUEEZY Energy Drink sportital 650g – narancs

6 450 Ft
squeezy energy fruit gum 100g
Elfogy.

SQUEEZY Energy Fruit Gum 100g

1 290 Ft
1 like (You must login to like)