laza bőr feszesítése

Mit tehetünk a laza bőr ellen?

A laza vagy megereszkedett bőr akkor fordul elő, ha belső vagy külső tényezők befolyásolják azokat a kulcsmolekulákat, amelyek segítenek a bőr rugalmasságát, feszességét és hidratáltságát fenntartani.

A legtöbb embernél a bőr lazasága vagy fellazulása 35 és 40 év közötti életkorban jelentkezik. Az életkor előrehaladtával fellépő bőrlazaság többnyire a kollagén hálózatok, az elasztin rostok és a hialuronsav elvesztésének tudható be – ez a molekula segíti a bőr nedvességének megtartását.

A súlycsökkenés, különösen a jelentős vagy gyors fogyás, valamint a terhesség a bőrmolekulák nyújtásával vagy a bőr szerkezetének megváltoztatásával is fellazíthatja a bőrt.

 

Számos más egészségügyi és életmódbeli tényező is hozzájárulhat a laza bőrhöz, beleértve:

 • menopauza
 • ultraibolya (UV) sugárzás
 • mesterséges barnulás
 • bizonyos gyógyszerek, például szteroidok és kortikoszteroidok
 • durva vegyszereket tartalmazó bőrtermékek vagy mosószerek
 • dohányzás
 • alkoholfogyasztás

Ebben a cikkben a bőr feszítésének népszerű technikáival és a bőr megereszkedésének megakadályozásával foglalkozunk.

 

 

Mit tehetünk a laza bőr ellen?

1. Testmozgás

A rendszeres testmozgás fontos módja az egészség megőrzésének és a jó öregedésnek. A testmozgás egyes típusai szintén hozzájárulhatnak az öregedés hatásainak csökkentéséhez.

Egy megbízható forrásból származó 2015-ös tanulmány megállapította, hogy az állóképességi edzés csökkentheti az életkorral összefüggő bőrelváltozások hatását egerekben és emberekben egyaránt.

A szerzők megjegyezték, hogy az állóképességi edzés csökkentette a bőrelváltozásokat a szövetek anyagcseréjének javításával, elsősorban az interleukin-15 nevű hormon vázizmokból történő felszabadulásának stimulálásával.

Azoknak a nőknek, akiknek a terhesség következtében lazul fel a bőrük, beszélniük kell az orvosukkal arról, hogy miként lehet a biztonságos fizikai tevékenységet folytatni, és mely gyakorlatok kerülendőek.

 

2. Feszesítő termékek

Kisebb területek kezelésére rengeteg feszesítő gél, krém, tapasz és egyéb termék áll rendelkezésre.

Azoknak, akik feszesítő terméket akarnak vásárolni, retinoid vegyületeket tartalmazó termékeket kell keresniük. A retinoidok erős antioxidánsok, amelyek fokozhatják a kollagéntermelést.

A szakértők azonban nem gondolják, hogy a feszesítő termékek összességében hatékonyak, és a bőrbe való behatolásuk nem biztos, hogy elég mély ahhoz, hogy elősegítsék a megereszkedett bőr feszesítését.

Az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia szerint a legtöbb feszesítő termék finom eredményeket kínál legjobb esetben, leginkább hidratáló krémként. Azoknak a személyeknek, akik várják az eredményeket ezekkel a termékekkel kapcsolatban, előfordulhat, hogy tovább kell használniuk őket, hogy láthassák az eredményeket.

 

3. Kiegészítők

A diéta jelentős szerepet játszik a bőr egészségében. A táplálék-kiegészítőknek előnyös hatása lehet a feszesítés, az öregedésgátlás és az erősítés. A legígéretesebb bőrkiegészítők a következők:

 

Kollagén-hidrolizátum

kollagén a laza bőr ellen

Sokan úgy gondolják, hogy a kollagén termékek csökkentik a bőr öregedésének hatását azáltal, hogy növelik a kollagén szintjét.

A kollagén peptidek orális kiegészítőként javíthatják:

 • a bőr nedvességgátját a hialuronsavszint növelésével
 • kollagén termelést, amely erősebb kollagén hálózatokhoz vezet
 • a bőr fibroblasztjainak növekedését – sejtek, amelyek elősegítik a kötő vegyületek előállítását
 • sebgyógyulást

A Journal of Cosmetic Dermatology című folyóiratban bemutatott tanulmány megállapította, hogy azok a nők, akik 10 gramm orális kollagénpeptidet fogyasztottak egy italban lefekvés előtt, 4 hét után javult kollagénszinteket mutattak, és a bőrük általános szerkezete is szebb lett.

8 hét használat után pedig a bőr általános hidratáltsága is jelentős javulásokat mutatott.

 

Antioxidánsok

Az antioxidánsok és az antioxidáns enzimek a reaktív oxigéngyökök (ROS) semlegesítésével segíthetnek a bőr megereszkedésének és ráncainak csökkentésében. A ROS olyan vegyületek, amelyek aktiválhatják azokat az utakat, amelyek végül lebontják a kollagént.

Az antioxidánsok elősegíthetik a kollagén és az elasztin növekedését is.

Néhány ételben, italban és étrend-kiegészítőben jelen lévő antioxidánsok például:

 • A-, C-, D- és E-vitamin
 • Q10 koenzim
 • szelén
 • cink
 • epigallocatechin-gallát (EGCG)

Sok ember az étrendjük révén elegendő antioxidánst kap. Bizonyos esetekben azonban szükséges lehet az antioxidáns kiegészítők szedése.

Túl sok szedése egy bizonyos vitaminból, különösen az A- és E-vitamin esetén, mellékhatásokat okozhat, beleértve az émelygést, a hányást és a hasi fájdalmat.

A kiegészítők szedésekor fontos betartani a címkén szereplő adagolást. A betegségekben szenvedő embereknek először konzultáljanak az orvosukkal a kiegészítők szedését illetően, a nemkívánatos mellékhatások vagy más gyógyszerekkel való kölcsönhatások megelőzése érdekében.

 

4. Masszázs

A masszázs javíthatja a véráramlást és stimulálhatja a fibroblasztokat. A fibroblasztok olyan sejtek, amelyek elősegítik a kötőszövetek – például a collagen és az elasztin – termelését, amelyek megtartják a bőr feszességét.

Egyes tanulmányok szerint a masszázs növelheti a mitokondriális aktivitást. A mitokondriumok döntő szerepet játszanak a szövetek és a sejtek anyagcseréjében, és összefüggés van a mitokondriális diszfunkció és a bőr öregedése között.

További kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy a masszázs hogyan használható a bőr feszesebbé tételéhez. Egy 2017-es tanulmány megállapította, hogy enyhe bőrmasszázs napi 1 percig 10 napon át növelte a bőrmolekulák, például a prokollagén-1, a fibrillin és a tropoelasztin, expresszióját.

Ugyanez a tanulmány azt is kimutatta, hogy a masszázs használata egy kereskedelmi öregedésgátló krém felvitele után az arcra és a nyakra felerősítette a termék hatását.

 

5. Nem sebészeti eljárások

A bőrgyógyászok és a kozmetikai sebészek nem sebészeti eljárásokat hajthatnak végre, amelyek segíthetnek a bőr feszesítésében. Ezek az eljárások azonban nem hasznosak a súlyosabb esetekben, mivel az eredmények általában visszafogottabbak.

A nem sebészeti beavatkozások nem tartalmaznak vágást vagy szúrást, és általában csak átmeneti duzzanatot és bőrpírt okoznak. Gyakran csak rövid időre van szükség hozzájuk.

A legtöbb eljárás biztonságosan alkalmazható minden bőrszínen, és a test bármely részén.

Számos nem sebészeti beavatkozás kezeli a laza bőrt azáltal, hogy fokozza a kollagén és az elasztin termelését a bőr különböző rétegeiben, általában különféle eszközök segítségével hőt juttatva a bőr alá.

A nem sebészeti eljárások példái a következők:

 

Ultrahang

Az ultrahang a bőr legmélyebb rétegeiben működik. A legtöbben az első kezelés után 2–6 hónapon belül észreveszik a finom feszesedést, és további kezelésekkel jelentősebb eredményről számolnak be. A kezelés hatása legfeljebb 1 évig tarthat.

 

Lézeres kezelések

A lézeres kezelések a bőr külső rétegére összpontosítanak, amelyet epidermisznek hívnak. A legtöbb embernek három és öt kezelésre van szüksége a jelentős eredmények elérésére, és a változások általában 2-6 hónappal az utolsó kezelés után lesznek láthatók.

A lézeres kezelések különösen hasznosak a felkaron és a hason.

 

Nem sebészeti rádiófrekvencia

A rádiófrekvencia nem sebészeti formájában egy bőrgyógyász készüléket helyez a bőrre, hogy felmelegítse az alatta lévő szövetet. A legtöbb ember, aki ezt a módszert használja, egy kezelés után már látja az eredményeket.

Körülbelül 6 hónapba telik, hogy a kezelés teljes mértékben érvényesüljön, de néhány ember nem sokkal az első eljárás után már észreveszi a feszességet. Megfelelő bőrápolással az eredmények 2-3 évig is megmaradnak.

 

 

6. Minimálisan invazív eljárások

Néhány kissé invazívabb eljárás, amelyek gyakran hasonló tudományos alapot vagy eszközöket használnak, mint a nem sebészeti eljárások. Segíthetnek a bőr feszesítésében.

A minimálisan invazív eljárások példái az alábbiak:

Sebészeti rádiófrekvencia

A rádiófrekvencia minimálisan invazív formája apró csövek behelyezését jelenti a bőr kis bemetszésein keresztül, hogy hőt juttasson a feszesítést igénylő területekre.

Az orvosok gyakran végzik el ezt az eljárást a nyakon vagy a felkaron, és ez 1 hónapon belül eredményeket hozhat. Ez az eljárás általában helyi érzéstelenítéssel zajlik, és a legtöbb embernek utána 4-5 napig kompressziós kötést kell viselnie.

 

Intenzív pulzáló fény

Az embereket gyakran intenzív pulzáló fényt használnak a rádiófrekvenciával kombinálva, hogy a bőrt különböző szinteken hatékonyabban kezeljék. Az eredmények megjelenítéséhez egy intenzív, pulzáló fénykezelésre lehet szükség, ami viszont a sötétebb bőrűek számára nem a legmegfelelőbb megoldás.

 

Lézeres megújítás

A lézeres megújítás az egyik leghatékonyabb a nem invazív eljárások közül a lógó bőr kezelésében kisebb területeken.

A legtöbb embernek 5-7 nap pihenésre van szüksége az eljárás után, és általában 2 héttel a gyógyulás után veszik észre az eredményeket. A lézeres megújítás a hegesedés kockázatával jár.

 

 

Megakadályozhatod a bőröd lógását?

Sok esetben, például az öregedéssel vagy a hormonális változásokkal kapcsolatban, a laza bőr kialakulását nehéz teljes mértékben megakadályozni.

Bizonyos tényezők a bőrt ellenállóbbá és erősebbé teszik a gyengülést és lazítást eredményező tényezőkkel szemben. A különleges tanácsok követése szintén hozzájárulhat a túlzottan lógó bőr kockázatának csökkentéséhez.

 

A lógó bőr megelőzésében hasznos:

 • fogyás egészséges ütemben
 • a napvédelem gyakorlása
 • a napozóágyak használatának elkerülése
 • egészséges táplálkozás
 • hidratáltság
 • a dohányzásról való leszokás vagy a passzív dohányzás elkerülése
 • az egészséges testtömeg fenntartása
 • a nagyon forró vagy klórozott víznek való kitettség korlátozása
 • az erős mosószerek vagy tisztítószerek kerülése

 

Érdekelhet: Étkezés helyettesítő turmixok

 

 

Összefoglalva

A laza bőr nem káros és nem igényel kezelést, de egyesek nem szeretik a kinézetét. A feszesítés legjobb módja a tünetek okától és súlyosságától, valamint az esetleges további egészségügyi szempontoktól függ.

Súlyosan lógó bőrű embereknél valószínűleg a műtét jelenti a legjelentősebb megoldást.

Azok a személyek, akiknek kisebb-közepes mértékben lóg a bőre, már több megoldással élhetnek. Ezek:

 • testmozgás
 • masszázs
 • feszesítő termékek
 • táplálék-kiegészítők
 • nem sebészeti eljárások
 • minimálisan invazív eljárások
0 likes (You must login to like)