fogyás az edzőtábor alatt

Vajon jó ötlet az edzőtábort választani a fogyáshoz?

Le a téli bundával! Mivel a fogyás alapfeltétele a negatív energiamérleg, ezért megközelítőleg igaz a gondolat: az edzőtáborban magas az energia felhasználás, ezért kiváló a fogyáshoz. Sok sportoló azonban elképed hazaérkezéskor mikor rááll a mérlegre, mert azt tapasztalják, hogy a testsúlyuk növekedett.

 

Szóval edzőtáborba készülsz és úgy gondolod, hogy az megfelelő időszak lesz, hogy csökkentsd a súlyod. Felejtsd el! Az edzőtábor nem a fogyásról / testsúlycsökkentésről szól. Ebben a cikkben erre próbálunk neked rámutatni.

Mielőtt tovább mennénk fontos tisztázni már az elején, amit tudatosítanod kell magadban, hogy egy sportoló testsúlyának változását sok minden befoláysolja. Már a sportolók és a súly menedzsment című cikkünkben is leírtuk, hogy neked sportolóként nem kimondottan jó mérőeszköz a mérleg, hiszen a te célod a felesleges zsír, úszógumi eltüntetése és ehhez a test összetételét kellene nyomon követned.

 

Nézzük meg, hogy egy edzőtábor keretében milyen faktorok befolyásolhatják a testsúlyt:

  • A zsír leépítése nagyszabású edzésekkel csökkenti a testsúlyt.
  • Az edzések hatására a vértérfogat növekszik, ami növelheti a testsúlyt. Ez a hatás annál nagyobb, minél edzetlenebb volt a sportoló az edzőtábor előtt, és ez akár az 500 grammot is elérhet.
  • Az izomtömeg növekedés nagyszabású edzésekkel növeli a testsúlyt, kb. 1 kg-ig.
  • A glikogén (szénhidrátok tárolási formája) eltárolása és az ezzel járó víz eltárolása az izomzatokba a csökkent vagy hiányzó edzés következtében, pl. a hazautazás napján, megnöveli a testsúlyt. Egyedül ez a tényező akár 1-2 kg-ot is kitehet.

 

Láthatod, hogy a fentiek mind mind befolyásolják a testsúlyod alakulását és nem kell elkeseredned, ha az edzőtábor során nem csökkentetted a testsúlyodat. Ha egy igazán megbízható eredményt szeretnénk látni, akkor célzottan a testzsírszázalékot kell összehasonlítani az edzőtábor előtt és után, pl. BIA-méréssel (bioelektromos impedancia analízis).

 

 

A tudatosan spórolós táplálkozással erőltetett edzőtábori fogyás veszélyeket is rejteget számodra

A nagyon magas energiaszükséglet miatt nehéz egy alacsony energiahiányt fenntartani. Az energiahiány azonban csak kicsi szabad hogy legyen, mert ha túl nagy akkor fennállhat a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) veszélye, ami akár egy teljes edzésnapot tönkre tehet, és ezáltal a teljes edzőtábor által elvárt hatást is gyengítheti.

Továbbá megnövekszik az edzőtábor egészére nézve egyrészt a fertőzésveszély, másrészt a túledzett állapot beállása is. Ezek a kockázatok egy szénhidrátszegény és fehérjegazdag táplálkozásnál is fennállnak, mert ilyen táplálkozásnál a szénhidráttárolók feltöltődése jelentősen elhúzódik. Ráadásul a megnövelt mennyiségek erőteljesen leterhelik az emésztést.

 

Végkövetkeztetés: A testzsírszázalék csökkentése mindenképp kivitelezhető, de óvatosan kell végrehajtani. Az edzőtáborokban, a magas energiaigény miatt, a legésszerűbb táplálkozási forma zsírszegény és szénhidrátgazdag étkekből áll.

 

Kitől származnak a fenti gondolatok? Roger Milenk – a SQUEEZY SPORTS NUTRITION alapítója és a világ első energia zseléjének piacra vezetője, valamint a sportolók testsúlykontrolljában egyedülálló termék, az ATHLETIC megálmodója.

A sportolók a SQUEEZY ATHLETIC termékeket az edzési fázisokban azért használják, hogy ezzel naponta 1-2 étkezést kiváltsanak, s egy negatív energiamérleget érjenek el, testsúlyuk csökkentése érdekében.

1 like (You must login to like)