természetes szteroidok_

Természetes alternatívák a szteroidokra – izomépítés, sport teljesítmény és állóképesség érdekében

A természetes szteroidok olyan vegyületek, amelyek utánozzák az emberi test által termelt szteroidokat, például a tesztoszteron, a progeszteron és a kortizol hormonokat.

Ezek a kiegészítők segíthetnek az izomépítésben és javítják az edzés teljesítményt és az állóképességet.

Olvass tovább, hogy megismerd a természetes „szteroidokat”. Ez a cikk ezek esetleges biztonsági aggályait, előnyeit és kockázatait is ismerteti.

 

 

Mik a természetes szteroidok?

A test, más fontos testi folyamatok mellett, természetesen szteroidokat is termel, például tesztoszteront az izomszövet felépítéséhez.

A természetes szteroidok általában növényekben, gyógynövényekben és más természetes forrásokban található vegyületekre utalnak, amelyek utánozzák az emberi hormonokat vagy szteroidokat.

A természetes szteroidok támogatói azt állítják, hogy anabolikus szteroidokként hatnak a szervezetben. Ezek olyan vegyületek, amelyek az izmokat építik és javítják a tesztoszteron termelésének növelésével.

A természetes szteroidokat legális szteroidoknak is nevezhetjük, és a gyártók sokszor felhasználják őket a termékeikben.

Az ezeket alátámasztó előzetes bizonyítékokkal rendelkező vegyületek a következők.

Érdekelhet: Top 6 sport táplálékkiegészítő az állóképesség növelésére

 

 

A szteroidok működése a testben

A szteroidok számos különböző funkciót látnak el az emberi testben. Minden szteroid számos különböző dologért felelős, és mindegyik fontos az optimális egyensúly fenntartásához.

Tesztoszteron

 • Felelős a férfi reproduktív szövetek – a herék, a prosztata stb. – fejlődéséért
 • Részt vesz a „férfias” szexuális jellemzők, például izom- és csonttömeg előállításában
 • Részt vesz a testszőrzet növekedésében
 • Részt vesz a libidó és a szexuális egészség fenntartásában
 • Hatással van a kognitív egészségre

Koleszterin

 • Részt vesz a sejtmembránok fenntartásában
 • Részt vesz az összes esszenciális hormon termelésében
 • Részt vesz az ételek emésztésében

Ösztrogén

 • Részt vesz a libidó és a szexuális egészség fenntartásában
 • Szabályozza a menstruációs ciklust
 • Segíti a nőket a méhnyálkahártya növekedésében
 • Elsősorban a női nemi tulajdonságokat érinti, mint például a csípő szélessége, a szeméremszőrzet és a mell fejlődése

Kortizol

 • Részt vesz a stressz szabályozásában és kifejezésében
 • Segít a vércukorszint szabályozásában
 • Részt vesz az anyagcsere fenntartásában
 • Javítja a memória szintjét
 • Segít a test gyulladásainak leküzdésében

 

 

Természetes szteroidok az ételekben

Most, hogy tudod, hogy vannak olyan tápanyagok, amelyekre a szervezetnek szüksége van a tesztoszteron előállításához, ésszerű, hogy javítsd tested tesztoszterontermelését a tápanyagokban gazdag étrenddel, amely elősegíti a tesztoszteron növekedését.

Ezek azok az ételek, amelyek a legjobbak a tesztoszteronszint növelésére.

Banán

A banán gazdag káliumban. Kimutatták, hogy a kálium csökkenti a tesztoszteron szintjét patkányokban , amely, az emberben is igaz lehet. A banán fogyasztása segíthet a tesztoszteronszint szabályozásában.

Tojás

A tojás nagyon gazdag koleszterinforrás, amely, amint azt már megbeszéltük, nagyon fontos tápanyag a tesztoszteron termeléséhez. A sárgája nagyszerű D-vitamin-forrás, amely szintén fontos a tesztoszteron termeléséhez.

Spenót

A spenót nagyszerű folátforrás, amely hozzájárulhat a nemi szervek véráramlásának fokozásához. Ez nem biztos, hogy közvetlenül növeli a T-t, de minden bizonnyal javíthatja a szexuális funkciókat .

Quinoa

A quinoa egy másik tápanyagokban és aminosavakban gazdag élelmiszer, amely elősegítheti a nemi hormonok, például a tesztoszteron termelését.

Vad zab

A vadzab kiváló tápanyagforrás, és az erekciós diszfunkció javulásával jártak együtt a bennük található L-argininnek köszönhetően.

Kagyló

Az osztriga az egyik legjobb cinkforrás a bolygón, és hagyományosan a szexuális egészség javulásával és a szexuális funkcióval társul.

Avokádó

Az avokádó egy másik típusú étel, amely gazdag egészséges zsírokban, valamint káliumban és vitaminokban. A megnövekedett libidóval is társulnak.

Bab

A bab számos tesztoszteron-egészséges tápanyag, például a D-vitamin és a cink forrása.

Füge

A füge gazdag aminosavakban, amelyek hasznosak lehetnek a szexuális egészség és a tesztoszteron termelés javításában.

 

 

Hogyan lehet természetes szteroidokat előállítani

Ha több természetes szteroidot szeretnél az izomnövekedéshez, sokféle módon segítheted ezt azáltal, hogy egyszerű életmódot választ. Míg a természetes szteroid tabletták életképes alternatívát jelenthetnek, ha a legbiztonságosabb és legegészségesebb utat reméled, fontold meg a szteroidszint növelésének következő módjait.

Gyakorlatok, amelyek segítenek a tesztoszteron termelésében a testben.

Számos olyan gyakorlat létezik, amelyek különösen hasznosak lehetnek a szervezet által termelt tesztoszteron mennyiségének növelésében.

 

Erő- és állóképesség

Az erősítő edzéseket általában a tesztoszteron szintjének egyik leghatékonyabb természetes módjának ismerik el. A testmozgás minden formája legalább átmenetileg növelheti a tesztoszteron szintjét, azonban a testmozgás egyes formái hatékonyabbak.

Az erőnléti edzés, más néven ellenállás gyakorlatok, nagyon hatékony lehet a szervezet hormonszintjének emelésében. Az erőnléti edzéseket általában olyan intenzív gyakorlatoknak tekintik, amelyek rövidebb idő alatt „maximálisan intenzitásra” törekednek.

 

Diéta

Gondoljon bele – testünk hormonokat termel. Ez azt jelenti, hogy bizonyos mennyiségű tápanyagra van szükségünk ahhoz, hogy testünk építőkövei előállítsák ezeket a hormonokat. Az étrend megváltoztatása az egyik leghatékonyabb dolog hormonális egészségünk javításában.

A specifikus tesztoszteront illetően számos tápanyagra van szükség, amelyek a test előállításához szükségesek.

 • D-vitamin A D-vitamin-hiány a tesztoszteron termelésével kapcsolatos problémákhoz kapcsolódik.
 • Cink. A cink nagyban részt vesz szexuális egészségünk fenntartásában, valamint a tesztoszteron termelésében.
 • Koleszterin. A koleszterin szükséges a nemi hormonok szintéziséhez. A magas koleszterinszint magasabb T-szinttel társult .

 

 

Legjobb teljesítmény növelők

Kreatin

Jelenleg a kreatin az egyetlen természetes szteroid, amelyet az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (Food and Drug Administration – FDA) rövid távú alkalmazásra hagy jóvá 18 éven felüli egészséges felnőtteknél a sportteljesítmény javítása érdekében.

Számos tanulmány megállapította, hogy a kreatin már 5-7 napos használata jelentősen javíthatja az alábbiakat:

 • erő
 • több erőfeszítést igénylő izom-összehúzódás
 • sprintelés és labdarúgás teljesítmény

Az FDA semmilyen más vegyületet nem hagy jóvá, vagy jelentős vizsgálatok nem támogatják. Egyes vegyületek azonban hozzájárulhatnak az izomépítéshez, vagy javíthatják az atlétikai állóképességet és rugalmasságot.

 

Ashwagandha

A withania somnifera (Ashwagandha) egy gyógynövény, amelyet az ájurvédikus orvoslásban használnak fiatalításra, revitalizációra és hosszú élettartamra.

Egy 2018-as tanulmány egészséges férfiaknak adott napi 500 milligramm (mg) álombogyó adagot 12 héten át, míg a résztvevők progresszív túlterhelés-ellenálló edzéseket végeztek heti 4 napon keresztül.

Azok az emberek, akik Ashwagandha-t szedtek, nagyobb javulást tapasztaltak az alsó és a felső test erejében, valamint kedvező testtömeg-eloszlást tapasztaltak, mint a placebo csoportban.

 

Tribulus Terrestris

A királydinnyében található, szteroid szaponinoknak nevezett vegyületek gyengén utánozhatják a tesztoszteron és a kapcsolódó hormonok hatásait. Ez javíthatja az izomműködést és a tesztoszteronszintet.

Bár sokkal több kutatásra és bizonyítékra van szükségünk, hogy biztosak lehessünk a Tribulus Terrestris lehetséges előnyeiben, minden bizonnyal van valami különleges abban, hogy már évezredek óta használják a növényt a gyógyításban.

 

DAA

A DAA aminosav arról ismert, hogy képes természetes módon serkenteni a tesztoszteron termelését. Ennek ellenére a D-aszparaginsavról alkotott vélemények vegyesek.

A tanulmányok többsége azonban azt mutatja, hogy a DAA növeli a tesztoszteronszintet állatokon. Több emberi tanulmányra van szükség a megállapításaik alátámasztására.

 

D-vitamin

Az egészséges keringő D-vitamin szint elengedhetetlen a csontok egészségéhez.

A legújabb kutatások szerint szerepet játszhat az izom egészségében, és összefüggés van a D-vitamin-hiány és az izomerő és a súly fogyása között. A kutatóknak azonban tovább kell vizsgálniuk ezt a lehetséges kapcsolatot.

Egy 2017-es tanulmány szerint a mérsékelt testösszetételű és alacsonyabb testzsírszintű felnőtt nőknél általában magasabb volt a keringő aktív D-vitamin szintje.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a D-vitamin közvetett módon hozzájárulhat az izom egészségéhez a zsírszövetekre hatva. A tudósoknak további vizsgálatokat kell végrehajtaniuk annak megállapítására, hogy ez a kapcsolat szélesebb populációkra vonatkozik-e.

 

Cink

A cink elengedhetetlen nyomelem, amely ismerten segíti az izomnövekedés és a helyreállítás szabályozását.

A kutatók a mai napig főleg arra koncentráltak, hogy a cink hogyan befolyásolja az izomszabályozást. Az anyagnak kapcsolata lehet az életkorral összefüggő izomvesztéssel, más néven szarkopéniával.

Egy 2018-as felülvizsgálat megállapította, hogy csak egy megfigyelési tanulmány javasolta az összefüggést a cinkbevitel és az idősebb felnőttek fizikai teljesítménye között.

Ezt szem előtt tartva a szakértőknek több tanulmányt kell lefolytatniuk, mielőtt meghatározhatják a cink fizikai teljesítményben betöltött szerepét.

Érdekelhet: A legjobb afrodiziákumok

 

Magnézium

A magnézium fontos része a különféle enzimatikus reakcióknak, amelyek befolyásolják az izmok teljesítményét edzés közben.

A kutatók úgy vélik, hogy ez az ásványi anyag hozzájárulhat az izom integritásának megőrzéséhez is megerőltető tevékenységek során.

Egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy napi 400 mg magnézium bevétele 3 hétig csökkentette az izmok károsodását 18 férfi profi kerékpárosban.

 

DHEA

A dehidroepiandroszteron egy olyan prekurzor molekula, amelyet a test a tesztoszteron és az ösztradiol hormonokká alakít.

Ezek növelik a fehérjetermelést és -fogyasztást, ami növeli az izomnövekedést és az erőt.

 

Ginzeng

Egyes tanulmányok azt találták, hogy a ginzeng segíthet bizonyos állapotok, például a cukorbetegség vagy az öregedés megelőzésében.

Egy 2017-es tanulmány szerint az izomsejtek fekete ginzeng-kivonattal történő kezelése elősegítette az izom-specifikus génexpressziót és a sejtek differenciálódását. Ez segített az izomsejteknek nagyobbá, szélesebbé és vastagabbá növekedni, és fokozta a sejtek aktivitását.

 

Görögszéna

Vizsgálatok kimutatták, hogy a görögszéna kivonat növelte az állóképességet és a zsírsavhasználatot edzés közben. A kutatás azt is sugallja, hogy a görögszéna zsírcsökkentő tulajdonságokkal bírhat.

A görögszéna kivonatban lévő vegyületek növelhetik a tesztoszteron szintet, blokkolva a testet abban, hogy más hormonokká alakuljon át. Emellett különösen a férfiak esetében fokozza a szexuális vágyat.

 

5-alfa-hidroxi-laxogenin

Míg a tudósoknak több kutatást kell végezniük ezzel a vegyülettel, egy patkányokon végzett vizsgálat azt találta, hogy növeli a test szövetének termelését és helyreállítását.

 

 

Természetes szteroidok előnyei

A természetes „szteroidokat” tartalmazó kiegészítők gyártói azt állítják, hogy segítenek:

 • az állóképesség javításában
 • az erő javításában
 • a testmozgás hatékonyságának növelésében
 • a fokozott intenzitású edzés toleranciájának növelésében
 • sport- vagy teljesítménycélok gyorsabb elérésében

A kreatin azonban az egyetlen olyan termék, amelyet általában természetes szteroidként forgalmaznak.

 

 

Összefoglalás

Különféle termékek azt állítják, hogy úgynevezett természetes szteroidokat vagy természetes vegyületeket tartalmaznak, amelyek emberi szteroidokként, például tesztoszteronként hatnak.

A kreatinon kívül azonban a menopauza tüneteinek kezelésén kívül, bizonyos előzetes vizsgálatok ellenére sem engedélyezett semmilyen más természetes termék emberi felhasználásra.

1 like (You must login to like)