narancsbőr eltüntetés a combról

Tippek a comb narancsbőr eltüntetése érdekében

A narancsbőr (cellulit) a bőr mélyedéseire vagy más texturális változásaira utal, amelyek akkor alakulnak ki, amikor a zsírsejtek átmennek a bőr második rétegén, az úgynevezett dermiszen. A narancsbőr gyakran a feneket, a combot és a hasat érinti.

A 21 évesnél idősebb nők 85%-ánál narancsbőr található, de a férfiaknál csak ritkán alakul ki. A narancsbőr életkortól és testsúlytól függetlenül alakulhat ki, bár az életkor növekedésével egyre gyakoribbá válik. A narancsbőr orvosi kifejezése a „gynoid lipodystrophy”.

Az invazív eljárások, a nem invazív technikák, bizonyos termékek és az életmód megváltoztatása egyaránt csökkentheti a narancsbőr megjelenését.

Az eljárások és eszközök hatása azonban valószínűleg csak átmeneti lesz. Az eredmények általában néhány naptól 2 évig tartanak.

Ez a cikk olyan gyógymódokat, gyakorlatokat és egyéb módszereket mutat meg, amelyek csökkenthetik a narancsbőr megjelenését. Megmutatjuk a diéta lehetséges okait és szerepét is.

Házi gyógymódok a comb narancsbőr eltüntetése / csökkentése érdekében

Bár lehet, hogy a narancsbőrt nem lehet teljesen megszüntetni, néhány termék és életmódbeli változás csökkentheti annak megjelenését, beleértve az alábbiakat:

víz ivás

Hidratálás

A bőrsejteknek, a test többi sejtjéhez hasonlóan, a működésükhöz vízre van szükségük. A víz segít a bőrnek a sima megjelenés fenntartásában is.

Az American Council on Exercise (ACE) megjegyzi, hogy a narancsbőrben részt vevő zsírréteg visszatartja a vizet – a kiszáradás hozzájárulhat a narancsbőr megjelenéséhez.

A hidratálási igénye mindenkinek eltérő ezektől a tényezőktől függően:

 • kor
 • nem
 • egészségi állapot
 • aktivitási szint
 • terhesség és szoptatás

Egyes ajánlások szerint a legtöbb egészséges felnőtt nőnek körülbelül 2,7 liter vízre van szüksége minden nap, beleértve az ételekből származó vizet is.

Az egészséges testsúly fenntartása

Bármilyen súlyú embernél előjöhet a narancsbőr. Ha azonban több zsírszövet van a szervezetben, megnő a narancsbőr kialakulásának valószínűsége.

Az American Academy of Dermatology (AAD) adatai szerint a nagyobb súly nyilvánvalóbbá teheti a narancsbőrt.

Néhány ember számára a fokozatos és következetes fogyás csökkentheti a narancsbőr megjelenését. A nagy súlyvesztés, különösen gyorsan történő, laza bőrhöz vezethet. Ez láthatóbbá teheti a narancsbőrt.

Krémek vagy testápolók használata a narancsbőr eltüntetése érdekében

Számos krém és testápoló azt állítja, hogy csökkenti a narancsbőr megjelenését.

Az ezekben a termékekben található számos vegyület képes csökkenti a narancsbőr megjelenését, ha naponta használod őket, bár egyik sem változtatja meg a bőr szerkezetét.

E vegyületek egyike a koffein, amely dehidrálja a zsírsejteket és kevésbé láthatóvá teszi a narancsbőrt.

Az AAD szerint a 0,3% retinolt és az A-vitamin származékot tartalmazó termékek elősegíthetik a bőr megvastagodását, ami csökkentheti a narancsbőr megjelenését. Előfordulhat azonban, hogy 6 hónapig vagy tovább kell használnod ezeket a termékeket, mielőtt látnál eredményeket.

A narancsbőr krémek egyéb gyakori összetevői hasonló hatással lehetnek és előnyösek lehetnek a bőr egészségére. Ezek az összetevők a következők:

 • E- és C-vitamin
 • escin
 • forskolin
 • szent lótusz
 • karnitin

Kollagén peptidek fogyasztása

Különböző gyártók narancsbőr-pusztítóként forgalmaznak számos kiegészítőket, köztük a koffein kivonatot, a szőlőmag kivonatot és a gingko bilobát.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy bizonyos bioaktív kollagén peptid-kiegészítők hatással lehetnek egyes emberekre.

Egy 2015-ös kutatásban a kutatók 105 24-50 éves, mérsékelt narancsbőrrel rendelkező női résztvevőt osztottak két csoportba. Az egyik csoport 2,5 g specifikus bioaktív kollagén peptidet használt naponta 6 hónapig. A másik csoport placebót használt.

Az étrend-kiegészítők csoportjának egészséges tartományban mérő résztvevői a narancsbőr csökkenését és a bőr vastagságának növekedését tapasztalták.

A narancsbőr károsítja a kollagén szalagokat a bőrön. A kiegészítő kollagén bevitel segíthet javítani ezeket és más struktúrákat, és fellendítheti az anyagcserét.

További kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy a kollagén kiegészítés csökkentheti-e a narancsbőrt és milyen mértékben.

Masszázsok kipróbálása

Bizonyos eszközök mély szövetmasszázst nyújtanak, amely elősegíti a bőr alatti szövetek nyújtását, javítja a véráramlást és javítja a nyirokelvezetést.

Bizonyos források azt mutatják, hogy a kézi és mechanikus nyirokelvezetés – amelyet egyesek a masszázs egyik formájának tartanak – akár 2 hét alatt is csökkentheti a legfejlettebb típusú narancsbőrt. Ennek a vizsgálatnak a résztvevői azonban nyak-stimuláción is átestek.

Számos otthoni eszköz azt állítja, hogy csökkenti a narancsbőrt a véráramlás és a szövetek regenerálódásának ösztönzésével. Ezek az eszközök közé tartoznak az  száraz kefék, mechanikus masszírozók és habhengerek.

Az ACE szerint azonban, míg az olyan eszközök, mint a habhengerek, segíthetnek a kollagén tapadások felbomlásában és a feszes kötőszövetek fellazításában, a narancsbőrt nem szüntetik meg.

Testmozgás

Az AAD felsorolja azt a néhány edzést, amelyek a kutatások szerint csökkenthetik a narancsbőr megjelenését.

Az izom és a zsír arányának növelése feszesebbé és simábbá teheti a bőrt. Ennek eredményeként bármely narancsbőr kevésbé nyilvánvaló lehet.

Az ACE szerint a narancsbőr elleni küzdelem legjobb módja a fizikai aktivitás szintjének növelése, hogy a test égesse a felesleges zsírt, és ne tárolja.

A kardio gyakorlatok, például az alábbiak, segíthetnek csökkenteni a narancsbőr megjelenését:

 • kocogás
 • gyaloglás
 • úszás
 • kerékpározás
 • tánc

Az erősítő edzés, különösen a comb- és a fenék célzó gyakorlatok, szintén hozzájárulhat a narancsbőr megjelenésének csökkentéséhez. Egyes szakértők napi kardio rutint és két vagy három erősítő edzést ajánlanak hetente.

A jó combgyakorlatok a következők:

Guggolás

A guggolás végrehajtására:

 1. Állj kissé szélesebben (csípő-szélesség).
 2. Fordítsd kissé kifelé a lábujjaidat, és pihentesd a kezedet, tenyérrel befelé, a válladat pedig nyomd lefelé és vissza.
 3. A gerinc megerősítéséhez merevítsd meg a központi izmokat. Mellkasoddal felfelé és kifelé döntsd kissé felfelé a fejedet, és lassan told a test súlyát a sarkadra.
 4. Tartsd a hátadat egyenesen, lassan engedd le a csípőt, amíg a combok szinte párhuzamosak a padlóval, biztosítva, hogy a térded a második lábujj felett maradjon.
 5. Tartsd a fejedet felfelé, a test központja merev és a hátad lapos legyen, lélegezz ki és emelkedj fel. Nyújtsd ki a csípődet és a térdedet a sarkod segítségével.

Egy kezdő egy hét alatt a 3x 12-15 guggolás tervet célozhatja meg.

Előrelépés

Az előrelépés végrehajtására:

 1. Állj fel és tedd össze a lábad.
 2. Lépj egyet előre, és lassan hajlítsd meg mindkét térdedet, a hátsó térdet majdnem a padlóig ejtve, miközben az első térdet az első lábujjak mögött tartod.
 3. A hajlás közben győződj meg arról, hogy a törzsöd egyenesen van és a központi izmok feszesek.
 4. Miután mindkét térded elérte a 90 °-os szöget, az első lábad használatával állj vissza fel.
 5. Ismételd meg a másik lábaddal.

Egy edzés 10-20 ismétlést tartalmazhat lábanként. Arra törekedj, hogy hetente két-négy edzéscsomagot teljesíts.

Variációként próbálj ki egy megfordított előrelépést, amely hátralépést foglal magában előrelépés helyett.

Hatással van a diéta a narancsbőrre?

A kutatások szerint a táplálkozási tényezők szerepet játszhatnak a narancsbőr fejlődésében és súlyosságában.

Például egy 2016-os tanulmány szerint a magas zsír-, só- és szénhidráttartalmú étrend hozzájárulhat a narancsbőrt kialakulásához, mivel a zsírok fokozhatják a gyulladást, a sók ösztönözhetik a vízvisszatartást, a szénhidrátok pedig elősegíthetik a kollagén lebontását.

A magas zsír-, só- vagy szénhidrát-bevitel szintén segíthet több zsírsejt létrehozásában.

A tanulmány azt is megjegyezte, hogy számos tápanyag segíthet a narancsbőr csökkentésében, beleértve:

 • A-, C- és D-vitamin
 • cink
 • polifenolok, terpenoidok és szilícium a gyümölcsökben és zöldségekben
 • gyulladáscsökkentő mono- és politelítetlen zsírok

Az étrend narancsbőrre gyakorolt hatásainak megerősítéséhez azonban további kutatásokra lesz szükség.

A narancsbőr lehetséges okai

Számos tényező járulhat hozzá a narancsbőr kialakulásához és súlyosságához, többek között:

 • dohányzás
 • magas alkoholfogyasztás
 • feszes ruha
 • kiegyensúlyozatlan étrend
 • sok stressz
 • hosszú távú gyulladás
 • a zsírszövet fokozott szintje
 • vízvisszatartást okozó gyógyszerek
 • hosszú idő mozdulás nélkül
 • a nyirokrendszeren belüli vízelvezetés megszakadása
 • csökkent keringés
 • a bőr elvékonyodása

Számos egyéb tényező növelheti a narancsbőr kialakulásának kockázatát, beleértve:

 • idősebb kor
 • a családban levő narancsbőr
 • halványabb bőrszín
 • hormonális egyensúlyhiány
 • veseproblémák

A narancsbőr általában akkor jelentkezik, amikor a szepták meghúzódnak. A szepták vastag kollagén sávok, amelyek összekapcsolják a bőrt az izmokkal, és visszatartják a bőr alatti zsírokat a dermiszben.

Amikor ezek a sávok meghúzódnak, húzzák a bőrt, és lehetővé teszik az alapul szolgáló zsírsejtek felfelé emelkedését. Ez bőrmélyedést hoz létre, amely narancshéjra hasonlíthat.

A nőknél a kollagén sávok általában méhsejt alakúak, míg a férfiaknál általában keresztezett vagy vízszintes mintázatúak. Ez megmagyarázhatja, hogy a narancsbőr miért gyakori a nőknél és ritka a férfiaknál.

Összegzés

A felnőtt nők túlnyomó többségének cellulitisza van, és ez gyakran a combon mutatkozik meg. A narancsbőr nem károsítja az egészséget, de sokunk csökkenteni kívánjuk a megjelenését.

Különféle életmódbeli változások és otthoni gyógymódok átmenetileg hatással lehetnek erre, beleértve:

 • hidratáltnak maradni
 • növelni a testmozgást, beleértve a kardiót és az erőnlétet
 • kollagén-kiegészítők fogyasztása
 • cellulit elleni krém és gél alkalmazása

Az eredmények gyakran finomak, és lehet sokáig tarthat míg a javulás mutatkozik.

Egyes invazív és nem invazív eljárások hosszabb ideig csökkenthetik a narancsbőrt. Ez magában foglalhatja a rádiófrekvenciát, a lézerterápiát, a szívást vagy ezen technikák kombinációját.

0 likes (You must login to like)