daa aspargnsav

DAA – d-aszparaginsav: Minden amit tudnod kell róla: előnyök, hatása és gyakori kérdések.

Talán, hallottál már a D-aszparaginsavról, az utóbbi években nagy figyelmet kapott a tesztoszteronszint növelése és az izom építése révén. Vajon valóban működik? Míg egyes tanulmányok szerint ez az aminósav meglehetősen hatékony, mások ezt nem erősítik meg. Szóval akkor mit is csinál az aszparaginsav a szervezetben, és vajon működik-e? Miért lett annyra népszerű?

Mint minden aminosav, ez is szerepet játszik számos testi funkcióban, és segíti a test homeosztázisának fenntartását. Testünk azonban ezeket a nem esszenciális aminosavakat természetes úton állítja elő, így a kiegészítés nem mindig szükséges vagy hatékony.

 

 

Mi az az aszparaginsav?  D-aszparaginsav (DAA)?

Az aszparaginsav egy nem esszenciális aminosav, amely szerepet játszik a hormontermelésben és az idegrendszer működésében. Két savas aminosav létezik. Az aszparaginsav és a glutaminsav. A savas aminosavak felelősek a fehérjék oldhatóságának és ionos kötésének fenntartásáért.

Negatív töltéssel rendelkeznek, és szerepet játszanak más aminosavak, például a citromsav szintézisében. Az aszparagint, az arginint és a lizint is ebből az aminosavból álítja elő a szervezetünk, más nukleotidok mellett.

 

nutriversum dark daa
Elfogy.

Nutriversum – DARK – DAA – 60 kapszula – d aszparaginsav

2 390 Ft

Az aszparaginsav szerkezete majdnem megegyezik az alaninnal, egy másik aminosavval, ahol az egyik béta-hidrogén helyett egy karbonsavcsoport található. Az aszparaginsav és az oxaloacetát olyan vegyületek, amelyekről ismert, hogy javítják az agy általános egészségét, egymássá kölcsönösen átalakíthatók, és egyik aminocsoportról a másikba képesek átjutni.

Az aszparaginsav kétféle formában fordulhat elő, azaz: L-aszparaginsav és D-aszparaginsav (más néven DAA), amelyeknek ugyanaz a kémiai képlete, de a molekuláris struktúrája tükrözött.

Az aszparaginsav két formája különböző szerepet játszik az emberi szervezetben:

 • Az L-aszparaginsavat az emberi test állítja elő, és a többi aminosavval együtt a fehérjék építőelemeként szolgál.
 • A D-aszparaginsav viszont nem használatos a fehérjék felépítésére. Ez a hormonok termelésében és felszabadításában hasznosul.

 

 

Honnan származik a D-aszparaginsav?

Ez az aminosav természetes módon fordul elő az emberi testben, és megtalálható az idegrendszer, és az endokrin rendszer sejtjeiben. Ezt emberek és állatok bevonásával végzett vizsgálatok támasztják alá, miszerint a DAA megtalálható a központi idegrendszerben, valamint az endokrin szervekben, beleértve a tobozmirigyet, az agyalapi mirigyet, a hasnyálmirigyet, a mellékvesét és a heréket.

 

Az aszparaginsav azonos az aszpartáttal?

Mindkettő nem esszenciális aminosav, és részt vesznek a test különböző funkcióiban. Az aszparagin az aszparaginsav származéka és az aszpartát aminosav metabolikus prekurzora. Az aszpartát általában L-formában fordul elő, amely megtalálható állatokban és növényekben.

Az L-aszpartát az L-aszparaginsav konjugált bázisa, ami azt jelenti, hogy egy hidrogénion elvesztésekor keletkezik. Tehát valójában az aszparaginsav és az aszpartát között csak egy hidrogénion a különbség. Mindkét aminosav elősegíti a test normális működését.

 

 

A tesztoszteronra gyakorolt hatások

Mi a legjobb tesztoszteron-szint növelő?

Ez az aminosav arról ismert, hogy képes természetes módon serkenteni a tesztoszteron termelését. Ennek ellenére a D-aszparaginsavról alkotott vélemények vegyesek.

Az International Journal of Reproductive BioMedicine folyóiratban közzétett szisztematikus áttekintés 23 állatkísérletet és négy emberkutatást értékelt. A kutatók azt találták, hogy a tesztoszteronhoz tartozó D-aszparaginsav az állatkísérletekben növelte a hormonszintet, de humán vizsgálatokban következetlen eredményeket mutatott.

Egy Olaszországban végzett tanulmány szerint, a D-aszparaginsav fontos szerepet játszik a luteinizáló hormon és a tesztoszteron felszabadulásának és szintézisének szabályozásában mind emberekben, mind patkányokban.

Emberek esetében elvégeztek egy kísérletet, amely során egy 23 fős csoport 12 napig napi D-aszpartát adagot, míg egy 20 fős csoport placebót kapott. A kutatók azt találták, hogy a D-aszpartát az agyalapi mirigyben és a herékben szintetizálódik, és képes növelni a tesztoszteronszintet.

Tanulmányok is készültek a D-aszparaginsav testépítésre gyakorolt ​​hatásának értékeléséről. A Baylor Egyetemen végzett kutatás úgy találta, hogy a DAA nem volt hatékony az izomerő és a tömeg növelésére egy 28 napos kúra után sem.

A DAA -ra még további humán vizsgálatok várnak, annek eldöntésére, hogy miben tud igazán támogatni téged, melyek az igazi előnyei.

 

A tesztoszteron, a növekedési hormon és az IGF-1 termelése férfiakban

A herék által termelt elsődleges férfi nemi hormon a tesztoszteron. A tesztoszteron (és sok más hormon) termelését a hipotalamusz, az agyalapi mirigy, a máj és a herék közötti bonyolult visszacsatolási rendszer szabályozza.

Amikor a tesztoszteron fiziológiás koncentrációja alacsony szintre csökken, a hipotalamusz gonadotropin felszabadító hormont (GnRH) termel, amelyet az agyalapi mirigy észlel, és amely kiválasztja a luteinizáló hormont (LH) felszabadítását. Ezt a herék észlelik, és a hatására megnövekedik a tesztoszteron termelése.

A növekedési hormont és az IGF-1-et is ugyanez a visszacsatolási rendszer szabályozza (vagyis a hipotalamusz-agyalapi mirigy-nemi mirigyek útja). Amikor a hipotalamusz GnRH-t termel, az agyalapi mirigy pulzáló módon felszabadítja a növekedési hormont. Ezután a növekedési hormon hatására a máj elkezdi az IGF-1 termelését.

Mostmár, hogy tudjuk az alapokat a férfi nemi hormonok termelődésének élettani alapjait, nézzük meg, hogy a DAA hogyan tudja befolyásolni ezt.

 

 

DAA Egészségügyi előnyei

Elősegíti az idegrendszer működését

A kutatások kimutatták, hogy a D-aminosavak megtalálhatók az idegrendszerben és az endokrin rendszerben. A DAA is az idegrendszerben található, és ismert, hogy rengeteg, hormonok termeléséért felelős mirigyet befolyásol az emberi szervezetben.

Ezek a hormonok szabályozzák a test számos élettani folyamatát, beleértve a szaporodást, az alvást, a vérnyomást és az energiafelhasználást. A hormonok megfelelő termelése és szintézise nélkül testünk homeosztázisa felborulna.

 

Fokozza a hormontermelést és felszabadulást

Tudjuk, hogy a D-aszparaginsavnak nagy szerepe van a hormonok termelésében és felszabadításában. Ezáltal pedig képes szabályozni különböző folyamatokat, mint a vérnyomást, az alvási szokásokat, az energia felhasználását, a szaporodást, az emésztést, az étvágy megváltozását és az anyagcserét. Magas aszparaginsavtartalmú ételek fogyasztásával a hormonok természetes egyensúlyának kialakulását segítjük elő.

A hormontermelés fokozására szolgáló DAA-kiegészítőkkel kapcsolatos vizsgálatok eredményei vegyesek, de az in vitro patkányvizsgálatok kimutatták, hogy a DAA növeli a tesztoszteron, a luteinizáló hormon, a progeszteron és a növekedési hormon szintjét.

Arra is van bizonyíték emberben, hogy a D-aszparaginsav a tesztoszteronszint növelésére képes. A DAA hozzájárulhat a hormontermelés növeléséhez az agyalapi mirigyben és a herékben felhalmozódva, ami hormonális választ vált ki.

 

Növelheti a férfiak termékenységét

A tesztoszteronszintre gyakorolt ​​hatásaihoz hasonlóan, a termékenységre való hatásáról sincsenek kielégítő tanulmányok, habár van köztük néhány ígéretes. Az Advances in Sexual Medicine című cikkben megjelent tanulmány szerint a D-aszpartát jelentősen növelte a spermiumok koncentrációját és mozgékonyságát egy 30 fős csoportban.

Alacsony spermiumszámmal és mozgékonysággal rendelkező betegeknél a spermiumkoncentráció növekedését kétértelműnek találták. A kutatók szerint, a D-aszpartát 90 napos alkalmazása javította férfiak termékenységét, és 27%-uk sikeresen teherbe ejtette partnerüket.

 

A DAA-kiegészítés elsődleges előnyei férfiaknál

Ezen előnyöket rengeteg kutatás, kísérlet és tanulmány foglalja össze. Ahogyan azt korábban megjegyeztük, a DAA hatása egyénenként változó, és valószínűleg szükség lesz a dózis, a napi adagolás és a kísérlet intervallumának változtatására.

Emeli a tesztoszteron, a növekedési hormon és az inzulinszerű növekedési faktor 1 szintjét – amelyek mindegyike pozitívan befolyásolja a fizikai és szexuális teljesítményt

Növelheti a pajzsmirigyhormonok termelését (T4 és T3) a pajzsmirigy DAA oxidációjából származó hidrogén-peroxid termelése révén – a pajzsmirigyhormonok szintjének emelkedése pedig növeli az anyagcserét

Lehet, hogy arra gondolsz: „Csak két előnye van?” De ha alaposan belegondolsz, rájössz, hogy ezek az előnyök nagyon jelentősek. A tesztoszteron, a növekedési hormon és az IGF-1 hatással vannak a gyógyulási idő felgyorsítására, az izomnövekedés fokozására, a munkaképesség növelésére, a libidó fokozására és sok más pozitív tényezőre is.

 

 

DAA mellékhatásai, Kockázatok

Ha az aszparaginsav mellékhatásairól és biztonságosságáról van szó, akkor bátran állíthatjuk, hogy nem ártunk a szedésével. Néhány lehetséges kiegészítő mellékhatás felléphet viszont, mint a fejfájás és az ingerlékenység.

A legtöbb D-aszparaginsav kiegészítővel kapcsolatos tanulmány nem említi ezeket a mellékhatásokat, ezért további kutatásokra lehet szükség a teljes lista összeállításához.

 

 

Gyakori kérdések:

A D-aszparaginsav okoz súlygyarapodást?

Nincs arra utaló bizonyíték, hogy a DAA szedésétől elhíznánk. Azok a tanulmányok, amelyek a DAA izomnövekedésre és a súlyzós edzés teljesítményére folytattak hangsúlyt kimutatták, hogy nincs hatása a DAA-nak a testsúlyra.

Figyelembe véve a lehetséges mellékhatásokat, az aminosavat biztonságosnak tekintik, ha azt a megfelelő mennyiségben szedik. Kövesd a termék címkéjén található utasításokat, és ne feledd, hogy a tipikus adag napi 2,5-3 gramm között van.

Nincs elegendő tanulmány az aszparaginsav-kiegészítők terhesség vagy szoptatás alatt történő használatának hatásairól, így a biztonság kedvéért jobb elkerülni ilyenkor, hacsak az orvosod másképp nem javasolja.

 

A D-aszparaginsav tiltott anyag?

Annak ellenére, hogy a DAA-kiegészítőket néha használják az izomgyarapodás és az erő javítására, a Doppingellenes Világügynökség nem tiltja.

 

 

Milyen ételek tartalmaznak aszparaginsavat?

Az aminosav természetes módon megtalálható a növényekben és az állatokban. A legnagyobb D-aszparaginsav tartalmú élelmiszerek a következők:

 • avokádó
 • spárga
 • melasz
 • csirke
 • pulyka
 • marhahús
 • hal
 • tojás
 • tejtermékek
 • tenger gyümölcsei (spirulina)

 

Ezeknek a DAA-tartalmú ételeknek az étrendbe történő felvétele segíthet az aminosavszint természetes megnövelésében, és csökkentheti az olyan kiegészítőkre való támaszkodását, amelyek a legutóbbi tanulmányok szerint nem bizonyosultak hatékonynak.

 

DAA adagolási ajánlások

A DAA-kiegészítőket általában a tesztoszteronszint növelésére használják. A D-aszparaginsav tipikus adagja napi 2,5-3 gramm. Az ausztráliai Western Sydney Egyetemen végzett kutatás szerint „a kiegészítő-gyártó vállalatok jelenleg három gramm aminosavat javasolnak naponta egyszer vagy kétszer.

A legjobb, ha a DAA-t 2-3 hétig szeded, majd 1-2 hétig nem. Ezt a cikljust ismételgesd.

Egyes kutatások szerint azoknak a férfiaknak, akik ellenállóképesség javító tréningen vesznek részt, vagy akik testépítők, nagyobb mennyiségű aminosavra lehet szükségük a hormonszintjük megnöveléséhez, de nincs elegendő bizonyíték ennek az alátámasztására.

A D-aszparaginsav bevétele lefekvés előtt vagy edzés után a leggyakoribb.

 

 

Összegzés

 • Mi az aszparaginsav? Ez egy nem esszenciális aminosav, amely kétféle formában fordul elő: L-aszparaginsav és D-aszparaginsav.
 • A testnek szüksége van ezekre az aminosavakra a homeosztázis fenntartásához. Ezek különböző hormonok termelésére és kiválasztására szolgálnak, amelyek fenntartják a test megfelelő működését.
 • Működik-e az aszparaginsav? A tesztoszteronszint vagy az izom növelésében még további kutatások szükségesek. Viszont bizonyítottan javít a férfiak termékenységén.
 • A tipikus DAA adag 2,5–3 gramm / nap. Növelheted a DAA szintjét bio hús és hal, valamint spárga, avokádó, tojás és tejtermékek fogyasztásával is.

 

QNT eroxa
Elfogy.

QNT Care Eroxa – 90 kapszula

4 990 Ft
nutriversum dark daa
Elfogy.

Nutriversum – DARK – DAA – 60 kapszula – d aszparaginsav

2 390 Ft
OLIMP Fortest - 120 kapszula
Elfogy.

OLIMP Fortest – 120 kapszula

8 490 Ft
0 likes (You must login to like)