kulacs futáshoz

Vigyek magammal kulacsot futóversenyre?

„Kell kulacs futáshoz?” „Vigyek magammal izotóniás italt bekeverve?” Sokszor feltett kérdések. Egy hosszabb futásra megtervezni a táplálkozást és a hidratálást nem könnyű feladat, még akkor sem, ha sok lehetőség áll rendelkezésre a futás során a frissítésre.

Ha te saját kulacsot viszel magaddal futáshoz, annak az az előnye, hogy tudod, hogy pontosan mit is iszol, mi van benne, mennyi kalóriával számolhatsz. Persze feltételezzük, hogy izotóniás italt kevertél magadnak, a hőmérséklethez igazítva a keverési arányokat.

A hátrány viszont az, hogy véges mennyiségű folyadék (talán egy fél literes kulacsot még kényelmesen lehet vinni magaddal) és szénhidrátok állnak rendelkezésedre, ezért számolnod kell vele, hogy kifogynak ezek a készletek már a futás késői szakaszában, az utolsó kilómétereken.

 

Érdemes majd elolvasnod: Hogyan pótolhatod az energiát egy verseny során

 

edzés alatt

 

Mielőtt bármilyen futóversenyen is elindulnál, különösen, ha egy fél maratonnál hosszabb távról beszélünk, nagyon fontos, hogy elvégezz némi számítást, hogy mi mindenre is lenne szükséged és mikor. A következő kérdéseket érdemes feltenni magadnak még a verseny előtt, a megválaszolásuk után felkészülni a versenyre. Ha itt vagy, akkor már te is jól tudod, hogy nem csak az a kérdés, hogy melyik futóruhát vedd fel és milyen zenéket játszd le magadnak, hanem néhány kulcsfontosságú kérdést is szükséges megválaszolnod, mint

  • mennyi üzemanyag szükséges a futóversenyemhez?
  • hány frissítőállomás lesz a pályán?
  • hol találhatók?
  • mi lesz majd az asztalokon?
  • milyen gyártó termékei?

 

 

De lehet, még akkor is a saját futó kulacsodat és a sport táplálékkiegészítőidet akarod majd magaddal vinni, ha úgy találod, hogy sok lehetőség áll majd rendelkezésre a pályán, különösen akkor, ha érzékeny gyomrú vagy és nem rajongsz a frissítőpontokon található dolgokért. Ha ezzel te is így vagy, akkor megnyugodhatsz, mert a többséghez tartozol. Nem szokták javasolni, hogy pl. egy verseny legyen az első alkalom, hogy újdonságokat próbálgass és hidd el, a legtöbb futó, a saját jól bevált frissítő termékeit alkalmazza a versenyeken.

Ha korábban volt már lehetőséged kipróbálni a versenyen kihelyezett sportital frissítőket (ehhez ellenőrizd le a verseny honlapján, hogy mit fognak kínálni), akkor döntsd el, hogy számodra az megfelelő e, és ha a gyomorod is úgy akarja, tehát nem okoznak gyomorpanaszt, akkor érdemes lehet velük kalkulálnod (poharanként 7-10 g szénhidrát), így talán nem lesz másra szükséged, mint a saját energia zseléidre / energia szeleteidre / energia gyümölcs gumira (vagy bármi legyen is a választott frissítőd), és támaszkodhatsz a frissítőállomásokra, hogy pótold a folyékony szükségleteidet.

Ha úgy találod, hogy még nem volt alkalmad kipróbálni a verseny sportitalát, vagy egyszerűen nem bízol a keverési arányaikban, még mindig ott van a lehetőség számodra, hogy magaddal vidd a kulacsodat, benne a kedvenc izotóniás italoddal, vagy vízzel.

 

Ha tudod, hogy mi lesz a frissítő a pályán a verseny napján – és hol – , már lehetővé teszi számodra, hogy előzetesen a lehető legjobb döntésd hozd meg, esetleg kipróbáld előtte a termékeket, hogy egyáltalán szükség van-e a saját frissítődre. Függetlenül attól, hogy mit fogsz választani, tervezz előre időben és ügyelj arra, hogy ne éhezz el a verseny napján!

 

Legkedveltebb termékek a futók körében: