tesztoszteron növelés

Legjobb módszerek a tesztoszteron növelés érdekében

Ha a céljaid között szerepel, hogy izmosabb legyél, kontrolláld a testzsír százalékodat és javíts az általános egészségi állapotodon, akkor ennek egyik módja a tesztoszteron növelés, hogy növeld a szervezeted természetes tesztoszteron termelését és javítsd az előállított tesztoszteron hatékonyságát.

A fiúk pubertás ideje alatt a tesztoszteron a fizikai változások egyik fő mozgatórugója, például az izom fokozódása, a mélyebb hang és a hajnövekedés.

Ugyanakkor az optimális szint elérése szintén fontos a felnőttkorban és az időskorban is. Felnőttekben az egészséges szint fontos az általános egészség, a betegség kockázata, a test összetétele, a szexuális funkció szempontjából, és szinte minden más esetben.

Mindemellett, a tesztoszteron szintjének növelése hetek alatt gyors izomnövekedést és javított vitalitást eredményezhet, amit számos kutatás is megerősít.

Mint a férfiaknál, az alacsony tesztoszteronszintet mutató nők is gyakran krónikus fáradtságot, gyengült libidót és csökkent jólétet érzékelnek. Tehát hiába ez a férfiak fő nemi hormonja, a nők szervezete is termel és fontos szerepet játszik az egészségükben és a szexuális életünkben is.

 

Ebben a cikkben megismerkedhetsz olyan életmódbeli, táplálkozási és edzés módszerekkel, melyek segítségével természetes módon tudod növelni a tesztoszteron szintedet.

 

A tesztoszteron sok szempontból előnyös a testünk számára

Valószínűleg a tesztoszteront úgy ismered, mint a nemi hormonot, amely felelős a „férfiasságért”. Valóban, ehhez is sok köze van.

Ennek a kulcsfontosságú hormonnak a megfelelő szintje szintén szükséges a szexuális vágy serkentéséhez, a libidó fokozásához, az izgalom fokozásához és a szexuális elégedettség biztosításához mind a férfiak, mind a nők számára.

Fontos azonban tudatosítanunk a következőket is:

 • Egészséges fájdalomreakció
 • A vörösvértestek megfelelő szintje
 • Rendszeres alvási minták
 • Optimális csontsűrűség
 • Izomtömeg
 • És magas energiaszint

 

A férfiak és a nők öregedésével a  tesztoszteron szintjük természetesen csökken, de ez a szokásos manapság elterjedt életmód révén a normálnál hamarabb felgyorsulhat:

 • Krónikus stressz
 • Elégtelen táplálkozás
 • Kiegyensúlyozatlan mikroflóra
 • Alacsony D-vitamin szint
 • Hízás
 • Nem megfelelő mennyiségű testmozgás
 • Vényköteles gyógyszerek (különösen sztatinok)

Mindezek a kockázati tényezők lebontják a normális immunválaszt, elhízáshoz és cukorbetegséghez vezetnek, terhelik a testet és csökkentik az anyagcserét.

Ez az alacsony tesztoszteron szint receptje, és ezért szenvednek manapság ettől olyan sokan. Egyes vélemények szerint a 45 év feletti férfiak 40%-át érinti.

Érdekelhet:

Tesztoszteron, minden amit tudnod kell róla

Alacsony tesztoszteron szint okai, jelei és növelése

 

 

Tesztoszteron növelés – módszerek természetes módon

Férfiak esetében, a teljes tesztoszteron csökken, és az SHBG növekszik (azaz a biológiailag hozzáférhető tesztoszteron csökken) minden évtizeddel, kezdve azután, hogy a felnőtt érettség körülbelül 30 éves korban elérkezik. Ez ellen nem sok mindent tehetünk, de életünk számos más területét a tesztoszteron előállításához optimalizálhatjuk.

 

 

Tesztoszteron szint növelése a táplálkozásunkkal

Az, amit eszel, jelentős hatással van a tesztoszteronra, valamint az egyéb hormonszintekre. Figyelned kell hosszú távon a kalóriabeviteledre és az étrendi stratégiádra. A folyamatos diéta, az éhezés, a szénhidrát megvonás vagy túlevés ronthatja a tesztoszteron szintet.

Ha elegendő mennyiségű fehérjét fogyasztasz, segíthet fenntartani az egészséges szintet, és elősegítheted a zsírégetést, amely szintén társul a tesztoszteronhoz.

A szénhidrátbevitel szintén szerepet játszik, ahogy a szénhidrátokkal végzett kutatások is rámutattak, segíthetnek a tesztoszteron szint optimalizálásában az edzéseid során.

A kutatások azonban azt is mutatják, hogy a megfelelő egészséges zsírok szintén jótékony hatással vannak a tesztoszteronra és az egészségre.

A legjobb az elsősorban egész ételeken alapuló étrend , amelynek egészséges zsírtartalma, fehérje és szénhidrátja van. Ez optimalizálhatja mind a hormonszintet, mind a hosszú távú egészséget.

Amit meg kell értenünk, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, megfelelő arányú szénhidrátokkal, fehérjékkel, zsírokkal segíti a tesztoszteronszinted maximalizálását.

 

Alkohol és a tesztoszteron

Nem meglepő, hogy a túlzott alkohol fogyasztás nem segíti a tesztoszteron szinted optimalizálását, ezért érdemes csökkenteni, de a legjobb teljesen megszüntetni.

Persze egy kis pohár vörösbor jó hatással lehet a szívre, de a nagy mennyiségű alkohol fogyasztása inkább a gyulladásos reakciókat fokozza, amely negatívan befolyásolja a tesztoszteron termelést és az izom növekedést.

 

 

Tesztoszteron szint fokozása táplálék kiegészítőkkel / gyógynövénnyel

Jó hír az, hogy nagyon sok természetes tesztoszteron fokozó kiegészítő van, amelyek segítenek a biztonságos tesztoszteron szint emelésben.

 

Ashwagandha a stressz kezelésére

A tesztoszteron egyik legnagyobb gyilkosa a stressz – mind mentális, mind fizikai. Az Ashwagandha egy adaptogén, az összetevők egy csoportja, amely segít a testének megbirkózni a stresszel, és bebizonyosodott, hogy pozitív hatása van a stressz markerekre, például a fáradtságra és a kortizol szintjére.

Számos kutatás bizonyítja az Ashwagandha gyógynövény hatékonyságát e téren.

Az egyik kutatás megvizsgálta ennek a gyógynövénynek a terméketlen férfiakra gyakorolt ​​hatását, és a tesztoszteron szint 17% -os növekedését és a sperma szám 167% -os növekedését találta.

Egészséges férfiakban az ashwagandha a tesztoszteron szintet 15% -kal emelte meg. Egy másik tanulmány szerint a kortizolt kb. 25% -kal csökkentette, ami szintén elősegítheti a tesztoszteront.

 

Tribulus terrestris

A Tribulus ( Tribulus terrestris ) egy gyógynövény, amelyet évszázadok óta használnak a növényi gyógyászatban.

A jelenlegi kutatás nagy része állatkísérletekből áll, amelyek javított nemi vágy és fokozott tesztoszteronszintet mutatnak.

Az erekciós rendellenességgel küzdő férfiak egyik 90 napos tanulmánya azt mutatta, hogy a tribulus szedése javította a szexuális egészséget és 16% -kal növelte a tesztoszteron szintet.

 

Érdekelhet: Tribulus Terrestris – királydinnye hatása, szedése és minden, amit tudnod kell

D vitamin sportolóknak

D vitamin

Az egyik legfontosabb tápanyag, amely elősegítheti a tesztoszteron növelés -t, a D3-vitamin.

2011-ben a Hormone and Metabolic Research folyóiratban közzétett tanulmány eredményei bejelentették, hogy a D-vitamin-kiegészítés természetesen akár 30 százalékkal növeli a testosteront a túlsúlyos férfiaknál.

Ez nagyon izgalmas, mivel a kutatások kimutatták, hogy a D3-vitamin szintén kapcsolódik a rák megelőzésének és kezelésének elősegítéséhez!

Manapság a lakosság nagy része nagyon kevés napfény van kitéve, ami alacsony vagy hiányos D-vitamin szintet eredményez.

Ha több D-vitaminhoz szeretnénk jutni, növelni kell a napfényen való tartózkodást, vagy napi 3000 NE D3-vitamint kiegészítése is szükséges lehet, emellett több D-vitaminban gazdag ételt fogyasszunk.

 

Cink

A cink táplálkozási szempontból nélkülözhetetlen nyomelem, amelyről kimutatták, hogy támogatja a tesztoszteron és más jótékony hormonok termelődését. Ugyancsak meglehetősen nehéz az étrend révén bejutni, így jó választás lehet a kiegészítésre.

A D-vitaminhoz hasonlóan a testben a cink szintje szorosan kapcsolódik a tesztoszteron szintjéhez.

Az egyik tanulmány, amely ezt az összefüggést mérte, azt találta, hogy az ételek cinkbevitelének korlátozása csökkentette az egészséges férfiak tesztoszteron szintjét. Ahogyan az várható volt, a cinkkiegészítők a cinkhiányos férfiaknál szintén növelték a tesztoszteron szintet

 

Gyömbérkivonat

A gyömbérkivonat szintén növeli a szintet. Ez egy rendkívül hasznos gyógynövény, amely számos egyéb egészségügyi előnyt is nyújt. Számos egészségügyi előnye van, többek között egy rendkívül erős gyulladás csökkentő.

A kevés emberi vizsgálat egyikében 75 terméketlen férfi kapott napi gyömbér kiegészítőt. Három hónap elteltével 17% -kal növekedtek a tesztoszteronszint, és a luteinizáló hormon szintje majdnem megduplázódott.

A sperma egészségének mérésekor a kutatók számos javulást találtak, többek között a spermaszám 16% -os növekedését.

Noha a gyömbérrel és a tesztoszteronnal kapcsolatos kutatások még a korai fázisban vannak, a gyömbér fogyasztása nagyon biztonságos, és számos egyéb egészségügyi előnyt jelent.

 

Malayziai Ginzeng

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a koreai vörös ginzen képes fokozni a szexuális izgalmat és kezelni a férfiaknál jelentkező merevedési zavarokat, számon tartják a tesztoszteron fokozók között.

A malajziai ginzeng Tongkat ali vagy E. longifolia néven is ismert. Ez egy őshonos délkelet-ázsiai növény, amelynek tulajdonságai a következők:

 • maláriaellenes
 • antidiabetikus
 • antimikrobiális
 • lázcsökkentő

Növényi gyógyszerként a malajziai ginzeng:

 • növeli a libidót
 • fokozza a sportteljesítményt
 • fokozza a fogyást
 • serkentik az androgén hormonok, például a tesztoszteron termelését
 • enyhíti a szülés utáni depressziót, a magas vérnyomást és a fáradtságot

Egy tanulmány szerint ez a gyógynövény segíthet a testnek a tesztoszteronnal kapcsolatos egyéb problémák leküzdésében, beleértve az oszteoporózist is.

Azonban további kutatások szükségesek, amik megerősíthetik, hogy a malajziai ginzeng képes-e növelni a tesztoszteront, vagy közvetlenül befolyásolja-e a férfiak csontjait.

A malajziai ginzeng humán klinikai vizsgálata még korlátozott. Még nincs szabvány a pontos adagolásraaz emberek számára. Egy tanulmány szerint az emberek 600 milligrammot fogyasztottak ebből a kivonatból, és nem láttak negatív hatást a vérprofilokra és a szervek működésére.

 

 

Természetes tesztoszteron növelés a környezeti és életmódbeli változtatásokkal

A stressz és kortizol szint csökkentése

A kutatások mindig rámutatnak a hosszú távú stressz veszélyeire, amelyek megemelhetik a kortizol hormon szintjét.

A kortizol természetellenes emelkedése gyorsan csökkenti a tesztoszteront. Ezek a hormonok látszólag úgy működnek: amint az egyik szintje megemelkedik, a másik lecsökken.

A stressz és a magas kortizol szint magában hordozza, hogy többet eszünk, így a súlygyarapodást és a káros testzsír tárolását a szerveink körül. Ezek a változások negatív hatással lehetnek a tesztoszteron szintre.

Az optimális egészség és a hormon szint elérése érdekében meg kell próbálni csökkenteni az életében az ismétlődő stresszes helyzeteket.

Frusztráció, harag, ha nem tudunk megbocsájtani valakinek, mind az optimális tesztoszteron szintünk ellensége.

 

Minőségi alvás

Az Endocrinology, a cukorbetegség és az elhízás című folyóirat egyik cikke szerint a elégséges alvás és a megfelelő időben történő alkalmazás a két leghatékonyabb módszer a tesztoszteron növelés érdekében.

A legtöbb embernek kb. 7 óra alvásra van szüksége minden este, és kritikus fontosságú, hogy kihasználják a 22:00 – 2:00 ablakot .

Rengeteg kutatás áll rendelkezésre ennek alátámasztására. Az alvás nemcsak az egészség és az egészséges mentális állapot szempontjából döntő jelentőségű, hanem támogatja a gyógyulást és az egészséges hormontermelést is. Ennek az életének egyik alapvető prioritásának kell lennie, mint a mozgásnak és a táplálkozásnak.

Tehát ideális esetben menjünk lefeküdni 10 óra körül, és 6 óra körül ébredjünk, az optimális hormon-egyensúly elérése érdekében.

 

Rendszeres szex

Számos egyéb tényező befolyásolhatja hormonszintjét. Többek között az egészséges szexuális élet is fontos szerepet játszik a nemi hormon és a tesztoszteron szintjének szabályozásában.

 

Kerüljük a káros vegyi anyagokkal való érintkezést

Próbáljuk meg minimalizálni a a különféle vegyi anyagokkal való érintkezést, mint a parabének és más vegyi anyagok, melyek bizonyos műanyagokban találhatóak.

Szellőztessünk rendszeresen, szűrjük a vizet és tároljuk üvegben a műanyag helyett.

 

 

 

Tesztoszteron növelése súlyzós edzéssel és intervall edzésekkel

Ha természetesen módon szeretnéd fokozni a tesztoszteront és a HGH-t, akkor kombináld a súlyzós edzést a HIIT edzésekkel (nagy intenzitású intervallumi edzés).

Menj az edzőterembe hetente legalább három alkalommal, ideális esetben heti három nap, és edz nehéz súlyokkal. A nehéz súlyemelés 6–12 ismétlése olyan nagyobb izomcsoportokkal, mint például a négyfejű izmok, a combhajlító, a hát, a vállak és a mellkas segít a testnek a maximális izommennyiségben.

Ha legalább 30.60 percet tudunk edzőteremben ilyen módon edzeni, az nagyon jótékony hatással lehet az alacsony tesztoszteron szint növelésére.

A Ball Állami Egyetem kutatói megállapították, hogy „az erőn történő edzés indukálhatja a növekedési hormon és a tesztoszteron felszabadulását.”

A Nebraska Egyetem Orvosi Központjának egy másik tanulmánya a súlyemelés akut hatásait vizsgálta a tesztoszteron szintjére. Az eredmények arra a következtetésre jutottak, hogy a mérsékelt súlyemelés és a könnyű súlyemelés is növeli a tesztoszteron szintjét a résztvevőkben.

 

A súlyzós edzésen felül, a kombinált intervallum edzéssel, például a burst edzéssel a legjobb általános kombináció a HGH növekedési hormon növelésére. Valójában bebizonyosodott, hogy a Burst edzés nemcsak növeli a tesztoszteron szintet, de segít megőrizni a tesztoszteron szintjét is, és megakadályozza annak csökkenését.

A burst edzés során a maximális erőfeszítés 90–100% -át rövid időn keresztül gyakorolják a testében tárolt cukor (glikogén) elégetése érdekében, amelyet egy alacsony periódusos időszak követ a regenerálódás érdekében.

Ennek következtében a test zsírégetést éget a következő 36 órában, ezzel felváltva a test létfontosságú energiatárolóit. Amellett, hogy növeli a tesztoszteron szintet, segíthet 3–9-szer több zsír égetésében, csökkentheti a pihenő pulzusszámát, csökkenti a vérnyomást, fiatalon tarthatja az agyat a vérkeringés növelésével, és elősegíti a méregtelenítést azáltal, hogy stimulálja a nyirokrendszert.

 

 

Miért fontos a tesztoszteron szinted optimalizálása?

25–30 éves kortól kezdve a férfi tesztoszteron szintje természetesen csökkenni kezd.

Ez problémát jelent, mivel a kutatások kapcsolatot mutatnak az alacsony tesztoszteron és az elhízás, a megnövekedett betegségkockázat és a korai halál között.

Az egészséges tesztoszteron szint fontos a nők számára is, a más kulcsfontosságú hormonok mellett, például az ösztrogén és a progeszteron.

Ezért mindenkinek meg kell tennie a szükséges lépéseket a tesztoszteron szint optimalizálása érdekében. Így javítható az egészségünk és karban tarthatjuk a testünk.

 

 

Népszerű termékek a tesztoszteron szint optimalizálásban:

QNT eroxa
Elfogy.

QNT Care Eroxa – 90 kapszula

4 990 Ft
OLIMP Fortest - 120 kapszula
Elfogy.

OLIMP Fortest – 120 kapszula

8 490 Ft
nutriversum dark daa
Elfogy.

Nutriversum – DARK – DAA – 60 kapszula – d aszparaginsav

2 390 Ft

 

Forrás / Tanulmányok
 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24435056
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21154195
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20816841
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2796409
 5. Physically active men show better semen parameters and hormone values than sedentary men. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22234399
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23412685
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9029197
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10454175
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17520786
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21242800
 11. Parkin, DR, Lu, Y., Bliss, RL és Malejka-Giganti, D. (2008). Az étrendi fitokémiai 3, 3′-diindolil-metán gátló hatása a fenobarbitál által indukált máj CYP mRNS expresszióra és a CYP által katalizált reakciókra nőstény patkányokban . Food and Chemical Toxicology, 46 (7), 2451-2458.
 12. Figueiro, MG, és Rea, MS (2010). A vörös és a kék fény hatása a kortizol, az alfa-amiláz és a melatonin cirkadián változására . Nemzetközi Endokrinológiai Folyóirat , 2010.
 13. Dabbs Jr, J. M. és Mohammed, S. (1992). Férfi és női nyál tesztoszteron koncentráció a szexuális tevékenység előtt és után . Physiology & Behavior, 52 (1), 195-197.
 14. Chen, CK, Mohamad, WMZW, Ooi, FK, Ismail, SB, Abdullah, MR és George, A. (2014). Az Eurycoma Longifolia Jack kivonat kiegészítése 6 hetente nem befolyásolja a húgyúti tesztoszteron: epitestoszteron arányt, valamint a máj- és veseműködést a férfi szabadidős sportolókban . Preventive Medicine International Journal, 5 (6), 728.
 15. Chandrasekhar, K., Kapoor, J., és Anishetty, S. (2012). Prospektív, randomizált kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálat az ashwagandha gyökér nagy koncentrációjú, teljes spektrumú kivonatának biztonságosságáról és hatékonyságáról felnőttek stresszének és szorongásának csökkentésében . Indian Journal of Psychological Medicine, 34 (3), 255.
 16. Sandhu, JS, Shah, B., Shenoy, S., Chauhan, S., Lavekar, GS, és Padhi, MM (2010). A Withania somnifera (Ashwagandha) és a Terminalia arjuna (Arjuna) hatása az egészséges fiatal felnőttek fizikai teljesítményére és a kardio-légzés kitartására . International Journal of Ayurveda Research, 1 (3), 144.
 17. Netter, A., Nahoul, K., és Hartoma, R. (1981). A cink adagolásának hatása a plazma tesztoszteronra, dihidrotestoszteronra és a spermaszámra . Andrológiai Archívum, 7 (1), 69-73.
 18. Rosado, JL, Muñoz, E., López, P., és Allen, LH (1993). A cink-szulfát, a metionin és a poliaszkorbát felszívódása növényi alapú vidéki mexikói étrend jelenlétében és hiányában . Nutrition Research, 13 (10), 1141-1151.
 19. https://www.bodybuilding.com/content/16-ways-to-boost-your-testosterone.html
 20. https://www.healthline.com/nutrition/8-ways-to-boost-testosterone
 21. https://draxe.com /nutrition/natural-testosterone-boosters/