Mit együnk futás előtt?

Mit együnk futás előtt, ahhoz, hogy a futással kitűzött céljainkat valóban támogassa? Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy a különböző intenzitású és hosszú edzéseiden, valamint a versenyed előtt mit érdemes fogyasztanod, hogy az adott időből a lehető legtöbbet tudd kihozni magadból.

 

Ha nagyon őszinte akarsz lenni magadhoz, akkor talán te is egyet értesz azokkal, akik egy hosszabb futás során sokat gondolkoznak azon, hogy mit fognak enni a futás után és nem fogják megvonni maguktól a kedvenc ételeiket. Persze, te jól tudod, hogy nem célravezető egy jól kivitelezett edzés vagy verseny után elrontani az összképet egy rossz minőségű szemét étellel, hanem sokkal inkább van értelme egy egészséges szénhidrát és fehérje arányú regeneráló ételnek.

 

Hasonlóképpen sok időbe telik az energia gélek vagy a sportitalok mennyiségének és fogyasztásuk időzítésének megtervezése, amelyeket az edzés alatti energia pótlásra használunk. De mi a helyzet a futás előtti étkezéssel? Vajon elegendő figyelmet szentelsz neki?

Gyakran előfordulhat, hogy a futók ebédidőben, közvetlenül a munka után, vagy reggel első dologként végzik az edzéseiket és ritkán gondolnak arra, hogy mikor vagy mit kellene előzőleg enniük. Ha azt szeretnéd, hogy a lehető legtöbbet kihozd az edzéseidből,  nem árt, ha beveted a táplálkozási „trükköket” is.

 

 

„Mit együnk futás előtt?” Fontos kérdés: Mi a célunk a futással?

 

Nem olyan egyszerű a válasz, mint azt mondani, hogy minden edzés előtt ugyanazt az ételt kell fogyasztani. Ha jobb futó szeretnél lenni, akkor a táplálkozásodat ahhoz kell igazítanod, hogy az edzéseddel milyen célt tűztél ki. Tehát, ha zsírt akarsz égetni, viszonylag éhező állapotban érdemes elindulni egy rövidebb, alacsony intenzitású edzésre, míg ha magas minőségű, magas intenzitású edzésre törekszel, akkor gondoskodnod kell arról, hogy a glikogén raktáraidat megfelelően feltöltsd szénhidrátokkal.

 

Ajánlott cikkek, amiket majd érdemes elolvasnod ez után:

 

Ezeket mind érdemes megtervezned. Nem is olyan egyszerű, igaz? De nem kell aggódnod, azért nem kivitelezhetetlen dolgokról beszélünk. Itt összegyűjtöttük pár tippet, hogy mit kell enni és mikor, hogy a lehető legtöbbet tudd kihozni minden egyes futásodból.

 

 

1. Mit együnk a nagy intenzitású futások előtt?arginin

Ha kemény intervallum edzésre indulsz, vagy a célod pálya rekordot megdönteni, akkor sok szénhidrátot fogsz elégetni, szóval meg kell arról győződnöd, hogy a glikogén raktáraid tele vannak már az edzés előtt.

A nagy intenzitású edzéseknél a gyomornak is nagyobb terheléssel kell szembe néznie. A futás során a rázkódás nagyban megnehezíti az emésztőszerveink feladatinak ellátását, így körültekintően kell megválogatni az ételeinket. Ez azt jelenti, hogy sok kellemetlenséggel kell szembenézned, ha nem megfelelően válogatod a szénhidrát forrásaidat, mind a futás előtti feltöltésre, vagy az edzés közbeni energia pótlásra.

Annak érdekében, hogy csökkentsd a felmerülő emésztőrendszeri problémák kialakulásának kockázatát az ilyen típusú edzéseid előtt, érdemes kevesebbet enni, mint akár egy hosszabb távú edzésed előtt tennéd, és érdemesebb időt is hagyni az edzés és az utolsó étkezés között.

 

Hogy mit, mennyit és mikor kellene enni, hogy a gyomrod jól tolerálja, az személyenként nagyban változik, ezt neked kell kikísérletezned, amíg meg nem találod a számodra megfelelőt. De útmutatóként, 2-3 órával az edzésed előtt szénhidrátban dús ételt kellene fogyasztanod, hogy feltölts az energia raktáraidat.

Ez az étel legyen komplex szénhidrátokban gazdag, mint rizs, burgonya vagy tészta félék, melyek viszonylag lassabban szívódnak fel, mint az egyszerű szénhidrátok.

Ha ezzel megvagy, akkor az edzés kezdetének közeledtével, kb. fél órával azt megelőzően további magas szénhidráttartalmú és könnyen emészthető energia szelet snacket, energia zselét vagy akár izotóniás sportitalt is fogyaszthatsz az extra energia bevitelért.

 

Mi van a reggeli edzésekkel? Reggeli futás előtti étkezés

Ha reggel az első dolgod egy edzés, akkor valószínűleg nem lesz időd egy teljes értékű ételt fogyasztani, ezért javasolt helyettesíteni valamivel. Kérlek gondold át! A kora reggeli edzések előtt általában 10-12 órás étkezés mentes időszak volt, ami befolyásolhatja az energiaszintet és az edzésed minőségét.

Ilyenkor nem csak az energiaszinted nagyon alacsony, hanem az izmaid is éheznek fehérjékre, aminosavakra, a hosszú izomlebontó katabolikus állapot után. Szóval ha teheted kezd a napot egy kis BCAA pótlással, hogy azonnal megálljt mondj az izomleépülésnek.

Ahhoz, hogy egy ilyen típusú edzéshez elegendő energiád legyen, válassz egy magas szénhidráttartalmú snacket, például egy SQUEEZY ENERGY BAR-t, hogy az üzemanyagok könnyen elérhetőek legyenek a tested számára. Egy ilyen energiaszelet egyszerű és összetett szénhidrátokat is tartalmaz, így azonnali és hosszan tartó energiapótlást kaphatsz, hogy folyamatosan a pályán maradj.

energia szelet alma ízben
Elfogy.

SQUEEZY ENERGY BAR 50g – energia szelet alma ízben

730 Ft

Ha rövid és intenzív edzés a célod reggel, akkor az étkezésed így is alakíthatod:

Edzés előtt: kávé és egy kis banán. A koffein a barátod a teljesítmény növelésben. Ha nem vagy nagy kávé ivó, akkor érdemes az ilyen típusú nagy intenzitású edzéseid előtt letesztelned. Miért fogyassz legalább egy kis banánt? Igaz a glikogén rakatáraid nincsenek kiürülve, de azt sem szeretnéd, hogy már az intenzív edzésed felénél kiürüljenek. Ez a kis mennyiségű szénhidrát, ami a banánban van fel fogja tölteni a glikogén raktáraidat és még csak emésztési problémát sem fog okozni neked.

Edzés közben: Sportital vagy energia zselé. Az emésztőrendszeredet, csakúgy mint az izmaidat érdemes felkészíteni a versenyekre. Rendszeresen gyakorolj sportitalok és energia gélek fogyasztásával, a nagy intenzitású edzéseid alatt, hogy finomítsd a verseny napi táplálkozási tervet.

Edzés után: Turmix, fehérjeporral, gyümölcsökkel, mandulavajjal és joghurttal. Egy intenzív edzés után, nem mindig van étvágyad, ezért a folyékony élelmiszerek könnyebben fogyaszthatóbbak, valamint gyorsabban elkészíthetőek. Egy ilyen fehérje, szénhidrát, esszenciális zsír, ásványi anyag és antioxidánsokból álló keverék segít visszatölteni a glikogén raktárakat és segíti a izomépítő folyamatokat.

Természetesen nem szabad elfelejteni a folyamatos víz ivást sem.

 

 

2. A Tempo vagy „Race Pace” futások

Ha több, mint egy órán keresztül keményen futsz, akkor az anaerob küszöb felett dolgozol, ami azt jelenti, hogy sok glikogént használsz, ezért fel kell töltened magad szénhidrátokkal.

Az ilyen típusú futtatáshoz szükséges üzemanyag nagyon hasonló megközelítést igényel, mint egy nagy intenzitású intervallumra. Értsd, itt is enned kellene 2-3 órával a futás előtt, beleértve a komplex szénhidrátokat. A magas szénhidráttartalmú snack, akár egy energia szelet 30 perccel előtte, szintén jó ötlet, sőt szükséges, különösen, ha egész nap dolgozol a munkában és nem volt lehetőséged megfelelően táplálkozni, mivel a glikogén szinted már teljesen kimerült.

Ugyanúgy, mint az összes ilyen futásnál, ha a cél az, hogy a zsírt égesd el, a nagyobb tempó helyett, akkor érdemes az edzést úgy végrehajtani, hogy kevesebbet eszünk. Az éhgyomorra való edzés, böjtöltésekre vonatkozó jegyezd meg, hogy az alacsony glikogén környezetben való futás azt is jelenti egyeben, hogy a futás minősége csökken, tehát nem leszel képes igazán jó teljesítményre. Szóval nem kell meglepődnöd azon, ha nem fog jól menni a futás, ha éhgyomorra végzed.

 

 

 

3. A hosszú, lassú futás

Ha maratoni vagy félmaratoni versenyre készülsz, akkor a heti ütemterv valószínűleg egy hosszabb, lassabb futást is tartalmaz, amely több mint egy órát tart, ahol főleg az aerob zónában fogsz teljesíteni. Ezek a hosszabb, lassabb edzések – néha recovery futásnak is hívják – mind a szénhidrátokat, mind a zsírt is felhasználják az energia szolgáltatásához.

Tehát a tested nem csak szénhidrátokat használ ezeken a futásokon, így egy sokkal szélesebb alapú étkezésre, például zsírokra, fehérjékre és komplex szénhidrátokra van szükség a fenntartható energia érdekében. A kiegyensúlyozott étkezés tartalmazhat csirkét, rizst és zöldséget és tapasztalhatod, hogy egy ilyen étkezés közelebb is kerülhet a futás időpontjához, mint egy nagy intenzitású edzés esetében, mivel jobban tolerálja majd azt.

 

Reggeli futás előtti étkezés

Ha reggel indulnál egy ilyen típusú edzést végezni, és nem tudsz valamit enni előtte, ne kell aggódnod, mert ezeknél a hosszú és lassú futásoknál nem fogja befolyásolni az edzésed minőségét. Gondoskodj róla, hogy egy jól balanszált, egészséges étkezésed legyen az előző este, és gondoskodj a futás során az elegendő kalóriabevitelről, használj pl. energia zseléket.

Persze, aminósavak fogyasztása ilyenkor sem árt, kapj be pár bcaa tablettát, esszenciális aminósavakat vagy keverj a kora reggeli pohár vizedhez egy kis bcaa-glutamint, a dédelgetett izmaid is hálásak lesznek érte.

Lényegében arra kell figyelned, ha több mint egy órát vesznek igénybe az edzéseid, akkor mindenképpen foglalkoznod kell az energia pótlással. 50-60 perc elteltével el kell kezdened visszatölteni a glikogénraktáraidat, hogy végig tudd vinni a edzést, amit elterveztél.

A legtöbb ember energia géleket vagy sportitalokat választ, mivel ezek kimondottan erre célra lettek kifejlesztve, kényelmesen adagolhatóak és könnyen emészthetőek, de mivel a hosszú és lassú edzésed alatt a gyomrod is könnyeben tolerálja az élelmiszereket, megpróbálkozhatsz teljes ételekkel, mint rizses süti, vagy amit épp preferálsz.

Szóval, ha nem ettél a futás előtt reggel, akkor győződj meg arról, hogy elegendő üzemanyagot viszel magaddal. Ne várj addig, amíg elfáradsz és az energiaszinted kimerül.

A legfontosabb kulcsszavak ilyenkor: kicsit, korán és gyakran.

Érdekelhet: Mit egyek futás után? Futás utáni étkezés szakaszai.

 

 

4. Futás előtti étkezés – Versenynap

 

mit együnk futás előtt

Egy jól bevált reggeli futás előtt: lekváros pirítós, banán és gyümölcslé.

 

Ez az a futás, ahol igazán jól akarod csinálni. A rövidebb távon teljesítő futóknak fel kell készülniük a teljes intenzitású terhelésre, míg a maraton futóknak meg kell győződniük arról, hogy megfelelően fel vannak töltve a hosszabb ideig tartó versenyere.

A verseny előtti evés gyakran a verseny logisztikájára is szorítkozik. Előfordulhat, hogy a reggelit sokkal korábban kell elfogyasztanod, még távol a futás megkezdése előtt, mint általában szoktad, mert a reggeli pakolás és a verseny helyszínére érkezés is időbe telik, ezért javasolt, hogy előzetesen tervezd meg az étkezést, nehogy emiatt aggódnod kelljen.

A reggelidet legalább három órával a verseny megkezdése előtt el kellene fogyasztanod, tehát fogyassz olyan összetett szénhidrátokat is tartalmazó ételelt, amely lassabb energiafelszabadulást eredményez, és elegendő időt ad a gyomrodnak a feldolgozásra. Különösen, légy tekintettel erre, ha bármilyen további probléma megnehezítheti az emésztésedet, mint pl. a verseny előtti idegeesség.

Fogyassz valami olyan ételt, mint a zabkása, a pirítós és a gyümölcslé. Vigyél magaddal egy magas szénhidráttartalmú energia szelet snacket, hogy kb. 30 perccel a verseny előtt el tudd fogyasztani, ami egy biztosítékot adhat számodra – mind fizikailag, mind pszichológiailag -, hogy meggyőződj arról, hogy az energiatárolóidat feltöltötted.

 

Valószínűleg már eleget hallottad, de az ismétlés nem árt: a versenynap nem a kísérletezgetés ideje. Ha a barátod esküszik egy csúcs szuper pörgető készítményre, guaranával, taurinnal és sok ínyencséggel az extra élénkítésért, az még nem azt jelenti, hogy neked is ki kell ott próbálnod. Gondoskodj róla, hogy fel legyél készítve olyan frissítőkkel, amit a verseny előtt vagy alatt fogsz használni, amit már edzés közben kipróbált, és a gyomrod is jól tolerálta.

Érdekelhet: 

Sikeres maraton – legfontosabb tényezők, amiket figyelembe kell venned

Különböző frissítés a rövid és a hosszútávú versenyek esetén

 

Futók körében kedvelt termékeink