D vitamin és a sport teljesítmény

A legtöbb sportolónak van egy általános elképzelése arról, hogy hány gramm szénhidrátot, fehérjét és zsírt fogyaszt naponta. Azonban kevés sportoló foglalkozik a naponta fogyasztott és a szervezetében szintetizált D-vitamin mennyiségével. A múltban ennek a tápanyagnak a fontosságát gyakran figyelmen kívül hagyták. A kutatók és a sport-dietetikusok már régóta felismerték a D-vitamin fontos szerepét a csont egészségében, és hogy a súlyos D-vitaminhiány, angolkórt és osteomalaciát (csontlágyulás) okozhat.

 

 

Hogyan befolyásolhatja a D vitamin a sport teljesítményt? Mennyire lehet fontos a d vitamin a sportolóknak?

A sportolók gyakran vannak kitéve napfénynek, a D-vitamin-hiány mégis 37% és 83% között mozog közöttük. A felbukkanó bizonyítékok azt mutatják, hogy a D-vitamin hiánya fokozhatja a következő betegségek kialakulásának kockázatát:

 •  szív- és érrendszeri betegségek,
 • a cukorbetegség,
 • a magas vérnyomás,
 • az autoimmun betegségek,
 • a hibás immunrendszer működés,
 • a testmozgással kapcsolatos gyulladás és
 • bizonyos ráktípusok kockázatát.

 

A legújabb adatok arra utalnak, hogy a D-vitamin szerepet játszhat a sportteljesítményben is.

 

 

D vitamin sportolóknak

Hogyan juthatunk D vitaminhoz? D vitamin forrásai

A D-vitamin egyedülálló tápanyag, abban az értelemben, hogy a szervezetben akkor szintetizálódik, amikor a bőrt UVB sugárzás éri.

Az emberek elég gyakran erre a folyamatra hagyatkoznak, hogy D-vitaminhoz jussanak. Mivel azonban a folyamat aktiválásához napfény szükséges, minden olyan tényező, amely korlátozza a napfénynek való kitettség minőségét, leronthatja a D-vitamin státuszát a szervezetben. Ilyen tényezők közül néhány: a fényvédő krém, az öregedés, a bőr pigmentáció, a ruházat, a felhők, a napszak és a szélességi fok.

A D-vitaminhoz korlátozott számú táplálkozási forrásból is hozzá lehet jutni, amelyek között ott vannak a zsíros halak, a tőkehalmájolaj, a tojássárgája és a dúsított termékek, mint a tej, a joghurt, a narancslé és az olyan ételek, amiket sokszor reggelire eszünk (zabpehely, kukoricapehely, müzli stb).

 

A közelmúltban a D-vitaminhiányosság és elégtelenség (más néven marginális hiány) sok figyelmet kapott a médiában. Néhány kutató azt a kifejezést használta, hogy járvány, a magas előfordulási gyakoriság miatt, minden korosztályból (14-94%, az etnikumtól, a földrajzi régiótól, a betegségtől és az életkortól függően).

A D-vitamin hiány jellemzően 25(OH)D < 20 – 25 nmol/L-es vérkoncentrációban van meghatározva, míg az elégtelenség < 37.5 – 50 nmol/L koncentrációban van meghatározva. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy 25(OH)D 75 – 80 nmol/L vérkoncentráció lehet szükséges az optimális funkcionáláshoz.

A sportolók nem immunisak a hiányosságra vagy az elégtelenségre, mégis kevesebb tudás áll rendelkezésre a D-vitamin szintjeiről az ő populációjukat illetőleg (~37-68%, 3 publikált tanulmány alapján). A sportoló edzési környezete (beltéri és kültéri), a fényvédő krém használata és a felmérési időszak befolyásolhatja ezeket az értékeket.

 

 

D vitamin hiány tünetei / D vitamin hiány okozta betegségek, melyek befolyásolják a sport teljesítményt

Mivel a D-vitaminnak fontos szerepe van a csontok egészségében, az immunrendszer működésében és a gyulladási folyamatban, a D-vitamin státusza befolyásolhatja egy sportoló képességét arra, hogy alkalmazkodjon az edzéshez és javítsa a teljesítményét.

 • Az optimális edzést megakadályozó csontrepedések, gyakran jelentenek problémát a sportolók számára. Bizonyítékok arra utalnak, hogy összefüggés van a D-vitamin csökkent szérum-koncentrációja és a férfiak és a nők csontrepedésének nagyobb előfordulási esélye között. Vannak olyan adatok is, amelyek azt támasztják alá, hogy a D-vitaminos táplálékkiegészítés csökkentheti a csontrepedések előfordulását. Ennélfogva, ez azt jelenti, hogy ha egy sportoló D-vitamin státusza leromlik, akkor nagyobb eséllyel szenvedhet el csontrepedést.
 • A D-vitamin közvetlenül hatással van az immunsejtek működésére. Előzetes önértékeléses adatok arra utalnak, hogy a D-vitaminos táplálékkiegészítés csökkentheti az influenza és a közönséges megfázás előfordulását. A hosszabb ideig tartó, intenzív edzésekben résztvevő sportolókat jellemzően jobban fenyegetik a felső légúti fertőzések. További adatok szükségesek a hatások kimutatásához; azonban úgy tűnik, hogy a D-vitamin bevitele befolyásolhatja a sportolók érzékenységének mértékét olyan vírusokra, mint az influenza és a közönséges megfázás.
 • Jelenleg olyan bizonyítékok vannak, amelyek arra utalnak, hogy a D-vitamin hiánya, összefüggésben áll az autoimmun betegségekben szenvedő állatok gyulladásos ciklusával. Több kutatásra van szükség ahhoz, hogy megértsük azt a hatást, amit a D-vitamin gyakorolhat a testmozgás által kiváltott gyulladásra az emberekben. A gyulladásos tényezők megnövekedésének köze lehet a túledzési szindróma kialakulásához, amelynek az oka a sok edzéssel és nem elégséges pihenési idővel áll összefüggésben. Vannak adatok, amelyek alátámasztják, hogy a D-vitamin növeli a gyulladásgátló tényezők előidézését. Emellett, vannak tanulmányok, amelyek azt mutatták, hogy a D-vitamin megfelelő koncentrációja védelmet nyújt a porcvesztés és az osteoarthritis (csontízületi gyulladás) elfajulása ellen.

 

Érdekelhet: Vas szerepe és fontossága a sportteljesítményben

 

 

Ajánlott D-vitamin szintek:

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a jelenlegi javaslat, miszerint naponta 200 NE – 600 NE az ajánlott, túl alacsony az optimális egészség és működés támogatásához. Ugyanakkor az optimális bevitelről is hiányzik az egyetértés, amely 1000 – 10 000 NE/nap között változó (szem előtt tartva, hogy a bevitel a napsugárzás okozta szintézistől és a D-vitamin elraktározódásától függ). Becslések szerint a szervezet naponta 3000-5000 NE D-vitamint igényel, hogy kielégítse a szervezetben található minden szövet szükségleteit.

 

 

Kinek érdemes D vitamin étrend kiegészítőket használniuk?

A d vitamin étrend kiegészítése a táplálkozás tudományokban jártas személyek számára is elfogadott, hiszen bármennyire is szeretnénk, az ételeinkből és a napfény hiányában kevés ilyen tápanyaghoz tudunk jutni.

 

Ha a következők valamelyike rád is igaz, akkor a d vitamin kiegészítést feltétlenül meg kell fontolnod:

 • kevésbé vannak napfénynek kitéve fényvédő krém használata miatt,
 • akik épületen belül szoktak edzeni,
 • akik védőruházatot viselnek,
 • akiknek sötét a bőrpigmentációja,
 • akik kora reggel vagy késő délután szoktak edzeni, vagy azok,
 • akiknek minimális vagy túlzott testzsírjuk van.

 

A D-vitamin szubkután (bőr alatti) testzsírban tárolódik, és szükség esetén felszabadul, a téli hónapokban vagy olyankor amikor az ember kevésbé van napfénynek kitéve. Ez a folyamat azonban hatástalannak tűnik olyan személyeknél, akiken magas vagy nagyon alacsony mennyiségű testzsír található.

 

 

Létezik D vitamin túladagolás?

A rendkívül magas dózisú D-vitamin (> 150,000/nap) toxikus lehet, de 10,000 NE/nap dózis, legfeljebb öt hónapig, biztonságosnak tűnik. Ezt a dózisszintet orvos javasolhatja, akkor ha egy ember D-vitamin hiányos, hogy a vérkoncentrációt optimális szintre emelje.

A túlzott napsugárzás nem vezet D-vitamin-toxicitáshoz, de óvatosnak kell lenni a bőrrákot illetőleg.  A legújabb adatok arra utalnak, hogy a D-vitamin 35 nmol/L-nél magasabb szintje, jobb VO2-höz kapcsolódik, ami arra utal, hogy egy kedvező D-vitamin státusz, javíthatja az aerobik teljesítményt.

 

Érdekelhet: Antioxidánsok szerepe az egészség és a sportteljesítmény terén

 

 

D-vitamin és sportteljesítmény

Bár az adatok korlátozottak, arra utalnak, hogy a vitaminok szerepet játszhatnak az sportteljesítményben.  A meglévő adatok azt mutatják, hogy a D-vitamin hiánya / alacsony szintje alacsonyabb izomerővel, gyenge fizikai funkcióval, izomzavarral és csontfájással jár.

 

D vitamin szint növelésével javult a sport teljesítmény

Sport populációkkal kapcsolatos számos új tanulmány jobb teljesítményt, javult VO2-t és javult vertikális ugrást mutatott ki azon sportolóknál, akik javították a D-vitamin státuszát. Ezek a vizsgálatok azt mutatták, hogy a nagyobb D-vitamin-státuszú >20 – 25 nmol/L sportolóknak jobb fizikai teljesítményük és izomerejük volt.

 

A kutatóknak két elmélete van arról, amiért a D-vitamin szerepet játszhat az izmok működésének javításában.

1 – Először is, a D-vitamin receptorok (VDR) helyeit, minden szövetben azonosították a testen belül. Ezek a VDR-helyek több száz gén kifejeződését szabályozzák, amely gének egy tucatnyi testi funkciót hajtanak végre. Az izmokban lévő VDR-helyek felfedezése azt sugallja, hogy a D-vitamin szerepet játszik a vázizom funkciójának szabályozásában, mint szabályozó. Ezek a VDR-helyek különösen gyakoriak a gyors izomrostokban, amelyekről kimutatták, hogy jobb izom-teljesítményük van.

2 – Másodszor, a D-vitaminról azt is kimutatták, hogy módosítja a kalcium szállítását a szarkoplazmatikus retikulumban, ami viszont növeli a kalciumot megkötő helyek hatékonyságát. Mivel a kalcium jelentős szerepet játszik az izmok összehúzódásában, az az elmélet, hogy ezen megkötési helyek megnövekedett hatékonysága révén lehetséges a jobb izomfunkció. Egyszerűen fogalmazva, a kalcium jelentős szerepet játszik az izmok összehúzódásában, ezért a D-vitaminnal vagy pontosabban a VDR-rel együtt, javíthatja az izom működését és erősségét.

 

 

Összegzés / Javaslatok:

A D-vitamin kritikus szerepet játszik a csont egészségében, a krónikus betegségek megelőzésében, a gyulladásban, az immunrendszer működésében és az optimális edzésben. Ahogy az fentebb ki van fejtve, a D-vitamin a sportteljesítményben is szerepet játszhat.

A legjobb megoldás a sportolók számára, hogy megmérik a D-vitamin státuszát, és az alapján egy alapszintet alakítanak ki. Az optimális egészség érdekében az általános populációnak 20 – 25 nmol/L vagy ennél magasabb szintet kell elérnie, míg a további teljesítménybeli előnyöket kívánó sportolóknak 35 nmol/L vagy annál magasabb szintet kell elérniük.

 

 

Neked ajánlott D vitamint tartalmazó termékek:

Olimp_vita-min-multiple-sport (2)
Elfogy.

OLIMP VITA-MIN MULTIPLE SPORT™ VITAMIN – 60 kapszula

3 590 Ft
nutriversum multi vita
Elfogy.

Nutriversum – Multi Vita – 60 tabletta

1 790 Ft

 

1 like (You must login to like)