A gyomor-bél problémák oka sportolóknál

Ki ne találkozott vona már a sport pályafutása során emésztési problémákkal, melyek akár a verseny előtt is ránk törhetnek. Ezek a tünetek képesek keresztülhúzni a tervünket az adott eseményre, legrosszabb esetben a verseny feladására is kényszeríhetnek bennünket. Ezeknek a kellemetlen tényezőknek az okai jelenleg nincsenek teljesen pontosan megértve.

Tudományos alapon is nehéz megvizsgálni, mert gyakran versenyhelyzetek határozzák meg őket és nagyon nehéz reprodukálni vagy szimulálni őket egy laboratóriumban. Ettől függetlenül azért néhány laboratóriumi tanulmányt már végeztek.

 

A tüneteket a táplálékbevitelhez és egyéb tényezőkhöz viszonyították.

Számos lehetséges okot és olyan tényezőt azonosítottak, amelyek hozzájárulhatnak a verseny napján egy sportoló gyomor és bél problémáihoz.

 

Ezek 3 általános kategóriába sorolhatóak:

 1. fiziológiai
 2. motorikus, és
 3. táplálkozási.

 

1# Fiziológiai okok – gyomor-bél problémák sportolóknál

A gasztrointesztinális tünetek (csúnya szó, lényegében emésztési problémák) fiziológiai okai közé tartozik

 • a csökkent véráramlás és
 • a megnövekedett szorongás (különösen verseny előtt).

Az edzéssel, a véráramlás elsődlegesen átirányul a dolgozó izmokhoz és a belekbe történő véráramlás akár 80%-al is csökkenhet. Az ilyen alacsony vérellátás különböző mértékekben veszélyeztetheti a bélműködést és általánosan tapasztalt gasztrointesztinális tüneteket eredményezhet, mint például a görcsölés. Súlyos esetekben még a vastagbél sérülését is eredményezheti, az elégtelen vérellátás eredményeképpen (ischaemiás vastagbélgyulladás).

Noha az edzéssel, ez a véráramlásban történő csökkenés, kevésbé hangsúlyossá válik, nincs világos bizonyíték arra, hogy a kevésbé fit egyéneknél hajlamosabbak tünetek kialakulni, a bélbe történő csökkent véráramlás eredményeképpen. A szorongás a hormon kiválasztódásra van hatással, ami pedig befolyásolhatja a bélmozgást, ami hiányos felszívódást és laza székletet eredményez.

 

 gyomor bél problémák sportolóknál

 

2# Motorikus okok – gyomor-bél problémák sportolóknál

A gasztrointesztinális problémák motorikus okai, vagy

 • rázkódással kapcsolatosak vagy
 • a testtartással kapcsolatosak.

A gasztrointesztinális vérzés általános futók körében. Úgy gondolják, hogy ez, a futás ismétlődő nagy rázkódással való együtt járásának és a bélfal erre rákövetkező károsodásának az eredménye. A gyomor ilyenfajta ismétlődő futás közbeni ugrálásáról, azt is gondolják, hogy hozzájárul a következő gasztrointesztinális tünetekhez, mint például a

 • felpuffadáshoz,
 • hasmenéshez és
 • a sürgető ingerekhez.

 

Minél hosszabb a verseny, annál nagyobb a valószínűsége a motorikus okoknak.

Becslések az okkult vér (vér a székletben), egy verseny után való előfordulásáról, 8%-tól 85%-ig terjednek, főként a különféle tanulmányokban szereplő versenytávok széles változatossága miatt. Minél hosszabb a távolság, annál nagyobb az előfordulás. Egy tanulmányban, a futóknak közel 16%-a arról számol be, hogy véres hasmenésük volt, legalább egy alkalommal, egy verseny vagy kemény futás után.

A bél által elszenvedett motorikus trauma – a futás ismétlődő ugrálásától – a bélbe történő csökkent véráramlással kombinálva (és a bél egyes részeinek oxigénhiányával), valószínűleg a vérzés okozója. A véres bélmozgások jelenléte, egy állóképességi verseny után, emeli a súlyos egészségügyi kockázatok lehetőségét.

A testtartás is hatással lehet a gasztrointesztinális tünetekre. Például, egy kerékpáron (különösen aero pozícióban), a fenti gasztrointesztinális tünetek gyakoribbak, valószínűleg a mellkason – a kerékpárospozíció eredményeképpen – megnövekedett nyomás miatt, kifejezetten akkor, amikor az aero pozícióban vagyunk. A levegő „lenyelése” – a fokozott légzés és vizespalackokból való ivás eredményeképpen – enyhe vagy mérsékelt gyomorbántalomhoz vezethet.

 

 

3# Táplálkozási okok – gyomor-bél problémák sportolóknál

Végül, amit talán a legtöbbször hallani, a táplálkozás is erős befolyással lehet az emésztőrendszeri bántalmakra. A rost, zsír, protein és fruktóz, mind a gasztrointesztinális tünetek kialakulásának nagyobb kockázatával voltak összefüggésbe hozva.

A dehidratáció – valószínűleg elégtelen folyadék bevitel eredményeképpen – szintén súlyosbíthatja a tüneteket. Egy tanulmány Belgiumban, összefüggést mutatott ki a táplálkozási gyakorlatok és az emésztőrendszeri panaszok között, egy fél-Ironman távolságú triatlonon.

 

Az emésztőrendszeri problémák valószínűbben fordultak elő rost, zsír, protein és koncentrált szénhidrát oldatok fogyasztása mellett a triatlon során. Különösen a nagy sűrűségű italok (ozmolaritások >500 mOsm/L) tűntek felelősnek egyes panaszokért, amelyekről beszámoltak. (Ezek az ozmolaritások tipikusan olyan italokban találhatók meg, amelyek >12 g/100 ml szénhidrátot, valamint elektrolitot tartalmaznak; a legtöbb sportital 6 g/100 ml körül van).

 

A tejtermékek bevitele szintén kapcsolatba hozható az emésztőrendszeri bántalmak előfordulásával. Az enyhe laktóz intolerancia elég általános, és fokozott béltevékenységet és enyhe hasmenést eredményezhet. Bár azonosítva volt néhány kockázati tényező, az még mindig nem világos, hogy miért tűnik úgy, hogy egyes egyéneknél, a gasztrointesztinális problémák hajlamosabbak kialakulni mint másoknál.

Az emésztőrendszeri bántalom minimalizálásához, mindezen kockázati tényezőket számba kell venni, és a tejtermékeket, rostot, magas zsír tartalmú és magas protein tartalmú termékeket el kell kerülni, 24 órával verseny előtt és edzés során.

Érdekelhet: Hitesd el az agyaddal az energia pótlást! Egy trükk a gyomorproblémák esetén.

 

 

Javaslat, hogy elkerüld a táplálkozás okozta gyomor-bél problémákat sportolás közben:

 • Kerüld a magas rost, zsír, protein tartalmú ételeket kiegészítőket a verseny előtti napon és verseny során.
 • Kerüld el a dehidratációt – figyelj a folyadékbevitelre már a verseny előtt és közben is!
 • Ne keverd túl sűrűre a sportitalodat, ne tartalmazzon 6-8 g szénhidrátnál többet / 100 ml.
 • Lazíts! Próbálj nem idegeskedni, mondogass pozitív kijelentéseket: „Fantasztikusan jól érzem magam!”, „Nagyon jól érzem magam az egész verseny során!”, Remekül teljesítek a versenyen!”, „Minden pillanatát élvezem a mai napnak!”

 

SQUEEZY sportitalok ajánlott adagolása szerint 6-7.5 g szénhidrátot tartalmaznak / 100 ml. Nem tartalmaznak semmilyen szükségtlen adalékot, ami növelné a sűrűségüket, ezáltal nagyon jól emészthetőek és hatékonyak.

 

 

Referenciák / tanulmányok

Referenciák:

Peters HP, Bos M, Seebregts L, et al. Gastrointestinal symptoms in long-distance runners, cyclists, and triathletes: prevalence, medication, and etiology. Am J Gastroenterol. 1999;94:1570–81.

Hoffman MD, Fogard K. Factors related to successful completion of a 161-km ultramarathon. Int J Sports Physiol Perform. 2011;6:25–37.

Baska RS, Moses FM, Graeber G, et al. Gastrointestinal bleeding during an ultramarathon. Dig Dis Sci. 1990;35:276–9.

Stuempfle KJ, Hoffman MD, Hew-Butler T. Gastrointestinal distress in ultramarathoners is associated with race diet. Int J Sport Nutr Exerc Metab.

Pfeiffer B, Stellingwerff T, Hodgson AB, et al. Nutritional intake and gastrointestinal problems during competitive endurance events. Med Sci Sports Exerc. 2012;44:344–51.

Moses FM. Exercise-associated intestinal ischemia. Curr Sports Med Rep. 2005;4:91–5.

Heer M, Repond F, Hany A, et al. Acute ischaemic colitis in a female long distance runner. Gut. 1987;28:896–9.

de Oliveira EP, Burini RC. Food-dependent, exercise-induced gastrointestinal distress. J Int Soc Sports Nutr. 2011;8:12.