hidrolizált kollagén kollagén peptid

Hidrolizált kollagén peptid – Útmutató a csúcs kollagén kiegészítőhoz

Manapság, a kollagén kiegészítők mindenhol ott vannak. Ha elolvasod a címét ezeken a termékeken, akkor valószínűleg láttad már a „ hidrolizált kollagén ” kifejezést. A terméktől függően előfordulhat, hogy a csomagoláson ​​„ kollagén peptid ” vagy „ kollagén hidrolizátum ” feliratot találsz.

Tudod mi a különbség? Semmi! Mindegyik ugyanaz.

Ebben az útmutatóban mindent megtudhatsz, amit tudnod kell a hidrolizált kollagén peptidről: mi ez, mik az előnyei, adagolása és hogyan kell kiválasztani egy jó kollagén-kiegészítőt.

 

 

 

Mi az a hidrolizált kollagén vagyis kollagén peptid?

A hidrolizált kollagén egyszerűen kötőszövet – általában marhából, csirkéből vagy halból -, amelyet enzimekkel és vízzel lebontottak. A kollagénben gazdag kötőszövet hidrolizált kollagénné történő átalakításának folyamatát hidrolízisnek nevezzük.

Maga a kollagén egy fehérje, a szervezetben leggyakrabban előforduló fehérje. A kollagén hozzájárul a bőr, a haj, a köröm, a csontok, az ízületek és a szem szerkezetének kialakításához.

Nevezz meg egy testrészt. A Kollagén valószínűleg ott van.

Gondolj a kollagénre ragasztóként – ragasztóként, amely együtt tartja a csontokat, az izmokat, a bőrt és a belső szerveket. Kollagén nélkül szétesnénk.

Szerencsére szintetizálhatjuk saját kollagénünket. Igen, megvan a magunk belső kollagéngyára, ami éjjel-nappal dolgozik.

(Ha már jól ismered a kollagént és inkább kollagén kiegészítőket keresel, ne keress tovább, ezek a legkedveltebbek.)

Sajnos ennek a kollagéngyárnak a termelése idővel csökken. Minél idősebb leszel, annál kevesebb a saját kollagén termelés.

Kollagént aminosavakból állítjuk elő – apró építőelemekből, amelyek nagyobb szövetek kialakításához szükségesek. A kollagénfehérje különösen gazdag a glicin, prolin és hidroxi-prolin aminosavakban.

Ezeket a molekulákat „nem nélkülözhetetlen aminosavaknak” (non essential amino acid) tekintjük, de ez nem jelenti azt, hogy nem fontosak. Segítenek abban, hogy több kollagént tudj létrehozni!

 

Vegyük például a glicint. A szervezet napi körülbelül 3 g glicint szintetizál, de egyes kutatók szerint 10 g glicinre van szüksége a kollagén szintézis elősegítéséhez.

Egy kis számolgatás után 7 gramm glicint kell bevinnünk az étrend során. Így tehát, ha nem eszel elegendő kollagénben gazdag ételeket (pl. csontleves), akkor más glicinforrásokból – például hidrolizált kollagén termékek -ből (pl. kollagén kapszula, kollagén tabletta, folyékony kollagén ) lenne fontos hozzájuttatni a szervezetet.

 

 

 

Mit jelent a „hidrolizált” kifejezés?

A „hidrolizált” kifejezés egyszerűen azt jelenti, hogy a víz által bomlik le. A kollagén vonatkozásában arra utal, hogy a kollagénben gazdag kötőszövet hogyan lett felbontva kisebb molekulákra (alacsonyabb molekulatömegű) a fokozott felszívódás érdekében.

A kifejezésről pontosabban: a hydro jelentése „víz”, a lízis pedig a „sejtmembránok lebontása”. Hidrolízis. Hidrolizál.

 

Itt van a hidrolizált kollagén peptid előállításának folyamata:

 • összegyűjtjük a marhák, csirkék vagy halak kötőszövetét
 • A kötőszövet lebontják vízzel, enzimekkel és savakkal (ez hidrolízis)
 • A kapott folyadékot extraháljuk és szűrjük
 • A folyadékot porrá alakítják ülepítő, kicsapásos technikával

 

Nagyon sok kötőszövetre van szüksége egy kis hidrolizált kollagén előállításához. 12 gramm kollagénpor előállításához kb. 1 kilogramm kötőszövetre van szüksége.

Ez csupán 1,2% -os hozam – és ezért nem olcsók a kollagén peptidek.

nutriversum kollagén peptid
Elfogy.

Nutriversum – Basic – Collagen Peptides marhakollagén peptid por – 200g

2 690 Ft

 

 

 

A hidrolizált kollagén / kollagén peptid és kollagén közötti különbség

Ha kollagénkiegészítőkről beszélünk, akkor általában hidrolizált kollagénről beszélünk. Ez a kollagénpor szokásos formája.

Emlékezz rá, hogy a hidrolizált kollagén, a kollagén peptid és a kollagén hidrolizátum azonosak, nincs különbség közöttük, csak az elnevezés más. (Csakúgy, mint az asztali só, a nátrium-klorid és a NaCl ugyanaz).

De ha a testedben (vagy egy állati testben) található kollagénről beszélünk, akkor az a kollagén NEM hidrolizált kollagén.

 

Mi a helyzet a zselatinnal? A zselatin ugyanaz, mint a hidrolizált kollagén?

Nem egészen. A zselatin ugyanolyan aminosavprofillal rendelkezik, mint a kollagén, de kissé másképp készül. A vízben való oldódás helyett a zselatin géles. Ezért nagyszerű a levesek, pörköltek és pudingok sűrítésére.

Az egészségügyi előnyök szempontjából azonban a zselatint kevésbé kutatják, mint a kollagént.

A kollagén-kiegészítőkkel ellentétben nem használnak enzimeket a zselatin előállításához. A kollagén nincs teljesen lebontva. Ezért a zselatin kevésbé jól felszívódó és hatékony, mint a kollagén peptidek.

 

 

 

A hidrolizált kollagén , kollagén peptid előnyei

A kollagént étrend-kiegészítőnek tekintik. Ez azt jelenti, hogy az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA) nem szabályozza a kollagént a biztonság vagy a hatékonyság szempontjából.

Ennek ellenére a hidrolizált kollagént gyakran csodatevő készítményként forgalmazzák számos körülmény között. Például a bőr egészségére vonatkozó tulajdonságait a kollagénnek az egekbe röpítik. Egyesek mögött tudomány áll, mások mögött nem. Sok a kettő között van.

A következőkben összeszedtünk párat a kollagén előnyeiről, melyekkel számolni lehet:

 

 

1. Bőr egészsége

A kollagén a fő protein, amely strukturálja a bőrt – szilárdan, rugalmasan és hajlékonyan tarja.

Az idő múlásával azonban a bőrünk kollagén mátrixa elbomlik. Amikor ez megtörténik, ráncok, finom vonalak és egyéb életkori jelek mutatkozhatnak meg.

A heves napsugárzás negatívan befolyásolja a bőr kollagén mátrixát. Az UV-károsodások kijavításához teljes belső kapacitású belső kollagéngyárra van szükség.

Itt jön képbe a hidrolizált kollagén. Nyersanyagokat biztosít a belső kollagén előállításához, ami – elméletileg – javítja a bőr egészségét.

 

De mit mond a tudomány?

Egy jól megtervezett vizsgálatban 69, 35–55 éves nő nyolc hétig placebót vagy kollagén hidrolizátumot kapott. A nyolc hét eltelte után a kollagéncsoport tagjainak jelentős javulás mutatkozott a bőr rugalmasságában.

Egy másik, kettős vak, placebo-kontrollos vizsgálatban azt találták, hogy a kollagénkiegészítés javította a bőr megjelenését mérsékelt cellulites nőknél.

Hosszabb távú vizsgálatokra van szükség, de a lényeg az, hogy a kollagén ígéretes a bőr egészségére, mindemellett már nagyon sokszor bizonyította a bőrre gyakorolt pozitív tulajdonságait.

 

 

2. Izületek egészsége

Az ízületi fájdalom mind a fiatalokat, mind az idősöket érinti. Különösen az 50 éven felüli emberek gyakran szenvednek krónikus ízületi fájdalmaktól.

A szokásos kezelés? Fájdalomcsillapítók, mint például a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID). Ezeknek a gyógyszereknek sajnos nemkívánatos mellékhatásaik vannak és alapvetően nem a probléma forrását oldják meg.

Emiatt a kutatók alternatív módszereket keresnek az ízületi fájdalmak kezelésére. Az egyik ilyen alternatív kezelés a kollagén hidrolizátum / kollagén peptid.

 

A kutatás ezt mondja:

 • Kollagén hidrolizátum kiegészítés (napi 12 gramm hat hónapig) javította a hátfájás pontszámait a placebóhoz viszonyítva egy 50 évesnél idősebb 200 emberből álló mintában
 • A hat hónapos kollagén kiegészítés csökkentette az aktivitással kapcsolatos ízületi fájdalmakat a placebóval szemben a 97 főiskolai sportoló mintájában a Pennsylvania Állami Egyetemen
 • Egy nemrégiben elvégzett meta-elemzés szerint a kollagén-kiegészítők hatékonyan csökkentik az osteoarthritis tüneteit – a tüneti pontszámok alapján mérve

Természetesen a tartós, nehezen szűnő izületi fájdalmakkal keresd fel az orvosodat.

 

 

3. Öregedés ellenes hatás

A kollagén hidrolizátum a bőrt és az ízületeket segítve hozzájárulhat – általánosságban – a hosszú és egészséges élethez.

Sajnos nincs humán kutatás, amely alátámasztaná ezt az állítást. De a hosszú élettartamra vonatkozó emberi tanulmányok évtizedekig tartanak.

Vannak állatkísérletek, amelyek szerint a glicin – a kollagén peptidekben gazdag aminosav – támogathatja az egészséges öregedést.

Az egyik vizsgálatban azok az egerek akik 8% vagy 12% glicint tartalmazó étellel táplálkoztak, körülbelül 30% -kal hosszabb ideig éltek, mint az egerek, akik 2,3% glicint tartalmazó táplálékot fogyasztottak.

A kutatók úgy vélik, hogy ez a hosszú élettartamú hatás a glicin szerepéből fakadhat, hogy a metionin – a hús egyik fő alkotóeleme – aminosavat a szervezetből kiüríti.

 

Ami a lényeg! A hidrolizált kollagén fogyasztása nem állítja meg az öregedési folyamatot, de ez:

 • Csökkentheti a metioninban gazdag hús evésének hátrányait
 • Támogatja a belső kollagéntermelést, amely az életkorral csökken

….és ez nem elhanyagolható.

 

 

4. A bél egészségére gyakorolt előnyök

Ha szivárgásos bél problémával küzdünk, az azt jelenti, hogy a beleknek – értelemszerűen – szivárgásai vannak. Ezen szivárgások révén az élelmiszerek és a méreganyagok átáramlanak, és gyulladást hoznak létre, amely különböző tüneteket válthatnak ki.

Alig tíz évvel ezelőtt az orvosok nagymértékben figyelmen kívül hagyták a szivárgó bél szerepét a krónikus betegségben. Ez szerencsére változik.

A kutatók már összekapcsolták a szivárgásos bélt számos bél rendellenességgel – mint például a celiakia – és más autoimmun betegség lehetőségével.

A tisztánlátás kedvéért, a klinikai vizsgálatokban NEM mutattak rá arra, hogy a kollagénfehérje gyógyítaná a szivárgó bél problémát. De vegyük figyelembe a következőket:

 • A kollagén fontos szerepet játszik a bélgát fenntartásában
 • A gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedők vérében alacsonyabb a kollagén szint
 • Sokan arról számolnak be, hogy a kollagénfehérje vagy a kollagénben gazdag csontleves étkezése segíti a bél gyógyítását

Tehát, bár túl korai állítani, hogy a kollagén hidrolizátum „gyógyítja a bélet” – a bizonyítékok biztatóak.

 

 

 

Kollagén peptid adagolás és hol, miben található

Mennyi hidrolizált kollagént fogyassz? A kutatások azt sugallják, hogy a napi 10 gramm jó kiindulópont az előnyökhöz.

Napi 10 gramm kollagén mennyiség valószínűleg teljesen rendben van. Végtére is, több mint 10 gramm kollagént tartalmaz az ízletes, ínben gazdag hús bizonyos részekben.

 

Ne felejtsd el: a kollagénnek egy kiegészítőnk kell lennie az étrendben, nem helyettesítheti a fehérjét. Bár a kollagén nagy mennyiségű glicint tartalmaz, nem olyan magas az elágazó láncú aminosavakban (BCAA aminósavak), mint a leucin, amelyek kulcsfontosságúak az izomnövekedéshez.

 

Hol találhatsz kollagén? Próbáld ki ezeket a forrásokat:

 • Kollagén por (kollagén peptidek, hidrolizált kollagén és kollagén hidrolizátum)
 • Kollagén tabletták, kollagén kapszulák
 • Csont leves
 • Húsok, sok kötőszövettel, például inakkal vagy ínszalaggal, porccal

 

Érdekelhet:

Vegán kollagén – Milyen növényi kollagén források vannak?

Esszenciális aminósavak fogalma, szerepe és pótlása

Hialuronsav – Bőrfiatalító csodaszer. Előnyei, használata és amit tudnod kell róla!

 

 

Amire érdemes figyelned a kollagénkiegészítő választásakor

A sok kollagén kiegészítő közül nehéz lehet kiválasztani a legjobbat. Segít a kritériumok meghatározásában.

Íme, mit kell keresni a kiváló minőségű kollagén címkéjén:

 • „Hidrolizált kollagén”, „kollagén peptidek” vagy „kollagén hidrolizátum”
 • marha kollagén”, amely gazdag az I., III. És IV. Típusú kollagénben
 • Nincsenek benne mesterséges összetevők

A gyorsabb jótékony hatás érdekében érdemes törekedni a 10 gramm kollagén fogyasztására.

 

Ha még többet akarsz megtudni a kollagénről, olvasd el a következő nagyon részletes cikkünket:

Kollagén, minden amit tudnod kell róla

 

Népszerű termékek ebben a témában:

0 likes (You must login to like)