immunrendszer erősítés vitaminokkal és ételekkel

Immunrendszer erősítés – Mi az immunrendszer és hogyan erősíthetjük?

Folyamatosan ki vagyunk téve olyan organizmusoknak, amelyek a mindennapi életünk során belélegzünk, lenyelünk vagy egyszerűen a bőrünk és a nyálkahártyánk állandó lakóik. Hogy ezek az organizmusok betegséghez vezetnek-e vagy sem, az a testünk védekező mechanizmusának vagy immunrendszerének sérthetetlenségén múlik.

Ha immunrendszerünk megfelelően működik, észre sem vesszük ezeket. De ha alul- vagy túlteljesít az immunrendszerünk, akkor nagyobb a kockázata a fertőzések és más betegségek kialakulásának.

Ha kíváncsi vagy, hogyan lehetne megerősíteni az immunrendszered, akkor kérjük azt is vedd figyelembe, hogy ez nem feltétlenül egyik napról a másikra történik.

Az immunválasz erősítése az életmódváltással, valamint immunerősítő antimikrobiális és vírusellenes gyógynövények használatával érhető el. De remélhetőleg megnyugtat a tudat, hogy tested a baktériumok elleni küzdelemre és a testkárosodás elleni védelmére van kitalálva.

 

 

Tartalomjegyzék

Mi az az immunrendszer?

Az immunrendszer a szervek, a fehérvérsejtek és a fehérjék interaktív hálózata, amely megvédi a testet a vírusoktól és baktériumoktól vagy bármilyen egyéb idegen anyagtól.

Az immunrendszer a szervezetbe bejutó, a környezetből származó káros anyagokat felismerő és semlegesítő kórokozók, például baktériumok, vírusok, paraziták vagy gombák semlegesítésére és eltávolítására, valamint a szervezet betegségei miatt megváltozott saját sejtjei elleni küzdelemre szolgál.

 

Mi az immunrendszer feladata?

Az immunrendszerünk minden nap megvéd minket, és ezt általában észre sem vesszük. De amikor az immunrendszerünk teljesítménye veszélybe kerül, akkor könnyen megbetegszünk.

A kutatások azt mutatják, hogy az immunrendszer alulteljesítése súlyos fertőzéseket és immunhiányos daganatokat eredményezhet, míg a túlműködés allergiás és autoimmun betegségeket eredményez.

A testünk természetes védekezőképességének zavartalan működése érdekében az immunrendszernek képesnek kell lennie megkülönböztetni a „saját” és a „nem saját” sejteket, organizmusokat és anyagokat. Részletezzük is a különbségeket:

 •  A „nem saját” anyagokat antigéneknek nevezik, amelyekbe beletartoznak a baktériumok, gombák és vírusok felszínén található fehérjéket. Az immunrendszer sejtjei felismerik az antigének jelenlétét, és védekeznek.
 • Az „saját” anyagok fehérjék a saját sejtjeink felszínén. Normális esetben az immunrendszer már egy korábbi szakaszban megtanulta azonosítani ezeket a sejtfehérjéket „sajátként”, de vannak olyan esetek, amikor saját testét „nem sajátként” azonosítja és harcol ellene. Ezt autoimmun reakciónak hívják.

Az immunrendszer csodálatos tulajdonsága, hogy folyamatosan alkalmazkodik és tanul, hogy a testünk meg tudjon küzdeni az idővel átalakuló baktériumok vagy vírusok ellen.

 

Az immunrendszernek két része van:

 1. Veleszületett immunrendszer, amely általános védekezésként működik a kórokozókkal szemben.
 2. Adaptív immunrendszer, amely olyan nagyon specifikus kórokozókat vesz célba, amelyekkel a testünk már találkozott.

Az immunrendszer e két része kiegészíti egymást bármely kórokozóra vagy káros anyagra adott reakcióban.

 

 

Immunrendszer betegségei

Mielőtt pontosan megtanulnánk, hogyan erősítheted immunrendszered, először kérjük vedd figyelembe, hogy a legtöbb immun betegség túlzott immunválaszból vagy autoimmun rohamból ered. Az immunrendszer betegségei a következők:

 

Allergiák és asztma

Az allergia egy immun által közvetített gyulladásos reakció az általában ártalmatlan környezeti anyagokra, amelyek allergénekként ismertek. A szervezet túlreagál egy allergént, immunreakciót és allergiás tüneteket okozva.

Ez egy vagy több allergiás betegséget eredményezhet, mint például asztma, allergiás nátha, atópiás dermatitisz és ételallergia.

 

Immunhiányos betegségek

Immunhiányos betegség az, amikor az immunrendszernek hiányzik egy vagy több része, és így túl lassan reagál a fenyegetésre.

Az immunhiányos állapotok, például a HIV/AIDS és a gyógyszerek által kiváltott immunhiány, az immunrendszer súlyos károsodásának tudhatók be, amely időnként életveszélyes fertőzésekhez is vezet.

 

Autoimmun betegség

Az autoimmun betegségek hatására, válaszul egy ismeretlen kiváltó okra, az immunrendszere megtámadja saját testének sejtjeit és szöveteit.

Az autoimmun betegségek példái közé tartozik a ízületi csúz, a lupus, a gyulladásos bélbetegség, a sclerosis multiplex és az 1-es típusú cukorbetegség.

 

 

Immunrendszer erősítés természetesen – növények, kiegészítők és életmódbeli tényezők

Hogyha meg szeretnéd erősíteni az immunrendszered, akkor vess egy pillantást az alábbi a gyógynövényekre, ételekre, ételkiegészítőkre, illóolajokra és életmódbeli tényezőkre.

 

Immunrendszer erősítése gyógynövényekkel

1. Echinacea

Az echinacea számos kémiai alkotóeleme erős immunrendszer-stimuláns, amelyeknek jelentős terápiás értékük van. A kutatások azt mutatják, hogy az echinacea egyik legpozitívabb előnye a visszatérő fertőzésekre való hatása.

“Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine” újságában közzétett 2012-es tanulmány megállapította, hogy az echinacea maximális hatást nyújtott a visszatérő fertőzések ellen, és a megelőző hatások is fokozódtak, amikor a résztvevők az echinacea-t alkalmazták a nátha megelőzésére.

A Wisconsini Egyetem Orvostudományi Karán végzett 2003-as tanulmány szerint az echinacea jelentős immunmoduláló aktivitást mutat. Több tucat emberi kísérlet, köztük számos vakon végzett vizsgálat áttekintése után a kutatások azt jelzik, hogy az echinacea rengeteg előnnyel jár, beleértve az immunstimulációt, különösen az akut felső légúti fertőzés kezelésében.

 

2. Bodza

A bodza bogyóit és virágait évezredek óta használják gyógyszerként. Még Hippokratész, a „gyógyítás atyja” is felismerte, hogy ez a növény kulcsfontosságú az immunrendszer erősítésében. Ő a bodzát széles körű egészségügyi előnyei miatt használta, azaz a megfázás, az influenza, az allergia és a gyulladás elleni küzdelmet.

Számos tanulmány azt jelzi, hogy a bodza képes erősíteni az immunrendszert, mert bebizonyosodott, hogy segít a nátha és az influenza tüneteinek kezelésében.

Egy International Medical Research folyóiratban megjelent tanulmány azt mutatja, hogy amikor a bodzabogyót a tünetek megjelenésének első 48 órájában alkalmazták, a kivonat csökkentette az influenza időtartamát, és a tünetek átlagosan négy nappal korábban enyhültek.

Ráadásul azoknál, akik bodza kivonatot szedtek, a vészhelyzeti gyógyszerek szüksége lényegesen alacsonyabb volt, mint azoknál, akik placebót kaptak.

 

3. Baktövis (Astralagus Root)

A baktövis egy bab- és hüvelyesek családjába tartozó növény, amelyet hosszú idők óta használnak immunrendszer-erősítőként és betegség ellen. Gyökerét adaptogénként használják a hagyományos kínai orvoslásban évezredekre visszamenőleg.

Bár a baktövis az egyik legkevésbé vizsgált immunerősítő gyógynövény, vannak olyan preklinikai vizsgálatok, amelyek érdekes immunaktivitást mutattak.

Az American Journal of Chinese Medicine nemrégiben közzétett áttekintése szerint a baktövis alapú kezelések nagymértékű gyógyulást mutattak az olyan gyógyszerek által kiváltott mérgezésnél, mint az immunszuppresszánsok és a rák kemoterápiás szerei.

Így kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a baktövis kivonat jótékony hatással van az immunrendszerre, és még a testet is megvédi a gyomor-bélrendszeri gyulladásoktól és a ráktól.

 

4. Ginzeng

A ginzeng egy a Panax nemzetségbe tartozó növény, amely segít az immunrendszer erősítésében és a fertőzések elleni küzdelemben. A ginzeng gyökereit, szárát és leveleit az immun homeosztázis fenntartására és a betegségekkel vagy fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség fokozására használják.

A ginseng javítja az immunrendszer teljesítményét azáltal, hogy szabályozza az immunsejtek minden típusát, beleértve a makrofágokat, a természetes ölősejteket, a dendritikus sejteket, a T-sejteket és a B-sejteket. Ugyancsak bebizonyosodott, hogy rendelkezik antimikrobiális vegyületekkel, amelyek védekező mechanizmusként működnek a bakteriális és vírusos fertőzések esetén.

Az American Journal of Chinese Medicine által közzétett tanulmány azt mutatta ki, hogy a ginzeng-kivonat szedve sikeresen indukálja az antigén-specifikus antitest-válaszokat. Az antitestek antigénekhez kötődnek, például toxinokhoz vagy vírusokhoz, és megakadályozzák, hogy érintkezzenek és károsítsák a test normális sejtjeit.

A ginzeng azon képessége miatt, hogy szerepet játszik az antitest termelésben, segíti a testet a behatoló mikroorganizmusok vagy patogén antigének elleni küzdelemben.

Kapcsolódó: Mire jó az MSM? Milyen hatásai vannak?

 

 

Immunrendszer erősítő ételek

5. Csontleves

A csontleves támogatja az immunrendszer működését azáltal, hogy segíti a bél egészséges működését és csökkenti a szivárgó bél szindróma által okozott gyulladást.

A csontlevesben található kollagén és aminosavak (prolin, glutamin és arginin) segítenek lezárni a bél barázdáinak nyílásait és megtartani az állapotukat.

Mivel tudjuk, hogy a bél egészségének döntő szerepe van az immunműködésben, ezért a csontleves kiváló immunrendszer-erősítő ételnek számít.

 

6. Gyömbér

Az ájurvédikus gyógyítás, a gyömbérre támaszkodva, már az írott történelem előtt is arra kereste a választ, hogyan lehet erősíteni az immunrendszert.

Úgy gondolják, hogy a gyömbér melegítő hatása miatt segít lebontani a méreganyagokat a szerveinkben. De az már biztosan ismert, hogy megtisztítja a nyirokrendszert, a szövetek és szervek hálózatát, amelyek segítenek megszabadulni a test méreganyagaitól és más nem kívánt anyagoktól.

A gyömbérgyökér és a gyömbér illóolaj immunológiai táplálásával és gyulladáscsökkentő válaszaival számos betegség kezelésére képes. A kutatások azt mutatják, hogy a gyömbér antimikrobiális hatással is rendelkezik, ami segít a fertőző betegségek kezelésében.

Ismert pozitív hatása van vírusok, baktériumok és paraziták által okozott gyulladásos rendellenességekre, valamint olyan fizikai és kémiai tényezők által okozott gyulladásos rendellenességek is kezelésére is, mint a hő, a sav és a cigarettafüst.

 

7. Zöldtea

A zöld tea hatékonyságát vizsgáló tanulmányok azt mutatják, hogy antioxidáns és immunmoduláló tulajdonságai vannak. Gomba- és vírusölő szerként működik, ezért hasznos lehet immunhiányos betegek számára.

Erősítsd meg az immunrendszered egy jó minőségű zöld teával. A teában található antioxidánsok és aminosavak segítik a testet a baktériumok elleni küzdelemben és a gyógyulásban.

 

c vitamin immun rendszer

8. C-vitaminban gazdag gyümölcsök, zöldségek

A C-vitamint tartalmazó gyümölcsök/zöldségek, például a citrusfélék és a piros paprika, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal javítják az immunrendszer egészségét.

A tanulmányok azt mutatják, hogy elegendő C-vitamin (plusz cink) bevitele az étrendbe csökkentheti a légúti fertőzések tüneteit és lerövidítheti olyan betegségek időtartamát, mint a nátha és a hörghurut.

A legjobb C-Vitamin erőforrások az erős immunrendszerért:

 •  citrusfélék, beleértve a narancsot, a citromot és a grapefruitot
 • fekete ribizli
 • guava
 • zöld és piros kaliforniai paprika
 • ananász
 • mangó
 • mézharmat
 • petrezselyem

 

9. Béta-karotinban gazdag gyümölcsök, zöldségek

A béta-karotinnak erőteljes antioxidáns hatása van, amely lehetővé teszi a gyulladás csökkentését és az oxidatív stressz leküzdését.

A béta-karotin-étrend kiegészítők szedése helyett a kutatók inkább azt javasolják, hogy béta-karotint tartalmazó étrendet folytasson, mert már karotinoidban gazdag ételek fogyasztása is elegendő az egészség megőrzéséhez.

A béta-karotin leggazdagabb forrásai a sárga, narancssárga és piros gyümölcsök és zöldségek, valamint a leveles zöldségek. A következő gyümölcsök/zöldségek hozzáadása az étrendhez segít elérni a kívánt, erős immunrendszert:

 •  sárgarépalé
 • tök
 • édesburgonya
 • kaliforniai paprika
 • sárgabarack
 • kelkáposzta
 • spenót
 • káposzták

 

 

Immunrendszert támogató Étrendkiegészítők

10. Probiotikumok

Mivel a szivárgó bél az ételérzékenység, az autoimmun betegség és az immunhiány vagy az immunrendszer legyengülésének fő oka, fontos a probiotikus ételek és ételkiegészítők rendszeres fogyasztása.

A probiotikumok jó hatású baktériumok, segítenek megemészteni a tápanyagokat, és segítenek a vastagbélnek méregtelenítésben és erősítik az immunrendszert.

A Critical Reviews in Food Science and Nutrition folyóiratban megjelent kutatás szerint , a probiotikus organizmusok különböző citokinválaszokat indukálhatnak.

A bevitt probiotikum mennyiség csecsemőkorban történő növelése segítheti az immunmediált betegségek megelőzését gyermekkorban, mivel javítja a bélnyálkahártyához tartozó immunrendszert, és növeli az immunoglobulin sejtek és a citokin termelő sejtek számát a belekben.

 

D vitamin sportolóknak

11. D-Vitamin

A D-vitamin képes modulálni a veleszületett és adaptív immunválaszokat, a D-vitamin-hiány pedig szoros kapcsolatban van a túlzott autoimmunitással, valamint a fokozott fertőzésveszéllyel.

Kutatások is bizonyítják, hogy a D-vitamin a tolerancia fenntartását és a védő immunitás erősítését segíti. Több olyan keresztmetszeti vizsgálat történt, amelyek az alacsonyabb D-vitamin szintet a megnövekedett fertőzésveszélyhez tudják társítani.

Egy Massachusettsi Általános Kórházban végzett tanulmány 19 000 résztvevőt vizsgált, és azt mutatta ki, hogy az alacsonyabb D-vitamin-szinttel rendelkező személyek nagyobb valószínűséggel számoltak be a közelmúltbeli felső légúti fertőzésről, mint az elegendő szinttel rendelkezők, még akkor is, ha az évszak, életkor, nem, testtömeg és rassz nem egyezett meg.

Szóval néha egy vitaminhiány kezelése az immunrendszer erősítésének tökéletes módja.

 

12. Cink

A cink-ételkiegészítőket gyakran használják vény nélkül kapható gyógymódként a megfázás és más betegségek elleni küzdelemben.

Segíthet csökkenteni a megfázással járó tüneteket és lerövidítheti a megfázás időtartamát.

A cink hatékonyságát vizsgáló kutatások azt mutatják, hogy a cink zavarhatja azt a molekuláris folyamatot, amely baktériumok felhalmozódását okozza az orrjáratokban.

 

 

Immunrendszer erősítő illóolajok

14. Oregánó

Az oregánó illóolaj híres gyógyító és immunerősítő tulajdonságairól. Antibakteriális, gomba-, vírus- és parazitaölő vegyületei révén természetes hatásával küzd a fertőzések ellen.

A Critical Reviews in Food Science and Nutrition folyóiratban megjelent 2016-os tanulmány úgy számolt be, hogy az oregánóban az antimikrobiális aktivitásért felelős fő vegyületek közé tartozik a karvakrol és a timol.

Számos tudományos tanulmány kimutatta, hogy az oreganóolaj antibakteriális hatást mutat számos baktérium izolátum és faj ellen, beleértve a B. laterosporus-t és a S. saprophyticus-t is.