c vitamin immun rendszer

C-vitamin – 20 féle módon is erősíti az immunrendszered

A C-vitamin , más néven aszkorbinsav, vízben oldódó vitamin, amely nélkülözhetetlen a kötőszövetek , nevezetesen a csontok, porcok, erek és bőr normál növekedéséhez és helyreállításához. A C-vitamin valóban nélkülözhetetlen, azaz a test nem tudja előállítani.

Az egyik fő ok, amiért az emberek C-vitamin-kiegészítőket szednek, az immunitásuk erősítése, mivel a C-vitamin kritikus szerepet játszik az immunrendszer számos területén.

Az immunrendszer továbbra is a test első védelmi vonalát képviseli a betegségeket okozó mikroorganizmusok és más káros anyagok ellen, valamint egy erős immunrendszerrel rendelkező embert kevésbé viselnek meg a betegségek.

 

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan és hány féle módon képes a C-vitamin erősíteni az immunrendszeredet, vagyis a kórokozók elleni első védelmi vonaladat.

 

1 – A C-vitamin támogatja az interferonok termelődését.

Az interferonok akkor keletkeznek, amikor a kórokozók jelen vannak. Megkönnyítik a sejtek képességét a védő celluláris védekező képesség kialakítására.

 

2 – A C-vitamin javítja a fagociták működését.

A fagociták egyfajta fehérvérsejtek, amelyek körülveszik a kórokozókat és más veszélyes részecskéket. A betolakodók elfogása után azokat enzimesen emésztjük és semlegesítjük.

 

3 – A C-vitamin elsősorban a fehérvérsejtekben található.

Az immunrendszer ezen primer sejtjeinek egy részében a C-vitamin szintje akár 80-szor magasabb is lehet, mint a plazmában.

 

4 – A C-vitamin támogatja a sejtek immunválaszát.

Kétféle módon lehet reagálni a kórokozóra: antitest immunitás és sejtes immunitás. A sejtközvetített válasz a makrofágok, a természetes gyilkos sejtek és az antigén-specifikus T-limfociták aktiválására utal, amelyek bármit megtámadnak, amelyet idegen ágensnek tekintnek.

 

5 – A C-vitamin javítja a fehérvérsejtek citokintermelését.

A citokinek olyan kommunikációs fehérjék, amelyek bizonyos fehérvérsejtekből szabadulnak fel és továbbítják az információkat más sejtekhez, ezáltal elősegítve az immunválaszt.

 

6 – A C-vitamin gátolja a T-limfociták különféle formáinak apoptózisát.

A T-limfociták a fehérvérsejtek egy fajtája. Ezek a sejtek által közvetített immunvédelmi rendszer szerves részét képezik. A C-vitamin segíti ezen fontos sejtek életben tartását és életképességét.

 

7 – A C-vitamin javítja a fagociták nitrogén-oxid-termelését.

Ezekben a sejtekben hatalmas mennyiségű nitrogén-oxid képződik, és ez az egyik tényező, amely elpusztítja az elfogott kórokozókat.

 

8 – A C-vitamin javítja a T-limfociták képződését.

Ezek a sejtek elengedhetetlenek a sejtközvetített immunválaszokhoz, és a C-vitamin segít a szaporodásukban.

 

9 – A C-vitamin növeli a B-limfociták termelését.

Ezek a fehérvérsejtek az ellenanyagok által közvetített immunválasz részeként termelik az ellenanyagokat. Ezek az antitestek egy inváziós patogén vagy antigén kezdeti bejuttatására adott válaszként képződnek.

 

10 – A C-vitamin gátolja a neuraminidáz képződését.

Egyes patogén vírusok és baktériumok neuraminidázt hoznak létre, egy enzimet, amely megakadályozza őket, hogy csapdába essenek a nyálkahártyában, amely a test védekezésének egyik természetes vonala. A neuraminidáz gátlásával a C-vitamin hozzájárul a test ezen védekező mechanizmusának optimalizálásához.

 

11 – A C-vitamin támogatja az antitestek képződését és aktivitását.

A jó antitest funkció fontos az egészséges immunrendszerhez.

 

12 – A C-vitamin támogatja a természetes gyilkos sejtek aktivitását.

A természetes gyilkos sejtek kicsi limfociták, amelyek közvetlenül megtámadhatják a sejteket, például a rákos sejteket, és képesek kiiktatni azokat.

 

13 – A C-vitamin támogatja a prosztaglandinok képződését.

A prosztaglandinok hormonok – vegyületek, amelyek számos fiziológiai folyamatot szabályoznak, ideértve a T-sejt funkciójának szabályozását.

 

14 – A C-vitamin támogatja a limfociták körkörös GMP-szintjét.

A körkörös GMP vezető szerepet játszik a különféle fiziológiai válaszok, – beleértve az immunválaszokat – szabályozásában. A körkörös GMP fontos a sejtek normál reprodukciójához és differenciálódásához. A körkörös GMP számos hormon működését is szabályozza, és úgy tűnik, hogy közvetíti a simaizom relaxációját.

 

15 – A C-vitamin támogatja a lokális termelést és / vagy a hidrogén-peroxiddal való kölcsönhatást.

A C-vitamin és a hidrogén-peroxid elpusztíthatja a mikroorganizmusokat, és feloldhatja bizonyos baktériumok, például a pneumococcusok védő szemcséit.

 

16 – A C-vitamin kevésbé ismert tulajdonsága, hogy gátolja a hisztamint.

A C-vitaminnak ez a hatása fontos a helyi tényezőkkel szembeni immunitás támogatásához.

 

17 – A C-vitamin semlegesíti az oxidatív stresszt.

 

18 – A C-vitamin javítja és fokozza az oltással elért immunválaszt.

 

19 – A C-vitamin fokozza a nyálkahártya-hatást.

Ez a tulajdonság elősegíti a zsíros szekréciók fluidizálását, növeli a immunitáshoz való hozzáférést a infekcióhoz.

 

20 – A C-vitamin a baktériummembránokat átjárhatóbbá teheti egyes antibiotikumokkal szemben.

A C-vitamin az egészséges immunfunkció lelkes támogatója.

 

 

Az immunrendszer jelentős mértékben függ a tápanyagok bevitelétől! A C-vitamin antioxidáns, amely segít megelőzni és kezelni a megfázást és számos kórokozó elleni védekezésben segíti a szervezeted.

Sok fertőzés a phagocyták aktiválódásához vezet, amelyek viszont oxidálószereket szabadítanak fel, más néven az oxigén aktív formáit (ROS).

A C-vitaminhiány csökkenthet bizonyos kórokozókkal szembeni védekező képességet, míg ha magasabb mennyiségű C vitamint fogyasztasz, erősíti az immunrendszer különböző paramétereit és egy ágyúkkal felszerelt bástyát hoz létre ellenük.

 

 

Összegzés:

A C -vitamin vízoldható vitamin, amelyet az étrendünkből vagy a kiegészítőkből kell pótolnunk.

Összekapcsolódott számos lenyűgöző egészségügyi előnnyel, mint például az antioxidáns szint növelése, a vérnyomás csökkentése, a köszvénytámadások elleni védelem, a vas felszívódásának javítása, az immunitás fokozása, valamint a szívbetegségek és a demencia kockázatának csökkentése.

Összességében a C-vitamin-kiegészítők nagyszerű és egyszerű módjai annak, hogy növeljék a C-vitamin-bevitelt, amikor nehéz megoldani más forrásból a bevitelt, vagy magasabb mennyiség bevitelére van szükség.

 

Ezeket a termékeket neked ajánljuk:

nutriversum vitaC_D3_60tabl_500px_tmb
Elfogy.

Nutriversum – VITA – C+D3 – 60 tabletta

1 195 Ft

 

Referenciák / kutatások

https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD000980.pub4/full

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25157026

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0891584998001324

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15139458

https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD005532.pub3/full

0 likes (You must login to like)