csontleves jótékony hatása

Csontleves jótékony hatása – Miért érdemes fogyasztani?

A csontleves egy folyadék, amely főtt csontokat és kötőszöveteket tartalmaz. Csontleves készítéséhez az emberek tehén-, csirke-, sőt halcsontokat is használnak. A csontleves fogyasztása többek között előnyös lehet az ízületek és az emésztőrendszer számára is.

Számos állatfaj csontjai és szövetei jó csontlevest eredményezhetnek. A csontleves egyéb fontos tápanyagokat, különösen ásványi anyagokat is tartalmaz, amelyek ezekből a szövetekből származnak. Ez sok ember számára előnyös étrend-kiegészítővé teheti a levest.

A csontok vízben való párolása némi ecettel elősegíti a tápanyagok felszabadulását a velőből, valamint más szövetek lebontását is a vízbe. Az eredmény az ízes, tápláló húsleves.

 

 

Csontleves jótékony hatása

1. Nagyon tápláló

kollagén tartalmú étel - csontleves

A csontok gazdagok vitaminokban és tápanyagokban, beleértve a kalciumot, a magnéziumot és a foszfort. Ezenkívül a kötőszövet csontlevesbe főzése természetes testvegyületeket biztosít a porcból.

A szövetek és a csontok kollagént is tartalmaznak. A kollagén főzése zselatinná változtatja azt, amely a testet aminosavakkal látja el, amik pedig a fehérjék építőkövei.

Nem lehet megmondani, hogy mennyi tápanyag lesz egy adott csontleves tálban, mivel ez nagymértékben függ a bele került csontok és szövetek típusától és mennyiségétől is.

Azonban a legjobb, ha sokféle csontot és szövetet tartalmaz a tápanyagok legnagyobb mennyisége érdekében.

A csontvelő olyan tápanyagokban gazdag, mint például:

  • Vas
  • A- és K-vitamin
  • zsírsavak
  • szelén
  • cink
  • mangán

A csontleves nyomokban tartalmazhatja ezeket a tápanyagokat, és sokan azt állítják, hogy ennek fogyasztása egyszerű módja ezeknek a tápanyagoknak a könnyebben emészthető formában történő bevitelére.

További összetevők hozzáadása is lehetséges, például ha zöldségekkel gazdagítjuk a levest.

 

 

2. Védheti az ízületeket

A csontleves egy zselatinforrás, amely kollagénre bomolhat a szervezetben. Ez különösen fontos az ízületekben.

Az ízületek porcai a folyamatos használat során hajlamosak kopni vagy zsugorodni. Ez több stresszt jelenthet az ízületekre vonatkozóan, amelyek a megnövekedett nyomás következtében károsodhatnak.

A Sports Medicine folyóiratban megjelent 2017-es áttekintés azt sugallja, hogy mind a laboratóriumi, mind az állatkísérletek azt mutatják, hogy a zselatin-kiegészítés növeli a szövetekben lévő kollagén mennyiségét. Ez segíthet megvédeni az ízületeket a felesleges stressztől.

A csontleves fogyasztása egy jó módszer lehet a zselatin hozzáadásához az étrendhez, amely segíthet az ízületek védelmében hosszútávon.

 

 

3. Segíthet az osteoarthritis elleni küzdelemben

A csontlevesben lévő vegyületek segítenek fenntartani az ízületek egészségét, de segíthetnek azoknak az embereknek is, akiknek már kialakult osteoarthritisük van.

A Nutrition Journal egy 2016-os tanulmánya a 2. típusú kollagén hatásait vizsgálta olyan embereknél, akiknek térdükben osteoarthritis tünetei voltak. A kollagén a csirkék kötőszövetéből származott.

Az eredményei azt mutatják, hogy a kollagén javíthatja a térdízület tüneteit, például a fájdalmat, a merevséget és a gyengébb fizikai funkciót az osteoarthritisben szenvedőknél.

A csontleves fogyasztása egyszerű módja lehet annak, hogy ugyanazon típusú kollagént, más hasznos tápanyagokkal együtt juttasd a szervezetedbe.

 

 

4. Segíthet a gyulladás csökkentésében és a belek gyógyításában

Néhány aminosav, amely a csontlevesben található, hasznos lehet az emésztés szempontjából. A glutamin nevű aminosav nagyon ígéretesnek tűnik.

A Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care című folyóirat 2017-es tanulmányaként megjegyzi, hogy a glutamin-kiegészítés segít gyógyítani a bélgátat emberi és állati modellekben egyaránt.

Ez segíthet olyan állapotokban, mint a szivárgó bél, amely irritálja a belekben lévő nyálkahártya bélését, és megzavarja a szervezet emésztési képességét.

A Nutrients folyóirat 2017-es tanulmányaként a gyulladásos bélbetegségben szenvedőknél általában alacsonyabb az egyes aminosavak szintje a testükben. Ezeknek az embereknek további aminosavak bevitele az étrendjükbe segíthet a betegség egyes tüneteiben.

A csontleves napi fogyasztása egyszerű módja lehet a gyulladáscsökkentő aminosavak szervezetbe jutásának.

 

 

5. Segítheti az alvást

A csontleves aminosavai elősegíthetik az emberek jobb alvását is. A Neuropsychopharmacology folyóirat 2015-ös tanulmánya szerint a glicin aminosav egy biztonságos terápiás lehetőség az alvás javítására.

Azok az emberek, akik elalvás előtt szednek be glicint, úgy érezhetik, hogy jobban alszanak és kevésbé lesznek fáradtak a következő napon. Ezeknek az embereknek a csontleves egyszerű vacsoraként történő elfogyasztása segíthet a glicin biztosításában.

 

 

6. Támogathatja a fogyást

A csontleves segíthet az embereknek a fogyásban. Magas a fehérjetartalma, amely segít a testnek hosszabb ideig fenntartania a teltségérzetet, és támogatja a kalóriakorlátozást is.

A Journal of Renal Nutrition egyik 2017-es tanulmánya rámutat, hogy az átlagos csésze csirke csontleves több fehérjét tartalmaz, mint az átlagos csésze alap csirke húsleves.

A csontleves elfogyasztása vagy egy egyszerű leves készítése előnyös módja lehet annak, hogy több fehérjét adjunk az étrendhez, és jóllakottabnak érezzük magunkat egy étellel anélkül, hogy túl sok kalóriát fogyasztanánk.

 

 

Hogyan készítsünk csontlevest?

Az boltok is árulnak csontlevest, de otthon is nagyon könnyű elkészíteni.

Elkészítésének egyszerű módja a csontok felhasználása más ételekből. Például egy csőrrel és karmokkal ellátott csirke jó alapot jelenthet a csontleveshez.

Az élelmiszerboltokban számos hentes és hússzakasz is értékesít minden rendelkezésre álló csontot.

Házi csontleves elkészítéséhez próbáld ki a következő receptet:

  • 1 gallon víz
  • 1 uncia ecet
  • 3-4 font csont és szövet

Forraljuk össze az összetevőket egy nagy fazékban lassú tűzön, majd 10–24 órán át forraljuk gyöngyözve, mielőtt hűlni hagynánk. Szűrjük át, és tároljuk kisebb edényekben.

Egy kis só, zöldségek és fűszerek, például zsálya vagy kakukkfű hozzáadása is segíthet, hogy a leves ízesebb legyen.

Miután nagy adag húslevest készítettünk, tárold azt kisebb edényekben a fagyasztóban. Szükség szerint melegíts fel belőlük annyit, amennyit megennél.

 

 

Összefoglaló

A csontleves könnyen hozzáférhető tápanyagokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a test legjobb működésében. Azt, hogy mennyi tápanyag lesz az egyes tételekben, nehéz megjósolni.

A csontleves további előnyökkel járhat, amelyeket a kutatások még feltárnak. A csontleves úgy tűnik rendkívül tápláló étel, amely támogathatja a testet és számos funkcióját.

0 likes (You must login to like)