hialuronsav - hyaluronsav_

Hialuronsav – Bőrfiatalító csodaszer. Előnyei, használata és amit tudnod kell róla!

Sokkal jobb lehetőség is kínálkozik arra, hogy a bőrünk élénk és fiatal maradjon, mint a drága és káros szépségápolási termékek. Ez pedig a hialuronsav (hyaluronsav), más néven hialuronán egy tiszta rugalmas anyag, amely természetes módon legnagyobb mértékben a bőrben, a szemben és az izületekben fordul elő. Fő feladata a víz visszatartása, hogy kenést és nedvességet biztosítson a szöveteinknek.

 

A hialuronsavat a szakemberek főként azon képességei miatt ajánlják, hogy képes a bőr textúráját és megjelenését javítani, valamint az izületi fájdalmakat csökkenteni, valamint az öregedéssel kapcsolatos egyéb tüneteket.

Ezt a csodaszert valószínűleg onnan ismerheted, hogy beleteszik a drága öregedésgátló szérumokban, izületet támogató kiegészítőkbe, részese a fájdalomcsillapító kezeléseknek, de szemcseppek és ajakbalzsamok összetevői között is megtalálhatod.

Azonban a hyaluronsavnak számos más előnye is van a szervezetünkben. Ebben a cikkben mindent megtudhatsz a szépségipar és az izületi fájdalom csillapítás csodaszeréről.

 

 

Mi az a hialuronsav?

A hialuronsav egy kenő, tiszta anyag, amelyet a test természetesen termel. Az emberi testben a hialuronsav a legnagyobb koncentrációban a bőrben, az ízületek belsejében, a szemhüvelyekben és más szövetekben található meg, ahol segít megtartani a kollagént, növeli a hidratáltságot, a rugalmasságot és flexibilitást biztosít.

Manapság a hialuronsav belekerül a különféle öregedésgátló szépségápolási és egészségügyi termékekbe – megtalálható krémekben, szérumokban és étrend kiegészítőkben. Nem ritka, hogy a hialuronsavat injenkció formájában adagolják.

A hialuronsav egyik természetes forrása a csontleves, így ezért az étrendünkbe illesztett több csontleves automatikusan növeli a hialuronsav bevitelünket is.

A hialuronsav legnagyobb előnye, hogy nagyon nagy kapacitással képes visszatartani a vizet mind a bőrön, a szemben vagy a lágy szövetekben, így rendkívül hatékonyan hidratál.

A hialuronsavat glikozaminoglikánnak tekintik, amely nagy viszkozitással együtt képes nagy mennyiségű vizet tárolni.

 

Hol található meg a testünkben a hialuronsav?

Az hyaluronsav a testünk egészében sokféle szövetben oszlik el, különösen a bőrben, ahol a nedvességet és szerkezetet biztosítja. A bőr a teljes testben található összes hialuronsav kb. felét teszi ki.

Testünk további részei, ahol a hialuronsav koncentrálódik az inak és az ízületek, a szem membránjai, a köldökzsinór, az ízületi folyadék, a csontváz szövetek, a szívbillentyűk, a tüdő, az aorta és a prosztata.

 

A hialuronsav alapvetően a szénhidrátmolekulák nagyon hosszú összeköttetése, amelyek megtartják a vizet, és így lehetővé teszik a könnyed mozgást és elnyelik nyomást.

Az elmúlt két évtizedben számos kutatást végeztek ezzel a csodamolekulával, melyről kimutatták, hogy számos hasznos funkciói közé tartozik

 • a hidratálás,
 • az ízületek kenése,
 • a szövetben és a sejtek közötti tér kitöltési képesség,
 • a keret kialakítása, amelyen keresztül a sejtek vándorolnak,
 • a szövetek és a sebek javítása,
 • szabályozza a gyulladásos sejtek aktivitását (gyulladást),
 • fokozza az immunválaszokat,
 • javítja a fibroblasztok sérüléseit és
 • karbantartja a bőr hámsejtjeit.

 

 

 

Hialuronsav hatásai – A hialuronsav mire jó?

 

1. Hialuronsav hatása a bőrre

A hialuronsav-kiegészítők hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a bőrünk rugalmasabbá váljon és csökkenti a ráncokat.

A szervezetben lévő hialuronsav nagyjából fele a bőrünkben van, ahol a vízhez kötődik, hogy segítse a nedvesség visszatartását.

A természetes öregedési folyamat és olyan dolgoknak való kitettség, mint például a nap ultraibolya sugárzása, dohányfüst és szennyezés csökkentheti annak mennyiségét a bőrben.

A hialuronsav-kiegészítők szedése megakadályozhatja ezt a csökkenést azáltal, hogy a testnek extra mennyiséget adva feldolgozhassa a bőr hidratálásához.

A napi 120–240 mg-os dózisok szedését legalább egy hónapon keresztül kimutatták, hogy jelentősen növelik a bőr nedvességtartalmát és csökkentik a száraz bőrt a felnőtteknél.

A hidratált bőr csökkenti a ráncok megjelenését is, ami magyarázhatja, hogy több tanulmány miért mutatta ki, hogy a hialuronsav kiegészítéssel a bőr simábbá válhat.

 

2. Hyaluronsav és a sebek gyógyítása

A hialuronsav kulcsszerepet játszik a sebgyógyulásban. Természetesen jelen van a bőrben, de koncentrációja növekszik, ha gyógyulásra szoruló sérüléseink vannak.

A hialuronsav segít a sebek gyorsabb gyógyulásában azáltal, hogy szabályozza a gyulladás mértékét és jelzi a testnek, hogy több eret építsen a sérült területen.

A bőrsebekre történő alkalmazásról kimutatták, hogy csökkenti a sebek méretét és gyorsabban csökkenti a fájdalmat, mint a placebo, vagy kezelés nélkül.

A hialuronsavnak antibakteriális tulajdonságai is vannak, így elősegítheti a fertőzés kockázatának csökkentését, ha azt közvetlenül nyílt sebekre alkalmazzák.

Sőt, hatékony az ínybetegségek elleni küzdelemben, felgyorsítja a fogműtét utáni gyógyulást és megszünteti a fekélyeket, ha helyileg alkalmazzák a szájban.

Mivel az étrend-kiegészítők növelik a hialuronsav szintjét a bőrben, indokolt feltételezni, hogy előnyt jelentenek ezekben az esetekben is.

 

3. Segíti a száraz szem és a szem kellemetlenségeinek csökkentését

A szemüreg belsejében levő folyadék (az üveges humor) szinte teljes egészében hialuronsavból áll.

A hialuronsav szemcsepp pl. segíthet enyhíteni a krónikus száraz szemet azáltal, hogy pótolja a szemhüvelyben lévő nedvességet, elősegíti a könnytermelést és helyreállítja a folyadék egyensúlyát.

Egyes tanulmányok azt is megállapították, hogy a hialuronsav segít elnyomni az UVB fény által okozott oxidatív károsodást a szaruhártyában.

Az orvosok általában kenő hyaluronsav készítményeket használnak a szem sérülései és rendellenességei esetén, beleértve a szürkehályog kezelése, különösen a műtét előtt vagy után, amikor a szem legérzékenyebb és szárazabb.

 

4. Hyaluronsav izületre gyakorolt hatásai

A hialuronsav megtalálható az ízületekben is, ahol a csontok közötti teret tartja „olajozottan”.

Amikor az ízületek kenése jó, a csontok kisebb valószínűséggel csiszolják egymást, és kevésbé okoznak kellemetlen fájdalmat.

A hialuronsav-kiegészítők nagyon hasznosak az osteoarthritisben szenvedő embereknél , egyfajta degeneratív ízületi betegségnél, amelyet az ízületek időbeli elhasználódása okoz.

A napi 80–200 mg legalább két hónapon át történő használatról kimutatták, hogy jelentősen csökkenti a térdfájdalmat az osteoarthritises betegekben, különösen azokban, akik 40 és 70 év közöttiek.

Hialuronsav injekció térdbe: A hialuronsavat közvetlenül az ízületekbe is be lehet injektálni fájdalomcsillapítás céljából. A több mint 12 000 felnőtt elemzése során azonban csak minimális fájdalomcsökkenést és a káros hatások nagyobb kockázatát találták.

 

5. Védelmet nyújt a gyulladásos bél betegségekkel szemben

A természetben előforduló hialuronsav, – hasonlóan a test által termelt és ami természetesen megtalálható a csirke kollagénben, nagy részecskeként megtalálható a bél működésében, amelyek segíthetnek megóvni és gyógyítani a különféle gyulladásos bélbetegségeket, mint a Crohn és a fekélyes vastagbélgyulladás.

A hialuronsavban gazdag ételek és étrend-kiegészítők hozzáadása az étrendhez azonban elősegítheti a gyomor-bél rendszer természetes gyógyulási folyamatát, és potenciálisan megvédheti a szivárgásos bél szindrómától.

 

6. Csillapítja a savas reflux tüneteit

Új kutatások szerint a hialuronsav-kiegészítők segíthetnek a savas reflux tüneteinek csökkentésében.

A savas reflux bekövetkezésekor a gyomor tartalma visszakerül a torokba, ami fájdalmat és károsodást okoz a nyelőcső bélésében.

A hialuronsav segíthet megnyugtatni a nyelőcső sérült belsejét és felgyorsíthatja a helyreállítási folyamatot.

Az egyik kémcsőben végzett vizsgálat azt találta, hogy a hialuronsav és a kondroitin-szulfát keverékének a savval károsodott torokszövetre történő felvitele sokkal gyorsabban gyógyult, mint akkor, amikor semmilyen kezelést nem alkalmaztak (*).

Az emberi tanulmányok szintén előnyöket mutattak.

Egy tanulmány megállapította, hogy a hialuronsav és a kondroitin-szulfát-kiegészítés és egy savcsökkentő gyógyszer együttesen 60% -kal csökkentette a reflux tüneteit, mint önmagában a savcsökkentő gyógyszerek szedése esetén (*).

Egy második tanulmány kimutatta, hogy ugyanazon típusú kiegészítők ötször hatékonyabbak voltak a savas reflux tüneteinek csökkentésében, mint egy placebo (*).

Ezen a területen még mindig viszonylag új kutatások zajlanak, és további vizsgálatokra van szükség ezen eredmények megismétléséhez. Mindazonáltal ezek az eredmények ígéretesek.

 

7. Megőrzi a csont erejét

Új állatkísérletekkel kezdték vizsgálni a hialuronsav-kiegészítők csontok egészségére gyakorolt hatását.

Két tanulmány azt találta, hogy a hialuronsav-kiegészítők segíthetnek lassítani a csontvesztés mértékét az oszteopéniában szenvedő patkányokban, a csontritkulás kezdeti szakaszában, amely megelőzi az oszteoporózist (*, *).

A kémcsőben végzett vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a hialuronsav nagy dózisa növelheti az új csontszövet felépítéséért felelős sejtek, az oszteoblasztok aktivitását (*, *).

Míg az emberi csontok egészségére gyakorolt hatásait még nem vizsgálták, a korai állat- és kémcső-vizsgálatok ígéretesek.

 

 

hialuronsav - hyaluronsav_

Hogyan működik  a hialuronsav?

A különböző hialuronsav molekulák mérete kritikusan fontos a hialuronsav különböző funkcióinak szempontjából.

A nagyobb molekulák találhatók az egészséges szövetekben, és ezek segítik a gyulladás / szabad gyökök károsodásának és kiszáradásának ellenőrzését („antiangiogén és immunszuppresszív”).

Másrészről, a hialuronsav kisebb polimerei vészjelzéseket küldhetnek az immunrendszernek, és gyulladást keltenek a sérülések vagy a sebgyógyulás elősegítésére.

 • Az integrált membránfehérjék osztálya, az úgynevezett hialuronán szintázok felelősek a hialuronán szintézisért a testben. A hialuronsav létrehozásához az embereknek háromféle típusú hilauronsav-szintézisét különböztetünk meg: HAS1, HAS2 és HAS3.
 • A hialuronán kötődése a CD44-hez (hialuronán receptor), valamint az RHAMM-hez (egy másik receptor) úgy gondolják, hogy jelentős szerepet játszik a központi idegrendszerben, amikor olyan kérdésekről van szó, mint a sejtjelzés és a sejtek migrációja.
 • A hialuronsavat „a bőr nedvességében részt vevő kulcsmolekulának” nevezik. Csakúgy, mint a szkvalént (squalene), a hylauronsavat is képes a testünk előállítani, aminek a bőrünk élvezi az előnyeit, ám az öregedéssel mindkettő szintje csökken. Gyakran találkozhatsz olyan szépségápolási termékekkel, amelyek egyaránt tartalmaznak hylauron savat és szkvalént is.
 • A felnőtteknél előforduló bőrsebekkel ellentétben, a magzati sebek gyors javulást mutatnak hegképződés nélkül. A magzati bőr sebének ilyen jó gyógyulási képességét számos tényező befolyásolja, ideértve a korai terhesség alatt álló magzat magas hylauronsav szintjét, összehasonlítva a felnőttkori alacsonyabb hialuronsav szintekkel.
 • Az utóbbi években új, a hialuronsavat tartalmazó, természetes bőrápoló termékek robbantottak be, amelyek ígéretet tettek a bőr simává, teltté, egyenletesebben tonizálódó és általában „frissebb” megjelenésére. Ezt az ígéretet arra alapozzák, hogy a hialuronsav a súlyának akár 1000-szeresét is képes vízben tartani. A gyártóknak azonban sokáig nehéz dolguk volt, mivel a molekulák mérete viszonylag nagy a többi savhoz képest, így külsőleg nem voltak képesek ténylegesen behatolni a bőrbe a krémek, még ha az is ígérték.
 • A tudósok csak az elmúlt évtizedben tudtak olyan technológiai fejlett hialuron sav készítményeket létrehozni, amelyek valóban képesek beszivárogni a bőr felszíne alá. A legfrissebb tanulmányok azt mutatják, hogy a fejlett (alacsony molekulatömegű) hialuronsav szérumok helyi alkalmazása javíthatja a bőr nedvességtartalmát, és néhány héten belül jelentősen csökkentheti a ráncok mélységét. A hialuronsav  jótékony hatással van a bőr belső és külső tényezők által okozott oxidatív károsodásainak csökkentésére, különösen az ultraibolya sugárzással (más néven fotoaging).
 • Az UV-károsodások mellett a kutatók ma úgy vélik, hogy a bőr öregedését hormonális változások is befolyásolják, beleértve a nemi hormonok, például az ösztrogén termelésének csökkentését. A csökkent ösztrogén, kollagén lebomláshoz vezethet, amely kiszáradáshoz, a rugalmasság elvesztéséhez és a bőr ráncolódásához vezet (más öregedési problémákkal, például ízületi fájdalom és száraz szem).

Mivel a hialuronsav  a folyadék- vagy vízveszteség csökkentésén túl a kollagénvesztés lelassításában is segít, javíthatja az ízületek kenését, csökkentheti a fájdalmat, és kezelheti a szem és a száj különféle problémáit.

 

 

 

Hialuronsav szájon át történő használata

A hialuronsav szájon át történő kiegészítése több esetben bizonyult hatásosabbnak és biztonságosabbnak, mint az injekció által beadott.

Napi 50-100 gramm hialuronsav használata étkezés közben, több héten keresztül bizonyítottan képes segíteni az izületi bántalmak kezelésében és javulást eredményez a bőr, a bél, szem és számos más szervünk egészségében.

Hialuronsav 300 mg feletti mennyiség kapszulánként >>>

 

 

Hialuronsav mellékhatásai

A hialuronsavat általában nagyon biztonságos használni, kevés mellékhatással számoltak be. Mivel a test természetesen előállítja, az allergiás reakciók nagyon ritkák.

Egy tanulmány 60 oszteoartritiszben szenvedő beteget vizsgált, akik napi 200 mg-ot szedtek egy éven keresztül, nem jelentettek negatív mellékhatásokat.

A rákban szenvedőknek és a terhes szoptató anyáknak nem ajánlják a hialuronsav használatát.

 

 

 

Összegzés

 • A hialuronsav egy kenőfolyadék, amely természetesen megtalálható a bőrben, a szemben, az ízületekben, a folyadékban és a kötőszövetben.
 • Mivel a hialuronsav nagyon nagy víztartó képességgel rendelkezik, kiegészítőként, testápolóként, szemcseppként vagy szérum formájában használják, hogy a sérült szövetek szerkezetét és nedvességét biztosítsák.
 • Bizonyos típusú hyaluronsavak gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkeznek, és segítik a kollagén / porc veszteség visszaszorítását.
 • A hialuronsav használatának előnyei többek között az öregedő bőr megújítása, a fájó ízületek csökkentése, a sebek hidratálása és a száraz szem újbóli nedvesítése.

 

 

Hialuronsavval kapcsolatos Gyakori Kérdések és Válaszok

Milyen előnyökkel jár a hialuronsav?

A hialuronsav számos előnyt nyújthat, többek között:

 • Bőr hidratálása és rugalmasságának javítása
 • Ízületek kenése és mozgékonyságának elősegítése
 • Sebgyógyulás elősegítése
 • Szem hidratálása és egészségének fenntartása

 

Milyen formában érhető el a hialuronsav?

A hialuronsav különböző formában érhető el, így könnyen beilleszthető a napi rutinba:

 • Kiegészítők formájában (tabletták, kapszulák)
 • Krémek, szérumok és gélek külső alkalmazásra
 • Injekció formájában (pl. ízületi fájdalom kezelésére vagy bőrfeltöltésre)

 

Van-e mellékhatása a hialuronsav használatának?

A hialuronsav általában jól tolerálható, és a legtöbb ember számára kevés vagy nincs mellékhatása. Azonban, mint minden kiegészítő és bőrápolási termék, előfordulhatnak mellékhatások, mint például:

 • Bőrirritáció, pirosság vagy duzzanat (krémek és szérumok esetében)
 • Gyomor-bélrendszeri panaszok (szájon át történő kiegészítők esetében)
 • Fájdalom, duzzanat vagy fertőzés (injekciók esetében)

 

Mennyi idő alatt kezdődik a hialuronsav hatása?

A hialuronsav hatásának megjelenése egyénenként eltérő lehet. Néhány ember gyorsan érezheti a hatását, néhány nap vagy hét alatt, míg másoknak több hétig is eltarthat, amíg észlelik a változásokat. Fontos türelemmel és következetességgel szedni a kiegészítőket, és tartsd be az orvosod által javasolt adagolást.

 

Hogyan kell tárolni a hialuronsavat?

A hialuronsav tárolása során fontos, hogy a terméket száraz, hűvös helyen, közvetlen napfénytől védve tárold. A por formájú hialuronsavat légmentesen záródó edényben vagy zacskóban érdemes tárolni.

A kapszulák és tabletták esetében kövesd a termék címkéjén található tárolási utasításokat. A megfelelő tárolással a hialuronsav hosszú ideig megőrzi hatékonyságát és frissességét.

 

Mennyi ideig lehet szedni a hialuronsavat?

A hialuronsav szedésének időtartama egyénenként eltérő lehet, és az adott céltól és az egyén egészségi állapotától függ. Néhány ember rövid ideig szedi, hogy javítsa a bőr állapotát vagy enyhítse az ízületi fájdalmat, míg mások hosszabb távú használatot részesítenek előnyben a hosszan tartó előnyök érdekében.

Mindig konzultálj orvosoddal a hialuronsav szedésének ideális időtartamáról és a megfelelő adagolásról.

 

 

Cikkek, amik érdekelhetnek:

A legjobb kollagén tartalmú ételek és azok, amelyek segítik a kollagén termelését

Hidrolizált kollagén peptid – Útmutató a csúcs kollagén kiegészítőhoz

Marha kollagén – minden amit tudnod kell róla

 

1 like (You must login to like)