hal kollagén peptid

Hal kollagén peptid: kiválóan hasznosuló és öregedésgátló – Minden a halkollagénről!

Kíváncsi vagy a fő kollagénforrásokra? A hal kollagén határozottan ott van a lista élén! Az összes többi állati kollagénforrásnak is vannak előnyei, de a halkollagén peptideknek a legjobb a felszívódásuk és a biohasznosulásuk más állati kollagénhez képest a kisebb részecskeméretüknek köszönhetően, így nevezhetjük akár antioxidáns erőműnek is.

A biohasznosulás rendkívül fontos, mivel ez nagymértékben meghatározza minden bevitt tápanyag hatékonyságát.

A halkollagén akár 1,5-ször hatékonyabban szívódik fel a testben, így biohasznosulásban megelőzi még a marha- vagy sertéskollagéneket is. Mivel hatékonyabban szívódik fel és gyorsabban jut be a véráramba, gyógyászati célokra a legjobb kollagénforrásnak tekintik. (1)

A hal kollagén különlegesen könnyed felszívódása az alacsonyabb molekulatömegének és méretének köszönhető, amelyek lehetővé teszik a kollagén hatékonyabb felszívódását a bélnyálkahártya falán keresztül a véráramba és az egész testen keresztüli szállítást.

Ez kollagénszintézishez vezet az ízületi szövetekben, a csontokban, a bőrrétegben és sok más alapvető rendszerben. Mivel nem szoktuk megenni a hal kollagént tartalmazó részeit (főleg a bőrt és a pikkelyeket), a legegyszerűbb útja kinyerni a halkollagént a házi hal alaplé készítése vagy a kollagén rendszeres szedése.

 

 

Mi is az a hal kollagén?

A halkollagén egy összetett szerkezeti fehérje, amely segít fenntartani a bőr, szalagok, ízületek, csontok, izmok, inak, erek, íny, szem, köröm, haj erejét és rugalmasságát.

Ez egy I. típusú kollagén, amely az emberi test a leggyakoribb kollagénje. Az I. típus leginkább arról ismert, hogy megalapozza a gyönyörű bőrt, az erős kötőszöveteket és az erős csontokat.

A hal kollagén peptidek nagyon specifikus aminosav-összetételűek, nagy koncentrációban tartalmaznak glicint, hidroxiprolint és prolint.

A halkollagén bevitele esetén a hidroxiprolin-peptidek nem emészthetőek meg teljesen szabad aminosavakká, és kimutathatóak a vérben.

Ezek a hidroxiprolin peptidek stimulálják a bőr, az ízületek és a csontok sejtjeit, és sejt aktiváció és növekedés révén kollagénszintézishez vezetnek. (2)

Miből állítják elő a hal kollagént?

Az édes vagy sós vizű halak pikkelyeit, bőrét, csontjait és uszonyait halkollagén emberi fogyasztásra alkalmas előállítására használják. Mivel ezeket a részeket a halfeldolgozás során salakanyagnak tekintik, más termékekhez való felhasználásuk segít csökkenteni a környezetszennyezést. (3)

 

 

A hal kollagén hatása

1. Hal kollagén Öregedésgátló tulajdonsága

Mivel a halkollagén egy I. típusú kollagén, az I. típusú kollagén pedig az, amiből a bőrünk is áll, ezért nem meglepő, hogy előnyös hatással van a bőr számára.

Segít megelőzni és kijavítani a bőr öregedésének jeleit. A kollagén fogyasztásának potenciális előnyei a bőrre:

  • simaság,
  • jobb nedvességtartó képesség,
  • fokozott hajlékonyság és
  • a mély ráncképződés megelőzése.

A hidrolizált halkollagén kicsi, apró molekulatömegű peptidekből áll, amelyeket az emberi test számára könnyen megemészthetőek, valamint gondmentes a felszívódás és szétoszlatás.

A 2015-ös az Open Nutraceuticals Journal folyóiratban publikált kutatás szerint már számos klinikai vizsgálatot végeztek, amelyek bizonyították a kollagén peptidek hatékonyságát és előnyeit a bőrrel kapcsolatban, beleértve a hidratációt, rugalmasságot és a ráncok csökkentését.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ahidrolizált kollagén intelligens fegyver az öregedés nemkívánatos, mégis látható jelei elleni mindennapi harcban. (4)

 

2. Csontgyógyító és regeneráló

A halkollagénről nemrégiben felfedezték, hogy képes növelni a test saját természetes kollagéntermelését.

További régebbi tanulmányok kimutatták, hogy a halbőrből származó kollagén peptidek pozitív hatással lehetnek a csontok egészségére azáltal, hogy növelik a csont ásványi anyag sűrűségét és segítenek megelőzni a csont- és ízületgyulladást.

Az egyik 2013-as vizsgálat célja a halkollagén peptidjeinek a kollagén szintézisére, minőségére és mineralizációjára gyakorolt hatásainak meghatározása volt. A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a halkollagén pozitív hatással van a kollagén szintézisére és a kollagén minőségre.

A kutatók azt is megállapították, hogy a halkollagén hasznos volt a csontszintetizáló sejtek mátrix mineralizációjában.

Noha e tanulmány alatt emberi alanyokon nem teszteltek, mégis megmutatja, hogy a halkollagén ténylegesen egy olyan biológiai anyag, amely elősegítheti a csontok gyógyulását és regenerálódását. (5)

Továbbá az észak-karolinai egyetem NC Oral Health Institute kutatói a Chapel Hill’s Fogorvosi Iskolában megvizsgálták a halkollagén peptidek hatásait egy csontsejt-tenyészetben. Megállapították, hogy a halkollagén peptid szedése „pozitív hatást gyakorol a csontsejtekre a kollagén szintézise, minősége és mineralizációja szempontjából, és ez arra utal, hogy az FCP potenciálisan alkalmazható a csontszövetek fejlesztésére”. (5a)

 

3. Sebgyógyító

A hal kollagén segíthet a következő horzsolásodnak, karcolásodnak vagy egy komolyabb sebednek a jobb és gyorsabb gyógyulásában.

Mivel a sebek gyógyulási képessége végső soron a kollagénen alapul, amely elengedhetetlen, mert segíti a testet új szövetek kialakításában.

Az I. típusú kollagén a dermális mátrix leggyakoribb szerkezeti eleme, így teljesen logikus, hogy ha több I. típusú kollagén van a szervezetedben, akkor a sebeid is gyorsabban gyógyulnak.

Korábban azt hitték, hogy a kollagének csak szerkezeti tartóelemek. Most már tudjuk, hogy a kollagén számos sejtfunkciót vezérel, beleértve a sejtek alakját és differenciálódását, a sejtek migrációját, valamint számos fontos fehérje szintézisét.

A kollagén kritikus szerepet játszik a sebgyógyulás minden fázisában: vérzéscsillapítás, gyulladás, proliferáció és átalakítás. (6)

Tehát ha gyorsan be akarsz gyógyítani egy vágást, vagy ha kezelni szeretnél egy sebet, akkor a halkollagén egy tuti tipp.

 

4. Fokozza a fehérje szintézist

Halkollagén fogyasztásával nemcsak kollagénhez jut a szervezeted, hanem minden egyebet is, amit a kollagén tartalmaz.

A hal kollagénje több mint 97 százalékban tartalmaz fehérjét, zsír, cukor vagy szénhidrát nélkül, így ez az egyik legjobb fehérjetartalmú étel a világon. (7) Amitől ilyen különleges, az a nagyon jellegzetes aminosav-profilja.

Az aminosavak szerves vegyületek, amelyek fehérjékké egyesülnek. Ezek a fehérjékkel együtt testünk építőkövei.

A kollagénnel való fehérjebevitel növelésével segíthetsz az edzések során a testeden, azaz elkerülheted az izomvesztést (megelőzheted a szarkopéniát), és az edzés után még az izomlázad is könnyebben elmúlik. A több kollagén fehérje az étrendedben továbbá segít a megfelelő testsúlyt elérni.

 

5. Antibakteriális hatás

Egy 2016-ban közzétett kanadai kutatás során azt fedezték fel, hogy a halkollagénnek még egy lenyűgöző összetevője van.

Ez nem más, mint a collagencin, amely egy antibakteriális peptid a halak kollagénjében.

Ez a közelmúltbeli tanulmány azt találta, hogy a collagencin teljesen gátolja a Staphylococcus aureus, közismertebb nevén staph vagy Staphylococcus fertőzés kialakulását/növekedését. (8)

A Staphylococcus fertőzés egy nagyon súlyos, nagyon fertőző betegség, amelyet a bőrön vagy az orrban gyakran előforduló baktériumok okoznak.

A jövőt tekintve, ezen tengeri kollagének ígéretes antimikrobiális peptidforrás lehet mind az emberi egészségre, mind az élelmiszer biztonságra nézve.

 

 

fish kollagén kapszula

 

A halkollagén átlagos tápértéke

A halkollagének pontos tápértéke változó. Példaként a hidrolizált hal kollagén 10 grammos adagjára nézve a körülbelüli tartalom a következő: (9)

  • 45 kalória
  • 9.4 gramm protein
  • 10 milligramm nátrium
  • 0.07 milligramm kálium
  • 0.05 milligramm kalcium
  • 0.04 milligramm vas

 

 

Halkollagén vs más kollagének

Marha vagy hal kollagén?

A hal kollagén, a legelterjedtebb marha kollagénnel szemben szinte csak egyes típusú kollagént tartalmaz (míg a marha kollagén egyes és hármas típusút egyaránt), amelynek kifejezetten inkább a szépségápolásban van jelentős szerepe, hiszen a bőrünk kollagéntartalma is túlnyomórészt egyes típusú kollagénből áll.

A hal kollagén előnye, hogy az autoimmun diétát követők számára is használható, akik kerülik az emlősöktől származó hatóanyagokat a Neu5Gc tartalmuk miatt.

A marha kollagén főleg a tehenek bőréből, csontjaiból és izmaiból származik. Leginkább I. és III. típusú kollagénből áll, amely érthető, hiszen ezek a leggyakoribb típusok találhatóak meg és vannak előállítva az emberi testben is.

Gazdag glicin- és prolinkészlet, ezért hasznos a kreatin termeléshez, izomépítéshez és a test saját kollagénjének előállításához is.

 

Csirkekollagén

A csirkekollagénben a legelterjedtebb típusú kollagén a II. típusú, amely a porc építéséért felelős. Ez előnyös az ízületek egészségére tekintettel, különösen azért, mert ez a forrás kondroitin-szulfátot és glükózamin-szulfátot is biztosít – mindkettőnek öregedésgátló hatása van.

 

Halkollagén

A halakból származó kollagénről jól tudott, hogy könnyen felszívódik és többnyire I. típusú kollagént szolgáltat a glicin, a prolin és a hidroxiprolin aminosavakkal.

Mivel az I. típus az egész testben megtalálható, több halkollagén fogyasztása az ízületek, a bőr, a létfontosságú szervek, az erek, az emésztés és a csontok számára előnyökkel jár.

A hidroxiprolin a kollagén hármas spirál fontos alkotóeleme, továbbá összefüggést találtak ennek az alacsony szintje az ízületek kopása között, így az öregedés tüneteivel/jeleivel is. (10)

A hidroxiprolinra a kollagén stabilitásához van szükség, és a normál prolin aminosavak módosításával jön létre a kollagénlánc felépítése után. Ehhez a reakcióhoz C-vitaminra is szükség van (az oxigén hozzáadásának elősegítése érdekében), ezért a C-vitamin-hiány rendellenességeket okozhat a kollagénszintben.

 

Tojáshéj membrán kollagén

A tojás héjában és fehérjében található tojáskollagén többnyire I. típusú kollagént tartalmaz. Ezen kívül található még benne III., IV. és X. típus is, de túlnyomóan I. típus, csakúgy, mint az emberi testben (körülbelül 100-szor több I. típusú, mint a IV. típusú). (11, 12)

Glükózamin-szulfátot, kondroitin-szulfátot, hialuronsavat és különféle aminosavakat biztosít, amelyek elősegítik a kötőszövet folyamatos építését, a sebgyógyulást, az izomtömeg növelését és a fájdalom/merevség enyhítését.

 

 

Hal kollagén története +egyéb érdekes tények

A kémikusoknak először 1985-ben sikerült kivonni a kollagént a halak bőréből.

A halkollagént rendszerint tengeri kollagénnek nevezik, de a tengeri kollagén termékeket sokszor kagylókból és medúzákból nyerik ki, amelyek nem feltétlenül ajánlottak.

A halkollagént édes vagy sós vizű halak pikkelyeiből, bőréből, csontjaiból és uszonyaiból nyerik ki.

A hal testének teljes felhasználása számos hagyományos ételben megfigyelhető, beleértve a fejet és a szemet is.

Chilében és Dél-Amerika más részein a halfejeket egy caldillo de congrio nevű leveshez használják fel, amelyben a halfejeket zöldségekkel és gyógynövényekkel együtt főzik, hogy sűrű, kollagénben gazdag alaplevet kapjanak.

A hal kollagénje esszenciális és nem esszenciális aminosavakat is tartalmaz.

 

 

A hal kollagén kiválasztása és használata

Elérhető hal kollagén kapszula, folyadék vagy por formájában.

Találkozhatsz hialuronsavat és C-vitamint tartalmazó tengeri kollagén étrendkiegészítőket is, mivel ezek segítik a kollagén felszívódását.

A kollagén hidrolizálásakor a fehérjemolekulák kisebb molekulákra bomlanak. A hidrolizált halkollagén étrendkiegészítők könnyebben emészthetőek és könnyebben szívódnak fel a szervezetedben.

A halkollagént nem ugyanaz, mint a tengeri kollagén. A tengeri kollagén termékeket sokszor kagylókból és medúzákból nyerik ki.

A kollagén termékeket mindig hűvös, száraz helyen tárold!

 

A Hal kollagén termékeknek hal szaguk van?

Most lehet, hogy félsz halkollagén termékeket vásárolni és használni, mert úgy gondolod, hogy a halszaga és/vagy íze lesz. Nem kell aggódni – manapság sok halkollagén termék van íztelen és szagtalan vagy semleges, nem hal ízű változatban.

Ezeket könnyedén összekeverheted a porított kollagént turmixokkal, kávéval, teával vagy egy csésze forró vízzel. Sőt, még levesekhez vagy szószokhoz is hozzá adhatod.

 

 

A hal kollagén mellékhatásai

A halkollagénnek nincsenek gyakran jelentett mellékhatása. Ha allergiás vagy a halakra, akkor az a legbiztonságosabb, ha elkerülöd ezeket a kollagéntermékeket.

A halakból származó kollagéntermékek sok gyártója azonban eltávolítja a vízben oldódó allergéneket a bőrről, ezzel jelentősen csökkentve az allergiás reakció veszélyét.

Ha halkollagént fogyasztasz, és enyhe allergiás reakciót érzel, akkor a legbiztosabb az, hogyha abbahagyod a használatát. Ha súlyos allergiás reakciód van, azonnal fordulj orvoshoz!

 

 

Összegzés a halkollagénről

A hal kollagén peptidjeiről ismert, hogy a legjobb felszívódással és biohasznosítással rendelkeznek, mivel kisebb a részecskeméretük más állati kollagénekhez képest. Akár 1,5-szer hatékonyabban szívódnak fel az emberi testben.

Gyógyászati célokra a legjobb kollagénforrásnak tekintik, és kiválóan alkalmazható a legtöbb étrendben, beleértve a paleo diétát is.

Ez egy I. típusú kollagén, amely az emberi test leggyakoribb kollagénje. Az I. típus leginkább arról ismert, hogy segít a gyönyörű bőr, az erős kötőszövetek és csontok elérésében.

Ez a kollagén egy összetett szerkezeti fehérje, amely segít fenntartani a bőr, szalagok, ízületek, csontok, izmok, inak, erek, íny, szem, köröm és haj erejét és rugalmasságát.

Kutatással bizonyított, hogy harcol az öregedés ellen, gyógyítja és regenerálja a csontokat, sebeket, növeli a fehérjebevitelt és antibakteriális képességeket biztosít. Az édes vagy sós vizű halak pikkelyéből, bőréből, csontjaiból és uszonyaiból nyerik ki.

 

Kollagén kiegészítők: marhából és halból

0 likes (You must login to like)