glükozamin

Glükozamin egészségügyi előnyei (Hatása, szedése) – Teljes útmutató

Noha jól megérdemelt hírneve lehet a piac egyik legfontosabb ízületi gyulladáscsökkentőjének, a glükozamin ennél sokkal többre képes. Milyen előnyei vannak a glükozamin szedésének? A kutatások azt mutatják, hogy segíthet csökkenteni a gyulladást, javíthatja a belek egészségét és még sok más pozitív hatása van.

A glükozamint folyamatosan kutatják, és mind gyógyszerekben, mind vény nélkül kapható táplálkkiegészítőkben megtaláljuk. A legbiztonságosabb kiegészítők közé tartozik még akkor is, ha több hónapig vagy akár évekig használják.

 

 

Mi az a glükozamin?

A glükozamin egy olyan vegyület, amely természetesen megtalálható az ízületek porcain belül. Összekötött cukorláncokból és fehérjékből áll.

A test egyik természetes lengéscsillapítója és ízületi kenőanyaga, amelyek lehetővé teszik a mozgást, miközben minimalizálják az ízületi, csont- és izomsérelmeket.

Miért szednéd a glükozamint kiegészítő formájában? A glükozamin erős természetes gyulladáscsökkentő és öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

Az ízületi gyulladás egyik legjobb természetes kiegészítőjeként gyakran használják az életkorral összefüggő csont- és ízületi fájdalmak kezelésében.

A testednek glükozaminra van szüksége bizonyos fehérjék és zsírok szintéziséhez, amelyek fontos szöveteket alkotnak, mint amilyen például a porc. Ez fontos szerepet játszik az ízületek, az inak és a szalagok felépítésében.

Ezenkívül segít az ízületeket körülvevő folyadékok kialakításában, amelyek biztosítják az ízületen belül a csont megfelelő csúszását.

Segíti továbbá az emésztést, hozzájárul a belek egészségéhez, a mobilitáshoz, a mozgásterület és az általános ízületi egészség javításához, még az egészséges emberek esetében is.

 

 

Glükozamin Használata

A kiegészítővel kapcsolatos kutatások többsége kifejezetten a glükozamin-szulfát, az emberi testben található természetes vegyi anyag előnyeit vizsgálta. Úgy tűnik, hogy a „szulfát” fontos szerepet játszik az ízületek egészségében, mert segíti a testet a porc termelésében.

Úgy tűnik, hogy nagyobb hatása van, mint más formáknak, beleértve a glükozamin-hidrokloridot vagy az N-acetil-glükozamint.

Jelenleg nincs ajánlott napi adag a glükozaminra, de a legtöbb ember esetében a napi 500–1 500 milligramm az ajánlott adag, akár más kiegészítőkkel kombinálva, például szulfáttal, omega-3-mal vagy MSM-el. Hatásai:

 • csökkenti a gyulladást és segít visszafordítani az autoimmun reakciókat
 • megőrzi az ízületek egészségét
 • csökkenti az ízületi fájdalmat és érzékenységet
 • megvédi és javítja a beleket
 • küzd a gyomor, a hólyag és a belek irritációjával
 • gyulladásos bélbetegség és szivárgó bél szindróma kezelésére is jó
 • a szövetek és az erősebb csontok újjáépítése törések vagy sérülések után

 

 

Glükozamin vs. kondroitin vs. glutamin

A glükozamin, a kondroitin és a glutamin a három leggyakoribb kiegészítő, amelyet az ízületi problémákra használnak, de számos jelentős különbség van közöttük.

 • A glükozaminhoz hasonlóan a kondroitin is egy természetes anyag, amely a test kötőszöveteiben található meg. A kondroitin-szulfát egy olyan kiegészítő, amely a glükozaminhoz hasonlóan elősegíti az ízületek egészségét és csökkenti a gyulladást (*). Sok porcerősítő kombinálja a glükozamint és a kondroitint, hogy kihasználják mindkettő egyedi előnyeit.
 • A metilszulfonil-metán (MSM) egy kéntartalmú vegyület, amely minden élő szervezet szöveteiben megtalálható. A glükozaminhoz hasonlóan az MSM is javíthatja az immunitást és csökkentheti a gyulladást az ízületi fájdalmak enyhítésére.
 • A glutamin viszont egy esszenciális aminosav, amelyre a szervezetnek szüksége van. Gyakran kiegészítő formában található meg, és a fogyásra, a zsírégetés fokozására, valamint az izomtömeg és erő növelésére szolgál. A glükozaminhoz hasonlóan kimutatták, hogy csökkenti a bélpermeabilitást, csökkentve a gyulladást és védve az olyan állapotoktól, mint a szivárgó bél szindróma.

 

Érdekelhet: Kollagén hatásai és minden, amit tudnod kell

 

 

Glükozamin Előnyei

1. Javítja az ízületek egészségét és az osteoarthritist

Miért jó a glükozamin az ízületek számára? A kutatók úgy vélik, hogy a glükozamin-kiegészítők használata vagy természetes forrásokból, például csontleves-forrásokból történő beszerzése növelheti a porcszövet és az ízületi folyadék mennyiségét, aminek hála csökken a fájdalom és az ízületek kopása.

A glükozamin egy amino-szacharid, amely segíti a porcképződést az úgynevezett aggrekán és proteoglikán vegyületekből. Mivel az ízületek romlása és a porc elvesztése gyakori oka az osteoarthritis kiváltó tényezőinek, könnyen belátható, hogy a tanulmányok szerint miért a porcépítő szerek lesznek a kulcsfontosságúak a megelőzés szempontjából.

Bár nem minden súlyos ízületi fájdalomban szenvedő ember részesül a glükozamin-kiegészítők előnyeiből, sok vélemény szerint hat-nyolc héten belül enyhül a fájdalom. Sok más kiegészítõhöz, például a kondroitinhez képest, a glükozamin következetesen az egyik leghatékonyabb az ízületi gyulladás kezelésében.

A tanulmányok és osteoarthritis kutatások (*), beleértve az osteoarthritis randomizált, placebo-kontrollos vizsgálatokat, azt mutatják, hogy napi körülbelül 800–1 500 milligramm glükozamin bevitele degeneratív ízületi betegségekben szenvedő emberek millióinak segíthet, megakadályozva a további károsodásokat, különösen a gyakran érintett ízületekben, mint például a térd és csípő.

Kimutatták, hogy 4–8 héten belül segít enyhíteni az ízületi fájdalmakat, ami hosszabb lehet, mint egyes receptre vagy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók esetében, de ez természetesebb és egyben jól tolerálható megközelítés.

A glükozamin hosszú távon lassítja az ízületek romlását, és más előnyöket is kínál, amelyekre a vényköteles fájdalomcsillapítók nem képesek, mint például a krónikus gyulladás csökkentése és az emésztőrendszer állapotának javítása. A szedésének eredményei személyenként eltérőek lehetnek, de egyes, hosszú távú felhasználók olyan mértékű fájdalomcsillapításról számoltak be, amely lehetővé tette számukra a műtétek elkerülését és a gyógyszerek használatának csökkentését vagy megszüntetését.

A glükozamin / kondroitin artritisz beavatkozási ülés (GAIT), amelyet a valaha végzett legátfogóbb vizsgálatnak tekintenek a glükozaminnal kapcsolatban, megállapította, hogy a nyolc héten át alkalmazott glükozamin és kondroitin-szulfát kombinációja jelentős megkönnyebbülést eredményezett a vizsgálatban résztvevők többségében, akiknek hatalmas ízületi fájdalmai voltak. Sokan tapasztalták a közepes és súlyos térdfájdalmaik jelentős javulását.

 

2. Serkenti az emésztést, és csökkenti a bélrendszer gyulladásos folyamatait.

A glükozamin létfontosságú a bél egészsége szempontjából (*), mivel fontos szerepet játszik a mikrobiomjának egészségében, amelyről kiderült, hogy a krónikus gyulladástól a betegség kialakulásáig mindenben szerepet játszik. Valójában egy tanulmány Ausztráliából kimutatta, hogy a glükozamin-szulfáttal történő kiegészítés megváltoztathatja a bélben lévő hasznos baktériumok összetételét, ami jelentős hatással lehet az egészségre és az immunitásra.

Állatkísérletek során még a szivárgó bélszindróma esetén is hatékonynak bizonyult (*), amely a „béláteresztő képességnek” nevezett állapot ellen küzd. Ez az állapot magában foglalja az emésztetlen élelmiszer-részecskéket és fehérjéket (például glutént, toxinokat és mikrobákat), amelyek a gyomor-bél traktus bélésén lévő apró nyílásokon keresztül bejutnak a véráramba.

A kutatások szerint a glükozamin-kiegészítők vagy a glükóz-aminosavban gazdag csontleves segíthet a sérült szövetek helyreállításában és a gyulladásos bélbetegségben (IBD) – egy közismerten fájdalmas és nehezen kezelhető állapotban – fellépő gyulladás csökkentésében. (*)

2000-ben a University College School of Medicine kutatói megállapították, hogy a glükozamin hatékony, olcsó és nem toxikus kiegészítő a krónikus gyulladásos bélbetegségek, például a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás kezelésére.

Azt is kimutatták, hogy a gyulladásos bélbetegség által érintett gyermekek szervezetében általában alacsonyabb a glükozamin szintje (*). Érdekes módon az N-acetil-kiegészítés (GlcNAc) más kezelési módoktól eltérő hatásmódot kínált, ami a betegek 75 százalékában csökkentette a tüneteket.

Más bizonyítékok szerint a glükozamin a húgyhólyag, a gyomor és a belek nyálkahártyájának helyreállításában is segíthet.

 

3. Segít a TMJ tüneteinek enyhítésében

A TMJ az állkapocs temporo-manibularis ízületével kapcsolatos rendellenesség, amely gyakori állapot fiatal és középkorú felnőttekben. Megnehezíti a normális beszélgetést, étkezést és működést.

Hogyan működik a glükozamin a TMJ esetében? A tanulmányok szerint a glükozamin segít enyhíteni a TMJ tüneteit és a fájdalmat az ízületi gyulladásban szenvedő betegeknél.

Egy, Brazíliából származó 2018-as felülvizsgálat azt mutatta (*), hogy a glükozamin ugyanolyan hatékony volt, mint az ibuprofen, a fájdalom enyhítésében, ha 12 hetes periódus alatt vették be. Naponta 500–1 500 milligramm bevétele több hónapig vagy évig segíthet abban, hogy jobban aludjon, rágjon és gyógyuljon a beteg, miközben hosszú távon csökkenti az állkapocs gyulladását.

 

4. Enyhíti a csontfájdalmat

msm hatása és előnyei

Sok csontfájdalommal, alacsony csontsűrűséggel és töréssel rendelkező embernek előnyös lehet a glükozamin szedése, amely elősegíti a csontok gyógyulását. Különösen igaz ez akkor, ha krónikus ízületi fájdalmaik vagy ízületi gyulladásuk is van.

Különböző bizonyítékok arra utalnak (*), hogy segít megőrizni a csontokat körülvevő ízületi porcokat, csökkenti a fájdalmat, növeli a fizikai funkciókat és fokozza a csontbetegségben szenvedő emberek, illetve a csontvesztés kockázatának leginkább kitett emberek – például középkorú és idősebb nők – aktivitását.

 

5. Segíthet a szív- és érrendszeri egészség támogatásában

A glükozamin gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és a rendszeres használat a vér C-reaktív fehérjéjének alacsonyabb szintjéhez kapcsolódik, amely a gyulladás egyik markere.

A New England Journal of Medicine-ben megjelent cikk szerint az állat- és humán vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a glükozamin használata csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) kockázatát.

Egy tanulmányban (az Egyesült Királyság Biobank prospektív tanulmánya) a kutatók összefüggést találtak a glükozamin rendszeres használata és a CVD kockázatának csökkentése között csaknem 500 000 felnőtt esetében. A rendszeres glükozamin-fogyasztók szignifikánsan alacsonyabb kockázattal jártak a teljes CVD-események szempontjából (15% -kal alacsonyabb), a kardiovaszkuláris eredetű halálozás pedig 22% -kal alacsonyabb. A koszorúér betegségek 18%-ban, a stroke pedig 9%-ban csökkent.

Úgy vélik, hogy ezek az asszociációk hatványozottan vonatkoznak a jelenlegi dohányosok számára.

 

 

Kiegészítő típusok és adagolás

A glükozamin-kiegészítők többféle formában megtalálhatók, beleértve:

 • glükozamin-szulfát
 • glükozamin-hidroklorid (glükozamin hcl)
 • N-acetil-glükozamin vagy acetil-glükozamin

A glükozamin-szulfátot a legelőnyösebb és legjobb szájon át bevihető formának tartják, mert könnyen felszívódik, és alaposan kikutatták. Szulfátot is tartalmaz, amely a porc előállításához és fenntartásához szükséges.

A glükozamin-hidrokloridot és az N-acetil-glükozamint viszont nem vizsgálták ki olyan jól, és hiányzik belőlük a porctermeléshez szükséges szulfát-komponens.

 

Az alábbiakban ajánljuk az orális glükozamin adagolási utasításokat felnőtteknek:

 • Az ízületek egészségének javítása és az ízületi fájdalom csökkentése érdekében: napi 500–1 500 milligramm (500 mg három részre osztva). Használhatod más gyulladáscsökkentő kiegészítőkkel együtt, beleértve a kurkumát és az omega-3 zsírsavakat.
 • Az ízületi gyulladás / osteoarthritis tüneteinek enyhítésére: napi 800–1 500 milligramm 400 mg kondroitin-szulfáttal együtt. Ez a mennyiség 3 évig biztonságosan használható hosszú távon. Használhatsz 30 milligramm glükozamint tartalmazó krémet is, amelyet akár 2 hónapig is alkalmazhatsz a fájdalmas területeken egyhuzamban.
 • Az emésztőrendszer egészségének javítása érdekében: napi 500–1 500 milligramm. Érdemes más hasznos kiegészítőkkel kombinálni, amelyek ismerten javítják a bél egészségét, mint például az MSM, az édesgyökér, az emésztőenzimek vagy a probiotikumok.

 

 

Glükozamin szulfát mellékhatásai és kockázatok

Mivel ez az anyag már jelen van az emberi testben, a glükozamin általában nagyon biztonságos és jól tolerálható. Számos tanulmány azt találta (*), hogy napi használata enyhítheti a tüneteket a felnőtteknél, akiknél a mellékhatások kockázata nagyon alacsony.

Élelmiszerallergiás tüneteket okozhat azonban azoknál, akik allergiásak a glükozamin-kiegészítők (például kagylók) előállításához használt forrásra. Ha ismert kagylóallergiád van, győződj meg róla, hogy gondosan leellenőrzöd a címkét és az összetevőkre vonatkozó információkat, mivel sok kiegészítő rákfélékből származik.

Milyen mellékhatásai vannak a glükozamin szedésének?

Bár ritka, a glükozamin-kiegészítők lehetséges mellékhatásai lehetnek: emésztési zavarok, hányinger, gyomorégés, hasmenés, székrekedés, bőrreakciók és fejfájás.

A kutatás korlátozott hatással van a terhes vagy szoptató nőkre, ezért a legjobb, ha ezekben az időkben kerüljük a kiegészítők szedését, hacsak nem orvosi felügyelet mellett történik.

Van néhány bizonyíték arra is, hogy a nagy dózisú glükozamin-kiegészítők megváltoztathatják a koleszterinszintet, az inzulinrezisztenciát és a vércukorszintet cukorbetegségben vagy magas koleszterinszintű betegeknél, ezért légy óvatos, ha ezekbe a kategóriákba tartozol, és fontold meg az orvosoddal való konzultációt.

Feltétlenül beszéljétek meg a lehetséges kölcsönhatásokat is, ha olyan gyógyszereket szedsz, mint a kemoterápiás gyógyszerek, beleértve az etopozidot, a tenipozidot és a doxorubicint.

 

 

Használat az Ayurveda, a TCM és a hagyományos orvoslás területén

Az orvostudomány olyan átfogó ágai, mint az ayurvéda és a hagyományos kínai orvoslás, a vény nélkül kapható gyógyszerek helyett élelmiszerek és gyógynövények felhasználásával javasolják a betegségek és egészségügyi problémák kezelését. Emiatt a glükozamin tabletta ritkán ajánlott ezekben a hagyományos orvoslási formákban.

Néhány kulcsfontosságú glükozamin-tartalmú étel felvétele az étrendbe azonban jó alternatíva és hatékony módszer lehet az ízületi fájdalmak csökkentésére. Különösen a csontleves tartalmaz magas glükozamin- és kondroitin-szulfát-tartalmat, valamint egyéb fontos ásványi anyagokat, amelyek hozzájárulhatnak az ízületi fájdalmak csökkentéséhez és az általános egészségi állapot javításához.

A hagyományos kínai orvoslás szerint a csontleves erősíti és táplálja a vesét, a májat, a tüdőt és a lépet. Úgy gondolják, hogy segít a vérépítésben és támogatja a qi-t is, amelyet a testen keresztül áramló életerőnek tekintenek.

Eközben a csontlevest ajánlják az ayurvédikus étrendben is, mert könnyen emészthető és nagyon tápláló. A glükozaminban található koncentrált gyulladáscsökkentő tulajdonságok miatt a csontlevesről úgy gondolják, hogy fokozza az immunműködést és megakadályozza az emésztési problémákat, például a szivárgó bél szindrómát.

 

 

Történelem és tények

A glükozamint 1876-ban először Dr. Georg Ledderhose német sebész azonosította, aki Strassburgban kísérleteket végzett porcokkal. További 63 évbe telt, míg a vegyület sztereokémiáját meghatározta a brit vegyész, Norman Haworth, ugyanaz a tudós, aki Nobel-díjat kapott szénhidrát- és C-vitamin-kutatásáért.

Bár általában biztonságosnak tekintik, az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal nem hagyta jóvá az embereken történő orvosi felhasználásra. Ezért inkább étrend-kiegészítőként, mint gyógyszerként osztályozzák.

Európa legnagyobb részében azonban a glükozamint orvosi gyógyszerként engedélyezték, és gyakran ajánlják biztonságos kezelésként olyan betegségekben, mint az osteoarthritis. 2003-ban az Európai Liga a Reuma ellen frissítette ajánlásait (*) a térdízületi osteoarthritis kezelésére azáltal, hogy értékelte a gyakran használt gyógyszerek biztonságosságát. Megállapították, hogy ez az egyik legkevésbé mérgező összetevő, a toxicitás szempontjából 100-ból mindössze 5 pontot kapott.

 

 

Összegzés

 • A glükozamin egy olyan vegyület, amely természetesen megtalálható az ízület porcain belül.
 • Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és bizonyítottan javítja az ízületek egészségét, fokozza az emésztést, enyhíti a csontfájdalmat és csökkenti a TMJ tüneteit.
 • A glükozamin, a kondroitin és az MSM az ízületi fájdalom kezelésére használt gyógyszerek. Gyakran önmagukban vagy együtt használják őket.
 • A glükozamin megtalálható néhány élelmiszerfben, beleértve a csontlevest is, így teljes mértékben kihasználhatod ennek az erős vegyületnek az egészséges tulajdonságait otthon is.

 

 

Népszerű termékek glükozaminnal:

Universal_Nutrition_Animal_Flex_44_csomag_
Elfogy.

Universal Nutrition Animal Flex 44 csomag

14 990 Ft
1 like (You must login to like)