fehérje izomépítéshez

Mennyi fehérjét kell fogyasztanom, hogy izmot építsek?

Gyakran feltett kérdés, hogy mennyi fehérjét kell fogyasztanunk, hogy az izomépítést is szolgálja? Rengeteg fehérjét fogyasztunk, lebonthatjuk és megemészthetjük, de mennyit használódik fel az izomépítéshez? Erről olvashatsz ebben a cikkben.

 

Mielőtt nekiugranánk a cikk fő kérdésének, megemlítenénk egy jelenséget, ami tapasztalható. Az állóképességi sportolók sokszor küzdenek olyan gondolatokkal, hogy szeretnének minőségi izmot építeni, ami az állóképességi céljaikat nem akadályozza, de ne legyen túl nagy. Sokak fejében megfordult az is, hogy a fehérje beviteltől (általában fehérje kiegészítőkre gondolnak) olyanok lesznek, mint a testépítők. Azért ez abszurd jelenség lenne, hisz a legtöbb kerékpáros, vagy futó az egyes izomcsoportjaikat egyáltalán nem stimulálja olyan mértékben, hogy azok növekedésnek induljanak.

Azt a végletet is tapasztalhatjuk, amikor egy állóképességi sportoló a teljesítmény edzéseit egyáltalán nem hozza összhangba az optimális napi fehérjebevitellel és ennek negatív hatásaitól szenved, mint izom -gyengeség, -leépülés, gyengült motiváció, fáradtság stb. Ezzel összefüggésbe hozható egy betegség is, ami a Rhabdomyolysis néven ismert – a vázizomzat károsodásával, szétesésével, pusztulásával járó megbetegedés, amely az izomzat myoglobin proteinjének a vizeletbe történő kiválasztódásával jár.

Ebből a cikkből ki fog derülni, hogy „nem eszik azért olyan forrón a kását” és a fehérjedús étkezéstől vagy a fehérje / aminósav kiegészítéstől nem leszel egyik hónapról a másikra Terminátor. Sőt, látni fogod, hogy elképzelhető, hogy azon a végleten egyensúlyozol, ahol a szervezeted az izomlebomlástól próbál megmenteni.

 

 

Protein metabolizmus – fehérje anyagcsere folyamat

A fehérjék 20 aminosavból állnak, amelyek közül 9 nélkülözhetetlen (esszenciális aminósav, vagyis essential amino acid – EAA), ezért ahhoz, hogy ezeket megkapjuk, elegendő fehérjét kell fogyasztanunk. A megemésztett fehérjékből szabadulnak fel az aminosavak a vérkeringésünkbe, de még mielőtt továbbjutnának az éhező izmokhoz, a májunk kiveszi a részesedését az aminosavakból, aki amúgy elég fukar és csak az aminosavak 30% -a kerül a vérkeringésbe. Az elágazó láncú aminosavak (BCAA), vagyis a leucin, izoleucin és valin nem használódnak fel a májban, hanem más szövetek számára lesznek felhasználva.

 

Lépésről-lépésre így néz ki a fehérje feldolgozásának folyamata:

 1. Protein fogyasztása
 2. Gyomor: a fehérjéket elkezdi a gyomor lebontani aminosavakra
 3. Bélrendszer: miután a fehérjét lebontotta a gyomor aminosavakra, a bélben felszívódnak és eljutnak a májba
 4. Máj: a máj jelentős mennyiségű aminosavat von ki és csak az aminosavak 30%-át hagyja meg, amit a szervezet a vérkeringésen keresztül tud tovább hasznosítani
 5. Keringés: az aminosavakat a vér szállítja az izomzathoz
 6. Izomzat: az aminosavak megérkeztek az izomzathoz, hogy segítsenek a protein szintézisben, a más aminosavak képződjenek belőlük és oxidálódnak

 

 

Az izomépítésben legfontosabb aminosav: leucin

A leucin az aminosavak királya. Az anabolikus jelátviteli utakat kapcsolja be, és az mTORC1 (teljes nevén: mechanikus cél rapamycin-komplex 1) aktiválásával aktiválja az izomfehérje-szintézist (MuscleProteinSyntesis). Miután a leucin „bekapcsolta” az izomfehérje-szintézist, akkor ez a folyamat viszonylag rövid ideig (1-2 óra) folytatódik, amíg újra kikapcsol.

Különböző okokból kifolyólag, ilyenkor egy pillanatra sem tudod tovább ösztönözni a fehérje szintézist. Tehát egy bizonyos mennyiségű aminosavra mindig szükséged van, hogy aktiválni tudd ezt az izomfehérje szintézis folyamatot és elérj egy anabolikus, vagyis izomépítő állapotba, ezért fontos, hogy minden étkezésed tartalmazzon megfelelő mennyiségű minőségi proteint.

Megjegyzés: A fentiekből már következtethetsz rá, hogy ha nem megfelelő a fehérje beviteled, akkor, nem hogy az izomzatod nem fog épülni-erősödni, hanem egyenesen az intenzív edzéseid mellett le fognak épülni.

 

Kapcsolódó cikk: Miért kéne valami minőségi proteint enni minden étkezéssel?

 

Az aminosavak sorsa az izomzatban

Tehát mi az aminosavak sorsa, ami elér az izomzathoz?

Felhasználódnak az izomfehérje szintézishez, az N aminosavainak (főleg alanin és glutamin) képződéséhez, majd az aminosavak szén-vázának ezt követő oxidációjához és az aminosavak kis része a TCA ciklus (Krebs ciklus) közbenső termékeként használja fel. Tehát jól látszik, hogy az aminosavak kapacitása az izomfehérje szintézis stimulálására korlátozott.

 

Három vizsgálatban is úgy találták, hogy 0,25-0,4 g protein / kg értéknél húzható meg az a maximális fehérje beviteli határ étkezésenként, ami maximálisan stimulálja az izomfehérje szintézist, függetlenül attól, hogy a fehérje izolált tojás vagy tejsavófehérje volt.

McNaughton egy olyan vizsgálatot végzett, amelyben a fiatal férfiakon megmérték, hogy két különböző mennyiségű fehérje adag elfogyasztása után, a lábukban milyen mértékben változott az izomfehérje szintézis. Azt tapasztalták, hogy azok a férfiak, akik a 20 grammal szemben 40 gramm fehérjét fogyasztottak, 19%-kal nagyobb volt a lábukban az izomfehérje szintézis, de valószínűleg ennek nincs akkora jelentősége a sovány izomtömeg gyarapodás szempontjából.

 

Kapcsolódó: Fehérje, az izmok építőköve

 

Izomfehérje lebontása

De mi a helyzet az izomfehérjék lebontásával? Kimutatták, hogy a nagyobb dózisú fehérjék bevitele, nagyobb mértékben csökkentik az egész test fehérje lebomlását, mint egy kisebb adag esetében. Arra is rájöttek, hogy az izomfehérje lebontás mértéke inzulinnal csökkenthető, ami a fehérjék és a szénhidrátok alkalmazásával érhető el.

Azt már biztosan tudod, hogy az edzés után milyen fontos a megfelelő tápanyagokat bevinni, különös tekintettel a fehérjékre, hogy ne alakuljon ki a negatív fehérje egyenleg. A fehérjéket, szénhidrátokat, sókat, vitaminokat legkésőbb az edzés után 2 órán belül el kell fogyasztani, mert ebben az időszakban a legnyitottabb a szervezet ezekre az izomépítő (anabolikus) folyamatokra és az sem árt, ha ezek a tápanyagok könnyen emészthető forrásból származnak, mint a táplálékkiegészítők.

Sajnos vita sem férhet hozzá, hogy sokkal jobban hasznosulnak a tápanyagok ezekből a könnyen emészthető kiegészítőkből, mintha azok a normál ételeinkből származnának. Paddon-Jones nevű kutató kísérletében erre is rámutatott, valamint arra, hogy legoptimálisabbak minden esetben az esszenciális aminosavak, szabad formában.

A kutatók úgy vélik, hogy az ételeinkben jelen lévő egyéb tápanyagok, az esszenciális aminosavak által a szervezetben kiváltott anabolikus választ jelentősen lecsökkentik, lassítják az esszenciális aminosavak felszívódását és másképp haladnak végig a metabolikus folyamatokon, pl. nagyobb mennyiségben kerülnek a májba és a bélbe.

Ami tény, hogy a szabad esszenciális aminosavak jelentősen növelik a fehérje szintézist!

 

Érdekelhet: Az állóképességi sportolók útmutatója a fehérjékhez

 

Akadályozd meg az izomlebontást már edzés előtt

diéta

Ha az edzéseid előtt nem fogyasztasz semmilyen kiegészítőt, sőt még elköveted azt a hibát is, hogy edzés közben sem pótolod a szénhidrátokat, vagy egy hosszabb, több órás terhelés során az aminosavakat, és csak az edzés után viszel be regenerációs célra aminosavakat / fehérjéket, akkor a sportolás során a szervezetedben a nettó protein egyensúly negatív lesz, aminek következtében a más fentebb sokat említett fehérje szintézis csökken és beindulnak a katabolikus folyamatok, vagyis az izomlebontás.

Ezeket a folyamatokat azonban meg tudod fordítani azzal, ha edzés előtt megfelelő aminosavakat fogyasztasz. Klinikai kutatásokban kimutatták, hogy az edzés előtt alkalmazott esszenciális aminosavak bevitele a szénhidrátok mellett nem csak ezeket az izomlebontó folyamatokat állította meg, hanem az izomzatba átömlő vérmennyiség is nőtt az edzés során.

Igazolt, hogy az esszenciális aminosavak mennyiségének növelése, hasonló arányban növeli a hatékonyságát. Fontos megjegyezni, hogy a túl sok EAA fogyasztása nem jobb, ennek maximumát 6 grammban lehetne meghatározni.

 

Elképzelhető, hogy úgy érzed, kicsit eltértünk a fő kérdéstől, de az igazán hasznos válasz számodra nem abban lesz, hogy egy számot egyszerűen csak leírunk, hanem mellette egy átfogó kép, ami az egész felhasználás mögött áll.

 

 

Tehát mennyi fehérje lenne a megfelelő, amit a szervezet optimálisan fel tud használni az izomépítő folyamatokhoz?

 • ~ 1.6 g fehérje / testsúly kilógramm naponta közelít az optimális mennyiséghez, ami segíthet megakadályozni az izomlebomlást és beindítani az izmaid épülését
 • ~ 2.2 g fehérje / ts.kg bevitelnél húzható meg a legmagasabb napi mennyiség, ahol még érhetünk el előnyös izomépítő folyamatokat, az ennél nagyobb mennyiségek, azonban már nem segítenek további izomépítő folyamatokban
 • összegezve naponta 1.6 g – 2.2 g fehérje / testsúly kilógramm az ideális a fehérje szintézis folyamatok fenntartásához

 

 

Amiket érdemes megjegyezned:

 • az aminósavak ösztönzik a izom fehérje szintézist
 • az izomfehérje szintézis folyamatosan stimulálható, ha magas minőségű fehérjéket fogyasztunk, ~ 0,25-0,4 g fehérje / kg / étkezés
 • a leucin az a kritikus aminosav, amely bekapcsolja az fehérje szintézist
 • az izomlebontás megakadályozható a fehérjebevitellel és az inzulinszint emelésével
 • a rendelkezésre álló adatok elemzése arra enged következtetni, hogy a napi 1,6 gramm / tskg / nap dózis optimálisnak tűnik az izomépítéshez
 • a legnagyobb mennyiségű fehérje bevitel, amely izomépítő hatással járhat, ~ 2,2 g fehérje / tskg / nap
 • ha szeretnénk fenntartani a pozitív nitrogén egyensúlyt, minden étkezésünknek tartalmaznia kell minőségi fehérjéket, vagy törekednünk kell az esszenciális aminosavak pótlására
 • a sportolás minden fázisában ügyeljünk arra, hogy fogyasszunk hatékony mennyiségű szabad esszenciális aminosavakat, hogy elkerüljük a katabolikus folyamatokat

 

Ajánlott cikk: Aminosavak vagy fehérjék? Melyiket fogyasszuk sportolás közben?

MILKYWAY High Protein Bar Original 50g

765 Ft

Nutriversum Women Shake Protein 450 g

3 990 Ft

Nutriversum – VEGAN – Pancake – 500 g – palacsinta

1 890 Ft

Nutriversum – DESSERT – Vegan Protein Bar – 48 g

340 Ft

Forpro High Protein Crisp Snack 55g

290 Ft

SQUEEZY PROTEIN ENERGY DRINK 650g fehérje ital

6 990 Ft

SQUEEZY PROTEIN ENERGY BAR 50g – protein szelet

730 Ft

 

Tanulmányok / referenciák:

Macnaughton LS, Wardle SL, Witard OC, McGlory C, Hamilton DL, Jeromson S, Lawrence CE, Wallis GA, Tipton KD. The response of muscle protein synthesis following whole-body resistance exercise is greater following 40 g than 20 g of ingested whey protein. Physiol Rep 2016;4(15). doi: 10.14814/phy2.12893.

Moore DR, Robinson MJ, Fry JL, Tang JE, Glover EI, Wilkinson SB, Prior T, Tarnopolsky MA, Phillips SM. Ingested protein dose response of muscle and albumin protein synthesis after resistance exercise in young men. American Journal of Clinical Nutrition 2009;89(1):161-8. doi: 10.3945/ajcn.2008.26401.

Kim IY, Schutzler S, Schrader A, Spencer HJ, Azhar G, Ferrando AA, Wolfe RR. The anabolic response to a meal containing different amounts of protein is not limited by the maximal stimulation of protein synthesis in healthy young adults. American journal of physiology Endocrinology and metabolism 2016;310(1):E73-80. doi: 10.1152/ajpendo.00365.2015.

Douglas Paddon-Jones and Blake B. Rasmussen, Dietary protein recommendations and the prevention of sarcopenia, Protein, amino acid metabolism and therapy, Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2009 Jan; 12(1): 86–90. doi:  10.1097/MCO.0b013e32831cef8b

Clin Sports Med. 2007 Jan;26(1):17-36., Protein requirements and recommendations for athletes: relevance of ivory tower arguments for practical recommendations. Tipton KD1, Witard OC.