EAA VAGY TEJSAVÓ FEHÉRJE

EAA vagy Tejsavófehérje: Melyik a jobb választás számomra?

Ahogy egyre fittebb és eredményesebb leszel az edzésed terén, egyre könnyebb lehet elveszni az információk áradatában.

Mit mond a szakirodalom? Hogyan táplálkozzunk? Hogyan épüljünk fel? Mi felel meg a célunknak, vagy a sportágnak, amit űzünk?

A diéta, izomépítés, egészség, vagy a sport teljesítmény növelés említésekor sokszor szóba kerül a tejsavó fehérje és az esseznciális aminósavak.

Ezzel a cikkel az a célunk, hogy összetettebb információk emészthetővé tételével segítsünk okosabb, megalapozottabb döntéseket hozni.

 

 

EAA VAGY TEJSAVÓ FEHÉRJE?

MELYIK MEGFELELŐBB AZ EDZÉS UTÁNI REGENERÁCIÓHOZ?

Az egyik kérdés, amit gyakran feltesznek az, hogy „EAA-kat vagy tejsavófehérjét érdemesebb használni az edzések utáni regenerációhoz?”.

Erre a kérdésre valójában nincs helyes válasz. A lényeg itt leginkább az, hogy adott egyénnek adott helyzetben mi válik be a legjobban az edzési célkitűzésének megfelelően.

A teljes értékű fehérjéknek, mint a tejsavónak is megvannak a maguk előnyei és hátrányai, akár a szabad formájú aminosavaknak, mint amilyenek az EAA-k (esszenciális aminósavak).

A kulcs annak a felismerésében rejlik, hogy ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassunk ki az edzéseinkből, ahhoz vagy az egyiket, vagy a másikat kell használnunk, sőt bizonyos esetekben akár mind a kettőt is.

Az alábbiakban felvázolunk néhány előnyt és hátrányt, valamint pár felhasználási módot, hogy könnyebb legyen eldöntened, hogy a célkitűzésednek megfelelően mi lenne számodra a legjobb opció.

 

TEJSAVÓFEHÉRJE

ELŐNYÖK

HÁTRÁNYOK

 • A tejsavó teljes értékű fehérjeforrás, így regenerálódáshoz ideális
 • A tejsavó gyulladáskeltő
 • Megnöveli az inzulinszintet, így edzés utánra megfelelő (inzulinogén)
 • Megemeli az inzulinszintet, ezért nassoláskor káros (inzulinogén)
 • Fiatal és egészséges emésztőrendszer jól kezeli
 • Nem biztos, hogy egy emésztési problémákkal küzdő szervezet jól reagál rá
 • Olcsóbb az EAA-knál
 • Atlétáknak és sportolóknak nem ajánlott, mivel emésztési problémákat okozhat
 • Magasabb a kalóriatartalma (izomépítéshez tökéletes)
 • Nem vegán (növényi alapú)
 • Magas kalóriatartalmú (zsírvesztéshez nem megfelelő)

 

 

ESSZENCIÁLIS AMINOSAVAK (EAA)

ELŐNYÖK

HÁTRÁNYOK

 • Gyorsabban felszívódik
 • Izomtömeg-növeléshez túl kevés benne a kalória
 • Emésztés nem szükséges
 • A tejsavóhoz képest gyorsan elhasználódik és kiürül
 • Nem okoz gyulladást
 • Drágább a tejsavónál
 • Idősebb sportolók számára remek, ugyanis az emésztés és az asszimiláció a korral veszít hatékonyságából
 • Alacsony kalóriatartalmú (többletkalória fogyasztása esetén nem ajánlott)
 • Atléták számára is nagyszerű, mivel nem okoznak emésztési gondokat
 • Lehet vegán (növényi alapú)
 • Alacsony kalóriatartalmú (zsírvesztéshez kiváló)

 

 

MELYIK MEGFELELŐBB SZÁMOMRA A SAJÁT CÉLKITŰZÉSEM SZERINT?

ZSÍRT SZERETNÉK VESZÍTENI / KARCSÚBB SZERETNÉK LENNI

Ha a célod a testzsírszázalékod csökkentése, akkor leginkább a kalóriabevitelre kell figyelned és azt csökkentened.

Egyes applikációk, segítenek ezt számon tartani, viszont a kalóriacsökkentés egyik problémája, hogy idővel az izomszöveteket is felemésztheti, így nem csak zsírt veszítesz, hanem izmot is.

Az aminosavak alacsony kalóriatartalmúak, de meggátolják az izomveszteséget, ezáltal hatékonyabbá téve a zsírvesztést.

A tejsavófehérje is hasznodra válhat, de az extra kalóriákat és a lassabb emésztést a teljes napi makrotápanyag-bevitel részeként kell kezelni.

GYŐZTES: EAA

 

squeezy 100% pure amino tabletta

100% tiszta növényi alapú esszenciális aminósav tablettás kiszerelésben

 

IZMOT SZERETNÉK ÉPÍTENI / NAGYOBB SZERETNÉK LENNI

Ha izmot szeretnél építeni, akkor a többletkalória az étrended fontos része lesz, a megfelelő aminosavak pedig az edzések során lesznek elengedhetetlenek a regenerálódási folyamatok beindításához.

A kalóriát az edzésed alapján felállított étrendedből fogod nyerni, és hacsak nem biztosítasz elegendő energiát az izomépítési folyamathoz, nem leszel erősebb.

Amíg viszont ezt a többletet meg tudod adni a szervezetednek, addig nem lesz probléma.

Az EAA-kkal juttathatjuk az aminosavakat a leggyorsabban a szervezetbe, de tartsuk észben, hogy szénhidrát vagy cukor mellé fogyasztandók, ha meg akarjuk emelni az inzulinszintünket.

Azt is figyelembe kell vennünk, hogy az EAA nem annyira kalóriadús, így ezt máshonnan kell pótolnunk.

A tejsavó megugrasztja az inzulinszintet és az EAA-hoz képest lassabban is múlik el ezen hatása, ráadásul több kalóriát is tartalmaz, ami a célkitűzés tekintetében kulcsfontosságú.

GYŐZTES: TEJSAVÓFEHÉRJE VAGY EAA (AMELYIK NEKED SZIMPATIKUSABB)

 

 

SZERETNÉK EGÉSZSÉGESEBB LENNI

Ha az egészséged javítása érdekében edzel, akkor a szabad formájú esszenciális aminosavakat (EAA) válaszd, mivel ilyenkor az egyik fő szempont, amin javítani szeretnénk, az a gyulladás csökkentése a szervezetben, és a szabad formájú EAA pontosan ezt segíti elő, míg a tejsavófehérje épp az ellenkezőjét teszi, növeli azt.

Mint azt már tudhatod, sok betegség és egészségre káros következményei gyulladás következtében csak felerősödnek, ezért ebben az esetben mindenképpen a gyulladást nem elősegítő opció a nyerő.

Ha azt szeretnéd, hogy regenerációd a lehető leghatékonyabb legyen, akkor biztosan az EAA a legjobb választás számodra.

GYŐZTES: EAA

 

 

SPORTOLÓ VAGYOK, A TELJESÍTMÉNYEMEN SZERETNÉK JAVÍTANI

Az atléták és a sportolók a lehető leggyorsabb és leghatásosabb módon szeretnének regenerálódni, hogy edzésről edzésre egyre csak javuló teljesítményt tudjanak mutatni.

A teljesítménynek három fő kategóriáját különböztetjük meg: erő, állóképesség és ismételt sprint.

 

 

ERŐSPORTOLÓK (SPRINTELÉS, SÚLYEMELÉS)

Az erősportolók (sprintelés, súlyemelés) a lehető leghatékonyabban szeretnének regenerálódni, hogy két edzés között erejüket és sebességüket feltornászhassák.

Edzésük jellegéből adódóan izomszövetük sérülhet, ezért a megfelelő mennyiségű aminosav bevitele elengedhetetlen a regenerációs folyamat beindításához és fenntartásához.

Mind a tejsavó, mind az EAA járható út ez esetben, a választás ízlés kérdése. Az EAA gyorsabban szívódik fel és kisebb eséllyel okoz emésztési gondokat a hosszabb edzések során.

GYŐZTES: TEJSAVÓFEHÉRJE VAGY EAA (AMELYIK NEKED SZIMPATIKUSABB)

 

 

ÁLLÓKÉPESSÉGI SPORTOLÓK (5K, MARATON, HOSSZÚTÁVÚ KERÉKPÁROZÁS)

Az állóképességi sportolók (5k, maraton, hosszútávú kerékpározás) túlnyomórészt arra törekednek, hogy edzéseiket a szénhidrát különböző formáival támogassák, ami viszont a regenerációt illeti, néhány tényezőt figyelembe kell venniük.

Az izomveszteség például jelentősebb az ilyen típusú versenyekben való részvétel során a magasabb mértékű energiafelhasználás és kortizolkiválasztás miatt, amely könnyen pusztíthatja az izmokat.

Az izomtömeg megőrzésében kulcsszerepet játszanak az aminosavak.

Ilyen esetben a fehérjékkel az a baj, hogy az edzés során a gyomorba jutó vér hiányából kifolyólag az emésztés komoly gondokat jelenthet az ezen kategóriába eső sportolók számára, és olyan problémákhoz vezethet, mint a puffadás és a görcsölő gyomor. A megoldást egyértelműen az EAA jelenti.

GYŐZTES: EAA

 

squeezy 100% pure amino por

Vegán Esseznciális aminósavak gazdaságos por változatban

 

ISMÉTLŐDŐ SPRINTELÉST IGÉNYLŐ SPORTOK (KÜZDŐSPORTOK, FUTBALL, RÖGBI)

Az ismétlődő spintelést igénylő sportoknál (küzdősportok, futball, rögbi) figyelembe kell venni az energia-utánpótlást, valamint a test regenerációjához szükséges elemeket, hogy a hosszas edzéseket és versenyszezonokat végig tudják csinálni.

Az EAA hatékonyabb, ha vizeskulacsokban tárolva edzés és verseny közben is kéznél van, amikor a pályán vagy a ringben vagyunk. Emésztés hiányában nem lép fel gyomorpanasz, és nehezebb turmixokat sem szükséges fogyasztanunk.

GYŐZTES: TEJSAVÓFEHÉRJE VAGY EAA (AMELYIK NEKED SZIMPATIKUSABB)

 

 

IDŐSÖDÖK, DE ÍGY IS SZERETNÉK JÓL TELJESÍTENI

Ha szembe akarsz szállni az öregedéssel és a lehető legtöbbet kihozni a regenerációból, kétségkívül az EAA lesz a nyerő.

A szarkopénia, azaz a korral járó izomerővesztés azért olyan gyakori, mert már 30 éves kor után izomtömegünk 0,5%-át elveszítjük évente, javarészt azért, mert a táplálékkal bevitt fehérje emésztése és asszimilációja nem megy megfelelően végbe olyan hatások miatt, mint például a szinten aluli gyomorsavtermelés.

Az aminosavaknál kimarad az emésztési fázis és azonnal használatra készen állnak, ezért mindenképpen ajánljuk idősebb sportolók figyelmébe.

GYŐZTES: EAA

 

 

Összegzés

Összességében elmondható, hogy az EAA-knak és a tejsavófehérjének is megvan a maga haszna, és a sportoló egyéni helyzetétől és preferenciájától is függ, hogy melyik mellett dönt végül.

Ha szeretnéd az EAA-t kipróbálni, a teljesen tiszta, növényi eredetű SQUEEZY 100% Pure Amino jó választás, amit tabletta és por formában is elérhető.

Reméljük, hogy cikkünk segítségedre lesz abban, hogy jobban eligazodhass ezt a döntést illetően.

0 likes (You must login to like)