eaa vagy bcaa

EAA vagy bcaa, melyik a jobb választás?

Mivel éppen ezt olvasod, feltételezzük, hogy már biztosan szedtél valamilyen fajta BCAA-t (elágazó láncú aminosavat) edzéshez, teljesítménynöveléshez, esetleg felépülés elősegítéséhez, vagy legalábbis a hatásaival tisztában vagy.

Amit azonban talán nem tudsz, hogy a legfrissebb tudományos kutatások értelmében csak a 3 fajta BCAA-t szedni olyan, mintha a 11 fős focicsapatodból csak hármat küldenél pályára, még ha az a három játékos nagyon jól is játszik.

 

 

EAA vagy BCAA

A BCAA-KNAK EGYEDÜL LIMITÁLT A HATÁSUK

A BCAA-k remekül serkentik a fehérjeszintézist, de a folyamat még hatékonyabb, ha a regeneráció végbemenése végett a többi esszenciális aminosavakkal kombináljuk őket.

A BCAA-k alapvetően más EAA-kkal együtt működnek a legjobban. Az izomzat helyreállításához mind a 8 esszenciális aminosavra szükséged van, nem csak a három elágazó láncú aminosavra.

 

 

AMINOSAVAK, EAA-K, BCAA-K… MOST AKKOR MI VAN?

Elvesztél a sok infóban? EAA meg BCAA?

Lényegében az aminosavak a fehérje alkotóelemei. Az esszenciális aminosav (EAA) olyan aminosav, amelyet a szervezet nem tud előállítani, ezért táplálékból kell pótolni.

A 8 esszenciális aminosav a fenilalanin, a valin, a treonin, a triptofán, a metionin, a leucin, az izoleucin és a lizin. Ezen 8 esszenciális aminosavból 3 elágazó láncú aminosav (BCAA), név szerint a leucin, az izoleucin és a valin.

 

 

Mi a különbség a BCAA és az EAA között?

Gyakran merül fel ez kérdésként. A kérdés valójában elég becsapós. A 3 BCAA (a leucin, az izoleucin és a valin) egyben EAA-k is.

Tehát minden BCAA EAA, de nem minden EAA BCAA. Így világos?

 

Kell nekem EAA-t szednem?

Az élelmiszerek bővelkednek az EAA-ban, mivel minden fehérje aminosavakból épül fel.

Mindannyiunk számára fontos, hogy minőségi aminosavakat juttassunk szervezetünkbe, akár élelmiszereken, akár étrendkiegészítőkön keresztül, mivel segítenek szinten tartani sovány izomtömegünket; izmot építeni, ha sportolunk; valamint megőrizni szerveink és szöveteink egészségét.

A legtöbb fehérjében gazdag élelmiszer, mint a sovány baromfi, sovány vörös húsok, tejtermékek, tojás, szója vagy más növényi eredetű fehérjék magas EAA-tartalmúak, ezért egy megfelelő kiegyensúlyozott étrendnek mindenképpen a részei.

squeezy 100% pure amino tabletta

SQUEEZY 100% Pure amino – tiszta növényi eredetű esszenciálisa aminósavak

 

Egyéb EAA-források is szóba jöhetnek, ha…

  • …rendszeresen sportolsz: Az aminosavas kiegészítők elősegítik az izomerő növekedését, a jobb testösszetételt és a fáradtsággal szembeni hatékonyabb ellenállást.
  • …böjtölsz vagy vegán vagy: Az EAA-kiegészítők mindenképpen megfontolandók a teljesítményoptimalizálás és az izomveszteség megelőzése érdekében.
  • …életmódod stresszes, esetleg sérüléssel vagy betegséggel küzdesz: Mindez megviselheti a szervezeted, ami ellen megfelelő étrend és EAA-kiegészítők szedésével veheted fel a kesztyűt.

 

 

NEM MINDEN EAA-FORRÁS EGYFORMA

A fehérjegazdag élelmiszerekben bőséggel található EAA is. Az étkezési fehérjét azonban meg kell emészteni, mielőtt a szervezet befogadná.

Az olyan fehérjekészítmények, mint a tejsavófehérje izolátum gyorsabban felszívódnak, mint az étkezési fehérje.

Azonban a szabad formájú esszenciális aminosavak, mint amilyen a 100% Pure Amino találhatóak szívódnak fel a leggyorsabban, így kiválóan alkalmasak arra, hogy célzottan erősítsük szervezetünket.

 

 

Hogyan szedjük az esszenciális aminósavakat?

Az esszenciális aminosavak (EAA-k, BCAA-k) a legjobban kutatott teljesítményfokozók között vannak.

Ideális esetben edzés során használandók, attól függően, hogy hogyan fogyasztod őket. Így biztosan szolgálatkészek lesznek, amikor izomépítéskor vagy kimerültség ellen szükség van rájuk.

Az EAA-kiegészítők kevésbé elterjedtek még, mint a BCAA-k, de hidd el megéri a próbát.

0 likes (You must login to like)