étkezés lefekvés előtt

7 élelmiszer, amit kerülnöd kell, ha jól akarsz aludni a verseny előtti este

Vannak reggelek, amikor csak úgy kipattansz az ágyból, miután kinyomtad az ébresztőt. Máskor? A felkelés és elindulni dolgozni, vagy edzeni az utolsó dolog, amit akarsz. Amit a lefekvés előtt eszel, valójában nagyban befolyásolja, hogy milyen lesz az alvás minősége.

 

Mit ne egyél verseny előtti vacsorára? Fogyaszd mértékkel ezeket az ételek az esti étkezések alkalmával és meg fogod köszönni a reggeli ébredést.

 

Paradicsom szósz

paradicsom szósz

Amikor jó éjszakai alvásról van szó, ezt a tészta feltétet két okból is érdemes kerülnöd. Ha savas refluxban szenvedsz és jól beeszel ebből a szószból, akkor az gyomorégést is okozhat, de emlellett ott van a tiramin aminósav tartalma is. Ez arra készteti az agyat, hogy felszabadítsa a norepinefrint, amely stimulálja az agyi aktivitást és ez gátolja az alvást.

 

 

Csokoládé

csokoládé

A csokoládé természetesen tartalmaz koffeint, ami problémás lehet azok számára, akik rendszeresen nem fogyasztanak. A csokoládék szintén tartalmaznak egy isobromin nevű vegyületet, aminek szív stimuláló hatása van, ami a szívfrekvencia növekedését okozza, így nehéz lehet elaludni, ha csokit eszel lefekvés előtt. Ha nehezen mondasz le egy esti nasiról, akkor próbálj ki egy darab fehér csokoládét.

 

 

Alkohol

alkohol

Bár az alkohol egy természetes depresszáns, amely segít elaludni, nehézzé teszi a mély alvást, ami befolyásolja az alvás minőségét. Plusz, a másnaposság nem olyan dolog, amivel kezdeni akarod a napod. De ha úgy döntesz, hogy sörrel akarod leöblíteni a vacsorádat, akkor állj meg egy pohárnál.

 

 

Steak

steak verseny előtti éjszaka ne edd

Persze, egyszer egyszer egy moderált mennyiség beleférhet vacsorára, de nem akkor, ha jó éjszakai pihenésre van szükséged, pl. verseny előtt. A kutatások kimutatták, hogy a telített zsírban gazdag élelmiszerek, mint például egy jó steak, megakadályozzák a mély alvást. Ezek az ételek hosszabb ideig emésztődnek, emésztési zavarokat okozva, ami nagyon megnehezíti az alvást.

 

 

Csipsz és Salsa

csipsz és salsa

A fűszeres ételek, mint pl. a salsa, gyomorégést okozhatnak azoknál, akiknek savas refluxja van, ami súlyosbodhat a lefekvéskor. Érdekességképpen, az új kutatások azt mutatták ki, hogy azok akik kevesebb sót ettek a nap folyamán, megfigyelhető volt, hogy kevesebbszer jártak a fürdőszobába az éjszaka folyamán.

 

 

Kóla

kó

A rendszeresen kólát fogyasztók, ami koffeint és cukrot is tartalmaz, általában rövid alvási idővel számolhatnak, gyengébb minőségben. Másrészről, egy pohár rostos cseresznye juice, a lefekvés előtt segíthet megelőzni az álmatlanságot.

 

 

Víz

víz

Egy pohár víz mielőtt lefeküdnénk jó ötlet (erre biztatunk is!). Azonban jobb, ha reggel próbálunk hidratálni, mivel a lefekvés előtt elfogyasztott pohár víz általában nem vár reggelig, hanem még az éjszaka folyamán a fürdőszoba meglátogatására fog késztetni bennünket. Ehelyett inkább igyál vizet a nap folyamán bőségesen, és legyen nálad elegendő folyadék az edzések alatt is.

Tipp: alvás előtt fogyassz inkább olyan vízben gazdag gyümölcsöket, mint a kiwi, amely 60 százalék víz és gazdag forrása az alvást segítő szerotoninnak.

A következő cikkek érdekelhetnek:

 

A cikk eredetileg a Runner’s World US weboldalán jelent meg.

1 like (You must login to like)