fehérje - protein

Fehérje, az izmok építőköve

A fehérje, más néven protein nélkülözhetetlen az izmaid számára, úgy kell rájuk tekinteni, mint az izmok szükséges építőkövére. Sportolók számára alapvető fontosságú, hogy megfelelően pótolják a fehérjéket, hisz nélkülük az izmok nem képesek fejlődni és le is épülnek.

A proteinről (fehérje) már régóta elfogadott tény, hogy az edzések utáni időszakban nélkülözhetetlenek a regenerációhoz, de már kevesebben tudják, hogy milyen fontos szerepet tölt be és mennyire hasznos a fehérje fogyasztása a terheléseink további szakaszaiban és nap más időpontjaiban.

 

Cikkünkben a fehérjékről részletesen olvashatsz a következő pontokban:

 1. A fehérjéről általában
 2. Fehérjék csoportosítása
 3. Mennyi fehérjét fogyasszunk
 4. Mikor érdemes fehérjét fogyasztani
 5. Fehérje turmixokról

 

 

Fehérje – fehérje szerepe

A fehérje nem csak az izomzat felépítéséhez, építéséhez elengedhetetlen, de fontos szerepet játszik a hormonok képzésében és azok szinten tartásában, az enzimek előállításában, az immunrendszer megfelelő működésében, lényegében minden emberi szövet növekedéséhez és megfelelő működéséhez hozzájárul, nélkülözhetetlen. A protein szükséges a hemoglobin képzéshez, amely az oxigént szállítja a munkát végző izmoknak.

A fehérjék nitrogéntartalmú élelmiszerek, amelyek 20 különböző aminosavból épülnek fel, láncként összekapcsolódva. Ezek között is vannak esszenciális aminosavak, vagyis nélkülözhetetlen aminosavak, melyeket a szervezetünk nem képes maga előállítani, ezeket nekünk kell a táplálékunkkal pótolni. Fontos megjegyezni, hogy az izomépítés-megtartáshoz és regenerációhoz nélkülözhetetlen a szervezetben a pozitív nitrogén egyensúly, az aminosavak, pedig mint elsődleges nitrogén forrás szolgálnak.

Jegyezd meg: fehérjére mindenkinek szüksége van. Azonban egy sportolónak, aki több és minőségibb izomtömeggel rendelkezik és sokkal több és megterhelőbb mozgást végez, mint a nem aktív embertársaink jóval nagyobb figyelmet kell szentelni a fehérje bevitelre.

 

 

Fehérjék csoportosítása

A fehérjéket osztályozhatjuk forrásuk szerint:

 • állati eredetű: tej, tejsavó, tojásfehérje, sajt, marha, csirke, pulyka, hal, stb.

Ezeket komplett fehérje forrásoknak is nevezik, mivel minden esszenciális aminosavat tartalmaznak.

 • növényi eredetű: szója, borsó, rizs

Ezeket nevezik inkomplett fehérje forrásoknak is, mivel néhány esszenciális aminosav nem található meg bennük.

Az átlag ember, az aki nem él aktív életmódot nem igényel az élete során olyan megoldásokat a fehérjeszükségletük kielégítésére, mint a táplálékkiegészítők.

Sportolói igények eltérnek az átlageberétől a fehérjék tekintetében is

Sportolóként fontos szempontok a fehérjék biológiai értéke, azok hasznosulása és a felszívódás sebessége. Természetesen jobb, ha arra törekszünk, hogy a fehérje szükségletünket az ételeinkből fedezzük, azonban amikor gyorsan és könnyen hasznosuló, tiszta zsír és szénhidrát mentes megoldásokat keresünk, mint az edzés utáni és a lefekvés előtti időszak, akkor tökéletes megoldást nyújtanak a különböző fehérje porok-turmixok.

 

Ezekben különféle fehérje forrásokat használnak, mint

 • Teljes tejfehérje: A zsír és a szénhidrátok eltávolítása után a tejből kinyert fehérje, ami magas vitamin és ásványi anyag tartalommal bír. Mivel teljes tejről beszélünk, ezért a tejsavó és kazein forrás.
 • Tejsavó fehérje: tej fehérje kisebb részét teszi ki, mely kiváló biológiai értékkel rendelkezik, gyorsan hasznosul, ami miatt a legelterjedtebb a sportolók körében. Az edzés utáni időszakban ajánlott a fogyasztása, a gyors felszívódó tulajdonsága miatt.

 

Megkülönböztetünk: tejsavó koncentrátumot, – tejsavó izolátumot, hidroalizátumot és ezek keverékét.

 • Kazein: ami a tejfehérje nagyobb részét teszi ki. Felszívódása lassabb, mint a tejsavóé, alacsonyabb biológiai értékkel, de hatékony izomépítő tulajdonsággal. Fogyasztása este ajánlott, amikor hosszabb ideig nem végzünk sporttevékenységet.
 • Szójafehérje: jól emészthető, alacsonyabb biológiai értékkel rendelkező fehérje típus.
 • Tojásfehérje (albumin): Az összes aminosavat tartalmazza, biológiai értéke 100. Laktózérzékenyek és vegánok számára tökéletes választás.
 • Búzafehérje: Szintén alkalmas vegán sportolók számára, ami laktóz és koleszterin mentes.
 • Borsó fehérje: Jól emészthető, laktóz, glutén és koleszterin mentes fehérje forrás, mely alkalmas a vegán életmódot folytatóknak is.
 • Rizsfehérje

Megjegyzés: A legtöbb növényi eredetű fehérjék (Szója, búza, borsó) alacsonyabb biológiai értékkel rendelkeznek, vagyis nem olyan jól hasznosulnak, az aminosav összetételük nem túl jó, ezért némileg költségkímélőbb megoldást nyújtanak.

 

 

A fehérjék alkotói: aminosavak

Említettük, hogy a protein aminosav láncokból áll, amelyeknek nagy szerep jut minden élettani folyamatban. Ezeket az aminosavakat 3 csoportban különböztetik meg:

 • Esszenciális: izoleucin, leucin, valin, metionin, Phenilalanin, treonin, triptofán, lizin

Ezek azok az aminosavak, amiket a szervezetünk nem tud előállítani, ezért azokat folyamatosan pótolnunk kell a bevitt táplálékunkkal. Azért is fontosak, mert az esszenciális aminosavakból a szervezetünk képes egyes aminosavakat szintetizálni, ha azok nem megfelelő mennyiségben vannak jelen a szervezetünkben.

 • Nem- esszenciális: alanin, aszparagin, aszparaginsav glutaminsav
 • Feltételesen esszenciális: arginin, cisztein, glutamin, tirozin, glycin, ornitin, proline, szerin

Ezeket az aminosavakat a szervezet egyáltalán vagy csak egyes időszakokban termel, mint a sérülések, betegségek vagy a stressz.

 

 

Fehérje szedése – Mennyi fehérjét fogyasszunk?

A sportolók napi fehérje bevitele magasabb, mint az átlag emberé. A magas állóképességű sportolók proteinszükséglete napi kb. 1,2 – 1,7 gramm testsúly kilogrammonként, ez kb. 10-15 %-a a napi teljes energiaszükségletüknek. Ez megfelel 85-115 gramm fehérjének egy 70 kg-os sportoló esetében. Egyes szakemberek véleménye eltér ettől és a 2 gramm / testsúly kilogrammot javasolják.

Fontos megjegyezni, hogy az edzések számának és azok intenzitásának, vagy mindkettő növelésével, a napi kalória bevitelünknek nagyobb arányban kell fehérjéből származnia kb. 15-20%-t.

A nem megfelelő fehérje bevitel az aktív életet élő sportoló esetében izomsorvadással és teljesítmény romlással jár. Ha valóban vannak ambícióid a sportban, akkor nem szabad félvállról venni a fehérje fogyasztást, kiegészítést.

 

Sportolóként menyi fehérjére van szükséged?

Általánosságban igaz, minél hosszabban és keményebben edzel, annál nagyobb a fehérje szükségleted:

Pihenő napon, a megcélzott 0,8-1,0 g / ttkg / nap

 • Edzés <1 óra, 1,0-1,2 g / ttkg / nap
 • Edzés 1-2 óra, 1,2-1,4 g / ttkg / nap
 • Edzés 2-4 óra 1,4-1,7 g / ttkg / nap
 • Edzés 4+ óra 1,7-2,0 g / ttkg / nap

Jegyezd meg, hogy a túlzott fehérjebevitel (2 g / ttkg / nap) sem jó, ezért ne vigyük túlzásba. A napi 2.5 g / testsúly kilogrammnak akár káros mellékhatásai is lehetnek a szervezetre gyakorolt teher miatt.

Mikor érdemes fehérjét (protein) fogyasztani?

A fehérje fogyasztásánál a mennyiség nem az egyetlen fontos tényező. Az időzítés is nagyon fontos, hogy mindig a legtöbbet hozd ki belőle.

Aranyszabályként leszögezhetjük, hogy a két legfontosabb időpont a fehérjefogyasztás szempontjából: ébredés után, edzés után. Azonban több olyan időpont van a nap folyamán, amikor hasznos és szükséges kiegészítés a protein, ha céljaink vannak a sportban.

 

Ezek a következők:

 • Reggel, felkelés után

Gondolj csak bele, hogy egész éjszaka az izmaid nem jutottak tápanyaghoz, így reggelre szomjaznak az aminosavak után. Egy lassú és gyors felszívódású proteint tartalmazó turmix elfogyasztásával megadhatod az izmoknak a szükséges aminosavakat, valamint az sem utolsó szempont, hogy gyorsan elkészíthető és telítettség érzést nyújt.

Megjegyzés: amennyiben te is alkalmazod a reggeli éhgyomorra edzést, feltétlenül fogyassz legalább aminosavakat előtte, ne tedd tönkre az addig felépített edzésmunkádat! Óvd meg az izmaidat a durva leépüléstől!

 • Edzés előtt

Ideális esetben 1-2 órával az intenzív edzések előtt a szénhidrátok mellett érdemes fehérjét is fogyasztanunk, ez kb. 10-20 gramm. Ez segíthet az izom glikogén raktárainak tartalékokat képezni az energia felhasználáshoz, valamint a bevitt aminosavak hozzájárulnak az izomkitartás növeléséhez.

 • Edzés (terhelés) közben

Hosszan tartó sporttevékenységek során, ami meghaladja a 2-3 órát, mint az ultra távú versenyek, ironman, foglalkoznunk kell az aminosavak pótlásával is a folyamatos szénhidrát bevitel mellett. Az esszenciális aminosavak, a BCAA aminosavak, vagy akár csak a Glutamin pótlásával megakadályozzuk az izmok károsodását, valamit az izmaink kitartóbbá válnak.

 • Edzés, verseny utáni fehérje fogyasztás – regeneráció

Az edzések utáni 30 perc kritikus jelentőséggel bír, amikor az izmaink fogékonyabbak a fehérje beépülésére, az immunrendszerünk viszont legyengült állapotban van és fogékonyabb a fertőzésekre, ezt az időszakot nyitott ablak hatásnak, idegen nyelven „open window effect”-nek nevezik.

Edzések utáni 30 percben törekedjünk a 15-20 gramm fehérje bevitelre, a 30-35 gramm szénhidrát mellett, hogy fokozzuk a regenerációt és támogassuk az immunrendszer működését. Az edzés után regeneráló protein turmixunk tartalmazzon szénhidrátot is, ami segíti az inzulin termelést és ezáltal a fehérjék beépülését. Ha nincs sok időd, rohansz tovább edzés után, akkor egy jó megoldás lehet, egy magas fehérjetartalmú fehérje szelet.

 • Este lefekvés előtt

Éjszaka az izmaink igaz, hogy pihenés állapotában vannak, de mégis egy leépülő, katabolizmus megy végbe, amit a lefekvés előtt elfogyasztott könnyen emészthető fehérjékkel minimalizálhatunk. Ekkor érdemes lassabban felszívódó fehérjéket választani.

 

 

5. A fehérje turmixokról

Egy megfelelő sporttáplálkozással megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjéhez juthatunk és ezt is kell szem előtt tartanunk. Azonban egy sportoló és aktív életet élő ember, aki naponta 4-5-6 részre osztja az étkezését, a rohanó életvitel mellett nem egyszerű feladat a normál ételekből megvalósítani az étkezést, ilyenkor jöhetnek számításba a fehérje italok és protein szeletek.

A fehérje turmixok előnyei:

 • funkcionalitás, vagyis könnyen elkészíthetők, könnyen magunkkal tudjuk vinni, csak vizet kell hozzáadni és kész is van.
 • gyorsan és jobban hasznosul, ami több ételünkre nem mondható el. Egy étkezési fehérje, a maga akár 180-360 percen belüli hasznosulásával és jóval kevesebb hatékonyságával sajnos nem alkalmas pl. egy edzés utáni és edzés előtti fehérje bevitelre.
 • a tápanyagtartalma jóval magasabb, amit ilyen szempontból vizsgálva még költséghatékony is.

A protein turmixokat és aminosav kiegészítést érdemes és néha szükséges is beilleszteni egy ambíciózus sportoló étkezésébe, persze mindenkinek maga kell eldönteni, hogy a tápanyag szükségletét miből fedezi, azonban tisztában kell lennünk a fentiekkel is, ha a legjobb megoldásra törekszünk.

 

Fehérje tartalmú készítmények a Simplesport.hu kínálatából:

Szívesen olvasnál hasonló témákban?
Kérj hasznos tippeket és tanácsokat közvetlenül az email címedre itt!
FELIRATKOZOM
Adataidat az ÁSZF-ünknek megfelelően, teljesen bizalmasan kezeljük. A tananyag letöltése, vagy a legújabb tartalmaink tájékoztatójának igénylése, a segítő szándékú hírlevelekre való feliratkozással jár, amelyekről bármikor leiratkozhatsz.
1 like (You must login to like)