koffein por

Vajon a koffein valóban dehidratál?

Gyakran olvashatjuk, hogy a kávé vagy koffein dehidratál. A folyadék egyensúly fenntartása lényeges az emberi élet fenntartásához. Javasolt a rendszeres folyadékfogyasztás, javaslatok szerint naponta 2 és 3.7 liter között váltakozhat a megfelelő mennyiség. Azt is tanácsolják, hogy az olyan italokat, amik koffeint tartalmaznak (mint a kávé) nem kéne figyelembe venni ezekben a napi folyadék követelményi irányelvekben, a vízhajtó hatásuk miatt. Még az is javasolt, hogy egy pohár vizet igyunk minden csésze kávéval vagy teával.

 

A koffein vagy kávé tényleg dehidratál? Vagy ihatjuk ezeket az italokat és vajon hozzájárulnak a napi folyadék követelményhez?

 

A koffein vízhajtóként viselkedhet

Mielőtt megnéznénk egy korábbi tanulmányt ebben a témában, egy dolgot jobb, ha már most leszögezün: a koffein KÉPES vízhajtó lenni! De ettől a kijelentéstől még nem kell elrohanni és kiverni a fejünkből a koffein fogyasztását.

Amikor nagy dózisokban isszák (több mint 500 mg – rettentő sok), a koffein, vízhajtó hatást vált ki és ez már több mint 80 éve ismert tény! 500mg egy nagyon nagy – egy adagban vagy egy italban – dózis. Összehasonlításként, naponta 400mg, mérsékelt napi bevitelnek tekinthető és egy átlagos csésze kávé 80 mg-ot tartalmazhat. Hogy különböző italok mennyi koffeint tartalmaznak, annak érdemes szintén utánaolvasni.

 

A rendszeresen használók „előnyben”

Azt is fontos tudni, hogy a rendszeres koffein fogyasztás, a vízhajtó hatásával szembeni, jobb tűrés kialakulásához vezethet. Azóta rájöttek, hogy a koffein megvonása, olyan rövid időre is mint 4 nap, már elegendő ahhoz, hogy ez a tűrőképesség eltűnjön. Tehát ha rendszeresen iszunk kávét, a vízhajtó hatás kisebb lehet, még nagyobb koffein dózisok esetében is.

 

>> Válogass a simplesport.hu koffeines termékei közül <<

A kávé és hidratáció tanulmánya

Dr Sophie Killer foglalkozott először ezzel a kérdéssel egy tanulmányban: A kávé hozzájárulhat-e a napi követelményekhez, amikor a normális mindennapi életben fogyasztják, vagy dehidratációt fog eredményezni?

Ott, ahol korábbi tanulmányok a kávé vagy koffein fogyasztás rövid távú hatásait tanulmányozták, ebben a tanulmányban, inkább a hosszabb távú hatásokat vizsgálták. 50 kávét ivó férfit és nem csak egy technikát, hanem azoknak széles körét alkalmazták, a hidratáció felmérésére. A kávéfogyasztás hatásai a vízbevitellel voltak összehasonlítva, 3 egymást követő nap alatt. A fizikai aktivitás ellenőrizve volt, az étel és folyadék bevitel ellenőrizve volt és a résztvevők vagy 4×200 ml, 4 mg/kg koffein tartalmú kávét ittak, vagy ugyanannyi mennyiségű vizet.

A test összvíztere ki volt számolva a próbák előtt és után Deutérium-oxidot használva, vizeleti és hematológiai hidratáció jelzők naponta voltak rögzítve ruha nélküli testtömeg mérés mellett és a vérplazma a koffein végett elemezve volt.

 

Az eredmény:

Egy nagyon hosszú és intenzív labormunka tanulmány végén, azt lehetett megállapítani, hogy nem voltak különbségek a koffeines és vizes próbák között, semelyik hidratáció jelzőn sem. Így ezek az adatok azt sugallják, hogy a kávé, ha mérsékelten van fogyasztva, koffeinhez szokott férfiak által, a vízhez hasonló hidratáló képességet szolgáltat.

 

Tehát ebből akár azt is leszűrhetjük, hogy a kávé és a tea is hozzájárul a napi folyadék követelményhez, persze, nem ajánlott erre támaszkodni. Mindenesetre semmiképpen sem kell rettegve inni a kávét, félve a dehidratációtól.

 

A koffein teljesítmény növelő hatásáról és a koffein szedésének időzítéséről is olvashattál már a simlesport.hu blogján.

 

Referenciák:

School of Sport and Exercise Sciences, Loughborough University, Leicestershire, UK

journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0084154

[ninja-inline id=770]
1 like (You must login to like)