foci teljesítmény

A szénhidrát és a foci teljesítmény

A szénhidrát bevitelt az edzések alatt, gyakran olyan dolognak tartják, ami az állóképességi sportolóknak való. Olyan sportok esetében, mint a futball (labdarúgás) gyakran úgy hiszik, hogy a szénhidrát bevitel kevésbé fontos. Való igaz, a szénhidrátok sportteljesítményre gyakorolt hatásának vizsgálatát és bizonyítékait az állóképességi sportolóknál szerezték, de már bizonyított az is, hogy mind a fociban és más csapatsportokban is a jobb futóteljesítmény is jelentős.

De a tény az, hogy a futási teljesítmény csak egy a sok szempont közül, amelyek meghatározzák egy játék végkimenetelét!

Pontosság, koncentráció, robbanékonyság, mind, mind fontos szempont egy focista számára!

További fontos szempontok, az olyan képességek, mint a pontos passzolás, lövés, labdavezetés, időzítés, fejelés stb. Ami kevésbé ismert (és amit kevésbé kutattak) az az, hogy ezeket a képességeket is befolyásolhatja a szénhidrát fogyasztás. A szénhidrát teheti ezt közvetetten a kifáradás késleltetése által, de talán közvetlenül is, az agyban lévő folyamatok befolyásolása által.

Az agy elsődleges üzemanyaga a szénhidrát!

 

 

A különböző képességek szereplésének tanulmányozásai – foci teljesítmény vizsgálata

Több tanulmány is vizsgálta a szénhidrát fogyasztás ezeknek a képességekre gyakorlot hatását. Öt a hét közzétett tanulmány közül, javulásokról számolt be a futball játékosok lövési, labdavezetési, és/vagy passzolási teljesítményében, egy 6-7.5%-os szénhidrát oldat elfogyasztásával, egy 30-61 g/óra beviteli ütem mellett.  Ezek a beviteli mennyiségek messze magasabbak, mint amelyeket tipikusan látni szoktunk futballmeccseken.

A fentiekből arra mutatnak rá, hogy egy focistának érdemes, sőt szükséges a sportitalok fogyasztása, hogy fenntartsa / növelje a teljesítményt mind a futó és a különféle képességeikben.

 izotóniás ital

 

 

A Birminghami Egyetem tanulmánya is a foci teljesítményr vizsgálta

Dr Kevin Currell, aki most a Teljesítmény Táplálkozás Vezetője (Head of Performance Nutrition) az Angol Sportintézetnél (English Institute of Sport) lefolytatott egy tanulmányt a Birminghami Egyetemen (University of Birmingham) a PhD-je részeként, hogy megvizsgálja a szénhidrát táplálásnak a hatásait, a képességek szereplésére.  Jelentős javulást tapasztalt a labdavezetés és rúgás pontosságában, egy 55 g szénhidrát/óra bevitel mellett, a placeboval szemben.  Ugyanabban a tanulmányban, azt találták, hogy az ugrást, a labda megfejelésére (amely csak egy kis kognitív komponenst foglal magában) a szénhidrát táplálás nem befolyásolta.

Általánosságban megállapítható, hogy a játékosok különböző képességei, mint a passzok, lövések, labdavezetés, fejelés pontosság egy játék későbbi szakaszaiban, hajlamos hanyatlani placebo bevitel mellett és a szénhidrát bevitel csökkentheti ezt a hanyatlást. Például, egy váltakozó futási protokollt alkalmazó tanulmányban, a placebo fogyasztása mellettegy 14%-os csökkenés volt a passzolási teljesítményben, az előteszttől az utótesztig és csak 3%-os csökkenés volt 52 g szénhidrát/óra fogyasztása mellett (2).

 Ebből azt kell leszűrnünk, hogy a szénhidrátok fogyasztásával csökkenthetjük az esélyét annak, hogy a játékrész második felében romlik a passzolási teljesítményünk.

 

foci teljesítmény

A szénhidrát bevitel fontos stratégia a labdarúgásban

Ez egy olyan stratégia, amelyet többet kellene kutatni a labdarúgásban, különösen a legmagasabb szinteken, ahol 11 játékos már kis javulásai is különbséget tenne.

Mikor kell szénhidrátot fogyasztania egy focitának?

Két fő lényeges pilanat van a szénhidrát fogyasztására a focisták számára:

  • egy játék kezdete előtt és
  • félidőben.

 

Mennyi szénhidrátot érdemes fogyasztanunk a meccs előtt és félidőben?

Egy 90 grammos tervezett bevitel, egy teljes játékra, jó kezdet  (45 g szénhidrát előtte és 45 g félidőben).  Ez az alapján, amit tudunk néhány tanulmányból a szakirodalomban és a munkából az állóképességi sportokban. A valóság az, hogy nincs elég a szénhidrát optimális mennyiségéről szóló, nagyon tiszta irányt mutató tanulmány.

Ha biztosra akarsz menni és energiával jól feltötve akarsz nekiállni egy futball mérkőzésnek és a második félidőben is végig koncentrált akarsz maradni úgy, hogy a futóteléjesítményed sem romlik, akkor

  • a meccs előtt egy órával igyál meg egy adag SQUEEZY ENERGY DRINK-et, ami nem csak szénhidrátokkal, de nátriumal és káliummal is feltölt, ami a meccs alatt legionkább kiizzadsz majd.
  • Félidőben pedig nyomj be egy tasak SQUEEZY energia zselét, amivel visszatöltheted a szénhidrát raktáraidat és pótolhatod a kiizadt ásványi anyagokat.
squeezy energy drink narancs 650g
Elfogy.

SQUEEZY Energy Drink sportital 650g – narancs

6 450 Ft

 

Ha érdekel a téma és neked ia a jobb teljesítmény a célod, olvasd el ezt a cikkünket is: Táplálkozás Focisták Számára

 

Referenciák:

Baker LB, Nuccio RP, Jeukendrup AE. Acute effects of dietary constituents on motor skill and cognitive performance in athletes. Nutr Rev. 2014 Dec;72(12):790-802 

Ali A, and Williams C. Carbohydrate ingestion and soccer skill performance during prolonged intermittent exercise. Journal of Sports Sciences 27: 1499-1508, 2009. FREE FULL PAPER