kollagén reggel vagy este

Kollagén reggel vagy este? Mikor a legjobb a szedése?

Valószínűleg hallottál már a kollagén kiegészítők lenyűgöző előnyeiről – de most már szeretnéd a legtöbbet kihozni belőlük! Ez azt jelenti, hogy fontos tudnod, mikor a legjobb az időpont a kollagén szedésére. Most erre is választ adunk, hogy tudd, hogyan használd a legjobban a kiegészítőt.

A tudósok már régóta tudnak a kollagén előnyeiről, de csak az elmúlt körülbelül tíz évben vált a kiegészítés általánosan elfogadottá. Manapság az emberek a kollagént rengetegféle okból használják, amit az alacsony ára és hatékonysága ösztönöz.

Ha már szedsz kollagént, akkor tudod, hogy működik. De mi a legjobb időpont a kollagén szedésére? Reggel vagy este? Olvass tovább, és ebben a cikkben kifejtjük, hogy pontosan mikor és miért érdemes szedni.

Mielőtt azonban rátérnénk a kollagén szedésének legjobb időpontjára, szeretnénk tisztázni, hogy mi is az a kollagén, milyen formái vannak, és mennyit kellene szedni belőle.

Ezután megvitatjuk, hogy mikor a legjobb a kollagén szedése, és hogy érdemes-e éhgyomorra szedni – valamint válaszolunk néhány gyakran feltett kérdésre a kollagénpótlással kapcsolatban.

 

 

Kollagén reggel vagy este? Mikor a legjobb a szedése?

Ha úgy döntesz, hogy kollagén-kiegészítőt szedsz, természetes, hogy a lehető legtöbbet szeretnéd kihozni az előnyökből – mivel a kollagén-kiegészítőkről kimutatták, hogy támogatják a haj, a bőr, a csontok, az izmok és az ízületek egészségét.

Gyakran hallani, hogy az emberek azt állítják, hogy van egy „jobb” napszak a kollagén szedésére – és ezzel növelni fogja annak hatékonyságát.

Íme, mit mondanak a szakértők a leggyakoribb állításokról, valamint egy tipp arra vonatkozóan, hogy valójában mikor érdemes bevenni a tiédet:

 

1. Az állítás: A kollagént éhgyomorra kell bevenni.

Sokan úgy vélik, hogy a szervezeted jobban képes lebontani az olyan fehérjéket, mint a kollagén, ha éhgyomorra veszed be őket. Azt javasolják, hogy a kollagén-kiegészítőt először reggel, még a reggeli előtt vegyük be.

A valóság: Üres vagy teli gyomor nem számít

Ahhoz, hogy ezt az elméletet kibogozzuk, először is érdemes megérteni, hogyan emészti meg a szervezeted az ételt. Az étel látványa és szaga a gyomorfal sejtjeit savkiválasztásra serkenti, még mielőtt az étel a gyomorba kerülne.

A gyomrunk még több savat termel, amikor a vagus ideg, amely (többek között) segít szabályozni az emésztést, stimulálódik. Az étel jelenléte a gyomorban tovább serkenti a savkiválasztást. A sav szükséges az ételek lebontásához, de a kollagén túléli a gyomron való áthaladást.

Végső soron nincs nagy különbség, hogy teli vagy üres gyomorral veszünk-e be kollagént. A fehérjék lebontásának nagy része valójában a vékonybélben történik, így teli gyomor, félig teli gyomor vagy üres gyomor – nem lesz nagy különbség.

 

A szakértők szerint nincs nagy különbség, hogy a kollagént teli vagy üres gyomorral vesszük be.

 

 

2. Az állítás: a kollagént snackként kell használni

Tekintettel arra, hogy a kollagén egy fehérje, egyesek úgy gondolják, hogy ha a kollagén-kiegészítőt egy déli turmixhoz vagy kávéhoz kevered, akkor tovább maradsz jóllakott. Ennek eredményeként nem lesz akkora kísértés, hogy később a nap folyamán valami kevésbé egészséges ételhez nyúlj.

A valóság: Az adagolási mód az, ami jóllakat, nem feltétlenül a kollagén.

Az, hogy a kollagén-kiegészítő mennyire tölt el, végső soron attól függ, hogy mivel együtt szeded.

Önmagukban a kollagén-kiegészítők nem valószínű, hogy jóllakatnak, mivel mindegyik kis mennyiségben van jelen. Ha azonban a kollagén-kiegészítővel együtt fogyasztasz valami rostot és zsírt tartalmazó ételt, például egy turmixot, az jobban csillapítja az étvágyadat, mint egy cukor- vagy szénhidrátalapú nassolnivaló.

De ha csak egy déli kávéval együtt veszed be, akkor is körülbelül annyira fog jóllakatni, mint egyébként egy kávé.

Tehát, a kollagén-kiegészítők önmagukban nem töltenek fel. Ha azonban valami rostot és zsírt tartalmazó ételt fogyasztasz a kollagén-kiegészítővel együtt, az segíthet az étvágyad kielégítésében.

 

Az állítás: A kollagént éjszaka kell bevennie, hogy a szervezet a REM ciklus alatt dolgozza fel.

Egyesek azt állítják, hogy a kollagén azért hatékonyabb éjszaka, mert a szervezeted alvás közben természetes módon regenerálódik, és a regenerációs ciklushoz való szinkronizálással az aminosavak jobban hasznosulnak.

A valóság: Nincs tanulmány, ami ezt alátámasztaná.

Ez egyelőre csak egy elmélet. Nincsenek olyan kontrollált tanulmányok, amelyek ezzel a kérdéssel foglalkoznának. A népszerű szakirodalom azonban egyetért abban, hogy a kollagén-kiegészítők a jelek szerint ugyanolyan jól működnek, ha lefekvéskor vagy reggel veszik be őket.

Gondoljunk a kollagénre inkább úgy, mint egy általános, a rendszerünkben lévő étrend-kiegészítőre. Nem csak ez, hanem azt is érdemes megjegyezni, hogy a kollagénnek három-öt órába telik, mire a szánkból a vékonybélbe jut, ahol felszívódik, így trükkös lehet, ha megpróbáljuk összehangolni a REM-ciklusunkkal.

 

Összefoglalva

A kollagén-kiegészítők szervezetre gyakorolt hatásainak és mechanizmusainak kutatása még korai stádiumban van, de jelenleg semmi sem utal arra, hogy a kollagént egy adott időpontban vagy akár egy bizonyos módon kellene szedni.

Végső soron akkor szedd a kollagén-kiegészítőket, amikor az neked könnyű és kényelmes. A kulcs az, hogy megtaláljuk azt a napszakot, amikor a rutinunk részévé tudjuk tenni – mert minden kiegészítő akkor működik a legjobban, ha valóban bevesszük.

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

0 likes (You must login to like)