kollagén hiány tünetei

Kollagén hiány tünetei: 6 leggyakoribb

A kollagén fehérjék a szervezet alapvető szerkezeti építőkövei. Sajnos a kollagén szint az életkor előrehaladtával csökken, és a problémát a külső tényezők tovább fokozzák.

Igaz, hogy a megfelelő diétával hozzájuthatsz némi kollagénhez, ennek ellenére a szervezeted az alacsony kollagénszint jeleit mutathatja. A külső megjelenésre gyakorolt ​​hatása az egyik fő oka, amiért az emberek a kollagén-kiegészítőket választják.

 

Népszerű
Myprotein Kollagén kapszula

Kollagén kapszuláinkat természetesen előforduló 1. típusú sertés kollagént tartalmaz, amelyet kifejezetten a természetes szint fokozására és támogatására fejlesztettünk ki.

  • I. típusú kollagén
  • Hidrolizált kollagénnel
  • Kényelmes kapszula

 

Mi a kollagénhiány?

Bár az életkor előrehaladtával mindenki kollagénszintje csökken, nem mindenki tapasztalja a hiányt, amikor a szervezetben nincs elegendő fehérje a megfelelő működéshez. Ez azt jelenti, hogy idővel a hatást sokkal súlyosabban tapasztalod majd, mint korábban az életedben.

Ezért alapvető fontosságú, hogy megértsük, mi befolyásolja a kollagén termelést, és mikor kell lépéseket tenned szintje növelése érdekében. Például a finomított cukrok vagy szénhidrátok fogyasztás, a hosszan tartó UV-sugárzás és a dohányzás további kollagénszint csökkenést okoz.

 

 

Honnan tudhatod, hogy kollagénhiányod van?

A kollagén hiány hat fő tünete, amelyekre figyelni kell:

  1. Ráncok
  2. Lassú izomgyógyulás
  3. Emésztőrendszeri problémák
  4. Vékony vagy lapos haj
  5. Ízületi fájdalom
  6. Sérülésekből való lassú felépülés

Nézzük meg ezeket részletesebben.

 

Ráncok

A ráncokat a bőr rugalmasságának elvesztése okozza, ami a kollagénvesztés közvetlen következménye. Bár a ráncok nem feltétlenül jelentenek kollagénhiányt, ez mégis tünet lehet, ha huszonévesen találkozunk velük.

Ez azért van, mert a bőröd 70-80%-a kollagénből áll. Ezért a hiány azt jelenti, hogy a szervezet nem lesz képes olyan gyorsan helyreállítani magát, mivel a termelt kollagén a sebek gyógyulására vagy a létfontosságú szervek támogatására összpontosít.

 

Lassú izomgyógyulás

Ha olyan ember vagy, aki aktív életet él, rendszeresen edz, akkor ismered az izom helyreállításával járó fájdalmakat. A kollagén javítja az izmokat, és segíti az izmok rugalmasságát is. A hiány nem csak az izomzat meghosszabbodásához vezet, hanem az izomtömeg elvesztését is okozhatja.

 

Emésztőrendszeri problémák

A szivárgó bél szindróma különösen a kollagénhiányhoz kapcsolódik. A belekben szoros csomópontok vannak, amelyek segítik a tápanyagok felszívódását. A szivárgó bél azonban azt jelenti, hogy más részecskék átcsúszhatnak a résen, fertőzést és gyulladást okozva.

A kollagén jelentős szerepet játszik a bélfalak helyreállításában. Ezért fontos, hogy elegendő kollagén legyen a szervezetben, mivel elengedhetetlen a sérült szoros csomópontok újjáépítéséhez.

 

Vékony vagy lapos haj

A kollagén jelen van a hajhagymákban, amelyek alapvető tápanyagokat szállítanak az egészséges hajhoz. A sebgyógyuláshoz hasonlóan a kollagénhiány azt jelenti, hogy ez a szállítás sokkal lassabb, aminek következtében a haj vékonyabbnak és fénytelenebbnek tűnik.

Sőt, a kollagénhiány azt is jelenti, hogy a szervezet nem tudja úgy felvenni a harcot a szabad gyökök ellen, mint korábban, és ez a haj szerkezetének tönkremeneteléhez vezethet, ami még inkább hozzájárul a vékonyabb, kevésbé fényes hajhoz.

 

Ízületi fájdalom

A ráncokhoz hasonlóan az ízületi fájdalmat is gyakran az öregedés egyik mellékhatásának tekintik. Azonban az ízületekben lévő porc a kollagén hatására újjáépül és helyreáll, ezért a kellemetlen érzés a hiányosság jele lehet.

A kollagén emellett rugalmasságot biztosít és kipárnázza az ízületeket. Tehát, ha a szervezetednek nincs elegendő kollagénszintje, akkor sebezhetőbb lesz a károsodásokkal szemben.

 

Sérülésekből való lassú felépülés

Ha sérülést szenvedsz, szervezeted kollagént termel az érintett területen, hogy helyreállítsa a sérült szövetet. Ha úgy találod, hogy szervezetednek a szokásosnál hosszabb ideig tart a gyógyulás, akkor szintén kollagénhiányra gyanakodhatunk.

 

Hogyan állítsd helyre a kollagént a szervezetedben?

Sajnos, ha a szervezet elkezd kevesebb kollagént termelni, nincs mód arra ösztönözni, hogy kezdje el, a korábbi szinteket elérni. Ezért más módszereket kell találni arra, hogy elegendő kollagént vigyél be a szervezetedbe.

Ezt megteheted több kollagénben gazdag élelmiszer fogyasztásával vagy kiegészítők szedésével. Ezen kívül, javasoljuk, hogy csökkentsd az UV-sugárzásnak való kitettségét és a dohányzás mennyiségét.

0 likes (You must login to like)