kollagén pótlás 50 felett

Miért fontos a kollagén pótlás 50 felett?

Ha fiatal vagy, és a fiatalság az oldaladon áll, a testedben bőséges mennyiségű kollagén található. Ahogy öregszünk, a kollagéntermelés csökken. A szintek 30 éves korban kezdenek csökkenni. Amint elérted az 50. életéved, belső támogatáshiány lép fel az olyan dolgokban, mint a csontok, az ízületek és a bőr egészsége.

A kollagén aminosavakból áll, amelyek a fehérje fő építőkövei. Összesen körülbelül 20 aminosav alkotja a fehérjét, amelyek közül sok megtalálható a kollagénben.

Ha a kollagéntermelés és -fogyasztás alacsony, csontsűrűség-csökkenést, nehézségeket a mozgásban, finom vonalakat és ráncokat tapasztalhatunk a bőrünkön, bélrendszeri egészségügyi problémákat és gyulladást.

Vannak olyan élelmiszerek az étrendünkben, amelyek tartalmaznak kollagént, például a citrusfélék, a tojásfehérje, a hal, a bogyós gyümölcsök, a csontleves, a fokhagyma és a bab.

Sajnos a legtöbben nem fogyasztunk eleget ezekből az élelmiszerekből ahhoz, hogy drasztikusan fokozzuk a kollagéntermelést. Emellett a kollagént tartalmazó, de magas rosttartalmú ételeket nagyon nehéz lebontani, így nem tudunk mindent hasznosítani, ami benne van. Itt jön a képbe a táplálékkiegészítés.

A kollagénnel való kiegészítés segít támogatni azt a „ragasztót”, amely összetart minket. Az kutatások szerint az emberi test fehérjeösszetételének akár 35 százalékát is kollagén alkotja.

Három fő kollagéntípus létezik, amelyek kollagén-összetételünk mintegy 80-90 százalékát teszik ki, és összesen 28 különböző kollagénforma létezik. Nézzük meg milyen előnyökkel jár a kollagén pótlás 50 felett.

 

 

Milyen előnyei lehetnek a kollagénnek az 50 év feletti nők számára?

Vessünk egy pillantást a kollagén használatának néhány lehetséges előnyére életének ebben az időszakában.

 

Egészségesebb haj

A kollagén és a haj egészsége nagyon is összefügg egymással. Mivel a kollagén egy olyan fehérje, amely nagy mennyiségben van jelen a szervezetben, az olyan dolgok, mint a haj, a bőr és a köröm összetételének is fő alkotóeleme.

Sok hajápoló termék tartalmaz hozzáadott kollagént a készítményükben, de valójában a kollagén fogyasztása a legelőnyösebb, hogy belülről kifelé haladva elősegítse a haj egészségét.

Míg sok férfi tapasztalja a hajhullást a kor előrehaladtával, vannak nők is, akik átesnek ezen a sajnálatos eseményen. Valójában a nők teszik ki a hajhullásban szenvedők 40 százalékát.

Bár a hajhullás hátterében lehetnek olyan betegségek, amelyek a hajhulláshoz vezetnek, gyakran a szervezetben lévő kollagén hiánya miatt. Napi kollagén-kiegészítővel növelheted hajad vastagságát, fokozhatod a hajnövekedést, és elősegíthetjük a fényes és dús hajkoronát.

Ne feledd, hogy néhány hónapba telhet, mire ezeket az előnyöket észrevehetőek lesznek. A kollagén gyakran elég gyors eredményeket tud elősegíteni olyan dolgokban, mint az ízületek egészsége, de a haj egészségének javítása időbe telik.

 

 

Egészségesebb bőr

Amikor eléred az 50. életéved, a bőr belső rétege drámai kollagénveszteséget tapasztal. Ennek eredménye több ránc, megereszkedett bőr, finom ráncok, és a bőröd hajlamosabb lesz az olyan károsodásokra, mint a napfény vagy a környezetszennyezés.

Kollagén-kiegészítővel pótolhatjuk az elvesztett kollagént, mielőtt még az öregedés jelei jelentkeznének.

A kollagénpótlás a bőr hidratáltságát is javíthatja. Még ha fiatalkorodban nagyon zsíros is volt a bőröd, a legtöbb nőnek száraz lesz a bőre, amikor megöregszik. A bőr rugalmassága is csökken a kor előrehaladtával, és a kollagén-kiegészítőkkel a bőröd feszesebbnek és feszesebbnek tűnhet. Elősegítheti a sebgyógyulást és a bőr általános sűrűségét is.

 

A csontok egészségének megőrzése

Számos olyan tápanyag van, amely jótékony hatással van a csontokra, mint például a kalcium és a D-vitamin. A kollagén szintén jótékony hatással lehet a csontok egészségére a menopauza utáni nőknél.

Az alacsony csontsűrűséget sok nő tapasztalja az 50. életévéhez közeledve, de a kollagén-kiegészítők növelhetik a csontsűrűséget, a csontképződést és megakadályozhatják a csontvesztést.

 

Növeli az izomtömeget

Bár a kollagén a fehérje egyik formája, nem olyasmi, amit kifejezetten fehérjekiegészítőként használhatsz. A kollagén-kiegészítők használatával azonban lehetőség van az izomtömeg növelésére és a testsúlycsökkentésre.

A legtöbb 50 év feletti nő nem akar testépítő lenni, de a megfelelő mennyiségű izomzat fenntartása segíthet a mozgékonyság megőrzésében és összességében elősegítheti az aktívabb életmódot.

A kollagén az izomtömeg 1- től 10 százalékig terjedő részét teszi ki. Bár ez nem tűnik soknak, mégis előnyös, ha lépéseket teszel az izmaid magasabb kollagén-összetételének elősegítésére.

 

 

Mennyi kollagént kellene szednie egy 50 éves nőnek?

Az 50 év feletti nőknek naponta 10-15 gramm kollagént kellene fogyasztaniuk. Ez megfelelő mennyiség a szervezetünk által már nem termelt kollagén pótlására.

Az adott étrend-kiegészítőben található kollagén mennyisége eltérő lehet, ezért érdemes megnézni a különböző termékeket, hogy melyik biztosítja a számodra azt a kollagénmennyiséget, amire az életkori igényeid alapján szükséged van.

 

Szedjenek-e kollagént a menopauzában lévő nők?

A menopauza folyamata során a petefészkek lassan elkezdik leállítani az ösztrogén hormon termelését. Amikor kevesebb ösztrogén van jelen a szervezetben, kevesebb kollagén is termelődik.

A menopauza idején kollagén-kiegészítőket használhatsz, hogy megakadályozd ezt a kollagénveszteséget annak ellenére, hogy az ösztrogénszinted mit tesz. A kollagén enyhítheti a menopauzában tapasztalt néhány tünetet is, mint például a merev és fájós ízületek, ezért érdemes egy esélyt adni neki!

 

 

Érdemes-e kollagént szedni az 50-es éveidben?

Számos olyan vitamin és/vagy étrend-kiegészítő van, amelyek szedését érdemes megfontolni, ha betöltötted az 50. életéved. Számos olyan folyamat van a szervezetben, amely a kor előrehaladtával már nem működik olyan hatékonyan. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne találhatnál valamilyen módot arra, hogy ezeket a reakciókat fokozd, hogy jobban érezd magad és jobban nézz ki, mint ahogy az elvárható lenne.

A kalcium, a B-komplex vitaminok és a magnézium mellett a kollagén is olyan kiegészítő, amelyet érdemes megfontolnia. Nagyon minimális mellékhatásokkal jár.

Valójában az emberek többsége nem tapasztal semmi negatívumot, amikor elkezdi fogyasztani az ilyen típusú terméket. Kombinálható a szedett egyéb kiegészítőkkel, mivel a kölcsönhatások nem jelentenek gondot.

Nem titok, hogy 30 éves kor után lelassul a kollagéntermelés a szervezetben. Az 50. életév 20 évvel ezután következik, így képzeld el, hogy milyen kevés kollagént termelsz valójában életednek ebben az időszakában.

A kollagén egy olyan elterjedt fehérje a szervezetben, amely nagyon sok különböző testi funkciót támogat. Úgy vélik, hogy értékes kiegészítő, amelyet rendszeresen kell szedni mind a megjelenés, mind az általános egészségi állapot érdekében.

0 likes (You must login to like)