kollagén hatása a belekre

Kollagén hatása a belekre – 7 előnye a bélműködés és az emésztés szempontjából

A kollagént hagyományosan a ragyogó bőrrel, a fényes hajjal és az erős körmökkel hozzák összefüggésbe. Az orvosi és egészségügyi kutatások azonban egyre mélyebbre ásnak, és a kollagén számos olyan előnyét fedezték fel, amelyek messze túlmutatnak az esztétikai előnyökön.

Az egyik ilyen előny, amely nemrégiben jelentős figyelmet kapott, a kollagén hatása a belekre. Ez a cikk a kollagénnek az egészséges gyomor-bélrendszer elősegítésében játszott döntő szerepét vizsgálja.

 

 

Bevezetés a kollagénbe

Ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük a kollagén hatását a bélrendszer egészségére, először is meg kell értenünk, hogy mi is az a kollagén, és milyen általános jelentősége van az emberi szervezetben.

A kollagén, a legnagyobb mennyiségben előforduló emberi fehérje, a szervezet teljes fehérjetartalmának közel egyharmadát teszi ki. A különböző testrészek szerkezeti építőelemeként működik, beleértve a bőrt, a csontokat, az izmokat, az inakat, az ereket és – tárgyalásunk szempontjából jelentős módon – az emésztőrendszert.

Az összetett fehérjékből álló kollagén különböző aminosavakat tartalmaz, nevezetesen prolin, glicin és hidroxiprolin. Ezek az aminosavak szervezetünk alapvető alkotóelemei, és ami az emésztőrendszerünk egészségét illeti, szinergikusan együttműködve biztosítják az erős és jól működő bélrendszert.

 

 

A kollagén 7 előnye a bélrendszer egészségéért

A kollagén termékek szedése számos potenciális egészségügyi előnnyel jár, beleértve a megnövekedett izomtömeget, az ízületi fájdalmak csökkentését és a bélrendszer egészségének javulását.

Az alábbiakban a kollagén fogyasztásának 7 bélrendszeri egészségügyi és emésztési előnyét tárgyaljuk.

 

A kollagén segíthet enyhíteni a szivárgó bél szindrómát

Az egyik vezető módja annak, hogy a kollagén fokozza a bél egészségét, a szivárgó bél szindróma kezelése, egy olyan állapot, amelyet a bélfal fokozott áteresztőképessége jellemez.

Amikor a bél „szivárog”, a toxinok, baktériumok és ételmaradékok beszivároghatnak a véráramba, gyulladást okozva és potenciálisan számos egészségügyi problémához vezetve. A kollagénben bőségesen megtalálható glutamin aminosav bizonyítottan csökkenti a bélfal áteresztőképességét, ezáltal döntő szerepet játszik a szivárgó bél szindróma gyógyításában.

 

A kollagén segíthet az emésztés megkönnyítésében

A kollagén bélrendszeri egészségügyi előnyei túlmutatnak a bélfal puszta gyógyításán. A kollagén egyik érdekes aspektusa, hogy képes segíteni az emésztést azáltal, hogy savmolekulákat vonz, amelyek segítik az ételeinkben lévő fehérjék és szénhidrátok lebontását.

Ez a folyamat leegyszerüsíti az emésztést, megkönnyítve ezzel a szervezetünk számára az alapvető tápanyagok felszívódását.

 

A kollagén csökkentheti a bélgyulladást

Gyógyító és elősegítő tulajdonságai mellett a kollagén a gyomor-bélrendszer megnyugtatásában is jelentős szerepet játszik. A kollagénben található aminosav, a glicin gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek enyhíteni a gyulladást a bélben.

Ez a tulajdonság elsősorban a gyulladásos bélbetegséggel (IBD) vagy más gyulladással kapcsolatos bélproblémákkal küzdő egyéneknek kedvez.

 

A kollagén segít fenntartani a kiegyensúlyozott gyomorsavszintet

A kiegyensúlyozott gyomorsavszint elengedhetetlen az optimális emésztéshez. Ha a szintek túl alacsonyak, az számos emésztési problémához vezethet.

Érdekes módon a kollagénről kiderült, hogy serkenti a gyomorsavtermelést, így elősegíti az egészségesebb, kiegyensúlyozottabb emésztőrendszert.

 

A kollagén javíthatja a vízfelvételt a belekben

A kollagénnek a bélrendszer egészségére gyakorolt előnyei kiterjednek arra is, hogy javítja a bélrendszerben a vízfelszívódást, ami elősegíti az ételek gördülékenyebb mozgását a tápcsatornán keresztül.

A kollagén hozzájárulhat az egészségesebb és kényelmesebb emésztési folyamathoz azáltal, hogy a táplálékot és a salakanyagokat szállítja.

 

A kollagén segít egyensúlyba hozni a bél mikrobiomot

A bélmikrobiom, az emésztőrendszerünkben élő mikroorganizmusok változatos közössége kritikus szerepet játszik egészségünk különböző aspektusaiban.

A kiegyensúlyozott mikrobiom létfontosságú az emésztéshez, a tápanyagok felszívódásához és az immunitáshoz. A kollagén peptidek pozitívan befolyásolhatják a bélmikrobióta összetételét, hozzájárulva egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb bélmikrobiom kialakításához.

 

A kollagén segíthet az immunrendszer működésének fokozásában

A bélrendszer egészségének fenntartása egyet jelent a robusztus immunrendszer egészségének biztosításával. A bélnyálkahártya gyógyításával, az emésztés segítésével és a kiegyensúlyozott mikrobiom elősegítésével a kollagén közvetve hozzájárul a robusztus immunválaszhoz.

 

 

Hogyan építsük be a kollagént az étrendünkbe?

Tekintettel a kollagén bélrendszeri egészségügyi előnyeinek széles skálájára, a kollagén beépítése a napi étrendbe elengedhetetlen. Fontos azonban megjegyezni, hogy az életkor előrehaladtával a szervezet természetes kollagéntermelése lelassul, ami szükségessé teszi a pótlást.

Szerencsére többféleképpen is elérhetjük ezt.

A csontleves gazdag természetes kollagénforrás; más, kollagénben gazdag állati források közé tartoznak a csirke porcai és kötőszövetei, a halak bőre és a tojásfehérje, amely gazdag prolinforrás.

Ezeknek a lehetőségeknek azonban van néhány hátrányuk: nem utolsósorban az, hogy sok ízlésnek nem tetszenek. A vegetáriánus vagy vegán étrendet követők számára sem megfelelőek.

Ilyen esetekben a kiváló minőségű szarvasmarha- , tengeri vagy vegán eredetű kollagén termékekkel való kiegészítés hatékony alternatíva.

 

 

A kollagén előnyei a bélrendszer egészségére

A kollagén fogyasztásának előnyei messze túlmutatnak a bőr egészségén. A kutatások előrehaladtával egyre nyilvánvalóbbá válik a bélrendszer egészségének fenntartásában betöltött szerepe.

 

Összefoglalva, a kollagén előnyei a bélrendszer egészsége szempontjából a következők:

  • A kollagén segíthet a szivárgó bél szindróma enyhítésében.
  • A bélgyulladás csökkentése
  • A kollagén segít fenntartani a gyomorsavszint egyensúlyát
  • Javított vízfelszívódást a belekben
  • A kollagén segítheti az emésztést

A kollagénnek a bélrendszer egészségére gyakorolt hatását egyre jobban megértjük, és feltárul az az izgalmas lehetőség, hogy javíthatja általános jólétünket. Ahogy folytatjuk a kollagén számos előnyének kutatását és megértését, az egészség és a wellness területén új áttörések előtt állhatunk.

 

nutriversum kollagén peptid
Elfogy.

Nutriversum – Basic – Collagen Peptides marhakollagén peptid por – 200g

2 690 Ft

Nutriversum – WSHAPE – Collagen Heaven – 15g

279 Ft

 

Források:

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/23089-collagen

Ariola, J. (2018, November 5). Benefits of Collagen for Maintaining a Healthy Gut. FlushingHospital.com. Retrieved from https://www.flushinghospital.org/newsletter/benefits-of-collagen-for-maintaining-a-healthy-gut/ 

What is Gut Health and Why is it Important? (2019, July 22). Health.UCdavis.edu. Retrieved from https://health.ucdavis.edu/news/headlines/what-is-gut-health-and-why-is-it-important/2019/07 

0 likes (You must login to like)