kollagén férfiaknak

Kollagén férfiaknak – 5 ok amiért érdemes szedniük

A legtöbb felnőtt számára előnyösek lehetnek a kollagén-termékek – életkortól és nemtől függetlenül –, mivel számos univerzális előnnyel büszkélkedhet, és általában nagyon jól tolerálható. És megemlítettük: Helló, fehérje. Tehát a férfiaknak kellene kollagént szedniük? Ha férfi vagy és gyors választ akarsz, akkor: Mindenképpen!

Valójában az egyetlen különbség, amelyet a kollagén kiegészítésben találhatunk, ami a férfiakra vonatkozik, a fehérje adagolása.

A kollagén egyfajta fehérje (nem teljes fehérje, de erről később). Egészséges felnőtteknek testtömeg-kilogrammonként naponta legalább 1 gramm fehérjére van szükségük az izomtömeg fenntartásához.

Innentől a fehérjeszükséglet az aktivitási szinttől függően növekszik: a magas aktivitású felnőtteknek testtömeg-kilogrammonként 1-1,5 gramm fehérjét kell fogyasztaniuk naponta.

A kollagén kiegészítés segíthet elérni a napi fehérjebevitelt, és kiegészítő aminosavforrásként működhet. Valójában egy 2019-es tanulmány kimutatta, hogy a napi fehérje 36%-a származhat kollagén peptidekből , miközben teljesíti a napi esszenciális aminosavszükségletet.

És mivel sok férfi súlya nagyobb, mint egy átlagos nő (és jellemzően több kötőszövetük van, ahol a kollagén található), a férfiaknak nagyobb kollagéndózisra lehet szükségük. Természetesen ez sem nem végleges, sem nem minden esetben igaz, és személyenként kell értékelni.

 

 

Kollagén férfiaknak: A kiegészítők 5 előnye a férfiak számára

A kollagén előnyei univerzálisak. Ha peptideket fogyaszt, a szervezet felszívja és elosztja az aminosavakat, ahol szükséges. Tehát az alábbiakban felsorolunk minden olyan előnyt, amellyel kollagén termékek hozzájárulhatnak a szervezetünk támogatásához:

1 . Bőr

Azt hiszem, mindannyian túlléphetünk azon a sztereotípián, hogy a férfiak nem törődnek a megjelenésükkel és a bőrükkel, ahogy öregszenek. A kollagén-kiegészítők számos módon támogathatják a bőrt, a feszességtől a hidratálásig.

Például egy tanulmány kimutatta, hogy képesek támogatni a bőr rugalmasságát és a bőr kollagén sűrűségét. Egy másik kettős vak, randomizált, placebo-kontrollos klinikai vizsgálat megállapította, hogy a résztvevők bőrének nedvességszintje hétszer magasabb, mint azoké, akik nem szedett kollagén-kiegészítőket.

 

2 . Haj

A hajritkulás nagyon gyakori helyzet a legtöbb férfi számára, és az egyik módja annak, hogy természetes módon segítse a haj egészségét, ha ellátja a szervezetet a keratinhoz, a hajat alkotó fehérjéhez szükséges összes építőanyaggal.

Mik ezek az építőelemek? Aminosavak, amelyek közül sok megtalálható a kollagén peptidekben. Valójában a keratin fő aminosavja a prolin – amely számos kollagén-kiegészítőben könnyen megtalálható.

 

3 . A bél egészsége

Noha ez a kollagén-kiegészítők újabb kutatási területe, a kutatások azt találták, hogy bizonyos típusú kollagénszintek alacsonyabbak az emésztési problémákkal küzdő egyénekben. A bélrendszer előnyeinek nagy része pedig a kollagénpeptidek specifikus aminosavösszetételének köszönhető.

A kutatások például azt találták, hogy a kollagén egyik fő aminosavja, az L-glutamát támogatja a bélrendszert az oxidatív stressz semlegesítésével 6 és fő üzemanyagforrásként 7 szolgál a bélsejtek számára. A bélnyálkahártyánk sejtjei energiaként prolint és glicint is használ, a kollagénben található két másik aminosavat.

 

4 . Izomtömeg

A kollagén technikailag nem egy teljes értékű fehérje – vagyis nem tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat (nyolc van benne) –, de még mindig rengeteg olyan aminosavat szállít, amelyek hozzájárulhatnak az izomtömeghez, ha elegendő mennyiséget fogyasztunk. Ez különösen igaz, ha a megfelelő edzésekkel kombináljuk.

Egy kis klinikai vizsgálatban azok a férfiak, akik napi 15 gramm kollagént vettek be edzésprogramban, nagyobb izomtömeget gyarapítottak , mint azok, akik csak az edzésprogramot végezték el.

Úgy látszik, hogy a férfiak, az izmok és a kollagén egy feltörekvő kutatási terület, ami egyre nagyobb lendületet kap. Például ebben a lenyűgöző klinikai vizsgálatban, 15 gramm kollagén peptid kombinálva a fiatal, egészséges férfiak ellenállási gyakorlataival jelentős javulást eredményezett a sovány izomtömeg növekedésben és izomerőben.

Emellett, a kutatók felfedezték, hogy a férfiak izomfehérje szintje felszabályozott (azaz ezek a gének felpörögtek), különösen a kontraktilis rostok, amelyeknek köszönhetően az izmok jól és gyorsan működnek.

 

5 . Ízületek

A II-es típusú kollagén ízületeink közös szerkezeti alkotóeleme. Egy randomizált klinikai vizsgálat kimutatta, hogy azok az emberek, akik 180 napig szedtek II-es típusú kollagén-kiegészítőt, javulást tapasztaltak fizikai funkciójukban , és javították az ízületek mobilitását és komfortérzetét.

 

 

Van-e a kollagénnek bármilyen mellékhatása, ami miatt a férfiaknak aggódniuk kellene?

Minden alkalommal, amikor új étrend-kiegészítőt kezdünk el fogyasztani, vegyük figyelembe az esetleges figyelmeztetéseket vagy mellékhatásokat.

Szerencsére a kollagén biztonságos és széles körben tolerálható fehérje. A kollagén peptidek fogyasztása biztonságos, és kevés mellékhatásról, panaszról vagy óvintézkedésről számolnak be.

 

Azonban mindenki más, és mindenki szervezete egyedi módon reagál a termékekre. Ez az oka annak, hogy néhány mellékhatásról anekdotikusan számolnak be.

Rövid áttekintésként:

  • Egyes márkák termékei kellemetlen ízűek lehetnek magának a kollagénnek vagy a kevésbé étvágygerjesztő töltőanyag-összetevőknek köszönhetően.
  • Anekdoták szerint egyesek puffadásról, gyomorpanaszról és teltségérzetről számolnak be.
  • A vegánoknak kerülniük kell a kollagént, mivel a kollagénpeptidek állatokból (leggyakrabban tehénből, halból és csirkéből) származnak .

 

 

Összegzés

Nem minden kiegészítő felel meg minden szervezetnek vagy minden szükségletnek. De a kollagén a legtöbb ember számára meglehetősen biztonságos megoldás, nemtől függetlenül. Ezen felül erőteljes előnyei vannak!

0 likes (You must login to like)