kollagén hatása a hajra

Kollagén hatása a hajra – 5 bizonyított tény

A kollagén a szervezetedben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, ráadásul segít az inak, a szalagok és a bőröd felépítésében.

A kollagént a tested termeli, de táplálékkiegészítőkből és élelmiszerekből, például csontlevesből is hozzájuthatsz.

Számos egészségügyi előnnyel járhat, például elősegítheti az egészséges, erős hajat.

Íme, 5 bizonyítékokon alapuló módja annak, hogy a kollagén javíthatja a hajadat.

 

 

Kollagén hatása a hajra

1.- Aminosavakat biztosít, amelyek felhasználhatók a haj felépítéséhez

A haj elsősorban a keratin nevű fehérjéből áll.

A szervezeted számos aminosavat használ a keratin felépítéséhez – ezek közül néhány megtalálható a kollagénben. (*)

Amikor kollagént és más fehérjéket fogyasztasz, a tested lebontja őket aminosavakká, amelyeket aztán új fehérjék és vegyületek felépítéséhez használ fel.

Van 11 nem esszenciális aminosav, amelyet a szervezeted képes előállítani, és 9 esszenciális aminosav, amelyet a táplálkozásból kell beszerezned. A kollagén elsősorban 3 nem esszenciális aminosavból áll: prolinból, glicinből és hidroxiprolinból.

A prolin a keratin fő alkotóeleme is. Ezért a prolinban gazdag kollagén fogyasztása, biztosítja a szervezeted számára a haj létrehozásához szükséges építőelemeket.

A kollagén hajra gyakorolt hatásáról azonban hiányoznak az embereken végzett vizsgálatok, így nehéz megmondani, hogy ez a fehérje elősegíti-e a haj növekedését.

 

 

2. Segít a hajhagymák károsodásának leküzdésében

A kollagén antioxidánsként működhet, és felveheti a harcot a szabad gyökök által okozott károkkal szemben. A szabad gyökök olyan vegyületek, amelyek a szervezetben a stressz, a légszennyező anyagok, a dohányzás, a rossz táplálkozás, az alkohol és más környezeti hatások következtében alakulnak ki. A túl sok szabad gyök károsíthatja a sejteket, a fehérjéket és a DNS-t. (*)

A kutatások azt mutatják, hogy a szabad gyökök a hajhagymákat is károsíthatják. Mivel a szervezet szabadgyökök elleni védekezőképessége az öregedéssel csökken, az idősebb felnőttek különösen érzékenyek a haj károsodására.

A szabad gyökök elleni küzdelemhez és az egészséges haj elősegítéséhez a szervezetnek antioxidánsokra van szüksége.

Számos kémcsöves vizsgálat kimutatta, hogy a kollagén – különösen a halpikkelyekből származó – erős antioxidáns hatással bírhat.

Az egyik vizsgálat szerint a tengeri kollagén négy különböző szabadgyök ellen is képes volt felvenni a harcot, míg egy másik tanulmány megfigyelte, hogy a fehérje hatékonyabb antioxidáns lehet, mint egy jól ismert, a teában található vegyület.

Azonban, ne feledjük, hogy a kutatásokat csak laboratóriumokban, izolált sejteken végezték. Így a kollagén antioxidáns potenciálja a szervezetben nem egyértelmű.

 

 

3. Megelőzheti az öregedéssel járó haj elvékonyodását

A kollagén alkotja a dermisz 70%-át, a bőr középső rétegét, amely minden egyes hajszál gyökerét tartalmazza.

A kollagén különösen hozzájárul a dermisz rugalmasságához és szilárdságához. Az életkor előrehaladtával a szervezet kevésbé hatékonyan termel kollagént és pótolja a dermisz sejtjeit. Ez lehet az egyik oka annak, hogy a haj idővel elvékonyodik. (*)

Ezért a szervezet kollagénnel való ellátása segíthet fenntartani az egészséges dermiszt és megelőzni a haj elvékonyodását.

Egy nyolchetes vizsgálat, melyet 69, 35-55 év közötti nőn végeztek, kimutatta, hogy a napi kollagén-kiegészítők szedése jelentősen javította a bőr rugalmasságát a placebóhoz képest.

Egy másik, több mint 1000 felnőtt bevonásával végzett 12 hetes vizsgálat megállapította, hogy a napi kollagén-kiegészítő javította fehérje mennyiségét a bőrben, és csökkentette a bőr öregedésének jeleit. (*)

Mivel a haj a bőrből nő ki, így a kollagénnek, a bőr öregedésének hatásait ellensúlyozó potenciális hatása hozzájárulhat, a haj jobb növekedéséhez és a ritkulás csökkentéséhez. A kollagénnek a haj elvékonyodására gyakorolt hatásával kapcsolatos kutatások azonban nem állnak rendelkezésre.

 

 

4. Segíthet lassítani az őszülést

Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően a kollagén képes lehet felvenni a harcot a sejtkárosodással szemben, ezáltl lassíthatja az őszülést.

Az életkorral összefüggő őszülést nagymértékben befolyásolja a genetika, de a hajszínt termelő sejtek, szabad gyökök okozta károsodása is szerepet játszhat benne. (*)

Az életkor előrehaladtával a haj színét adó, melanin pigmentet termelő sejtek természetes módon pusztulni kezdenek. A rossz táplálkozásból, a stresszből és a környezetszennyező anyagokból eredő szabad gyökök azonban a melanint termelő sejteket is károsíthatják.

Ha nincs elég antioxidáns a szabadgyökös károsodások leküzdéséhez, a hajad elkezdhet őszülni. Egy kémcsöves vizsgálat megállapította, hogy az ősz hajhagymák antioxidáns aktivitása sokkal alacsonyabb volt, mint a még pigmentet tartalmazó hajhagymáké.

Mivel a kollagénről kimutatták, hogy kémcsőben harcol a szabad gyökök ellen, elméletileg segíthet megelőzni a hajszínt termelő sejtek károsodását. Ennek eredményeképpen megakadályozhatja a korai őszülést vagy lassíthatja az életkorral összefüggő őszülést.

Mindazonáltal a kollagén antioxidáns hatásait embereken eddig nem vizsgálták.

 

 

5. Könnyen hozzáadható a rutinjához

A kollagént élelmiszerek vagy kollagén étrend-kiegészítők segítségével adhatod hozzá az étrendedhez.

Mivel az emlősök kötőszövetét alkotja, megtalálható a csirke, a marha, a sertés és a hal bőrében, csontjaiban és izmaiban.

Az állati csontokból készült húsleves kollagént és zselatint, a kollagén is tartalmaz, mely a kollagén főtt formája. Ezt a csontlevest lehet italként kortyolgatni, vagy levesek alapanyagaként használni. (*)

Ezenkívül, a magas C-vitamin-tartalmú ételek fogyasztása fokozhatja a szervezet természetes kollagéntermelését. A narancs, a paprika, a kelbimbó és az eper kiváló forrásai ennek a vitaminnak.

Végül, a kollagén pótlólagosan tabletta vagy por formájában is bevehető. A legtöbb kollagén-kiegészítő hidrolizált, ami azt jelenti, hogy már lebontott és könnyebben felszívódik.

A kollagénpor íztelen és szagtalan, hozzáadható turmixokhoz, kávéhoz és más forró vagy hideg folyadékokhoz. Ízesített változatok is kaphatók.

A jelenlegi kutatások szerint a kollagén-kiegészítők a legtöbb ember számára biztonságosnak tűnnek. Egyes jelentések szerint azonban a kiegészítők tartós utóízt, gyomorpanaszokat vagy gyomorégést okozhatnak.

 

 

A végeredmény

A kollagén többféle módon is elősegítheti az egészséges hajat.

Egyrészt a szervezet képes lehet a kollagénben lévő aminosavakat a hajfehérjék felépítésére és a hajgyökereket tartalmazó bőr megerősítésére használni. Megelőzheti a hajhagymák károsodását és az őszülést is.

A kollagén emberi hajra gyakorolt hatásaival kapcsolatos kutatások azonban korlátozottak.

Ha szeretnéd kipróbálni a kollagént hajadnak javítása érdekében, fontold meg a csontlevest vagy az ételekbe vagy italokba keverhető kiegészítőket.

0 likes (You must login to like)