kávé ivás verseny előtt

Koffein hatásának növelése – Érdemes a Kávét megvonni a verseny előtt?

A koffein talán legnépszerűbb teljesítmény növelők közé tartozik, ami talán nem véletlen, hisz valóban hatékony, felébreszt, képes tompítani a fájdalomküszöbödet, jobb oxigénszállító képességet ad a vérnek és még sorolhatnánk. De mi van, ha te rendszeresen kávézol, de viszont versenyen a maximumot akarod kihozni a koffeinből, érdemes leállni előtte a kávé fogyasztásával?

 

Nagyon sokan gondolják úgy a sport világában, hogy ahhoz, hogy a koffein maximális hatást érjen el a versenyen, az azt megelőző napokban vagy akár hetekben érdemes kiiktatni a koffein tartalmú készítmények fogyasztását, mint pl. a kávé.

Az elmélet nagyon vonzó, mert józan paraszti ésszel belegondolva úgy tűnik, hogy van értelme. Úgy hiszik, hogy azok, akik nem fogyasztanak kávét, vagy csak nagyon keveset, a koffein hatását sokkal jobban megérzik, az előnyeikből többet profitálnak. Erre a kérdésre nem csak mi kerestük a választ. A Journal of Applied Physiology-ban megjelent tanulmány (is) úgy tűnik, hogy eloszlatja ezt a mítoszt.

Érdekelhet: Koffein a teljesítmény növelésért

 

A Brazil São Paulo Egyetemen végzett tanulmány kettős-vak, keresztezett, ellensúlyozott tervezést használt. Negyven férfi állóképességi edzést végző kerékpárost csoportosítottak a napi koffeinfogyasztásuk szerint:

  1. Alacsony (58 ± 29 mg / nap vagy körülbelül 1 kis csésze kávé),
  2. mérsékelt (143 ± 25 mg / nap vagy kb. 2-3 csésze kávé) és
  3. nagy fogyasztók (351 ± 139 mg / nap vagy durván 5 csésze kávé naponta).

 

A résztvevők 3 alkalommal teljesítettek időmérést (kb. 30 perc), melyek előtt mérsékelt dózisú koffeint (CAF: 6 mg / ttkg), placebót (PLA) vagy nem kaptak kiegészítést (CON). A koffeint és a placebot kapszulákban adták be az időmérések előtt 1 órával.

Megjegyzés: A koffein kb. ennyi idő alatt, tehát 60 perc alatt kerül teljesen a véráramba.

Érdekelhet: Koffein időzítése a hosszú versenyek során

 

A koffeinpótlás 3,3% -kal javította a teljesítményt azokhoz képest, akik nem kaptak semmilyen kiegészítést (CON), míg a placebóhoz képest (PLA) 2,4% -kal voltak jobbak. Ezek az adatok összehasonlíthatóak más koffeinvizsgálatokkal is.

Ami ennél is fontosabb, hogy az akut koffein-kiegészítés teljesítménye a ~ 30 perces időfutamok alatt nem különbözött az alacsony, közepes vagy magas szokásos koffeinbevitelektől. Más szavakkal: a koffein mindenkinek egyformán működött, akár alacsony koffein fogyasztó, közepes felhasználója vagy éppen magas mennyiségű koffeint fogyaszt naponta.

 

Persze mindig fontos, hogy komplexen vizsgáljuk meg a dolgokat, és összevessük más bizonyítékokkal is, mert egy tanulmány nem feltétlenül jelenti azt, hogy a véleményünknek meg kell változnia.

Érdekelhet: A koffein előnyei az állóképességi sportolók számára

 

 

Szóval hagyjak kávé és koffeinmentes napokat a verseny előtt, ha az a célom, hogy a koffein hatékonyabb legyen?

További tanulmányok is rámutattak, hogy tulajdonképpen az csak egy mítosz, hogy érdemes lenne a versenyed előtt koffein megvonást alkalmaznod, a jobb hatékonyság érdekében.

A sportolókat gyakran arra ösztönzik, hogy tartsanak akár 4 koffein mentes napot is, amikor nem fogyasztanak se kávét, se más koffeines terméket, mindezt azért, hogy növeljék a koffein, vagy koffeines kiegészítőik, mint koffeines energia zselé, koffeines sportital, stb. bevitel hatékonyságát a versenynapon. Ezt a következő tanulmányok is megcáfolták:

  • Irwin tanulmányai hasonló javulást mutattak a teljesítményben a koffein bevitelével, a koffeint rendszeresen fogyasztók körében is, függetlenül a 4 napos megvonási időszaktól.
  • Van Soeren egy másik tanulmánya (ez az első tanulmány, amely közvetlenül foglalkozik ezzel a kérdéssel) arra jutott, hogy az akut koffeinpótlás ugyanúgy javulást hozott a teljesítményben azoknál a rendszeresen kávézó fogyasztóknál, akik – egyáltalán nem vonták mega koffeint maguktól, – amikor 2 nap kihagyást vagy – akár 4 nap koffein-kihagyást tartottak. Teljesen mindegy volt, mindenkire hasonló mértékben hatott a koffein.

 

Asker Jukendrup elmondása szerint:

„Egy olyan tanulmányban, amelyet sok évvel ezelőtt készítettünk, emlékszem arra a megfigyelésre, hogy a koffeinnel a legnagyobb teljesítményjavulást azoknál figyeltük meg, akiknek magasabb a rendszeres koffein bevitelük. Nem tettük közzé ezeket a megállapításokat, mert az alanyok száma valószínűleg túl kicsi ahhoz, hogy határozott állításokat tegyenek, de a megfigyelés mégis érdekes.”

Érdekelhet: Top 6 sport táplálékkiegészítő az állóképesség növelésére

 

 

Összegzés és javaslat:

Az igazság szerint, ha szeretnénk következtetéseket levonni, akkor az elvégzett tanulmányok eredményei arányaikban elég bizonyítékok arra, hogy a koffein megvonása a verseny előtt, a koffein jobb hatásának eléréséhez egyértelműen egy mítosz.

Ha ezek után te úgy gondolod, hogy inkább leállsz a kávé ivással a versenyt megelőző napokban, mert a sporttársad ezt javasolja, mert azt hallotta, vagy az egyik bulvárban olvasott valamit, akkor tegyél úgy, bajt nem csinálsz vele. De a szakemberek azt javasolják, hogy nyugodtan tartsd fenn a szokásos koffeinfelhasználásodat a verseny előkészítése során is.

Ugyanúgy képes leszel kihasználni a koffein hatásait a versenyen, és ezzel elkerülheted az esetleges koffein elvonási tüneteket a megelőző napokban.

 

Ezeket a termékeket neked ajánljuk:

Olimp_Caffeine_Kick_60_kapszula
Elfogy.

OLIMP CAFFEINE KICK – 60 KAPSZULA – koffein kapszula

1 560 Ft
nutrend carbonex
Elfogy.

Nutrend Carbonex energizáló

990 Ft
Olimp_extreme_Speed_Shot_energizalo_25ml
Elfogy.

Olimp Extreme Speed® Shot energizáló – 25ml

359 Ft
squeezy LIQUID ENERGY LEMON CAFFEINE
Elfogy.

SQUEEZY Liquid Energy Caffeine Boost 60 ml

760 Ft
squeezy LIQUID ENERGY volt super drink gel
Elfogy.

SQUEEZY Liquid Energy Caffeine Boost 12x60ml

9 125 Ft

SQUEEZY ENERGY SUPER GEL 500 ml – kóla/koffein

6 450 Ft

SQUEEZY ENERGY SUPER GEL 125 ml

2 690 Ft
koffeines energia szelet meggyes ízben
Elfogy.

SQUEEZY ENERGY SUPER BAR 50g – energiaszelet koffeinnel

730 Ft

 

Referenciák:

L. de Souza Gonçalves, V. de Salles Painelli, G. Yamaguchi, L. Farias de Oliveira, B. Saunders, R. Pires da Silva, E. Maciel, G.G. Artioli, H. Roschel, B. Gualano. Dispelling the myth that habitual caffeine consumption influences the performance response to acute caffeine supplementation. Journal of Applied Physiology, in press.

Beaumont R, Cordery P, Funnell M, Mears S, James L, and Watson P. Chronic ingestion of a low dose of caffeine induces tolerance to the performance benefits of caffeine. Journal of Sports Sciences 1-8, 2016.

Irwin C, Desbrow B, Ellis A, O’Keeffe B, Grant G, and Leveritt M. Caffeine withdrawal and high-intensity endurance cycling performance. Journal of Sports Sciences 29: 509-515, 2011.

Van Soeren MH, and Graham TE. Effect of caffeine on metabolism, exercise endurance, and catecholamine responses after withdrawal. Journal of Applied Physiology 85: 1493-1501, 1998.

0 likes (You must login to like)