hipoglikémia

Tanácsok a „falnak ütközés” elkerülésére

Sportolók körében ismertek azok a kifejezések, mint a pl. a „kalapácsos ember” vagy a „falnak ütközés”. Ezek kellemetlen élmények, jobb inkább elkerülni őket. A legtöbb esetben kétféle okból alakul ki a „falnak ütközés” érzés, mégpedig: hipoglikémia (ebben az esetben elfogy az üzemanyagunk, glükóz) és a hyponatraemia (nátrium veszteség). Legtöbbször, amikor a falnak ütközés, vagy a kalapácsos ember kifejezést halljuk, általában az előbbire gondolnak, de mindkettő szörnyű tud lenni. Ebben a cikkben megtudhatod, hogy hogyan kell megkülönböztetni és elkerülni őket.

 

 

A hipoglikémia

kerékpáros táplálkozás

Ha egyszer megtapasztalod a sportolás során kialakult hipoglikémiát, akkor rá fogsz jönni, hogy tényleg egy kellemetlen dologról van szó. A tested – és főleg az agyad fő üzemanyaga a glükóz, ha pedig ez az üzemanyag elfogy, akkor a vércukorszinted le fog zuhanni, ami általában 2 órás sportolás után  garantáltan be is következik, ha nem fogyasztasz szénhidrátokat.

 

Hogyan ismerheted fel a hipoglikémiát? Fejfájással kezdődik, és magában foglalhatja az émelygést, a fáradtságot és a lelassulást. Ha a hipoglikémia bekövetkezik, akkor általában fél óra vagy még ennél is több idő kell hozzá, hogy helyreállj – ami valljuk be több mint elegendő idő ahhoz, hogy rámenjen a versenyed, vagy az edzés minősége.

Kapcsolódó cikk: Mi az eléhezés és hogyan kerüld el?

 

Hogyan hozd helyre? Ha ezt a típusú „falnak ütközést” tapasztalod, fogyassz minél előbb szénhidrátot. A sportitalok és az energia gélek általában a legjobb és legkönnyebb megoldást kínálják, de ha nincs nálad, akkor a magas cukortartalmú gyümölcsök, mint a narancs, dinnye, szőlő is gyorsan képesek megemelni a vércukor szintedet.

 

Hogyan kerüld el? A megelőzés kulcsfontosságú. A hosszú edzések során a szervezetnek üzemanyagra van szüksége. Az energia zselék és az izotóniás italok a legegyszerűbb módja annak, hogy a vércukorszinted folyamatosan szinten tartsd és ne zuhanjon le. A verseny előtti táplálkozás is fontos: Győződj meg róla, hogy a testednek megadod a kalóriákat, amelyekre ilyenkor szükségük van.

Kapcsolódó:

 

 

 

A Hyponatrémia – sóhiány

ultrafutás frissítés

A hyponatraemia, vagyis a vér nátriumvesztesége igen gyakori az állóképességi sportesemények során, különösen azoknál, amelyek több mint négy vagy öt órán keresztül tartanak. A tünetek gyakran nem annyira nyilvánvalóak, amíg ki nem alakul. Amikor a sportolók izzadnak, a víz mellett elektrolitokat is veszítenek, mint a nátrium és a kálium.

 

 

Hogyan ismerheted fel a Hyponatremiát? A hyponatraemia tünetei eltérnek a hipoglikémia tüneteitől. A legfontosabb különbség a mentális állapot változásai. A hyponatraemia jellemzői: zavartság, képtelen összpontosítani, néha azt sem tudod, hogy hol vagy. Az ujjak és lábujjak izomrángása és duzzanata is előfordulhat, de a kezdeti tünetek között ott van a sokak által jól ismert izomgörcs is.

 

Hogyan hozd helyre? Pótold azonnal a nátriumot amit elvesztettél. A verseny közben ez lehet akár sós ropi/perec, sós keksz, vagy más sós ételek – de a legjobb és legoptimálisabb megoldások a sótabletták, de fogyaszthatod a sportitalodat is, ami tartalmaz nátriumot.

Ha a hyponatraemia nagyon rosszra fordul, szükség lesz egy orvos által beadott sóoldatra, hogy visszahozzon a halálközeli élményből. Ez a kifejezés egyáltalán nem túlzó, hiszen már nem egy halálos áldozatot követelt sportolóknál a hyponatrémia.

 

Hogyan kerüld el? Fogyassz folyamatosan Nátrium tartalmú kiegészítőt. A hyponatremia gyakori kiváltó oka, hogy a sportoló túlzottan sok vizet iszik, amivel nem pótolja megfelelő mennyiségben a Nátriumot, így emiatt a túlságosan felhígul a vérben.

Az elektrolitok pótlása – főként a nátrium és kálium, éppen ezért nagyon fontos, amelyek megtalálhatóak a szénhidrátos sportitalokban, energia zselékben is, de ha kimondottan err a célra szeretnél megoldást, akkor a sportolóknak készült sótabletták javasoltak.

Egy jó sótablettának 2 dolgot kell tudni: tartalmazzon Nátriumot és Káliumot (ennek a két elektrolitnak a pótlása nélkülözhetetlen a sportolás közben), valamint ezeket megfelelő arányban tartalmazza, ami ~4:1 (Nátrium:Kálium) jelent.

Érdekelhet: Izzadás, amit tudnod kell róla

 

Ezeket a termékeket neked ajánljuk:

SQUEEZY SALT TABS sótabletta sportolóknak (50db)

5 050 Ft
iam-mineral-tabs-sótabletta-1100x1100-min
Elfogy.

i:am MINERAL TABS 120 sótabletta – ENDURAID sótabletta

5 025 Ft

SQUEEZY ENERGY GEL 125 ml

2 690 Ft
energia szelet alma ízben
Elfogy.

SQUEEZY ENERGY BAR 50g – energia szelet alma ízben

730 Ft
squeezy energy fruit gum 100g
Elfogy.

SQUEEZY Energy Fruit Gum 100g

1 290 Ft
1 like (You must login to like)