Energia zselé kerékpározáshoz – Melyik a legjobb számodra?

A legtöbb kerékpáros energia zseléket használ, hogy megtartsa a lendületet a kemény kerékpározás vagy a hosszabb túrák során. Ebben a cikkben megtudhatod, hogy miért hasznos az energia zselé kerékpározáshoz és melyik fajtát érdemes kipróbálnod.

 

 

A test és az energia – a fő üzemanyagaid

Kerékpározáskor a szervezet két elsődleges tüzelőanyagforrást használ az izmok táplálására: zsír és szénhidrát. A zsírból nincs hiány, a testben gazdagon megtalálható, de nagyon lassan felhasználható az energia átadáshoz.

Ezért a szervezet inkább a szénhidrátokra támaszkodik, mint az elsődleges üzemanyagforrás az edzéseik során. Testünk azonban csak korlátozott mennyiségű szénhidrátot képes tárolni az izmokban (a szénhidrátot az izmokban és a májban glikogénként tárolják), és ha nagyobb intenzitással vagy több, mint 90 percnél többet edzel, ezek a tárolóhelyek kiürülnek.

Azt is jobb, ha tudod, hogy 90 percig is csak abban az esetben fogják bírni a szervezeted „energia raktárai”, amennyiben azok már sportolás előtt fel lettek töltve. Ugye te sem gondoltad, hogy üres tankkal bármeddig is eljutsz, bár nem lehetetlen eléhezve végigszenvedni egy versenyt vagy túrát, de ez nem lehet a cél egyetlen sportolónak sem. A lényeg, hogy már a sportolás előtt fel kell töltened magad.

 

Ajánlott cikkünk: Verseny, edzés előtti étkezés

 

 

Energia gélek története

Az energia zseléket 1987-ben találták fel és a piacra vezetésük a SQUEEZY nevéhez fűződik, éppen ezért a világ első energia zseléjét SQUEEZY-nek nevezték el, ami az angol „to squeeze” – azaz kinyomni szóból ered, mivel így juttatható ki az energia zselé tasakból a gél.  Létrehozásukkal a cél az volt, hogy a térfogatonkénti nagy energiasűrűség megkönnyítse, hogy a szükséges energiát az edzésekre és versenyekre is magunkkal tudjuk vinni.

 

Energia zselé kerékpározáshoz: Mennyi és mikor?

Az energia gélek gyors és egyszerű formában kínálják a szénhidrát feltöltését. Legtöbbjük egyszerű és összetett szénhidrátot tartalmaz, amely a legoptimálisabb energiaforrás a glikogén helyettesítésére.

Azt javasolják, hogy azok a kerékpárosok, akik mérsékelt intenzitáson,  több mint 90 percig edzenek, óránként 30 – 65 g szénhidrátot kellene pótolniuk.

Ebben az esetben nem érdemes többet fogyasztanod, mert nem leszel tőle jobb és gyorsabb, és a nagyobb mennyiségű szénhidrát bevitele (több, mint 90 gramm / óra) a szervezeted számára is megterhelő, gyomorpanaszhoz vezethez, mert nehéz lesz a megemésztése. Más a helyzet azonban egy magasabb intenzitású és hosszabb edzés / verseny során, mivel minél hosszabb a sportolással töltött idő, annál több szénhidrátra van szüksége a szervezetednek az energia biztosításához.

Jó ötlet az is,  ha a géleket vegyesen használod más sport táplálékkiegészítőkkel, mint energia szelet, tehát a használatuk egy szélesebb táplálkozási terv része. A szénhidrátok bevitelének annál nagyobb a jelentősége, minél nagyobb és intenzívebb a kerékpározás.

A szakemberek tanácsa, hogy a szénhidrátok bevitele vegyes forrásokból történjen, vagyis energia zselek, energia szeletek, sportitalok és valódi élelmiszerekből származó energiák keverékét ajánlják.

 

 

Ellenőrizd az energia gél címkéit

Könnyen megtalálod, hogy mit tartalmaznak az energia zselék, mert a termékeken részletesen fel van tüntentve a tápanyagérték és az összetétel is. Például egy SQUEEZY ENERGY GEL 21 gramm szénhidrátot tartalmaz és mellette a szükséges ásványianyagokat is, mint a Nátrium és Kálium.

A sportolás során a szénhidrátok bevitelének legoptimálisabb mennyisége a 20-23 gramm egyidejű elfogyasztás esetén.

SQUEEZY a világ első energia zeléje

 

Energia zselé több vízzel – izotóniás gélek

Találkozhattál már olyan gélekkel, melyek több vizet tartamaznak és ezáltal nem szükséges a fogyasztásuk után azonnal vizet innod. Ezeket izotóniás géleknek is hívják. A kifejezés azonban csalóka, mert jóval sűrűbbek, mint az izotóniás 4-8%-os oldat.

Ilyen energia zselé a SQUEEZY DRINK GEL és SUPER DRINK GEL, mely különlegességét tovább fokozza, hogy a szénhidrát része nem csak a megszokott maltodextrin és glükóz és/vagy fruktóz keverékéből áll, hanem egy különleges, nagyon alacsony glikémis indexű szénhidrátot is tartalmaz – az izomaltulózt, hogy még hosszabban és egyenletesebben lásson el energiával a legkeményebb küzdelem során is.

energia zselé

SQUEEZY DRINK GEL – több vízzel készült – úgy is ismert, mint „izotóniás gél”

 

Érdekelhet: Izotóniás ital – Mire jó és mikor használjuk őket?

 

Energia gél kerékpárosoknak hozzáadott extrával

Az energia gélek nem csak szénhidrátot tartalmazhatnak. Leginkább a víz, tartósítószerként Aszkorbinsav, az ízesítőszerek, a nátrium-citrát, kálium-citrát, nátrium-klorid és citromsav az összetevők. Az izzadság során legnagyobb mértékben elveszített elektrolitok pótlására szolgálnak a só (nátrium-klorid) és a kálium.

 

A koffein egy másik népszerű hozzáadott összetevő. A koffein nem csak lendületet ad és extra frissítőként használható, hanem számos más hasznos és a telejesítményre pozitívan ható tulajdonságokkal rendelkezik, nem véletlenül a legnépszerűbb teljesítményfokozó a sportolók körében.

Ilyen koffeines energia zselé a SQUEEZY ENERGY SUPER GEL, mely tasakonként 33 mg koffeint tartalmaz, hogy folyamatosan fenntartsa a frissességet a kerékpározás közben. 33 mg koffein mindenki számára jól tolerálható és ez a mennyiség lehetővé teszi a sportolás során a többszöri, folyamatos használatát.

koffeines energia zselé

Energy Super Gel – koffeines energia zselé

 

Ajánlott cikk: A koffein előnyei az állóképességi sportolók számára

Energia zselé kerékpárosoknak – SQUEEZY ENERGY GEL 125 ml-es palackban

Ha te egy igazán kerékpárosokra hangolt energia zelét keresel, akkor érdemes megfontolnod a SQUEEZY palackos energia zseléjét, ami méretének köszönhetően akár 5 tasak energia zselé szállítására is alkalmas. Ez a kis palack egy visszazárható kupakkal rendelkezik, így a tekerés során könnyen megoldhatod az adagolást és a használata után, egyszerűen visszateheted a mezed zsebébe, úgy, hogy nem ragad össze semmi, mivel tökéletesen záródik, így nem csöpög.

Mivel kapható hozzá újratöltő is, ezért gazdaságos kiszerelés és környezetbarát megoldás. Szintén kapható koffein mentes citromos és koffeines Kólás ízben.

Újratölthető energia zselé palackban

 

Fontos az íz is – „nem szeretem a túl geil édes ízű géleket”

Ha te is azok közé tartozol, akik rendszeresen használnak energia zseléket és úgy érzed néha jól jönne némi változatosság, akkor jó hírünk van. A SQUEEZY megalkotta a teljesen egyedi ízvilágú energia zseléjét, mely a többitől eltérően nem édes, hanem sós ízű, sós- paradicsomos TOMATO GEL, mely 10x magasabb sótartalommal rendelkezik, mint a társai. Ennek a fantasztikus terméknek az állaga is eltér a többitől, mivel bio paradicsompürét is tartalmaz.

paradicsomos energia zselé

Sós ízű energia zselé

 

 

[ninja-inline id=770]

Teszteld le az energia géleket a verseny előtt

Az energia zselék valóban segítenek a jobbteljesítmény elérésében, fontos azonban, hogy leteszteljük őket már az edzések során, hogy megtudjuk, hogyan reagál a szervezetünk az alkalmazott mennyiségekre. A túl sok összetevő hozzáadásával készült energia gélek megterhelhetik a gyomrodat az emésztés során, éppen ezért nem az a cél, hogy mindenből legyen benne, hanem azokat tartalmazza, ami a valódi célja volt a létrejöttének, energia pótlás. Az is fontos, hogy megfelelő legyen számodra az íze is, hiszen ha több órán át tartó versenyen, akár több, mint 10 tasakot is lenyomhatsz. Bár a gasztronómiai élmény nem mindenkinek számít.

 

Az energia gél egy egyszerű és hatékony módja annak, hogy elkerüld a fáradtságot a szénhidrát és az elvesztett sók pótlásával a sportolás során.

Nézz körül a Simplesport.hu kínálatában és fedezd fedezd fel a SQUEEZY energia zseléinek különlegességét:

Energia zselé választékunkból:

SQUEEZY ENERGY GEL 33g – energia zselé

660 Ft

SQUEEZY Liquid Energy 60 ml („Drink Gel”)

760 Ft

SQUEEZY ENERGY GEL 125 ml

2 690 Ft