csirke kollagén

Csirke kollagén hatása, fogyasztásának előnyei és amit tudni kell róla

Talán nem lep meg, hogy a csirkék ugyanúgy tartalmaznak kollagént, mint mi, de tudtad, hogy a csirke kollagént valóban gyógyszerként is használják? Ez igaz.

Ezt a típusú fehérjét számos egészségügyi állapot kezelésére használják, beleértve az ízületi gyulladást, a hát- és nyakfájdalmat, valamint a műtét által okozott fájdalmat.

A csirke kollagén úgy működik, hogy olyan anyagokat termel a szervezetben, amelyek leküzdik a gyulladást és a fájdalmat.

Kondroitint és glükózamint is tartalmaz, két olyan vegyületet, amelyek segítik a porcok újjáépítését .

A kondroitint és a glükózamint kiegészítőkként is árulják az ízületi fájdalmak, ízületi gyulladások csökkentésére, de mindkettőt természetesen is bevihetjük csirke kollagénből. Ezért van az, hogy a csirkekollagén csodálatos előnyökkel járhat a bélrendszer, az immunrendszer, a bőr és még sok más számára.

 

 

Csirke kollagén egészségügyi előnyei

1. Ízületi gyulladás enyhítése

Több mint 50 millió felnőttnek és 300 000 gyermeknek van valamilyen ízületi gyulladása, ami az ízületi fájdalomra vagy degeneratív ízületi betegségre való utalás informális módja. Valójában több mint 100 különböző típusú ízületi gyulladás és kapcsolódó állapot létezik. Az ízületi gyulladás gyakori tünetei közé tartozik a duzzanat, a fájdalom, a merevség és a csökkent mozgástartomány.

 

(Ha már jól ismered a kollagént és inkább kollagén kiegészítőket keresel, ne keress tovább, ezek a legkedveltebbek.)

 

Az ízületi gyulladás két leggyakoribb és legismertebb típusa az osteoarthritis és a rheumatoid arthritis. A kollagén valóban segíthet megállítani egy olyan autoimmun betegséget, mint a rheumatoid arthritis, vagy legalábbis jelentősen javíthatja a rheumatoid arthritis tüneteit.

A csirke kollagén az ízületek számára egészséges kondroitin-szulfáttal és glükózamin-szulfáttal van feltöltve – mindkettő kiválóan támogatja az ízületeket és fenntartja az egészséges pH-szintet.

Egy randomizált, kettős vak vizsgálatban, amelyben 60 súlyos, aktív rheumatoid arthritisben szenvedő beteg vett részt, azoknál a betegeknél, akik három hónapig II-es típusú csirke kollagént kaptak, csökkent a duzzadt és érzékeny ízületek száma. A placebót szedő betegeknél nem volt javulás. A kollagén csoportba tartozó betegek közül négynél az ízületi gyulladás teljes remissziója volt, és a kollagént szedő betegeknél nem volt nyilvánvaló mellékhatás.

A denaturálatlan II-es típusú csirke kollagénről kimutatták, hogy átképzi az immunrendszert, hogy helyesen ismerje fel a szabaddá vált porcfehérjéket a szervezet saját szöveteiként, ahelyett, hogy tévesen idegen betolakodónak tekintené őket. Ez megakadályozza a gyulladásos és destruktív támadást, amely osteoarthritises ízületi merevséget és fájdalmat okoz. Ez az oka annak, hogy a csirke kollagén javíthatja az ízületek rugalmasságát, komfortérzetét és fizikai funkcióit, különösen az ízületi gyulladásban szenvedőknél.

 

2. Erősíti az immunrendszert

A kutatás továbbra is bizonyítja, hogy a kollagén segíthet a bélnyálkahártya nyílásainak lezárásában, és támogatja a bél integritását. Ez közvetlenül az immunrendszer erősítésére szolgál, és ez az egyik oka annak, hogy a csirkelevesnek köszönhetően valóban jobban érezzük magunkat, ha átmeneti betegséggel vagy krónikus immunrendszeri problémával küzdünk.

Amikor autoimmun gyulladás esetén II. típusú csirke kollagént fogyasztanak, úgy tűnik, hogy az első aktivitási hely a belekben lévő dendrites (antigénprezentáló) immunsejtek szintjén van. Ezeken a Peyer-foltokként ismert területeken magas a dendrites sejtek populációja.

Ezeket a hihetetlen sejteket először több mint 30 évvel ezelőtt fedezték fel, és ma olyan vezérlőkként ismerik őket, amelyek képesek létrehozni és csökkenteni a szervezet immunitását. Ha a csirke kollagént beépíti étrendjébe, javíthatja elsődleges immunválaszait , valamint immunrendszerének általában az alkalmazkodási képességét.

A csirke kollagénről kimutatták, hogy csökkenti a gyulladást elősegítő citokintermelést egerekben, és a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a csirke kollagén-hidrolizátummal történő kezelés nemcsak lipidszint-csökkentő hatása révén segíthet megelőzni az érelmeszesedést, hanem gátolja a gyulladásos citokinek megjelenését is.

 

3. A bőrre gyakorolt előnyei

A kollagén elősegíti az elasztin és más olyan vegyületek képződését a bőrön belül, amelyek felelősek a bőr fiatalos tónusának, állagának és megjelenésének megőrzéséért. A táplálkozás kulcsfontosságú a bőr egészsége és megjelenése szempontjából.

Minél több kollagén van a szervezetedben, annál kevésbé valószínű, hogy megjelenik az öregedés egyik leglátványosabb jele: a ráncok. Ez azt jelenti, hogy a csirke kollagént hozzáadhatja a természetes bőrápolási rendszeréhez.

Míg sok arckrém azt állítja, hogy revitalizálja a bőrt azáltal, hogy kollagént tartalmaz az összetevőkben, ezekben a helyi termékekben a molekulák általában túl nagyok ahhoz, hogy a bőr felszívja őket.

A kutatások azt mutatják, hogy az orális kollagénpótlás hatékonyan javítja a bőröregedés gyakori jeleit. Egy tanulmány azt találta, hogy a  bőr hidratáltsága javult nyolc hét kollagénpótlás után, míg a kollagén sűrűsége a dermisben jelentősen megnőtt már négy hét pótlás után.

Csontlevesek és kollagén termékek fogyasztásával biztosíthatja a kollagén jobb felszívódását, és belülről is javíthatja testét.

 

4. Jobb emésztőrendszer

A csirke kollagén segít fenntartani a bél egészséges nyálkahártyarétegét. Tanulmányok kimutatták, hogy az emésztési egyensúlyhiányban szenvedő egyéneknél a kollagén szérumkoncentrációja csökken .

Mivel a kollagénben található aminosavak felépítik a vastagbelet és az egész gyomor-bélrendszert bélelő szövetet, a kollagénnel való kiegészítés támogathatja az egészséges emésztőműködést.

A bélnyálkahártya egészségének megőrzésével elkerülheti a szivárgó bél szindrómát, amely gyakran az ételallergiák, az alacsony energiafogyasztás, az ízületi fájdalmak, a pajzsmirigy-betegségek, az autoimmun betegségek tüneteinek és a lassú anyagcsere kiváltó oka.

 

5. Fokozott atlétikai teljesítmény

A Pennsylvania Állami Egyetem Táplálkozási és Sporttáplálkozási Tanszéke által végzett kutatás azt találta, hogy amikor a sportolók 24 hét alatt kollagénnel egészítették ki az étrendjüket, a többség jelentős javulást mutatott az ízületek kényelmében, és csökkent a sportteljesítményt negatívan befolyásoló tényezők száma.

Nem meglepő, hogy a II-es típusú kollagén segít az ízületi gyulladásban, valamint a sporttal kapcsolatos ízületi problémákban, mivel természetesen tartalmaz kondroitint és hialuronsavat . Ez két olyan anyag, amelyekről ismert, hogy támogatják az ízületek egészségét.

A kondroitin segít megőrizni a porcok egészségét azáltal, hogy folyadékot (főleg vizet) szív fel a kötőszövetbe. Ezenkívül építőköveket biztosít a szervezet számára az új porcok előállításához, és blokkolhatja a porcokat lebontó enzimeket is.

Az ízületi folyadékban természetesen megtalálható hialuronsav keni az ízületeket.

 

 

Csikekollagén fogyasztása

A kollagén egy fehérje, amely kulcsfontosságú összetevője a porcoknak, a csontoknak és más szöveteknek mind az állatokban, mind az emberekben. A csirke kollagén egy természetesen előforduló fehérje a csirkékben. Általában főként egy csirke mellporcából állítják elő.

A csirke kollagén rendkívül gazdag II-es típusú kollagénben. A kollagén II. típusú formáit a porcanyagból nyerik ki.

A csirke kollagén szintetizálható, és injekciós oldatot vagy kiegészítőt készíthetnek belőle. Csirkecsontlevesből is bevihetjük.

Ha csirke kollagén élelmiszer forrásokat keresünk, ne keressünk tovább. Egy csirkéből készült, kiváló minőségű csontlevesnél nincs jobb.

A csirkehúsleves remek hely a csirke kollagén, valamint értékes aminosavak, zselatin és nyomelemek bevitelére. Valójában több tucat különböző tápanyag található a csontlében, amelyek közül sokat nem lehet könnyen beszerezni más, gyakran fogyasztott élelmiszerekből.

A csirke kollagén étrendbe való beépítésének egyéb lehetőségei közé tartozik a csontleves-kiegészítő vagy a kollagén-kiegészítő használata.

Bármelyik utat is választja, a csirkékben található II-es típusú kollagén rengeteg létfontosságú tápanyagot tartalmaz. Tele van feltételes aminosavakkal, mint az arginin , glutamin , glicin és prolin.

Normál és egészséges körülmények között ezeket az aminosavakat a szervezeted állítja elő. Azonban, ha stresszes, beteg vagy más módon egészségtelen, előfordulhat, hogy szervezete nem képes önmagában elegendő mennyiségű aminosavat előállítani. Ilyenkor szüksége van külső források segítségére, például étrendre vagy étrend-kiegészítőkre.

Ezek a „nem esszenciális” aminosavak valójában igen értékesek. A glicin és a prolin különösen fontos szerepet játszik szervezete zökkenőmentes működésében.

Sejtjeink megfelelő működésének biztosítása érdekében a glicin segít egészséges DNS-szálak felépítésében. Egyike annak a három aminosavnak, amelyek kreatint képeznek , ami elősegíti az egészséges izomnövekedést és fokozza az energiatermelést edzés közben.

A prolin a kollagén közel 15 százalékát teszi ki. Többek között segíti az izomszövetek megfelelő karbantartását és védi az emésztőrendszert a permeabilitástól.

Az aminosavak mellett a csirke kollagén ízületerősítő anyagokat is tartalmaz, amelyek kondroitin és glükózamin néven ismertek, és mindkettő segíthet a porcok újjáépítésében.

 

 

Történelem

 • A csirke kollagén a legnépszerűbb kollagéntermék, amelyet az orvostudományban használnak.
 • A csirke kollagén, amely egy II-es típusú kollagén, az ízületi porcok fő összetevője.
 • A csirke kollagén az ízületek számára egészséges kondroitin-szulfáttal és glükózamin-szulfáttal van feltöltve – mindkettő kiválóan támogatja az ízületeket és fenntartja az egészséges pH-szintet.
 • A kollagénben gazdag csirkeláb fogyasztása elterjedt a világ számos országában.
 • A kínai orvoslásban dolgozók csirkecsontlevest használnak a vese erősítésére, az emésztőrendszer támogatására és a vérképzésre.
 • A csirkekollázst franciául poulet collagene néven  ismerik.
 • Amint elérjük a 20-as éveinket, a kollagénszintünk csökkenni kezd. A 20-as éveikben járó emberekhez képest a 80-as éveikben járó emberek körülbelül négyszer annyi kollagént bomlanak le.

 

 

Hogyan kell használni

Ha valódi csirkehúslevesre és valódi csontleves előnyeire vágyik, akkor ideális esetben otthon készítse el a húslevest.

Ahogy a csontleves forr, az állati részekből származó kollagén beszivárog a húslevesbe, és könnyen felszívódóvá válik, hogy segítsen helyreállítani.

Kollagén-kiegészítőket a webáruhzunkban is találhat. A kollagénporok egyszerűen keverhetők turmixokba, levesekbe és pékárukba, hogy íz hozzáadása nélkül biztosítsák a kollagén egészségre gyakorolt ​​jótékony hatását.

Amikor a csirke kollagén-kiegészítők megfelelő adagolásáról van szó, az életkorától és egészségi állapotától függ. A nagyon nagy egyének vagy a súlyos ízületi problémákkal küzdőknek nagyobb adagokat kell bevenniük, míg a kisebb egyéneknek vagy azoknak, akik csak kollagént szednek bőr-/ízületfenntartó kiegészítőként, kisebb napi adagra van szükségük.

Követni kell a terméken feltüntetett ajánlást.

Fontos megjegyezni, hogy számos tényező támogatja a kollagén képződését és felhasználását a szervezetben, mint például a C-vitamin, a mangán, a réz, a prolin és a magas antocianidint tartalmazó élelmiszerek (mint például a szeder, áfonya és cseresznye).

Annak érdekében, hogy a kollagén aktiválódjon a szervezetben, mindig aminosav- és C-vitamin -forrással kell bevennie a táplálékkiegészítőit , vagy győződjön meg arról, hogy a táplálékkiegészítője tartalmazza ezeket az aktiváló tápanyagokat, hogy biztosítsa a felszívódását és hasznosságát a szervezet számára.

Az emberi szervezetben legalább 16 különböző típusú kollagén található. Ezek közé tartozik az 1-es, 2-es, 3-as, 5-ös és 10-es típusú kollagén.

Azonban a kollagén túlnyomó többsége – 80-90 százaléka – az 1-es, a 2-es és a 3-as kollagénből áll . Egyes megállapítások szerint az 1-es típusú kollagén a szervezet készletének csaknem 90 százalékát teszi ki.

Egy másik fontos szempont a hidroxiprolin, amely a kollagén hármas hélix fontos komponense. A hidroxiprolin a kollagén stabilitásához szükséges, és a normál prolin aminosavak módosításával jön létre, miután a kollagénlánc kiépült.

Ehhez a reakcióhoz C-vitaminra is szükség van (az oxigén hozzáadásának elősegítésére), ezért a C-vitamin hiánya a kollagénszint rendellenességeit okozhatja.

 

Hogyan adjuk hozzá az étrendhez a csirkekollagént

 • Készítsen igazi csirke csontlevest.
 • Vegyen kollagén-kiegészítőket, például kollagén-hidrolizátumot és más kollagéntermékeket. A kollagén-kiegészítő jellemzően hidrolizált kollagénként található, amely segít új kollagén képződésében. Ha hidrolizálja a kollagént, a kollagén peptidek biológiailag hozzáférhetővé válnak.
 • Kövessünk egy jól megtervezett étrendet, amely elősegíti az elfogyasztott kollagén peptid felszívódását, és kerülje a gyulladáskeltő ételeket.

 

 

Kockázatok és mellékhatások

A II-es típusú kollagén biztonságosnak tekinthető, ha szájon át, az ajánlott adagokban veszik be. A csirke kollagén mellékhatásai nem valószínűek, kivéve, ha az adagok túl magasak, vagy ha csirke- vagy tojásallergiája van .

Ha allergiás a csirkére vagy a tojásra, ne használjon csirkehús kollagén-kiegészítőket vagy termékeket.

A II-es típusú kollagén kondroitint és glükózamint tartalmaz, amelyek nagy dózisban fejfájást, hányingert, gyomorégést, hasmenést és székrekedést, álmosságot és/vagy bőrreakciókat okozhatnak.

Ha Ön terhes vagy szoptat, a legjobb, ha kerüli a csirke kollagén-kiegészítőket, mert nincs sok információ a II-es típusú kollagén szedésének biztonságosságáról, ha terhes vagy szoptat.

 

 

Végső gondolatok

 • A csirke kollagén a csirkékben természetesen előforduló fehérje, amely kulcsfontosságú összetevője a porcoknak, a csontoknak és más szöveteknek.
 • Ezt a típusú fehérjét számos egészségügyi állapot kezelésére használják, beleértve az ízületi gyulladást, a hát- és nyakfájdalmat, valamint a műtét által okozott fájdalmat. Erősíti az immunrendszert, jótékony hatással van a bőrre, javítja az emésztőrendszer egészségét és javítja a sportteljesítményt.
 • Ha valódi csirkehúslevesre és valódi csontleves előnyeire vágyik, készítse el saját csirkelevest otthon.
0 likes (You must login to like)